Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já bych jela hned. Dceru píchla včela v pondělí odpo a větší otok se objevil až v úterý navečer. A ve středu měla kotník tak oteklý, že nemohla ani chodit
.
Tak já bych se tedy bála, co to udělá v noci během spánku…taky jsem si vždy myslela, že to oteče ned, max třeba do 4 hodin po bodnutí ale asi před dvěma týdny mě bodla vosa do loketní jamky - dopoledne a až druhý den ráno jsem měla nateklou ruku od zápěstí po rameno a kolem oběda jsem se začala motat, špatně od žaludku, rozostřené vidění a skončila jsem na pohotovosti na injekcích…A to jsem za život dostala bodanců spoustu a takovouhle reakci poprvé až teď. Bylo mi řečeno, že reakce může běžně přijít do 24h…Fakt bych se bála, aby to v noci neoteklo a nedusila se, jela bych…i za cenu že budu za histerku ![]()
@lyrica Taky jsem si prošla tím samým, nemohla jsem pořádne došláponout na nohu, já bych s takovým malým dítětem jela asi hned po bodnutí, bála bych se, co může nastat.
Pane jo. Asi jsem hysterka, ale stát se to jedné z dcer, volám rychlou. Fakt bych se bála.
Sbalila bych ji a jela - může otéct a začít se dusit. Brr, úplně mi přejel mráz po zádech. Nebo jestli nad ní chceš sedět dva dny (možná i déle) bez spaní, tak seď, ale já bych na to sílu neměla.
Vlastní zkušenost - otékám až za 48 hodin - ovšem to pak vypadám jako klon Quasimoda a sloního muže dohromady.
S devítiměsíční bych teda jela hned. Teď bych si aspoň zavolala na pohotovost a určitě dala Fenistil kapky.
Ať je malá v pořádku.
Nasi babicku pichla taky do jazyka a alergicka neni ale vezly jsme ji na pohotovost, a takhle male mimino..??to je snad automaticke, je lepsi jet petkrat zbytecne nez jednou zanedbat. Nehlede na to ze alergicka reakce se muze dostavit behem nasledujicich 24 hodin. Na pohotovosti by ji podaly preventivne leky proti alergii.
Tak to jsi holka odvážná, já bych okamžitě volala rychlou, zvlášt u dítěte. Nebo autem šupem dojela na pohotovost. Otok může nastoupit velice rychle a co pak s dítětem, když se dusí ![]()
Zrovna dnes jsem to řešila s jednou známou, stalo se jí to na dovolené na Šumavě (vlítla jí vosa do úst). Říkala, že ji stihla bodnout 4×. Chladili ledem zevnitř, zvenčí, zbaštila jakýsi Zyrtec, ale prý to stejně bylo hrozné. Rychlá dojela za 25 minut ![]()
Ale k otázce - teď už bych asi nějakou prudkou reakci nečekala, měli jste štěstí. Přesto - brnkla bych si s dotazem do nemocnice na dětské ![]()
Příspěvek upraven 28.08.15 v 21:38
Tak já jsem v létě byla psychicky připravená, že kdyby píchla dítě vosa, nebo včela do pusy/jazka, tak hned volám rychlou a radím se, případně razím na pohotovost. Na tohle bych asi byla trochu hysterka, ačkoli normálně nejsem. Takže bych ti radila určitě aspoň konzultaci. A jak píšou holky i mě po včelím píchnutí noha bolela a otekla daleko víc druhý den. ![]()
Fičela bych okamžitě a střelhbitě teď hned…předpokládám, že si vás obě nechají minimálně do rána na pozorování, může se ti začít dusit v noci a pak je každá minuta drahá.
Taky bych jela muže ji to natékat a ty nic nepoznáš a pak se ti začne dusit a pujde o vteřiny. Jak píší holky lepší jet zbytečně než něco zanedbat. A dej vědět jak jste dopadli.