Včerejší Máte slovo - dívali jste se?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26093
13.5.11 10:36

Holky, ale s tím pneumokokem (a i rakovinou děložního čípku) je to tak, že se očkuje tím, co se vyskytuje nejčastěji, (teda v Prevenaru13 teď prej je pár druhů, co se u nás skoro ani nevyskytujou :nevim: ) takže to očkování proti rakovině děložního čípku a konkrétně i proti pneumokokům spíš jen sníží pravděpodobnost, že prcek tu nemoc chytne, ale když se setká s jiným virem nebo nějakou mutací, má smůlu a chytne to… Tak to chápu já… Stejně tak jako i naočkovaný dítě tu danou nemoc může chytnout, ale mělo by mít snad lehčí průběh a hlavně by měla být menší ta pravděpodobnost, že se tou nemocí nakazí… :nevim:

A k tomu placení, byť mě tady většina ukamenuje, tak podle mě by se na tom neočkující rodiče měli aspoň částečně podílet (když ne platit úplně), protože mají možnost zadarmo naočkovat dítě a tím co nejvíc minimalizovat riziko toho, že to dítě onemocní, když to neudělaj, měli by nést zodpovědnost za to, když už to dítě nemocný je (pokud teda k neočkování nejsou zdrav. důvody…), ale to je můj názor. S kuřákama, alkoholikama atd. je to podobný, ale to si myslim, že do diskuze o očkování moc nepatří… :nevim:

A ještě mimochodem, pokud si někdo něco udělá v opilosti, pojišťovna po něm náklady na léčbu může vymáhat (a vím o pár lidech, po kterých to fakt vymáhali, takže asi tak… :-) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
13.5.11 10:43

Ale ta debata není přece jenom tom zda očkovat nebo ne, ale o možnosti volby a hlavně o individuálním přístupu ke každému dítěti, možnosti odložit očkování a informovanosti rodičů hlavně od pediatrů. Já když volala Mudře, že nepřijdeme na hexu, protože má malá rýmu, tak mi sestřička opáčila, že to není kontraindikace a pak mě teda s poznámkama o nabourání očko kalendáře a kam nás teda napíše přeobjednala. Podle mě rýma kontraindikace je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.5.11 10:52

El-Brno, Kate: nikdo vás tu nekamenuje :wink: když už jste zmínily třeba ty zdravotní důvody k neočkování: třeba mně osobně jde o to, že já jsem v dětství měla epilepsii (o alergii nemluvím, tu mám doteď). Můj táta měl poruchy imunity a alergii, poruchy imunity i u babičky z jeho strany. Manžel má taky v anamnéze neurologické poruchy, teď je rovněž neurologicky nemocný a alergii má taky. Připadá mi, že je to očkování dost vysoké riziko, zvlášť, když moje dítě má velkou pravděpodobnost, že tu epilepsii může dostat. To je asi otázka na pediatra, ale bojím se to zbytečně pokoušet (navíc čtyřmi!, když v letáku je, že stačí 2 nebo 3, dávkami hexy), aby se mu to nespustilo. Je matematicky větší šance, že bude mít neurologické potíže, které očkování může zhoršit, než že chytne některou z těch nemocí, proti kterým se očkuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.5.11 10:57

Ono s těma kontraindikacema je to taky takové zvláštní. Včera přiznali, že epilepsii to může spustit, pokud má k ní dítě předpoklady. Předpoklady k ní to dítě má asi i tak, že ji má v rodině. Přesto to podle letáku není kontraindikace, takže z dítěte je vlastně pokusný králík, na kterém se testuje, jestli se to spustí, nebo ne.

Když se to spustí, tak se řekne, že už to tam bylo, ale když před očkováním řeknu, že by to tam být reálně mohlo, tak to není důvod neočkovat, nebo to posunout? Takže když se to někomu spustí, doktoři si myjou ruce, protože výskyt epilepsie v rodině přece není kontraindikace očkování, ale rodičům zůstanou leda oči pro pláč.

Příspěvek upraven 13.05.11 v 11:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
13.5.11 10:58
El-Brno píše:
Asi tady budu v menšině, tak prosím o shovívavost, chci jen vyjádřit svůj názor :kytka: Já jsem zastánce očkování, ale rozumně - třeba TBC v porodnici bych nenechala (zrušili nám ho před porodem :-) ), ale ostatní očkování vítám. Ale proč chci reagovat. Jde mě o to, že mám stejný názor, že pokud se matka rozhodne dítě nenačkovat, musí počítat s tím, že dítě touto nemocí může onemocnět a potom by měla nést následky, a to v peněžní formě. Zdravotní pojištění je tady právě od toho, aby se peníze efektivně využívaly - pokud by očkované děti nebyly, epidemie těchto nemocí by byly mnohem horší a vyšlo by to mnohonásobně dráž. Matky, které očkují, samozřejmě taky počítají s riziky, které očkování má, a i s tím, že očkování není stoprocentní. Ale podstupují toto riziko, proto nechápu, proč by neočkující rodiče neměli nést riziko neočkování, když jsou o tom tak přesvědčeni. Ono je hrozně fajn si říct já nebudu očkovat, protože ostatní o riziko podstoupili a proto mě teď ta nemoc nehrozí s takovou pravděpodobnosí. Je to podle mě hodně sobecké. Stejné platí teda podle mě pro kuřáky, pro alkoholiky, kterým ale bohužel je těžké souvislost prokázat a proto je i třeba na tabák uvalena spotřební daň, která aspoň částečně kompenzuje zvýšené náklady státu na léčení… mimochodem, opilý řidič si musí vlastní léčbu uhradit sám už teď, stejně jako pokud ublíží jiným… podle mě to nesmysl není. Pokud existuje možnost, jak alespoň vzniku nemoci zabránit, měla by být tato možnost hrazena ze zdravotního pojištění a kdo ji nevyužije, jeho věc, ale ať tím zase nezatěžuje ostatní a rizika si hradí sám a nevytahuje peníze z kapes ostatních…
A omlouvám se všem, koho by se můj názor mohl nějak dotknout, respektuju možnost volby očkovat/neočkovat, je to dle mého každého věc…
Limutka píše:
Nejvíce mě dojal argument, že rodiče, kteří by dítě proti něčemu nenechali očkovat, a ono tím pak onemocnělo, by měli platit léčbu. Proč jako? Co takoví kuřáci? Ti by to měli platit nejen sobě, ale i těm, co to musí dýchat a mají respirační obtíže. Nebo takový idiot, co se neumí chovat na silnici a do někoho naboří, by to měl platit jak sobě, tak i jemu, ne? Nebo sebevrah… a tak dále. Prostě nesmysl.
Jaké dojmy z toho máte vy?

To je velký mýtus, že rodiče neočkujících dětí si řeknou, že je okolo nich každý naočkovaný, takže jemu se nic nestane. Troufám si tvrdit, že 95 procent neočkujících rodičů neočkuje proto, protože mají s očkováním špatné zkušenosti a dalších aplikací se prostě bojí.
Je to velmi nepřenosná a nepředstavitelná situace, pokud se vám nic podobného nestane a máte dítě které ustojí očkování bez problémů, potom chápu, že většina lidí je pro povinné očkování.
Zkuste se vcítit do pocitů těch poškozených dětí a jejich rodičů…
Je mi jasné, že protiargument bude, že se to nedá dokázat… Ale pokud Vám dítě do hodiny po očkování zkolabuje a následně se u něho objeví např. diabetes je ta shoda náhod až nápadná… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
13.5.11 11:01

Limutka - tam by to pak podle mě mělo být o komunikaci s pediatrem a na zvážení toho, jestli to očkování fakt ve vašem případě není zbytečný riziko není… Já spíš mluvím o tom, že kdyby se najednou všichni rozhodli, že očkovat nebudou (což by se asi nestalo, pokud by se očkování zdobrovolnilo, ale „co kdyby“), pak by právě i ty děti, co očkovaný nebudou, měly větší šanci chytnout nějakou z těch nemocí proti kterým se očkuje. A to podle mě není úplně OK… Nevím, jestli to teď nepíšu moc zmateně :mrgreen: Prostě by měla být možnost rozvolnění očkování, náchylnějším dětem nepíchat hexu jako hexu, ale jako jednotlivý mono vakcíny (i když tím by zas dostaly víc těch sajrajtů okolo), prostě možná trochu individuálnější přístup, ale aby ve výsledku byla ta proočkovanost co nejvyšší právě kvuli dětem, který očkovaný bejt nemůžou kvůli zdravotnímu stavu vůbec… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
13.5.11 11:08
kate02 píše:
Limutka - tam by to pak podle mě mělo být o komunikaci s pediatrem a na zvážení toho, jestli to očkování fakt ve vašem případě není zbytečný riziko není… Já spíš mluvím o tom, že kdyby se najednou všichni rozhodli, že očkovat nebudou (což by se asi nestalo, pokud by se očkování zdobrovolnilo, ale „co kdyby“), pak by právě i ty děti, co očkovaný nebudou, měly větší šanci chytnout nějakou z těch nemocí proti kterým se očkuje. A to podle mě není úplně OK… Nevím, jestli to teď nepíšu moc zmateně :mrgreen: Prostě by měla být možnost rozvolnění očkování, náchylnějším dětem nepíchat hexu jako hexu, ale jako jednotlivý mono vakcíny (i když tím by zas dostaly víc těch sajrajtů okolo), prostě možná trochu individuálnější přístup, ale aby ve výsledku byla ta proočkovanost co nejvyšší právě kvuli dětem, který očkovaný bejt nemůžou kvůli zdravotnímu stavu vůbec… :nevim:

Ano, souhlasím s rozvolněním a očkováním na žádost rodiče. To je rozumné. Rodič je totiž za dítě zodpovědný, ne lékař…
Jandu nemám pro jeho názory ráda, ale včera jsem s ním souhlasila v jedné věci… Dětští lékaři by si měli uvědomit, že zde už dávno není komunismus a měli by připustit okolo očkování debatu. Nelíbí se mi přístup lékaře který řekne neočkujete - rovná se - děti vám umřou… To není asi zrovna nejlepší přístup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
kate02 píše:
Limutka - tam by to pak podle mě mělo být o komunikaci s pediatrem a na zvážení toho, jestli to očkování fakt ve vašem případě není zbytečný riziko není… Já spíš mluvím o tom, že kdyby se najednou všichni rozhodli, že očkovat nebudou (což by se asi nestalo, pokud by se očkování zdobrovolnilo, ale „co kdyby“), pak by právě i ty děti, co očkovaný nebudou, měly větší šanci chytnout nějakou z těch nemocí proti kterým se očkuje. A to podle mě není úplně OK… Nevím, jestli to teď nepíšu moc zmateně :mrgreen: Prostě by měla být možnost rozvolnění očkování, náchylnějším dětem nepíchat hexu jako hexu, ale jako jednotlivý mono vakcíny (i když tím by zas dostaly víc těch sajrajtů okolo), prostě možná trochu individuálnější přístup, ale aby ve výsledku byla ta proočkovanost co nejvyšší právě kvuli dětem, který očkovaný bejt nemůžou kvůli zdravotnímu stavu vůbec… :nevim:

Ano, souhlasím s rozvolněním a očkováním na žádost rodiče. To je rozumné. Rodič je totiž za dítě zodpovědný, ne lékař…
Jandu nemám pro jeho názory ráda, ale včera jsem s ním souhlasila v jedné věci… Dětští lékaři by si měli uvědomit, že zde už dávno není komunismus a měli by připustit okolo očkování debatu. Nelíbí se mi přístup lékaře který řekne neočkujete - rovná se - děti vám umřou… To není asi zrovna nejlepší přístup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
kate02 píše:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.5.11 11:18
peggy.sl píše:
kate02 píše:

To jo, no… taky jsem slyšela nějaké takové zvěsti, jako že se mamina v poradně podívá z okna, otočí se zpátky a doktor už to píchá 8-o to je šílený přístup (toho doktora myslím :mrgreen: ). Jsem právě zvědavá, na co narazím :mrgreen:
asi to záleží hlavně na tom doktorovi, jak se k věci staví, ale i tak je drsné, že ten přístup, co ho popisuješ, doktoři vůbec mají :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
13.5.11 11:18
peggy.sl píše:To je velký mýtus, že rodiče neočkujících dětí si řeknou, že je okolo nich každý naočkovaný, takže jemu se nic nestane. Troufám si tvrdit, že 95 procent neočkujících rodičů neočkuje proto, protože mají s očkováním špatné zkušenosti a dalších aplikací se prostě bojí.
Je to velmi nepřenosná a nepředstavitelná situace, pokud se vám nic podobného nestane a máte dítě které ustojí očkování bez problémů, potom chápu, že většina lidí je pro povinné očkování.
Je mi jasné, že protiargument bude, že se to nedá dokázat… Ale pokud Vám dítě do hodiny po očkování zkolabuje a následně se u něho objeví např. diabetes je ta shoda náhod až nápadná… :think:

Limutko, asi máš pravdu v tom, že důvodem mohou být špatné reakce dítěte na očkování a pokud dítě zkolabuje, tak to stoprocentně. Ale nevím v kolika procentech se to děje. A myslím si, že by jistě byl jiný přístup rodičů k očkování, kdyby šlo o nemoc, která je běžně rozšířená a je pro dítě vysoce pravděpodobně smrtelná, třeba tetanus skoro vymizel jen kvůli očkování. Proto se teď rodiče víc bojí reakcí než samotné nemoci, protože očkující rodiče v minulosti umožnili podcenit rizika nákazy současným rodičům. A při srovnání rizika nákazy a rizika očkování potom samozřejmě očkování vychází relativně špatně…
Ano, přesto jsem pro zachování možnosti volby se všemi riziky. Ale děkuju, změnila jsem trošku názor, a snad měla být nějaká výjimka pro „rizikové“ skupiny, které by nemusely očkovat svoje děti bez rizika placení… (kdyby samozřejmě takový zákon byl zaveden :kytka: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
13.5.11 11:27
El-Brno píše:
peggy.sl píše:To je velký mýtus, že rodiče neočkujících dětí si řeknou, že je okolo nich každý naočkovaný, takže jemu se nic nestane. Troufám si tvrdit, že 95 procent neočkujících rodičů neočkuje proto, protože mají s očkováním špatné zkušenosti a dalších aplikací se prostě bojí.
Je mi jasné, že protiargument bude, že se to nedá dokázat… Ale pokud Vám dítě do hodiny po očkování zkolabuje a následně se u něho objeví např. diabetes je ta shoda náhod až nápadná… :think:
Limutko, asi máš pravdu v tom, že důvodem mohou být špatné reakce dítěte na očkování a pokud dítě zkolabuje, tak to stoprocentně. Ale nevím v kolika procentech se to děje. A myslím si, že by jistě byl jiný přístup rodičů k očkování, kdyby šlo o nemoc, která je běžně rozšířená a je pro dítě vysoce pravděpodobně smrtelná, třeba tetanus skoro vymizel jen kvůli očkování. Proto se teď rodiče víc bojí reakcí než samotné nemoci, protože očkující rodiče v minulosti umožnili podcenit rizika nákazy současným rodičům. A při srovnání rizika nákazy a rizika očkování potom samozřejmě očkování vychází relativně špatně…
Ano, přesto jsem pro zachování možnosti volby se všemi riziky. Ale děkuju, změnila jsem trošku názor, a snad měla být nějaká výjimka pro „rizikové“ skupiny, které by nemusely očkovat svoje děti bez rizika placení… (kdyby samozřejmě takový zákon byl zaveden :kytka: )

