Večeře na Štědrý den

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23966
5.12.21 16:33
@Ram16G píše:
Kachnu pečeš jak dlouho? Já 1,5 hodiny + 0,5 hodiny kůrka.

Já ji péču 4hodiny přikrytou a hodinu odkrytou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
5.12.21 16:38

My máme bramborový salát, klasiku. Ale letos chci zkusit i nakyselo. Nemáte někdo odzkoušený recept?
Pak rybu dle toho co švagr koupí. Kapra milujeme, naopak lososa nikdo nemusíme. A řízky- kuřecí, krůtí a vepřové. Jíme to pak i 25.a26. když zbude. Polévku nedělám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22934
5.12.21 16:55
@Netopirek píše:
Já ji péču 4hodiny přikrytou a hodinu odkrytou

My taky tak nějak. Babička ji někdy péče i přes noc, ale já se bojím nechat běžet troubu a jít spát..takhle nám to staci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31290
6.12.21 08:51
@Eemii píše:
Ten kvalitni Junior, me teda dostal :mrgreen: :lol: :lol:

Proč? Ono sehnat kvalitní Junior (dietní salám, kdo chce ať si ho nazve jak chce, prostě salám s hladkou texturou, né z nasekaných kostí, víc než 30% masa a bez zbytečnýho bordelu) není taková sranda, jak se může zdát… :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
104
6.12.21 09:21

Překvapuje mě, kolik lidí píše, že dává do salátu junior nebo jinou uzeninu. Už jsem o téhle variantě slyšela, ale zatím nikdo, s kým jsem se bavila, ho tak nedělá. Tak by mě zajímalo, jestli je to dáno lokálně nebo je to varianta, která se dělá napříč republikou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31290
6.12.21 09:35

@S.Tynka Těžko říct. Já sem od Plzně (i táta a babička, od kterých to mám). V mém okolí dává salám tak polovina lidí, bych řekla? Schválně provedu průzkum :jazyk:.
Spíš je to asi o chuti. Třeba exšvagrovka by ho dávala taky, ale jednou jí salát zkysl, dělá ho na víc dní a prý to bylo tim salámem, od tý doby ho nedává.
Mě salát bez toho „masa“ přijde, že mu prostě něco chybí, takový jalový :nevim: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3694
6.12.21 09:36

Kaprům doma nikdo neholduje, takže my doma máme ke štědrovečerní večeři tradičně smažené vinné klobásy v trojobale a bramborový salát. Klobásy jsou samozřejmě domácí výroby, plněné do skopových střívek a bramborový salát odlehčuji náhradou poloviny majonézy (také domácí :-)) bílým jogurtem. A jako polévku dělám skandinávskou bílou rybí z tresky podávanou s máslovo-česnekovými krutony.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
6.12.21 10:03

@S.Tynka my. Jsme z Prahy, rodiče ho tam dávají, tchyně dává. Ale já to nemám ráda, tak nedávám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106615
6.12.21 10:06
@S.Tynka píše:
Překvapuje mě, kolik lidí píše, že dává do salátu junior nebo jinou uzeninu. Už jsem o téhle variantě slyšela, ale zatím nikdo, s kým jsem se bavila, ho tak nedělá. Tak by mě zajímalo, jestli je to dáno lokálně nebo je to varianta, která se dělá napříč republikou.

ja jsem prazak a salat prosel mírnou odměnou z toho původního rodinného.
Salam se dával, ja vyměnila gothaj za junior a místo nakrájeného ho tam trochu nastrouhám. Všem chutná, takže asi ok.
první rok s přítelem si dělal trochu podle sebe, ale ted uz chce jen ten můj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106615
6.12.21 10:08
@Fee-bee píše:
Kaprům doma nikdo neholduje, takže my doma máme ke štědrovečerní večeři tradičně smažené vinné klobásy v trojobale a bramborový salát. Klobásy jsou samozřejmě domácí výroby, plněné do skopových střívek a bramborový salát odlehčuji náhradou poloviny majonézy (také domácí :-)) bílým jogurtem. A jako polévku dělám skandinávskou bílou rybí z tresky podávanou s máslovo-česnekovými krutony.

mohla bys dat recept na tu polévku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
6.12.21 10:09

@S.Tynka jsem Pražák s kořeny v Praze a nikdy se tam salám nedával

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106615
6.12.21 10:09
@Netopirek píše:
@S.Tynka my. Jsme z Prahy, rodiče ho tam dávají, tchyně dává. Ale já to nemám ráda, tak nedávám

ja zase nemam rada tu korenovou zeleninu, ani kyselou…nedavam to do salatu vubec a skoro vsichni ano, jak koukam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
6.12.21 10:11

U nás na Valašsku se teda salám nedává.
Beru rozdíl mezi bramborovým salátem a vlašským salátem.
Bramborový je bez masa a vlašák klasický s uzeninou, zbytek ingrediencí je stejný. Bez brambor s uzeninou a hráškem je z toho pařížský salát. Bez brambor s vejcem je z toho vajíčkový.
Neznám nikoho kdo ji vlašský salát k rybě nebo řízkům. Podle technologie vaření se jedná o skupinu majonézových, pochoutkových salátů, sekce lahůdky, oddělení studená kuchyně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
6.12.21 10:12

Jeee konečne pozitivni diskuze :lol:
Celý den dělám kureci vývar - mame ho trosku k obedu nez se jde na hromadnou prochazku se znamyma. To bereme sebou grog a svařák a jsme venku do tmy
Celou dobu se pomalu kureci vyvar vylepsuje… :D pak do nej dam uz jen domaci (ale kupovane) nudlicky
No a pak musi!!! Být vinná klobása :dance: bramborová kaše, pstruh a bramborovy salát.
Na ten mam recept od prapraprababicky a je vyborny. I moje deti od mala ho maji radi
Na uplne co nejmensi kosticky co jde pokrajet brambory, mrkev (docela dost) prtrzel koren (ne tak moc) vajicko varene kysela okurka a pul zeleneho jablicka. Horcice uplne trosku. Majonezy taky jen uplne trosku.
A ke stromecku cukrovi a musi!!! Byt vajecnak. :D Hodne vajecnaku. :D
Se těšííím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3694
6.12.21 10:22

@Venetia Polévka je velice jednoduchá. Na másle opeču na malé kostičky pokrájenou cibulku a kořenovou zeleninu, zapráším moukou, zarestuji a přileji rybí vývar (nebo dobrý zeleninový bujon), nechám provařit, osolím, opepřím, přidám mleté nové koření a muškátový květ. Vložím na kousky pokrájené filety z tresky nebo jiné bílé ryby, nechám lehce povařit. Rybka je hotová hned. Zjemním smetanou, zakápnu citronem. Hotovo. Podávám s krutonky, které dělám na másle z kostiček staršího rohlíku. Na konci do pánvičky vymačkám stroužek česneku a posypu bylinkovou solí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí