Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem, poraďte..
Dcera za 14 dní 1 rok.. Vždy to bylo u ni s usináním horší. Ale teď večer uspávám hodinu! ![]()
Přes den spí 2× 30 minut. Ráno vstává v 6 spát jde v 9 do 10 minut spí. Pak ji dávám spát v 12:45 to už je trošku horší ale do 20 min. usne.. Uspávám přes den v leže v posteli a kojí se u toho..
Večer okoupeme jdeme si lehnout a mala jen co ji položím leze pryč (toto mi přes den vůbec nedělá..) tak ji vezmuna ruce sedím na posteli a houpu.. pije vidím, že usina a najednou šup oči otevřene.. ale dudla dal oči otevřene a hraje si s mymi vlasy.. pak se najednou začne šponovat brečet… zkusila jsem ji položit, ale otřepe se a jakoby nic.. leze pryč
tak ji vezmu na ruce a zase houpeme.. už zas přivira oči, ale najednou se začne zase kroutit :-/… večer ji davam spat po 4 hodinach.. včera třeba odpoledne neusla (zazvonil mi mobil tak ji to vyrušilo) už neusla.. ale stejně uspavani večer bylo to stejné… před týdnem to uspavani trvalo ještě 30-40 min to se ještě dalo ale víc jak hodina…-/
Nejvíc mě na tom štve, že starší dcera tu hodinu stráví před televizi.. v noci se budí ještě pořád dost tak 5-6× určitě.. spí semnou v posteli
Co byste poradily?
Ahoj, me prijdou celkove ty denni spanky zvlastne rozlozene, to si ujrcila mala sama podle unavy? V kolik davas vecer spat? Zkouselas treba posunout uspavani na pozdeji? Ale jestlit davas spat rocni dite v pul 6te, tak se nedivim, ze ji uspavas hodinu.
Příspěvek upraven 04.05.16 v 19:35
@tronelka
No urcila jsem to sama.. Ale rano uz do te 9 uz nemuze ani vydrzet.. Knoura a pak usne hned…
Vecer ikdyz dam spat pozdeji tak to je stejne..
teda zatim jsem zkousela dat o pulhodiny pozdeji
Tak já to měla podobně. Synovi byl minulý týden rok a dřív usínal nejdřív sám a pak to začalo být horší, tak jsem zůstávala u něj. Nejdřív jsem ho uspávala kojením, ale toho jsem po čase nechala, nechtěla jsem, aby si na to zvykl, kdybych už neměla mléko např. Tak jsem ho jen nakojila a dala do postýlky a seděla u něj. Usínal tak půl hoďky. Po čase se poprvé postavil a to byl mazec. Já ho položila a on vstal a tak pořád dokola. Uspávání trvalo hodinu. On do toho brečel a chtěl ke mě, i když jsem seděla u něj. Já ho na chvíli vyndala pak ho zase vrátila a tak porád dokola. Minulý týden jsem s tim chtěla něco udělat, takže ho nakojím, dám mu napít vody, pohladím, pomazlím, položím a jdu pryč. První večer brečel půl hodiny a bylo to hrozný, bylo mi z toho úplně špatně. Druhý večer 15 minut, třetí večer 10 minut fňukal a pak 10 min ležel až usnul. Pokaždé jsem tam ale chodila po 5 minutách, pak po 10, pak po 15, pohladila, dala napít vody. Teď se dva dny držel těch 10 minut, ale nebrečí jak tur, spi š tak poplakává a pak jen leží. Dneska je chudák po očkování, tak usnul asi za 4 minuty. Možná mě tady za to někdo odsoudí, ale hodinu zápasit o spaní mi nepřijde v pořádku. Naučí se být chvíli sám a pro mě je to samozřejmě taky lepší. Jo a přes den mi taky špatně spal, vzdycky. Teď je to lepší, dopol hodinu a odpol cca kolem 14 hod dá tak půl hodiny. Ukládám ho v 19 hod cca.
A přes den dítko spí takhle proč?? Když jí musíš uspávat tak unavená asi nebude ne? Být tebou se neřídím podle času ale podle únavy. Večer bych jí dala do její postýlky sedla si vedle ní třeba na židli a vždy když bude chtít vstát a odlíst tak jí znovu uložit a prostě jí to nedovolit… My to tak máme s klukama od malička. Uložím přečtu pohajdu (cca od roka předtím jen uložení do postýlky ), řeknu básničku před spaní (takový náš rituál), dáme si pusu a jdu vedle do místnosti kde mám otevřené dveře…pokuď slyší jakýkoliv bugr tak ho řeším opětovým uložením a odchodem…
@moonulkaa to musí být pro to dítě hrozný, budit se tolikrát za noc kvůli tomu, že je navyklé na prso. Noční kojení bych už dávno utla. Nejenže se nevyspíš ty, ale ani chudák malá. Já už ročnímu zrušila i dudlík, protože se kvůli němu 3× za noc budil a pořádně se nevyspal. 3 noci asi 10 minut plakal, než usnul a od 4. noci krásně usíná sám, v noci se od té doby neprobudí ani jednou. Zvaž to, jestli to pro vás obě nebude lepší. Ve výsledku i pro starší dcerku.
