Včerejší rozhovor v MFDnes

53
29.5.07 14:12

Včerejší rozhovor v MFDnes

AHoj holky. Velmi zajímavý článek z včerejší MFDnes.

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3087
29.5.07 14:31

ahoj,
mě to nepřijde ještě tak šílené…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
29.5.07 14:36

Na to se nedá říct nic jinýho, než že to sou bukvy. Vytvářejí naprosto „antikoncepční“ politiku. Dítě je fakt luxus.
Pro matky se nedělá nic, ale vůbec nic. Argumenty typu že na to vláda nemá, to je hloupost. Je to jenom otázka priorit a dost tomu nahrává fakt, že o tom rozhodujou chlapi, kteří si myslí, že dítě plus matka vyžijou měsíčně z tří a půl litru.
Nedovedu si představit, že si nastavím MD na tři roky, s tím, že potom se vrhnu do práce, jenomže dítě třeba bude mít zdravotní problém, nebo mi ho třeba do školky nevezmou, a co pak? To jako budu rok bez příjmu… no super.
A to ještě abych si začla šetřit na důchod, abych nezdechla hladem.
to sou vyhlídky! :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
29.5.07 14:42

No, pročetla jsem si to…

Vím, že zvýšený rodičovský příspěvek je opravdu skvělá věc - ale na druhou stranu je pravda, že to zá:,–(ně neřeší situaci mladých rodin. Takže chápu pokus vlády spřísnit jeho vyplácení (a nejenom jeho, i ostatních sociálních dávek) - koneckonců, která z nás nezná někoho, kdo žije jen na úkor státu? Jenže to stát dělá docela blbě - chce rozhodnutí rodičů a přitom sám nedá jistotu matkám s dětmi.

Fakt netuším, jak bych se rozhodovala v době, kdy bych byla prvorodička a měla volit, zda se vrátím po dvou, třech nebo čtyřech letech do práce - a navíc dejme tomu bez jistoty návratu na původní místo… Mám situaci usnadněnou, mám se kam vracet a vím, co péče o dítě obnáší, vím, že to se školkou není až tak snadné a hlavně tuším, že za tři roky může být vše jinak… Navíc se pro mě dráče narodí v ideální dobu, bude se mi snadno umisťovat ve třech letech do školky. A to mně právě vadí - neustále se vše mění a v těch změnách jsou ukryté drobné zrady, o kterých se moc nemluví… (příklad? Např. částečný úvazek při rodičovské dovolené u původního zaměstnavatele a následná druhá mateřská dovolená…)

Prostě by mi ani nevadilo, kdyby stát hodil péči o rodiny více na ty rodiny a postaral se o výhodnost částečných úvazků, o dostupnost předškolních vzdělávacích zařízení nebo o daňové úlevy rodinám s více dětmi…

L.

PS: A navíc - je už dořešené, jak to bude se sociálním a zdravotním pojištěním matek, které zvolí dvou až tříletou mateřskou a neumístí dítě ve školce?
Další věc - jak to bude s mateřskou u případného dalšího sourozence?
Prostě mi současný návrh připadá fakt nedořešený… Je nutný, ale tak zoufale nedodělaný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
29.5.07 14:49

Jo a ještě taková perlička - pokud jsem to správně pochopila, je navrhovaný systém tak „šikovně“ udělaný na to, aby ho chytrý český člověk očůral, že je mi z toho až do breku :(:(:( Copak tam fakt nesedí aspň někdo, kdo se na to podívá trochu ziskuchtivým okem a neodstraní aspoň ty hlavní kraviny?
Pardon za ty výrazy.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2753
29.5.07 15:21

Lesina: souhlasim s tebou. Neni reseni vyplacet statem vic a vic penez, ale umoznit tem rodinam, aby mely prijmy - castecne uvazky, podpory pro zamestnavatele, kteri zamestavaji zeny s malymi detmi .. nastavit lepe podminky pro to, aby pro zamestnavatele nebyli takovi rodice (ne jen matky!!) pritezi. A samozrejme system kontroly vyplaceni davek.
Bohuzel toto je slabinou, kterou tato reforma neresi :idea:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
29.5.07 15:45

