Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky bych jela muže ji to natékat a ty nic nepoznáš a pak se ti začne dusit a pujde o vteřiny. Jak píší holky lepší jet zbytečně než něco zanedbat. A dej vědět jak jste dopadli.
@Tatian Mě přijde, e jsou tady zbytečně histerické, co by s tebou na tí pohotovosti dělali kromě napsaní antihistaminik to se dá dát fenistil kapky. Jedině kdyby začal otok tak pak hrozí udušení a je jasný volat rychlou
@annaei otok může taky nastoupit pěkně rychle a než přijede záchranka tak se dítě může udusit, takže radši za hysterku než tohle ![]()
@ka2ka píše:
@annaei otok může taky nastoupit pěkně rychle a než přijede záchranka tak se dítě může udusit, takže radši za hysterku než tohle
Souhlasím, to není žádná sranda. Mám v okolí dva případy, kdy dospělého píchla včela a musel do nemocnice na kapačky. U obou případů šlo o lidi, které nepíchla včela poprvé a nikdy se neprojevila alergie, nešlo o alergiky ani celkově, na jiné věci.
Však i v Tv několikrát říkaly, že včely a vosy jsou letos agresivní, nějak se „mutují“ s jinými cizokrajnými druhy a neobvyklé reakce po píchnutí se můžou objevit i u lidí, kteří to nečekají.
Taky jsem z toho měla hrůzu, hlavně u nejmladší sedmiměsíční holčičky, hodně času jsme k vůli starším dětem trávili venku, na koupališti, měla jsem hrůzu, aby jim něco nesedlo na jídlo a nepíchlo je do jazyka.
Jinak všechny tři starší děti letos vosa nebo včela píchla, tříletá dcera měla týden nafouklé chodidlo, nemohla chodit, syna zase do ruky a nemohl dva dny ohýbat prsty.Taky jsem jim dávala Fenistil v kapkách.
Kdyby kamkoliv jinam, vyčkala bych, ale do jazyka, to bych se někde poradila okamžitě. S kojencem bych jela na pohotovost.
@Jana206 naprostá pravda já osobně nikdy nebyla alergická, pak mě před čtyřmi léty štípla vosa a udělalo se mi zle a skončila jsem na kapačkách v nemocnici, mám panickou hrůzu že alergii zdědil i syn, musím to zaklepat zatím ho nic nekouslo, ale všichni ho hlídají a mají u sebe léky a příkaz okamžitě volat rychlou
Dítě raději pečlivě hlídej, já jsem alergická a ve 100% začínám otékat až tak za 12-24 hodin po bodnutí a to jsem pak (jak tady již také někdo psal) jako kříženec Quasimoda a sloního muže ![]()
Ja cetla nekde na netu, ze dite do jednoho roka pokud ho pichne vcela/vosa do oblasti krku, hlavy tak k lekari. Maleho pichla u oka, dr. rikala, ze jakmile ho pichne pusa, tvar, krk, ze mame volat RZ. Navic nam rikala, ze nejvetsi otok se objevi druhy den rano, takze me prekvapuje, ze ti v nemocnici rekli, ze je to ok.
Pokud dítěti nic neni tak, co by snim v té nemocnici dělali. Sice stav se muže zhroršit, ale pak se dá volat sanitka
@Tatian píše:
Tak jsem hovořila s paní doktorkou z dětského oddělení Pardubické nemocnice a ta mi řekla, že pokud nemá žádný otok, ať nejezdím. Že kdybych pozorovala jakoukoliv změnu, ať frčíme, ale teď preventivně podat fenistil kapky a kontrolovat. Doufám, že bude vše v pořádku. Nevím, jak jsem to mohla brát tak lehkomyslně. Asi tím, že byla rychle v pohodě a doufám, že se nic nestane. Díky za vaše názory, zkušenosti a rady. A to máme ve všech oknech sítě, stalo se to doma na podlaze, jestli jí sebrala ze země nevím, nic nejedla, olepená nebyla, nechápu. Na zemi ležela včela a v pusince bylo žihadlo…
Tak hodně podobnou zkušenost má jedna holka tady - Martina.se. Taky psala, že mají okna dveře zajištěné a malý synek vzal vosu do prstíků asi z podlahy a strčil si ji do pusinky. Volali hned rychlou a myslím, že byli i na pozorování. Nakonec vše v pořádku. Řešily jsme to nedávno, pošlu ti odkaz na diskusi. Jinak je fajn, že je malá OK a držím pěsti, at už žádné komplikace nenastanou ![]()
@annaei a záchranka má dojezdový čas cca 30minut tedy u nás, a anafylaktický šok a otok nastoupí rychleji než ti ta záchranka přijede chápeš to??? Proto tady většina lidí hysterčí