Já to měla se starší podobně. To, že se v noci budí můžeš způsobovat i ty. Zkus jí dát spát do vlastní postele, u nás to pomohlo. Uspávání se zlepšilo když jsem jí začala dávat spát později. A musela být unavená.
Podle me je chyba uspavat rocni dite kojenim. Je uz dost velka, dej ji do postylky a bud u ni. nevyndavej ji, ona to casem pochopi a zacne usinat sama. Hlavne si stuj za svym, jinak budes otrocit a udelej to i kvuli starsi dcerce.
Ahoj, u nás je to podobně, nicméně nejsem zastánce vyplakávací metody - ono to sice zabere, ale dítko to podle mě zlomí…mně v tomto směru hodně pomohly stránky prosimspinkej.cz , admini snad prominou…
Jinak, malá už se sama odstavila, ale v noci se budí pořád-řekla bych, že v tomto věku to i dost souvisí s růstem zoubků.
Syn takhle spal taky s tím rozdílem, že si od narození si dal přes den 2× 20 minut a pak večer usínal klidně v 11 hodin a spal tak 8-9 s tím, že se budil cca 2× na kojení a večer usínal třeba dvě hodiny.
do dnes spí blbě. v roce úplně odboural denní spánek a v noci mu stačí 8 hodin. a s usínáním má problém doteď. jde spát sám, ale trvá mu to klidně i ty dvě hodiny než zabere
Tak asi proste jeste neni unavena, ne? Me chodival maly spat pravidelne o pul sedme, ted po roce co zacal chodit, si o pul sedme vypije mlicko, oci silene unavene, ale jen co to vycucne, nabere druhy dech a zacne zase vyvadet… Vetsinou usne kolem pul devate az devate, proste musi odpadnout, hraje si, vesi se po nas, lozi, dokud uz oci nevydrzi mit otevrene. Jinak to s nim nejde
Nechala bych ji teda klidne dyl, o pul seste mi prijde opravdu moc brzo, a to nam kazdy rikal, jak davame maleho spat vcas
Nechtr ji, at se unavi, pohraje si, budte dyl venku… ![]()
Mám devítimesicni a usíná sama. Neuspávám, položím do postýlky a odcházím. Spí ve svém pokoji od 2 měsíců. Nesnesla být u nás, hrozně jsme ji rušili, od té doby spinká celou noc. Spí 1-2h dopoledne, 1-2h odpoledne a večer ji po koupání v půl osmé položím do postýlky a do pár vteřin spí, probouzí se až ráno mezi 6-7h. Občas si v postýlce přes den hraje než usne, nebo stojí a zpívá, tak ji položím, pohladim a zase odejdu. Nikdy jsem ji nenechala vyřvat, ale vztekat se ano. Bylo období kdy chtěla abych stala u postýlky než usne. Roční dítě bych rozhodně takhle neuspávala.
Přes den bych ji dala spát jen tehdy pokud by byla unavená, nenutila bych ji. Večer bych ji naučila na určitou hodinu a prostě položila do postýlky a odešla. Chodila bych za ní ji ukládat. Ona si do pár dní zvykne. V noci už bych ji prso nedala. Místo toho bych ji nabídla dudlika a kdyby bylo nejhůř tak čaj.
Příspěvek upraven 04.05.16 v 20:51
Mně to přijde, že to máte s tím spaním celý nějak blbě
Toho denního spánku mi pro roční přijde žalostně málo
Já bych ji dala do svojí postele, ne-li do svého pokoje, a neuspávala prsem ![]()
A proc nemuzou deti spat spolu v pokoji? Chudak starsi, bita na tom, jaky bic sis dobrovolne upletla. Predstav si, ze se 6× v noci vzbudis kvuli necemu prijemnemu, treba kvuli cokolade. Sice si v noci zamlsas, ale rano budes jak, jak po flamu. Takhle to ma tvoje dite, se nediv, ze je v devet grogy.
@moonulkaa tak moje mala to mela skoro stejny. Uspavala jsem hodinu i pres den. U nas se to casto menilo a preslo to. Jediny co je blby, casto se budi doted. Jeste kojim, „bohuzel“ i v noci. Uz ti beha? Bude vic unavenejsi… jinak ja ji nechavala si v posteli hrat a blbnout, sama si pak prilehla ke mne a spala. Na ruce jsem ji nebrala.