Moc povyku pro nic

Pořád se mi to zdá lepší než předchozí model „do 3 let měsíčně 3700 Kč a šmitec“.
Kdo neví,jak se rozhodnout a je ochoten do práce nespěchat, ať si zvolí pomalé tempo za nízký měsíční příspěvek. Co na tom, že je nízký, nedávno byl stejně takový, jen loni ho zvedli v rámci předvolební kampaně a to nás rozmlsalo.
Když bude chtít jít dřív do práce, tak si snad v práci něco vydělá a nebude brečet nad prodělaným příspěvkem.

Kdo si je jistější, že chce do práce brzo, nechť zvolí rychlou variantu. Když se stane, že bude chtít zůstat s dítětem doma delší dobu, pak už sice nemá nárok na další příspěvek, ale musí uznat, že mu již byl vyplacen v předchozích letech.

Jediné, co tak zoufale chybí jsou jesle a školky, přičemž těch jeslí je o hodně míň. Dále bych celkem uvítala jistou podporu rodičů např. ve formě daňových odpisů nákladů, které rodiče zaplatí za předškolní zařízení. Nemůžeme chtít jesle a školy za dotované a nízké ceny, je lepší, když budou kvalitní a cena tomu bude odpovídat, ale také pak je nutno mnohým pomoci alespoň tou daňovu úlevou, aby se ženám vůbec vyplatilo jít do práce a dítěti školku zaplatit. Eventuelně jasně uvést v zákoně, že pobíraný rodičák lze uplatnit na zaplacení soukromé školky. To je dnes stále ještě nejasné a každý to řeší jinak.

A ještě kritika toho ne moc objektivního článku: nikde jsem tam neviděla ani řádku o tom, že s výchovou dítěte pomáhá manžel.
Taky se bojím toho okamžiku, kdy mi budou volat z jeslí, že má syn teplotu a já to budu muset řešit s šéfovou cca každý měsíc…Ale chystám se to řešit střídavě s manželem. Někdy prostě bude vhodnější, aby si paragraf vzal manžel a jindy s dítětem zůstanu já. Jdu do práce od července, takže to je dost aktuální téma.
No a vidím, že mi od ledna zůstane výše příspěvku stejná, tak to mám radost, že si tak budu moci nadále subvencovat soukromé jesle.

Ahoj, Markéta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
29.5.07 16:23
Marki, jen malá technická, nikdy tu nebyl model [quote:5c2b99b912]„do 3 let měsíčně 3700 Kč a šmitec“

Co pamatuji je mateřská do čtyř let dítěte (s tím, že čvrtý rok nedrží zaměstnavatel místo) - vím, že dřív byla kratší, ale to je opravdu už hodně let…
Jde prostě o to, že sociální dávky a podpora má být motivující k vlastní aktivitě a práci - a u nás je spíš demotivující…

Na druhou stranu fakt nemám ráda nářky typu co budeme dělat, nebudeme mít na chleba (sunar, plavání, kulturu, školku za 15000) u nás je ten systém fakt štědrý - až marnotratný… Já nepopírám, že se mi žije lépe s vyšším rodičákem - ale mít děti by mi ani nízký rodičák nezabránil.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
29.5.07 16:34

To s těmi třemi lety a šmitec byl taky jeden z návrhů.

Jo a pokud jsem to různě vyčetla dobře, tak to zas taková tragédie není, když si řeknu, že budu doma 3 roky (budu dostávat vyšší příspěvek) a nakonec budu 4, protože celkově dostanu dokonce víc, než kdybych se pro čtyři roky rozhodla rovnou. Takže já si asi zvolím tu tříletou a pak se uvidí. Nedělám si moc iluze, že udám dítko „už“ ve třech letech do školky.

M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1905
29.5.07 16:36

Ziju v anglii, a urcite si reknete na vysoke noze. Ale tady rodicak neexistuje. Materska je pul roku, muze se na ni nastoupit patnact tydnu pred porodem, ale o to driv se vracis do prace.

Takze se ted snazim dostat rodicak v CR, je v takove vysi, ze mi tady neveri, ze stat tolik plati

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
29.5.07 16:47

Pochopila jsem spravne ze na tom nevedomky vydelaji lidicky co budou mit dite v"idealnim veku"v lednu 2008?Jako nejlepsi se mi v tomto pripade jevi vek 18 mes+napr.tyden a dale.Budou brat cele 3 roky 7600 a pak jeste rok 3800.Takovy model bohuzel vlada nenavrhuje pritom je ze vsech nejvyhodnejsi uz kvuli placeni soc.a zdrav.4 roky s castkou RP jako by byla na 3.Vsem kterych se to tyka gratuluji!

• Citovat
  • Upravit
10773
29.5.07 16:56

Meduzo, podle mého názoru, když se rozhodneš být doma 3 roky, tak dostaneš měsíčně víc jak rodič, který se rozhodl být doma 4 roky. Pokud by jsi se pak rozhodla to prodloužit o rok, tak už nedostaneš nic.
Každý totiž dostane stejný obnos, ale závisí na něm, jestli to bude čerpat 2, 3 nebo 4 roky. Když míň, tak mu to udělá měsíčně víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
29.5.07 18:02

já si myslím, že je to šílený, ale jak správně píše Marki, v podstatě to tak bylo doteď, jen ten vyšší rodičák nás rozmlsal :wink: a taky to dost nahrává bohatým a zajištěným, který prostě po roce dítě opustí, budou brát vysoký rodičák, zaplatí si chůvu a šupky dupky relax do práce. Jenže s obyčejným neatraktivním zaměstnáním, průměrným či spíš podprůměrným platem chůvu nezaplatíte.

Člověk se musí smířit s nízkým rodičákem na 4 roky, nelajznu si říct, že ve 3 letech končím, protože :
1. nemám jistou práci, že zrovna moje místo bude volný
2. bude dítě zralý do školky?

Jenže uvědomte si, že tady je martnotratný sociální systém, máme se jak sviňky v žitě, omlouvám se, ale je to tak.
V zahraničí není výjimkou fakt, že MD je 6 týdnů, dítě musíte hlásit do jeslí už v době, kdy jste těhotná. Pokud tedy nemáte manžela milionáře…
Máme se dobře…
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
29.5.07 18:39

Jahůdko,
já to pochopila správně, ale asi jsem se špatně vyjádřila. Jasně, že jsem to myslela tak, že celkově všechny mámky dostanou +- stejně, záleží na tom, za jak dlouho.
Takže myšleno to bylo tak, že když si řeknu, že chci zůstat doma 3 roky, a zůstanu čtyři, tak i když ten poslední rok už nedostanu vůbec nic, pořád na tom budu stejně, ne-li trošku líp, než kdybych rovnou řekla ty 4 roky.
Myslím, že je to tak, že prvních 18 měsíců všechny budeme brát 7500,– a pak buď další rok a půl 7500,– nebo dva a půl po 3700,–. Ta první varianta je trošičku lepší.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
29.5.07 20:06

Mě se to zdá prostě postavený nahlavu … a nepochopila jsem co tím chce stát ušetřit a zda se to vůbec vyplatí aby dělal takovýhle čachry machry …
No ale nějak bylo a nějak bude … nejvíc mě však může nas… když pak vidím za co vláda utratila a kolik utratila a na to peníze jsou vždy :evil:

Mmch, je pravda že v zahraničí je to jiné než u nás, ale na jednu stranu co mě je do toho jak je to v zahraničí … já žiju tady, že.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat