Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem co máte doma pejsky ![]()
Zajímalo by mě,jestli jim pravidelně nebo aspoň občas vaříte a nebo jestli krmíte jen granulema,popř.konzervama.Co svým pejskům dáváte?Já svýho skoro 16 letýho jezevčíka krmím 2X denně-v poledne a večer.V poledne dávám většinou něco teplýho do žaludku - vmrazáku mám zásobu krabiček s navařeným jídlem a nebo kapsičku či konzervičku.Večer dávám granule,někdy přimíchám vařený vajíčko,občas syrový.
Jinak psovi vařím kuřecí vývar,maso pak oberu a na hrubo nastrouhám mrkev a přidám rýži nebo těstoviny - máma na chalupě vaří ve velkým pro psi a kočky králičí maso,těstoviny a granule a to mi pak do mrazáku přiveze v krabičkách.
Pro inspiraci - co vaříte vy?Může pes brambory? ![]()
krmíme jen granulema + dojídá, co zbyde od večeře (ale většinou nic moc nezbyde, sem tam nějaká ta kost). Prošlý a zkažený potraviny mu nedáváme.
Ahoj, tak náš má hlavně granule. Ale párkrát do týdne dostane konzervu, nebo mu děláme takový mišmaš z toho co třeba doma zbyde. Máme takový ten 1,2,3, mixer a tam nalupu cokoliv. Třeba knedlíky s paštikou, trochu kolínek atd.
Brambory sem teda ještě nezkoušela,ale náš pes sežere všechno, je to malej odpaďák ![]()
jo jen co mu nedávám jsou kosti a něco co obsahuje mléko..má pak vždycky srajdu ![]()
Taky mám jezevčíka
vařím kuřecí a hovězí s rýží a mrkví, nebo játra s rýží (ty miluje), když je u tchýně tak dostává kapsičky a jinak má celodenně k dispozici misku granulí, ale to si bere spíš na chuť po pár bobulích
a manžel se s ní dělí o čokoládu a zmrzlinový poháry ![]()
mahdalka píše:
Ahoj všem co máte doma pejsky
Zajímalo by mě,jestli jim pravidelně nebo aspoň občas vaříte a nebo jestli krmíte jen granulema,popř.konzervama.Co svým pejskům dáváte?Já svýho skoro 16 letýho jezevčíka krmím 2X denně-v poledne a večer.V poledne dávám většinou něco teplýho do žaludku - vmrazáku mám zásobu krabiček s navařeným jídlem a nebo kapsičku či konzervičku.Večer dávám granule,někdy přimíchám vařený vajíčko,občas syrový.
Jinak psovi vařím kuřecí vývar,maso pak oberu a na hrubo nastrouhám mrkev a přidám rýži nebo těstoviny - máma na chalupě vaří ve velkým pro psi a kočky králičí maso,těstoviny a granule a to mi pak do mrazáku přiveze v krabičkách.
Pro inspiraci - co vaříte vy?Může pes brambory?
Co jsem slyšela, tak by psi brambory neměli. Jinak my našemu dáváme každý den nějaká ten oběd (většinou konzervu s něčím - těstoviny, rýže, rohlík…) a jinak po celý den má granule a když má hlad, tak si vezme. ![]()
granule, sem tam starší rohlík nebo kousek chleba ale kolikrát po tom tak prdí že pak zase dlouho nedostane
Někdy dostane kost ale mléčného nic protože to je pak zaručeno noční venčení kdy má srajdu.. ![]()
Tak já teda pejskovi nevařím…
Maxík je odchovanej na granulích, u kterých sem tam změníme značku (údajně do nich výrobci míchají nějaká svinstva aby se na nich pejsci stali závislými a nechtěli pak jíst žádné jiné) Ten můj s tím nemá problém.
Krmím jednou denně, sem tam dostane nějakou kapsičku nebo konzervičku. Konzervu ale jedině smíchanou s granulemi aby pak neměl průjem.
Jen na zimu ho chci trochu „obalit tukem“
tak mu dopřeju tak 2× do týdne vařené těstoviny smíchané s konzervou.
Každý rok máme pochvalu od doktora jak je krásně živenej, že má postavu akorát, hlavně, že neni „přežranej“ jak prý teď většina pejsků bývá ![]()
Jinak samozřejmě dostává psí pamlsky a občas dostane vylízat mističku syrového vajíčka co zbyde z trojobalu (prý dobré na srst)
Sem tam nějakej sýreček a vyjíííímečně párek. Ten si ale musí opravdu hoooodně zasloužit ![]()
mahdalko 16let - nádhera!!!
![]()
Mahdalko, vařím. Denně. Vývary z kostí, masa. Zeleninu nedávám. Jen v létě teplé a vařené polévky nežerou, tak mají granule. Nic víc nijak neřeším. Psi jsou docela konzervativní a nemají tolik chuťových buněk. Takže si na velký výběr žrádal moc nepotrpí. Kupuju v obchodě těstoviny pro psy - 10-tikilový pytel mají tak na 3 týdny. Někdy měsíc teda
.
Pes by prý brambory neměl, kvůli škrobu. Našla jsem toto:
*"V poslední době stále častěji skloňovanou surovinou ve výživě psů jsou brambory.
Mnozí z vás mají zažité, že brambory pes špatně tráví a lidově řečeno je „nevyužije“. To se týká brambor doma vařených.
Nutriční odborníci se shodují, že brambory zpracované technologií šetrného vaření v přesycené páře jsou nejšetrnějším zdrojem škrobů pro masožravé šelmy
(co se týče škrobů v krmivu obecně, za optimální orientační hladinu se považuje rozmezí 30-50%, směrem dolů je pohyb hodnot vítaný, směrem nahoru již ne.
Při tomto technologickém kroku dochází k otevření škrobových zrn a želatinizaci škrobu, který se stává vysoce biologicky dostupným se stravitelností pro psa prakticky 100%.
Želatinizace škrobů probíhá i v obilovinách, pokud jsou v receptuře obsaženy.
Ovšem bramborový škrob nejméně ze všech škrobů rozkolísává hladinu krevního cukru a je tak nejvhodnějším zdrojem škrobů pro psy a kočky. Má rovněž hypoalergenní vlastnosti ještě výraznější než rýže."*
Naši psi (5) mají stálý přístup ke kvalitním granulím a dostávají i vařené (hovězí, kuřecí - někteří, losos atd.) Přílohy rýže, těstoviny, brambory - hlavně jeden alergik má i granule s brambory a také zeleninu…
Venny na čokoládu pozor,tu psi nesmějí!Já tý naší kupuju čokoládu pro psi a mlsá jí po kostičkách.Jinak na různý pamlsky jsem zapomněla,ty vyžaduje několikrát za den a nedá pokoj dokud něco nedostane.Koupila jsem i speciální piškoty pro psi a miluje ušený rybičky pro kočky
Dřív jsem jí taky dávala tvrdý tvaroh,lipánek nebo chleba na kostičky namazanej lučinou.Ale někde jsem četla,že by psi mléčný výrobky neměli,tak už radši nedávám.Jinak jí udržuju štíhlou a několikrát denně jdeme na delší procházku - na veterině mě pochválili jak na svůj věk dobře vypadá a divili se,že není vůbec ještě šedivá
Jinak má přesně 6,4 kg.
K tomu jídlu,taky mě napadlo uvařit jí játra,srdíčka a žaludky
Naši hafani papají syrové maso a instantní těstoviny, zelenina. Jednou týdně syrové neprané držky
Plus semtam co vyloudí, rohlík, kus knedlíku a samozřejmě mlsky. A kuřecí krky nebo křidýlka jako bonus, když se vrátíme z nákupu. To hned hrabou v tašce, vědí, že tam mají svůj balíček
Objednáváme maso po 50 kg, zatím jsme v bytě s jedním mrazáčkem, takže to máme rozstrkané po sousedech ![]()
Ahoj,
my máme staforda (28kg). Ráno dostává pribiňáčka, přes den sem tam něco dostane (sýry, rohlík, piškoty, psí pamlsky), ale to jen na chuť, večer dostává granule (kupujeme Royal Canin), 1-2× týdně dostává vařený. Většinou je to směs rýže nebo těstoviny se zeleninou a masem. Kupuju kuřecí srdíčka, játra, žaludky a uvařím celý kuře a to mu pak oberu. Kosti nedávám. Když je výjmečná situace, kupujeme mu hovězí flákotu (narozeniny, vánoce, svátek). Když dělám hovězí polívku, dostane vyvařenou kost s masíčkem. Myslím, že se u nás má nejlíp z celý rodiny, je hodně žravej, sežere na co přijde. Kuchyň musíme zavírat, jinak vybrakuje i odpaďák a olíže celou linku. Dostává celkem dost velkou porci jídla, ale manžel s ním chodí skoro každý den na pole, kde se vyběhá, postavu má pěknou. Nedovolila bych, aby byl tlustej z vyžranosti.
Leni a nebojíš se z toho syrovýho masa škrkavek a salmonely?
![]()
My máme boloňáčka a Yorka. Celý den mají v misce granule, které si žerou průběžně (no, spíš uzobávají, vydrží jim to několik dní). V poledne dostávají vařené. Ryži, těstoviny, zeleninu, maso, vnitřnosti. Do toho dávám lososový olej.