S tím, že lidi si nepamatujou to, jak některý nemoci byly nebezpečný… Vzpomněla jsem si, ja jsem u priorixu řešila, jestli malýho nechat očkovat proti neštovicím (planým) a před dědou s babičkou jsem se zmínila, že proti neštovicím očkovat nebudu, tak na mě koukali, jestli jsem normální takhle „riskovat“ po kratší diskuzi jsme se dostali k tomu, že jsme se nepochopili, že oni mysleli, že mluvím o pravých neštovicích, který oni z dětství ještě znali, stejně jako třeba ten černej kašel atd. Tehdy jsem musela vysvětlovat, jak že to s tím očkováním vlastně dneska je… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jana967
13.5.11 11:33

K tomu neočkování, neočkuji proto, že nemám strach z nemocí, na které dnes očkujeme, neb jsem si o těchto chorobách zjistila informrace :wink: . Nevyužívám toho, že někdo očkuje. Naopak očkující očkuje proto, že se nemocí bojí. Neočkovaný nemůže ohrozit očkovaného. Takže by měl každý mít právo se rozhodnout podle svého uvážení.

Epidemie, o kterých mluvil Janda, je jen další strašení rodičů, aby se nechali očkovat o106. Epidemi spalniček v Bulharsku propukla v proočkované společnosti /v bulharsku je očkování povinné a dvojdávkové - tedy jako u nás/. V Japonsku zemřelo 40 dětí na černý kašel, když se tento přestal očkovat. Nicméně v ČR loni zemřely 3 kojenci na černý kašel, pokud si to propočítáte na počet obyvatel v Japonsku zjistíte, že jsme na tom v naší vysoce proočkované společnosti stejně, jako v Japonsku s nulovou proočkovaností.

A k tomu placení. Nechť si očkující platí vakcinaci a následky, které z ní vyplývají /ha, ha, to by nejdříve někdo musel chtít ty následky zjistit. No farmaceutické firmy to nebudou a jak je vidět, státní moc o to také nestojí/ a já si ráda zaplatím léčení nemocí, které me děti postihnou kvůli tomu, že nejsou očkované.

• Citovat
  • Upravit
5476
13.5.11 11:40

Jano, a co třeba tetanus? Když mluvíš o černém kašli a splaničkách, tak to snad i vypadá, že bys odmítala i hexavakcínu (to je taky v hexe, ne? zvlášť se snad neočkuje)… já si teda o tetanu něco přečetla a přijde mě docela nebezpečný… :nevim: Ale ráda změním názor…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
13.5.11 11:43

Taky doufám, že se někdo tady na mě neseběhne :mrgreen: , ale.. Určitě je to každého věc- očkuji, neočkuji o tom mluvit nechci..
Já si naopak myslím, že právě v dnešní době je naivní si myslet, že ty nemoce co delší dobu tady nejsou, že nejsou nikde - ČR.
U nás na venkově je tolik všelijakých dělníků, kopáčů, co tady pracují, mluví všelijak, takže od Ukrajinců, Bulharů.. Určitš netvrdím, že každý takový něco přenáší, ale už na těcho lidech je vidět, že moc čistotě nedají, jenom popíjejí, ruce špinavé.. Pak se vám začnou hrabat v obchodě mezi rohlíky, sem tam tam na to zachrblají :think: .. Samozřejmě hned netvrdím, že se lidi nakazí, ale…
Takže si myslím, že ty naše malé děti si nemoce nepřenáší mezi sebou, ale klidně od nějakého důchodce, maminky, atd..
To je můj názor a proto základ očkuji… Samozřejmě maminky, které se nebojí, tak klobouk dolů, nebojí se, aspoň mají lehčí život v tom, že nevidí všude nějaké nemoce, jak například já, ale prostě je to tak, a já radši budu v klidu..
Jinak si myslím,že neni možné spojovat, kuřáka a očkování… :think: Kuřák se rozhodne sám, kdežto očkování je vlastně rozhodnutí za druhého-dítě se samo nerozhodne- to je na nas..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek