Věčné téma: Co dnes uvařit?

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
4132
20.2.12 17:19
Klementýnka píše:
beckie píše: [Hm, thajská polévka…lehká? těžká? byl by receptík? prosím

Ta moje „thajská“ polévka byla lehká, nemám ráda těžká jídla a ani je ze zdravotních důvodů nemůžu.

Trochu jsem si upravila původní thajsku polévku:

Osmahla jsem cibulku na trošce oliváče, přidala sůl, pepř, koriandr jak mletý, tak i kuličky, zázvor, citronelle (v původním receptu se přidává i curry)
Zalila jsem to celé vodou a postupně jsem přidávala zeleninu podle toho, jak dlouho se která vaří, konkréntě celer, petržel, mrkev, brokolici, žampiony. Dobrý je i batát. (V původním receptu se to zalévá zeleninovým vývarem, ten jsem neměla a asi se tam nedává brokolice, ale mně tam moc chutná)
Po uvaření zeleniny jsem přidala krevety a kokosové mléko a nechala jsem to přejít varem.
Na závěr nasekaný čerstvý koriandr a pár kapek citrónu.

V původním receptu se přidává i sojová omáčka a omáčka nuoc, ale já mám chronický zánět dvanáctníku, takže nemůžu tolik koření. V původním receptu se to kokosové mléko má vařit, ale mně připadá, že se pak vždycky tak nějak srazí, takže ho nevařím, jen přivedu k varu.

Ve zvláštním hrnci se uvaří buď thajské nudle nebo rýže a zájemci si je přidávají do polívky.

Kamarádi, kteří si tenhle recept přivezli z Thajska, tam tolik zeleniny nedávají, dávají tam víc nudlí nebo rýže. Ale nám to chutná zeleninový a je to tak i lehčí.

Děkuju moc, tvoje varianta se mi líbí, určitě vyzkouším a dám vědět, jak to dopadlo. :kytka:

• načítám...
2904
20.2.12 17:35

Bohužel ne každý den máme zeleninu. Můj chlap jí zeleninu,když mu ji strkám až pod nos a mlaďas je to samé, vím, že to není ideální a že to jsou pouze zvyky.

• načítám...
1315
20.2.12 17:43
denca29 píše:
Děkuji zarecept doufám, že to zvládnu. :hug: :palec: :kytka:
Hako píše:
denca29 píše:
denca29 píše:
My pečenou kotletu s rajčatama a sýrem v troubě a brambory.HOLKY hodtě do placu někdo recept na tmavou buchtu s čímkoliv, prosím jen hrníčkovou mám rozbitou váhu. Může být i světlá, ale já radši tmavou.
Děkuji :hug:

Není úplně tmavá ale výborná: ORGASMUS Těsto:
1,5 hrnku polohrubé mouky
1,5 hrnku cukr krupice
2 vejce,1 prášek do pečiva, 2 lžičky sody
1 ananasový kompot(menší) rozmixovat i se šťávou

Krém:
2 pomazánkové másla
1 kupovaný puding vanilkový v kelímku (nebo uvařit půl vanilkového pudinku ve 200 ml mléka)
1 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr

ořechy, čokoláda na vaření

POSTUP PŘÍPRAVY

Vše zamíchat, dát péct, nechat vychladnout a potřít krémem.

Nakonec posypat sekanými ořechy a pocákat čokoládou (100 g čokolády na vaření a 70g ztuženého tuku rozpustit ve vodní lázni).

není zač, to já zase moc ráda.Dej vědět jak chutnalo.Určitě to zvládneš, taky nejsem žádný přeborník a peču a doma to chutná. ;)

• načítám...
Klementýnka
20.2.12 17:46
Miňulka píše:
Bohužel ne každý den máme zeleninu. Můj chlap jí zeleninu,když mu ji strkám až pod nos a mlaďas je to samé, vím, že to není ideální a že to jsou pouze zvyky.

To je škoda, denně bysme měli sníst minimálně pět kousků ovoce a zeleniny. Jinak se zvyšuje riziko civilizačních chorob, rakoviny … tělo nemá dostatek vitamínů, minerálů, antioxidantů …

• Upravit
9044
20.2.12 17:48
Miňulka píše:
Bohužel ne každý den máme zeleninu. Můj chlap jí zeleninu,když mu ji strkám až pod nos a mlaďas je to samé, vím, že to není ideální a že to jsou pouze zvyky.

To Kamil zelenine a ovoci taky moc neda,proste ma bud obdobi,ze ji ma kazdy den,ale taky je obdobi,kdy ji nemusi vubec.
To ja a Samik,jak nemame denne aspon jednu mrkev,tak to neni ono :D U nas je fakt silena spotreba mrkve :) a pak okurka,paprika to fakt vede :)

• načítám...
9044
20.2.12 17:50

A to vetsinou kazdy den rano nakrajim na talir okurku,papriku,rajcatka a cele dopoledne uzobavame :)
A ovoce mame pak az odpolko…

• načítám...
1315
20.2.12 17:53

u nás hodně jíme zeleninu a ovoce:možná i víc než ostatní jídla.Jsme na tom ujetý. :mrgreen:

• načítám...
50186
20.2.12 18:16
Klementýnka píše:
Miňulka píše:
To je škoda, denně bysme měli sníst minimálně pět kousků ovoce a zeleniny. Jinak se zvyšuje riziko civilizačních chorob, rakoviny … tělo nemá dostatek vitamínů, minerálů, antioxidantů …

Každý by měl za den sníst aspon 400g zeleniny, pt má dost vitamínů, vlákniny a podporuje trávení :palec:

• načítám...
50186
20.2.12 18:17
Pajule22 píše:
A to vetsinou kazdy den rano nakrajim na talir okurku,papriku,rajcatka a cele dopoledne uzobavame :)
A ovoce mame pak az odpolko…

Mělo by to být spíš obráceně, jelikož ovoce má dost sacharidů a ty jsou nejvíc potřeba dopoledne :)

• načítám...
5misa6
20.2.12 18:21

No čučím na prostřeno,a mám chuť na lívance :cert: ale nemám smetanu takže až zítra.

• Upravit
50186
20.2.12 18:23
levmah28 píše:
No čučím na prostřeno,a mám chuť na lívance :cert: ale nemám smetanu takže až zítra.

Taky čučím :mrgreen:

• načítám...
5misa6
20.2.12 18:26
MUFICE píše:
levmah28 píše:
No čučím na prostřeno,a mám chuť na lívance :cert: ale nemám smetanu takže až zítra.

Já jen žeru,a tyto pořady mě zabijou :cert: ale to menu bych snědla celé aj z talířkem.

• Upravit
50186
20.2.12 18:45
levmah28 píše:
MUFICE píše:
levmah28 píše:
Já jen žeru,a tyto pořady mě zabijou :cert: ale to menu bych snědla celé aj z talířkem.

Má samé dobroty, tak bych si taky dala :D

• načítám...
23033
20.2.12 18:46

My koukame radsi na kouzelnou skolku :dance:

• načítám...
5misa6
20.2.12 18:52

Tak.A Monjie to vyřešila :mrgreen:

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie