Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Milé maminky, všechny které to neví, stejně jako jsem to nevěděla já vás chci varovat před instantními čaji! Dávala jsme je malé od 7 měsíců a byla šťastná, že pije až litr denně. Jiné mamky si stěžovali, že jejich děti moc nepijí. Do té doby než jsme šli poprvé ve 14-ti měsících k zubaři a Nikolka měla už děravý 1 zub. Zubařka říkala, že instantní čaje jsou největší žrouti dětských zubů. Hodně prý pila jen proto, že to měla jako tekutou sladkost. Je na nich sice napsáno, že mohou vznikat kazy, ale když se používá dudlík. My měli od začátku sací hrnek s tvrdým náhubkem, tak jsem si říkala, že to nevadí. Teď v 18-ti měsících už má Nikolka rozežrané 4 přední zuby. Prý se časem ulomí a bude do 6-ti let bez zubů neb se s tím nedá nic dělat. Nejradši bych ty výrobce čajů žalovala! Tak neudělejte stejnou chybu, ať nemáte zbytečně výčitky jako já, že jsem tomu mému neviňátku ublížila. Alena
Taky jsem slyšela, ale záleží jak moc to dítě pije a kdy.. MOje zubařka mi řekla, že to neni moc dobré, ale hlavně nepít před spaním v noci a tak..
Naštěstí malýu si rád čistí zuby, takže čistímě dvakrát denně bez problému a zatím dobré…Má 3 roky…
To je mi opravdu líto
Ale na žalobu to rozhodně není, vždyť když si přečteš složení, je tam uvedeno, že takové čaje obsahují cukr. Proto fakt stojí za to číst si pořádně složení (já jsem musela už od dětství, mám diabetes a musím vědět, kolik čeho do sebe dostanu) ![]()
Tak ono je asi jedno jedno jestli instantni nebo oslazeny pytlikovy. Davala jsem obema detem to i to, do roka a pul z dudliku. Neslazene nepili vubec,takhle aspon neco. Ono taky tam toho staci nasypat min nez je v navodu. Zuby cistime,zoubky maji oba zdrave (5 a 2 roky). Tot moje zkusenost.
Souhlasím, instantní čaje jsou svinstvo právě kvůli hromadě cukru. Mrzí mě, že máte takové trápení, ale pokud zapojíš selský rozum, tak si snad vydedukuješ sama, že pokud dáváš dítěti pít sladké nápoje, že by se mu mohly zkazit zuby, ne? Na žalobu to rozhodně nevidím, promiň.
Jo a mimochodem ja jsem taky slysela nazor ze zuby kazi i prave ta tvrda pitka jak to deti okusuji tak muzes zalovat i vyrobce hrnicku. Podle me je hodne i o tom jake ma kdo dispozice. Ale tvuj nazor mi prijde hodne prehnany.
Ahoj,
taky myslím, že je hodně přehnané co píšeš. Někdo k tomu má prostě dispozice a nenaděláš nic i kdyby ses postavila na hlavu. Oba kluci mi nic jiného nepili a i toho čaje pili málo. Dávala jsem jim teda většinou Čajánky slazené laktozou. Kdybych jim dávala vodu nepijí snad dodnes, teď už pijí klasickou vodu se sirupem, čaj musí mít aspoň trochu oslazený. Asi jsou po mě, já bych jako dítě taky nevypila neslazený čaj, bylinkové nesnáším dodnes. A na poslední prohlídce u zubaře nás strašně chválil, jaké mají kluci krásné zuby, že se to dnes často nevidí. Ono asi chce ty zuby prostě čistit a nedávat pít v noci.
tak tohle mě pobavilo..snad ti rozum napoví, že asi pila ten čaj právě proto, že je sladký..a jestli ti ho vypila litr denně, tak to potěš..to jsem naší malé dala naprosto vyjímečně a čaje tolik, že se manžel smál, že to bylo tak pět zrníček..nějak nechápu tuto diskuzi, to je stejný jako napsat, jíme denně velkou čokoládu a už máme kaz ![]()
Tak přesně tohle se stalo nám. A to jsem toho prášku dávala tak třetinové množství než bylo na daný obsah vody uvedeno. Malá to měla vysloveně jen ovoněné. Nic jiného pít nechtěla. Bohužel zoubky se jí kazí taky.V těchto čajích je prý nejhorší to, že aby se přetloukla ta šílená sladkost, kompenzuje se to navíc kyselinou citronovou.
Ted pije jenom čistou vodu ale kazy se jí dělají dál i přes pravidelné čištění. Už má vyvrtané 3 zoubky
No ale snad jsme to chytili včas a zoubky jí vydrží do výměny. Hůř dopadl synovec, tomu se taky rychle začali kazit a měli tu smůlu, že chodili k dr., která razila názor, že mléčné zoubky se nespravují. Přišel asi o 6 zoubků.
Karku píše:
tak tohle mě pobavilo..snad ti rozum napoví, že asi pila ten čaj právě proto, že je sladký..a jestli ti ho vypila litr denně, tak to potěš..to jsem naší malé dala naprosto vyjímečně a čaje tolik, že se manžel smál, že to bylo tak pět zrníček..nějak nechápu tuto diskuzi, to je stejný jako napsat, jíme denně velkou čokoládu a už máme kaz
jj, asi tak… Jinak nevím jak víte, že by děti nic jiného nepily? Jak dlouho jste to zkoušely? Ono totiž dítě dobrovolně žízní nezemře. Ani hlady. Takže když má prostě vodu, nebo neslazený čaj a nic jiného nedostane, tak mu nic jiného nezbude než se napít toho. Naší to teda naštěstí nechutná, max. vypije džus.
Zkuste dělat dětem roibos, je takový přirozeně nasládlý.
Asi bych tam viděla hodně i dispozice. Já osobně třeba téměř nesladím, mám ráda hodně ovoce, zeleniny, ráda mléčný výrobky a zuby se mi sypou o 106.
Můj sladí tři lžičky cukru do kávy, čaj taky rád přeslazený, potrpí si na sladký a kaz nemá ani jeden.
![]()
Ale instatní čaj je teda podle mě pěkný svinstvo a určitě bych ho nedala sobě, natož pak malýmu děcku. Neber to jako výtku, nebo nějakou ostrou reakci (jak už tady bývá zvykem), ale je to jen chemie.
Asi bych šla do nějakýho detskýho čaje - určitě jich na trhu bude dost (dítko čekám,tak nemám ještě úplně přehled) a když přisladit, tak určitě medem. Ale nekupuj z obchodu. To co tam prodávají nemá s medem absolutně nic společnýho. Zkus vysondovat, kde ve vašem okolí je nějaký včelař, jistě ti rád jednu sklenku pro prcka prodá.
Kdybys o nikom neslyšela, stačí pohledat přes net ve včelařské organizaci, tam určitě odkaz na někoho najdeš.
http://www.vcelarstvi.cz/
(Tak odpůrci medu a teď do mě.
)
Vera111 píše:S tím musím jedině souhlasit.Já mu dávala jen čistou převařenou vodu,hlavně v noci a přes den čaj i když granulovaný tak strašně slabý.Je mu 9 let a nemá ani jeden kaz.Prostě to chce přemýšlet a čistit zuby hned jak vylezou.No a čelit rodině ,proč mu nedáváme sladkéKarku píše:jj, asi tak… Jinak nevím jak víte, že by děti nic jiného nepily? Jak dlouho jste to zkoušely? Ono totiž dítě dobrovolně žízní nezemře. Ani hlady. Takže když má prostě vodu, nebo neslazený čaj a nic jiného nedostane, tak mu nic jiného nezbude než se napít toho. Naší to teda naštěstí nechutná, max. vypije džus.
tak tohle mě pobavilo..snad ti rozum napoví, že asi pila ten čaj právě proto, že je sladký..a jestli ti ho vypila litr denně, tak to potěš..to jsem naší malé dala naprosto vyjímečně a čaje tolik, že se manžel smál, že to bylo tak pět zrníček..nějak nechápu tuto diskuzi, to je stejný jako napsat, jíme denně velkou čokoládu a už máme kaz
Zkuste dělat dětem roibos, je takový přirozeně nasládlý.
Instantní čaj je ochucený cukr
. Taky si myslím, že spíš záleží na hygieně, ne na samotné sladkosti. Když už se rozhodnu dítěti podávat pravidelně cukr, tak taky zajistím pravidelné čištění zubů, ať díky mé chybě nemusí trpět. Ale je fajn, že někdo založil takovou diskuzi, aspoň si to uvědomí ty, které nečtou složení, a třeba to některému dítku zachrání zoubky.
tak to já zase sladké dávám. Připadá mi to, že tak si to dítě ten cukr aspoň užije. Kdežto v tom pití ani neví, že je to vlastně sladkost a cpe toho do sebe kvanta. By mě zajímalo kolik kostek cukru je v takovém jednom instantním čaji… ![]()
Karku píše:
přesně tak, čteš mně myšlenkové pochody. Nechápu vůbec smysl této diskuze.