Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
U nás se pije především čistá voda a proč?Protože to tak maminka naučila
Nebo občas bylinkový čaj,ale nesladím.Ano sladila jsem v době,kdy to bylo nutné pro přežití syna,které by radši umřel žízni než by něco vypil
.Ale postupně jsem sladkost snižovala,až se vytratila a nikdo neprotestoval
.Žalovat je za to,že ty jsi dávala sladký čaj a v takovém množství,to bys uspěla snad jedině,kdybys žila v Americe
Je mi jedno,jestli někdo ty granuláty sajrajty dává,já je nedávám a dávat nebudu.A taky to není jen o sladkém čaji,když se podívám kolem sebe,co děti denně sní,tak se nedivím a když se na mě ve školce některé děti usmějí,tak mi lezou oči z důlku,černé zuby,škaredé,zkažené a to třeba i u 3-4 letých dětiček.Takže už toto „něco“ vypovídá o rodičích ![]()
AstraG píše:jenny.fields píše:já davala dětský granulovaný čaj, tenhle hegeš co si našla je ten nejlevnější granulák pro dospělý, to fakt můj syn nepilAstraG píše:
v překladu ,,nevim nevim,, opravdu mam v okolí asi maminky kazyzubky, my dávali čaj a děti maj zuby pěkný, je to pouze můj názor, takže sem tě tím určitě nechtěla urazit, ať se přece každý o své dítě stará podle svého uvážení, on ,,jen,, čaj není škodlivej, že? je plno potravin, které jsou plné cukru a stejně je děti žvatlali např. piškotyNormální čaj z pytlíku není škodlivej, ale instatní se nedá považovat za normální čaj. Mrkni třeba sem na složení, skoro třetina jsou cukry: http://www.chemievjidle.cz/…esniho-ovoce
Příspěvek upraven 27.01.12 v 08:31
Někdo má větší odolnost vůči kazu, to je dobré. Já mám zase v okolí dvě maminky, které obě přiznávají, že dávali dětem větší množství sladkostí (co pijí nevím) a jedno dítě v roce a půl 4 prožrané zuby a druhé 2 zuby.
Takže já se snažím vyvarovat vše známých problematických typů chování, které prostě mohou dítěti způsobit újmu na zdraví (nemusí, ale jestli ano nebo ne, to zjistíš až pozdě)-počínaje posazování nesedícího dítěte, taháním za ruce nechodícího až k zvětšování obsahu cukru v jídleNeznamená to, že dítě někdy nedostane sušenku nebo džus s vodou.
Ale každý dělá to, co považuje za nejlepší.Jen je potřeba mít dostatek informací, což podle mne dnes už není takový problém a pak se rozhodnout.
jsou tam i fotky toho čaje
myslim, že už nemá cenu se v tom šťourat co?
ovocný instantní čaj Hami obsahuje 93 gramů cukrů ve sto gramech koncentrátu ![]()
to asi hovoří za vše
ahoj, jsem zubní technik
granulovaný čaj dětský (né ten humáš v penny za 20,–) podle mě je takové nutné zlo, když je dítě hodně vybíravé na pití, dávala bych sice tak třetinové množství,a le pokud se ráno i večer čistí zuby, tak klidně. I když napít se, cumlat dudel, napít se - no nic moc.
Kazivost je i dědičná, stejně jako spousta věcí, jde o dědičnost z pohledu síly a kvality zubní skloviny. Někomu hnědnou a drolí se zuby bez větších zásahů zvenčí. Navíc zub je infekční záležitost, takže když je jeden na světě, asi budou i další.
Fluor není obsažený v dětských pastách, protože je děti polykají. Fluorové tablety se už dávají výjimečně. Je fluorizovaná voda, sůl, myslím, že to stačí pro většinu populace.
Pro ty kde dělají děti problémy s vyčištěním, doporučuji z vlastní zkušenosti koupit normální dospělácký Curaprox ultrasoft. Je hebký (oproti některým dětský, které jsou jako z drátěnky), bude se vám dobře držet, když byste naráželi dítěti při čištění do dásně, tak se nebude dávit, páč je to široká hlavice ani to nebude bolet. Za nej zubní pastu pro děti považuji momentálně asi dětskou Elmex (ani není tak slazená,a by ji děti jedly naschvál, jakože ňamka) a při větší kazivosti na doporučení lékaře doporučuji Elmex geléé - jednou týdně se jím potřou na minutku, dvě zuby a ústa se vypláchnou. Napadlo mě i sehnat si plastový chrániče na zuby (jaký bývají u bělících sad) a děcku to dát do toho, aby to nespolykalo a zároveň to tam to minutu udrželo. Ale je to psané od 6 let, ale vím že lékaři ho doporučují i mladším dětem.
jo a ad lízátko a lentilky u dvouletého děcka - možná byla řeč o nás
moje 17 měsíční dcera by se protrhla v kočárku, když vidí že starší brácha něco dostává. TAk jí dám taky jednu, dvě lentilky, a v lékárně jí koupím stejně jako bráchovi lízo. Trochu ho ocucá, je spokojená že je jako brácha a pak jí ho seberu, páč potom co ho má 10 minut nalepené na bundě o něj ztrácí zájem, popřípadě ho drží ještě hodiny a lízo teče a teče na rukáv
ale bez boje se ho nevzdá.
ygreen píše:
ahoj, jsem zubní technikgranulovaný čaj dětský (né ten humáš v penny za 20,–) podle mě je takové nutné zlo, když je dítě hodně vybíravé na pití, dávala bych sice tak třetinové množství,a le pokud se ráno i večer čistí zuby, tak klidně. I když napít se, cumlat dudel, napít se - no nic moc.
Kazivost je i dědičná, stejně jako spousta věcí, jde o dědičnost z pohledu síly a kvality zubní skloviny. Někomu hnědnou a drolí se zuby bez větších zásahů zvenčí. Navíc zub je infekční záležitost, takže když je jeden na světě, asi budou i další.
Fluor není obsažený v dětských pastách, protože je děti polykají. Fluorové tablety se už dávají výjimečně. Je fluorizovaná voda, sůl, myslím, že to stačí pro většinu populace.
Pro ty kde dělají děti problémy s vyčištěním, doporučuji z vlastní zkušenosti koupit normální dospělácký Curaprox ultrasoft. Je hebký (oproti některým dětský, které jsou jako z drátěnky), bude se vám dobře držet, když byste naráželi dítěti při čištění do dásně, tak se nebude dávit, páč je to široká hlavice ani to nebude bolet. Za nej zubní pastu pro děti považuji momentálně asi dětskou Elmex (ani není tak slazená,a by ji děti jedly naschvál, jakože ňamka) a při větší kazivosti na doporučení lékaře doporučuji Elmex geléé - jednou týdně se jím potřou na minutku, dvě zuby a ústa se vypláchnou. Napadlo mě i sehnat si plastový chrániče na zuby (jaký bývají u bělících sad) a děcku to dát do toho, aby to nespolykalo a zároveň to tam to minutu udrželo. Ale je to psané od 6 let, ale vím že lékaři ho doporučují i mladším dětem.
Může vypláchnout? Já ho nenechávám
Píšou že se má jen vyplivnout a nechat působit. Myslím ten Elmex geléé ![]()
A co ústní vody?
ygreen píše:
ahoj, jsem zubní technikgranulovaný čaj dětský (né ten humáš v penny za 20,–) podle mě je takové nutné zlo, když je dítě hodně vybíravé na pití, dávala bych sice tak třetinové množství,a le pokud se ráno i večer čistí zuby, tak klidně. I když napít se, cumlat dudel, napít se - no nic moc.
Ten kartáček curaprox je fakt dobrý, ten používám. Je to dobrý tip i pro děti
, je fakt, že ty dětské jsou většinou tvrdé ![]()
Ale co myslíš, tou floridizovanou vodou? U nás se voda už nefloridizuje (našla jsem, že od roku 1993)-nejde mi sem dát odkaz.
Loll píše:No, v Americe by se žalobou uspěla a vysoudila miliony
Souhlasím, instantní čaje jsou svinstvo právě kvůli hromadě cukru. Mrzí mě, že máte takové trápení, ale pokud zapojíš selský rozum, tak si snad vydedukuješ sama, že pokud dáváš dítěti pít sladké nápoje, že by se mu mohly zkazit zuby, ne? Na žalobu to rozhodně nevidím, promiň.
Myslím, že když už to musí být a dítě nechce nic jinýho na pití, tak prostě víc ředit ![]()
Když nasypeš doporučené množství, tak je to sladký jako prase a nedivím se, že vypije litr denně!
Náš Ondra sladké pití nevyžaduje, ale trochu mu vodu „ovoním“ kapkou sirupu YO…
Je mi líto, ale na tohle můžu říct jen jedno. Příště zapoj mozek! Že cukr zubům nedělá dobře snad víme všechny, když jsou zuby neustále omývané sladkým nápojem a ne čistou vodou či slinami, tak jsou permanentně ve špatném prostředí.
Popravdě nechápu, jak můžeš vinit někoho jiného než sebe ![]()
Ahoj
myslím,že bys s žalobou neuspěla. Když by si vzali nás jako příklad těch co pijí tyto čaje. Staršímu jsou 3roky a 8měs a nemá ani jeden kaz. A to musím říct,že je lajdák na čištění.
ygreen píše:
Děkuji za rozepsání. Curaprox ultra soft a Elmex gelee mám já pro sebe. Ale zkusím ten kartáček i na malého (samo nový
) je pravda,že jsem zrovna včera při čištění pořád řešila,že se mi ty štětinky jakoby rozlízají a blbě čistí (mám pro malého colgate dětský-ten úplně první do dvou let). No ale s tím gelee nevím
Stoprocentně by to v jeho věku vče spolykal a jak už jsem někde četla přemíra fluoru může způsobit hypotyreozu,která je i rizikem u DS,takže to bych nerada ještě podpořila… Ale Elmex dětskou pastu pro malého mám,je fajn. Už ji mám půl roku a ještě v ní je pasty…ono se to vyplatí koupit lepší pastu pro dítě - vydrží dlouho. Pro sebe mám Sensodyne Pro namel a manžel si musí vystačit s nějakou obyč pastou a jeho syn z min.manž. má u nás Perličku. Takže to na umyvadle vypadá jako u zubní hygienistky
![]()
mně teda doktorka řekla, že dokud to sama opravdu nevyplivne, tak čistit bez pasty. Já mám teda od Weledy, tam je napsáno že se smí polykat. Ale někdy ji dávám a někdy ne
Aleno, moc mne mrí, jak to dopadlo u zubaře. Ale promiň, na druhou stranu nechápu, jak to myslíš s tou žalobou? Zapojíme-li šedou kúru mozkovou je jasné, že instantní čaj=cukr. Dítě to pije právě kvůli cukru, pak do něj dostat vodu bude problematické. Cukr=zkažené zuby…
Brokianaa- u nás to vypadá obdobně- já pasta Elemx, kartáček Elmex, ústní voda Elmex+ Elmex geléé
, manžel obyč. pasta+golgate kartáče, colgate ustní voda, malý kartáček elmex +pasta elmex + ústní voda odol pro děti ![]()
nečetla jsem celou diskusi, ale přece to není jen o sladkých nápojích. Jasně, když dítě nepije nic jiného, jeto problém, ale když si koupíte lahvičku s dudlíkem, tak v návodu je napsáno, že když dítě bude ožužlávat pořád dudlík na lahviče ať třeba s čistou vodou, tak hrozí nebezpečí kazu ![]()