Vaše zkušenosti s hledáním práce po padesátce

7333
28.9.23 11:03

Vaše zkušenosti s hledáním práce po padesátce

Toto téma je především pro skupinu lidí ve věkové kategorii 50+, přesto se můžou zúčastnit lidé mladší. Jak hledíte na neústalé odsouvání věkové hranice pro odchod do důchodu, když lidé ve věkové kategorii 50+ mají potíže najít zaměstnání a mají nejvyšší nezaměstnanost ze všech. Jaké máte zkušenosti s hledáním práce po padesátce a když už jste zaměstnané, nechtěl se váš zaměstnavatel zbavit, aby omladil tým a snížil věkový průměr zaměstnanců? Co se týče mně, až ve svých 48 letech jsem hledala práce ( první práci jsem nehledala, to jsem automaticky nastoupila do zaměstnaní, pro koho jsem se vyučila a byla tam 27let nepřetržitě a po té 3 roky žila z příspěvků na osobu blízku ). Co se týče potenciálních zaměstnavatelů, kteří mně v mých 48 letech označovali za starou, neústale mně přidávali léta a poukazovali na mou slabinu omezené zdraví ( ačkoliv v životopise jsem uvedla pouze závratě a strach z výšek ) a jejich skepse, ohledně mé schopnosti udržet požadované pracovní tempo byla nekonečná. Jejich skepse byla velká, takže úřednice na úřadě práce mně poradila, ať neuvadím věk, a zkusím rekvalifikační kurz na sekuriťáka. Nakonec se mi podařilo sehnat práci ve skladu, ale tam prý přijmou každého, i když to není zas úplná pravda, i tam se dbá na dodržování norem, což se mi cca 40 měsíců celkem daří, byť nepatřím bohužel v prime lize, tam jsou nominováni nejlepší. Ano i tam se propouští pro neuspokojivé pracovní výsledky. Moje hbitost je stále dobrá, ale dvacetnice i třicátnice jsou hbitější. Co s tím? Beru léky na vysoký tlak. Můj lékař-kardiolog mi důrazně doporučil se výhýbat nadměrné zátěži a zvedání těžkých břemen. Nemám se stresovat a mám často odpočívat.

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65674
28.9.23 11:09
@Božislava píše:
Toto téma je především pro skupinu lidí ve věkové kategorii 50+, přesto se můžou zúčastnit lidé mladší. Jak hledíte na neústalé odsouvání věkové hranice pro odchod do důchodu, když lidé ve věkové kategorii 50+ mají potíže najít zaměstnání a mají nejvyšší nezaměstnanost ze všech. Jaké máte zkušenosti s hledáním práce po padesátce a když už jste zaměstnané, nechtěl se váš zaměstnavatel zbavit, aby omladil tým a snížil věkový průměr zaměstnanců? Co se týče mně, až ve svých 48 letech jsem hledala práce ( první práci jsem nehledala, to jsem automaticky nastoupila do zaměstnaní, pro koho jsem se vyučila a byla tam 27let nepřetržitě a po té 3 roky žila z příspěvků na osobu blízku ). Co se týče potenciálních zaměstnavatelů, kteří mně v mých 48 letech označovali za starou, neústale mně přidávali léta a poukazovali na mou slabinu omezené zdraví ( ačkoliv v životopise jsem uvedla pouze závratě a strach z výšek ) a jejich skepse, ohledně mé schopnosti udržet požadované pracovní tempo byla nekonečná. Jejich skepse byla velká, takže úřednice na úřadě práce mně poradila, ať neuvadím věk, a zkusím rekvalifikační kurz na sekuriťáka. Nakonec se mi podařilo sehnat práci ve skladu, ale tam prý přijmou každého, i když to není zas úplná pravda, i tam se dbá na dodržování norem, což se mi cca 40 měsíců celkem daří, byť nepatřím bohužel v prime lize, tam jsou nominováni nejlepší. Ano i tam se propouští pro neuspokojivé pracovní výsledky. Moje hbitost je stále dobrá, ale dvacetnice i třicátnice jsou hbitější. Co s tím? Beru léky na vysoký tlak. Můj lékař-kardiolog mi důrazně doporučil se výhýbat nadměrné zátěži a zvedání těžkých břemen. Nemám se stresovat a mám často odpočívat.

