Varování - instantní čaje a zoubky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
397
27.1.12 07:56
aidina píše:
Asi bych šla do nějakýho detskýho čaje - určitě jich na trhu bude dost (dítko čekám,tak nemám ještě úplně přehled) a když přisladit, tak určitě medem. Ale nekupuj z obchodu. To co tam prodávají nemá s medem absolutně nic společnýho. Zkus vysondovat, kde ve vašem okolí je nějaký včelař, jistě ti rád jednu sklenku pro prcka prodá.
Kdybys o nikom neslyšela, stačí pohledat přes net ve včelařské organizaci, tam určitě odkaz na někoho najdeš. :arrow: http://www.vcelarstvi.cz/
(Tak odpůrci medu a teď do mě. ;) )

Tak já nejsem odpůrce medu, naopak, ale ono cukr jako cukr - i čaj s medem bude zuby kazit. Dřív se přeci zkaženým sežraným dětským zoubkům říkalo „medové zuby“, protože to bylo od toho, že dětem maminy máčely dudlíka do medu. Takže pokud zakladatelčino dítě má sklony ke kazivosti zubů, bude to s čajem oslazeným medem jako z bláta do louže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
27.1.12 07:58

Taky jsem ze začátku dávala malému granulovaný čaj,naštěstí jen asi dva měsíce-do té doby než jsem ho sama zkusila. Na zubech mi to udělalo jakýsi podivný povlak a měla jsem pocit jakoby mi to „vyžíralo“ zuby… a to jsem mu to taky dělala max. z poloviční dávky. Čaj jsem doma nechala pro případ nouze,ale stejně jsem ho už udělala za ten rok jen jednou a pak ho úplně vyhodila…V „nouzi“ se dá pít i voda. Malého jsem postupně převedla na neslazený pytlíkový čaj (nejdřív jsem ho sladila a postupně ubírala cukr až teď pije bez cukru).A i tak nám na zubním paní dr. řekla,že se mu asi budou zuby víc kazit :nevim: možná to myslela v rámci dg… Ale je pravda,že vyčistit mu zuby je boj!!!Jo a když jsme u těch zubů: dáváte dětem fluoridové tbl.? Mi je totiž nikdo nenapsal…tak teď nevím jestli to není třeba…nebo jen zapoměli…když říkala že bude mít vyšší kazivost :nevim: A jak často čistíte zoubky a jak dlouho? Myslím malým dětem do dvou let. Děkuji :kytka:
Jo a po čištění zubů večer dávám na pití už jen čistou vodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
27.1.12 07:58

Je to hodně i o dědičných dispozicích..já si můžu zuby čistit desetkrát denně a stejně se mi kazí, manžel to fláká a má krásné bílé zuby bez kazů :nevim: Kluk jako malý taky pil občas tyto čaje (ne pořád) a kaz nemá žádný a to pije i v noci :nevim: Takže mám radost, že má zuby po tátovi.
Co se týče medu, tak tam to bude to samé, cukr jako cukr. Dávám ho prckovi do ranního čaje, když kašle nebo je nachlazený půlku lžičky, víc ne. Já na medu ujížděla jako těhotná a uhnala jsem si z něj akorát těhotenskou cukrovku :roll: :roll:

Příspěvek upraven 27.01.12 v 08:00

• Citovat
  • Upravit
26574
27.1.12 07:59

Upřímně, je celkem jasné, že si za to můžeš sama. V životě by mne nenapadlo, cpát do dítěte takový chemický přeslazený sajrajt :roll: Stačí si přečíst složení. A pokud už by mne to napadlo, protože bych vyzkoušela ty desítky jiných věcí, které může dítě pít a ono nechtělo nic z toho, tak bych musela nést zodpovědnost :nevim:
Ano, někdo to může pít po litrech a nic mu to se zuby neudělá, někdo k tomu má sklony, jenže to zjistíš až po té. Takže za mne rozhodně nedávat, ale do teď jsem si myslela, že to tak má každý a nebo k tomu přistupuje s vědomomím toho rizika :nevim: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
27.1.12 07:59
kacakaca píše:
Instantní čaj je ochucený cukr :nevim: . Taky si myslím, že spíš záleží na hygieně, ne na samotné sladkosti. Když už se rozhodnu dítěti podávat pravidelně cukr, tak taky zajistím pravidelné čištění zubů, ať díky mé chybě nemusí trpět. Ale je fajn, že někdo založil takovou diskuzi, aspoň si to uvědomí ty, které nečtou složení, a třeba to některému dítku zachrání zoubky.

copak zuby, ale co potom ty děti budou jako starší jíst? Když jsou od malička zvyklé na tak šílenou denní dávku cukru. Pak se divíme kolik máme obézních dětí ve školách…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
27.1.12 08:00

Myslím, že to není čajem. já ho synovi taky dávala cca od půl roku, nejdřív pil feniklovej a pak miloval od sunárku malinovej a pil jen tohle, pak sme přešli na šťávu a do dneška nepije nic jinýho, max. občas klasickej čaj, ale taky slazenej. synovi bude 2.5 roku a zoubky má ukázkový. a to baští i sušenky a čokošku, zoubky čistíme a zatím není problém, jo a v okolí ani neznám maminku, co by dávala dítěti jen vodu :roll: jo a co se množství týče, máme taky malýho oždlundu, od mala hodně pije, za to s jídlem máme problém, teď vypije cca 2 litry, možná i víc, podle doktorky je to o.k. takže to neřeším

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
27.1.12 08:01
Brokianaa píše:
Jo a když jsme u těch zubů: dáváte dětem fluoridové tbl.? Mi je totiž nikdo nenapsal…tak teď nevím jestli to není třeba…nebo jen zapoměli…když říkala že bude mít vyšší kazivost :nevim: A jak často čistíte zoubky a jak dlouho? Myslím malým dětem do dvou let. Děkuji :kytka:
Jo a po čištění zubů večer dávám na pití už jen čistou vodu.
Čístíme ráno a večer, nejdřív dítě tak 1 minutu, prostě jak je ochotné a pak to dočístím já, hlavně vzadu. FLuoridové tablety bych nedávala, přečtis i odkazy v téhle diskuzi.
 https://www.emimino.cz/…davat-96143/
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
27.1.12 08:02

fakt zakladatelko nestačilo přečíst složení? Co bys chtěla? Aby napsali varování jako na cigaretách velikým písmem obsahuje cukr,pozor mohou se kazit zuby,sklony k obezitě,atd… :mrgreen:
to mi připomíná včerejší zprávu na netu ,že 15 ti letá holka jí jen nugetky a hranolky od 2 let a kolabuje jí organismus,maminka je zdrcena ,ale že jí tuto stravu naučila jíst ona,to si neuvědomuje :zed:

• Citovat
  • Upravit
17630
27.1.12 08:04
AstraG píše:
Myslím, že to není čajem. já ho synovi taky dávala cca od půl roku, nejdřív pil feniklovej a pak miloval od sunárku malinovej a pil jen tohle, pak sme přešli na šťávu a do dneška nepije nic jinýho, max. občas klasickej čaj, ale taky slazenej. synovi bude 2.5 roku a zoubky má ukázkový. a to baští i sušenky a čokošku, zoubky čistíme a zatím není problém, jo a v okolí ani neznám maminku, co by dávala dítěti jen vodu :roll: jo a co se množství týče, máme taky malýho oždlundu, od mala hodně pije, za to s jídlem máme problém, teď vypije cca 2 litry, možná i víc, podle doktorky je to o.k. takže to neřeším

proč ty oči v sloup? Jako že je hloupost dávat dítěti vodu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
27.1.12 08:07

já tedy taky neznám dítě, které by pilo čistou vodu :mrgreen: ale nic špatného na tom nevidím, pokud ji pije :) Jinak fluoridové tablety taky nedáváme :)

• Citovat
  • Upravit
26574
27.1.12 08:08
Vera111 píše:
AstraG píše:
proč ty oči v sloup? Jako že je hloupost dávat dítěti vodu?

Moje dítě pilo do roka a půl jen vodu a jsem za to ráda. Do teď voda tvoří 80% pití. Je to nejpřirozenější. Nebo si myslíš, že když do něj nebudeš cpát sladké šťávičky, džusy a podobně, že strádá, jo? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
27.1.12 08:09

Taky mi nepříjde divné dávat pít jen vodu…sice bych to osobně trochu prostřídala s aspoň jedním hrnkem čaje,ale proč ne? Já taky piju celý den jen čistou vodu a kolu,džus,čaj,sodastream si dám jen jako na chuť. Od kamarádky dcera si zas nevzala nic jiného než vodu. Vždyť je to to nejpřirozenější pití!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
27.1.12 08:10
Vera111 píše:
AstraG píše:

proč ty oči v sloup? Jako že je hloupost dávat dítěti vodu? [/citac

v překladu ,,nevim nevim,, opravdu mam v okolí asi maminky kazyzubky, my dávali čaj a děti maj zuby pěkný, je to pouze můj názor, takže sem tě tím určitě nechtěla urazit, ať se přece každý o své dítě stará podle svého uvážení, on ,,jen,, čaj není škodlivej, že? je plno potravin, které jsou plné cukru a stejně je děti žvatlali např. piškoty :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2926
27.1.12 08:11

Moje děti pijou od malička dodnes pouze a jen čistou vodu. Občas vyškemrají džus, ale mají to jako sladkost, takže buď si vyberou sladkost nebo džus. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
27.1.12 08:12
madi píše:
já tedy taky neznám dítě, které by pilo čistou vodu :mrgreen: ale nic špatného na tom nevidím, pokud ji pije :) Jinak fluoridové tablety taky nedáváme :)

to jsem ráda, že nejsem jediná :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.