jakou logiku k tomu má taková anketa?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6296
28.9.23 11:15

Mně je teda 47 a ještě jsem toto nezažila. Ségra 54 let teď bude měnit práci a docela si vybírá. Tak záleží na druhu práce, samozřejmě na tvém vystupování, znalostech. A nevím proč v životopise píšeš slabiny. Mamka má strach z výšek, závratě, ale když šla do knihkupectví, tak neměla důvod to uvádět. Já dávám jednoduchý životopis a k tomu motivační dopis proč chci u nich pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
28.9.23 11:26
@vokishka píše:
jakou logiku k tomu má taková anketa?

Chci pomoci mým oblíbeným hejterům, jako je třeba @Zumpa nebo @sirikit:kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4213
@nikitice píše:
Mně je teda 47 a ještě jsem toto nezažila. Ségra 54 let teď bude měnit práci a docela si vybírá. Tak záleží na druhu práce, samozřejmě na tvém vystupování, znalostech. A nevím proč v životopise píšeš slabiny. Mamka má strach z výšek, závratě, ale když šla do knihkupectví, tak neměla důvod to uvádět. Já dávám jednoduchý životopis a k tomu motivační dopis proč chci u nich pracovat.

S tím uváděním zdravotních potíží souhlasím - proč to cpát do životopisu?

Jinak záleží hodně na druhu práce a regionu. Problémy nebudou mít vysoce specializovaní odborníci, ale u operátorů výroby se běžně zaměstnavatelé už v telefonu ptají na věk. A když odpoví, že mají třeba 55+ jsou blahosklonně odmítnuti s tím, že by to u nich nezvládli.
Ani do Lidlu nevezmou 50letou ženskou. Je pro ně stará a předpokládají, že ne tak rychlá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Dost záleží na vzdělávání a oboru, máma je zdravotní sestra je jí 60+ a práci měnila těsně před 60, nebojí se práce a jsou s ní spokojeni. Já dělám v podnikových financích a nedávno k nám nastoupila kolegyně 50+ je fajn má přehled a zkušenosti, na nic si nehraje…

• Citovat
  • Upravit
7333
28.9.23 11:30
@nikitice píše:

Ta slabina tam byla proto, že se na to přímo ptali. Ale to bylo u jednoho podniku. Co se týče motivačního dopisu, tak holt potřebuji peníze, já fakt nevím, co tam mám jako psát. Ty jejich otázky: Jaká je vaše motivace pracovat u nás? Tak co asi, do Prčic. Nejblbější otázka, co existuje!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16006
28.9.23 11:36
@Božislava píše:
Chci pomoci mým oblíbeným hejterům, jako je třeba @Zumpa nebo @sirikit. :kytka:

Já nejsem tvůj hater, ta anketa je fakt mimo. To, že nesouhlasím s tvým proruským postojem a že nechápu, proč si jednou hraješ na chlapa a pak zase na ženskou, nemá nic společného s tvým zapojením v pracovním procesu. Nebo že by?

Limity člověka spojené s věkem každého doběhnou, někoho dříve, někoho později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6296
28.9.23 11:51
@renduli píše:
S tím uváděním zdravotních potíží souhlasím - proč to cpát do životopisu?Jinak záleží hodně na druhu práce a regionu. Problémy nebudou mít vysoce specializovaní odborníci, ale u operátorů výroby se běžně zaměstnavatelé už v telefonu ptají na věk. A když odpoví, že mají třeba 55+ jsou blahosklonně odmítnuti s tím, že by to u nich nezvládli.
Ani do Lidlu nevezmou 50letou ženskou. Je pro ně stará a předpokládají, že ne tak rychlá.

Já teda nevím, ale ségře je 54 let, pracuje přímo v centru Prahy v květinářství, ale bolí jí zapěstí- a teď vybírá jestli na solárko, kde se jí líbí nebo různé obchody. Má maturitu- polygrafická škola, ale dělat v oboru nechce už, neplatí tolik a chce prostě být mezi lidmi. Všude ji jako berou- při covidu pracovala v albertu a taky hned. Jako bude mi 50 za tři roky a prodávám ve značkovém obchodě, kolegyně 22 je nespolehlivá. Právě jiným je stejně jako mně a víc a takové tu potřebujem. Ty tu zůstávají. Samozřejmě tu musí být spolehlivá ženská co se práce nebojí. Jsem na směně sama a musím dělat vše od zboží, kasu, papíry. Určitě jsou tady jiná kritéria, než věk jako prácě s PC, aspoň fakt základní anglina a nějaký ten vzhled. Ségra je taková ta malá, drobná. Něco jako Batulková, ale mladší. Ona taky v 54 vypadala ještě lépe. Každopádně, kdybych tady skončila a šla kamkoliv, tak se toho nebojím taky. Asi bych věkově šla spíš na vedoucí pozici, než prodávat. Tady jsem taky vedoucí. Ono i když kouknu do ostatních obchodů v obchodních centrech, tak v dost obchodech takhle po jednom jsou ty starší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6296
28.9.23 11:54
@Božislava píše:
Ta slabina tam byla proto, že se na to přímo ptali. Ale to bylo u jednoho podniku. Co se týče motivačního dopisu, tak holt potřebuji peníze, já fakt nevím, co tam mám jako psát. Ty jejich otázky: Jaká je vaše motivace pracovat u nás? Tak co asi, do Prčic. Nejblbější otázka, co existuje!

Já šla fakt do firmy, která byla můj sen. Měla jsem sekáč a vrhla se na pohovor do značkové módy - obchody v centru, přímo v Pařížské. :srdce: Takže samozřejmě krom peněz tam bylo i to „wow“ a jsem furt spokojená. V centru už nejsem, zase asi i věkove se cítím lépe na okraji i když někdy přemýšlím, že bych se vrátila. U firmy jsem furt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6296
28.9.23 11:57

@Božislava a já mám postoj asi jiný, jelikož když byl syn malej, tak jsem šla do jedné fabriky s dýhou a měla zájem o práci tam a oni mi to nevěřili, že tam chci jako opravdu a nejen na rok. Mně se tam líbilo, vonělo to tam a vím, že bych tam byla určitě déle. Já se zas práce nebojím. Jen z předchozích zaměstnání recepce, obchod, móda tomu nevěřili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4213
28.9.23 12:18

@nikitice Psala jsem, že záleží na regionua druhu práce.
O zdravotní sestru po padesátce se poperou i na severní Moravě, ale jinak je to tady s prací nejen po 50 těžší než v Praze. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6296
28.9.23 12:23
@renduli píše:
@nikitice Psala jsem, že záleží na regionua druhu práce.
O zdravotní sestru po padesátce se poperou i na severní Moravě, ale jinak je to tady s prací nejen po 50 těžší než v Praze. :nevim:

Ale to určitě, tak prodavačky přijmou všude, přijde mi, že furt se otevírají nové a nové obchody, obchodní centra. V Ostravě jsou taky. Jinak samozřejmě někde na vesnicích je to horší, když nechtějí dojíždět. Mamka dojížděla až do důchodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4213
28.9.23 12:24
@nikitice píše:
Ale to určitě, tak prodavačky přijmou všude, přijde mi, že furt se otevírají nové a nové obchody, obchodní centra. V Ostravě jsou taky. Jinak samozřejmě někde na vesnicích je to horší, když nechtějí dojíždět. Mamka dojížděla až do důchodu.

Fakt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6296
28.9.23 12:26
@renduli píše:
Fakt?

Co fakt? Že jsou v Ostravě nebo že mi přijde, že se furt otevírají obchody nebo mamka? :mrgreen: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat