Vedlejší podnikatelská činnost

Anonymní
6.11.16 20:29

Vedlejší podnikatelská činnost

Dobrý den, potřebovala bych radu, tak snad se někdo najde kdo pomůže. Mám práci, ale chtěli jsme si s přítelem přivydělat trochu peněz, tak jsme se rozhodli, že bychom začali jezdit na poutě s koláčkama atd, udělám si to na vedlejší podnikatelskou živnost, ale zajímalo by mě toto: Přihlášky na poutě musí být podané již do konce ledna, ale poutě začínají až v dubnu, ale do přihlášky musím napsat své IČO, které ještě nemám. Myslela jsem tedy, že bych si v tom lednu udělala ten živnostenský list a hned i pozastavila živnost až do začátku dubna, je to takto možné, přihlásit použít IČo do přihlášek a pak se odhlásit? A nebo není potřeba se odhlašovat, když je to jen vedlejší činnost, budu za to něco platit, když nebudu vydělávat? Moc se v tom nevyznám na úřad chci jít se zeptat, ale nechci abych před nimi vypadala blbě s tímto nápadem, proto se nejdřív ptám tady. Děkuji za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69235
6.11.16 20:46

Není potřeba, daně platíš za celý rok, je úplně jedno, kdy nějaké peníze vyděláš. K platbě sociálního a zdravotního se registruješ až ve chvíli, kdy vyvineš první činnost, nikoliv kdy zaktivníš živnosťák. Stejně budeš první rok na vedlejšku bez plateb. Takže hned na začátku ledna si udělej živnosťák a nic nemusíš pozastavovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
6.11.16 20:46

Pozor ne EET

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.16 20:55

Děkuju moc, EET ale pro stánkaře by nemělo platit ne, když nemám kamenný obchod? Ještě to dohledám.

• Citovat
  • Upravit
69235
6.11.16 20:56
@Anonymní píše:
Děkuju moc, EET ale pro stánkaře by nemělo platit ne, když nemám kamenný obchod? Ještě to dohledám.

NO TO PLATÍ, POD OBROVSKÝMA POKUTAMA.od 1.3.2018 Pokud se neorientuješ, na tohle si s někým, kdo tomu rozumí hodně, popovídej. Ta výše pokut je obrovská, až do půl milionu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.16 21:07

Tak co jsem teď přečetla, že pokud k tomu nebudu prodávat, žádné jiné překoupené zboží, jen to co vytvořím, tak by mělo EET platit až od roku 2018, pochopila jsem to správně?

• Citovat
  • Upravit
13141
6.11.16 21:17

Živnost jsem založila v červnu. Potřebovala jsem živnostenský list do výběrového řízené na pronajímané prostory od města. Vlastní činnost jsem zahájila v září stejného roku. První zálohy na soc. a zdrav. jsem odvedla v říjnu.

A co hygiena, tu vyřešenou máte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
6.11.16 21:53
@Anonymní píše:
Tak co jsem teď přečetla, že pokud k tomu nebudu prodávat, žádné jiné překoupené zboží, jen to co vytvořím, tak by mělo EET platit až od roku 2018, pochopila jsem to správně?

ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.16 21:57

@omites Zatím jen pátrám co a jak, tak zatím ne, myslíš jako, že musí hygiena vidět prostory kde vyrábím i když je to domácnost? Přemýšlíme i nad palačinkama, které by se vyráběli přímo na místě, samozřejmě bychom si myli ruce, používali čisté ručníky, lednici na suroviny, to už by neměl být problém ne? Právě jsme měli tyto dvě varianty a nebyli jistí, kterou vybereme.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.11.16 21:58

@terinka4444 paráda, tak aspoň toto vyřešeno, děkuju

• Citovat
  • Upravit
29350
6.11.16 22:01
@Anonymní píše:
@omites Zatím jen pátrám co a jak, tak zatím ne, myslíš jako, že musí hygiena vidět prostory kde vyrábím i když je to domácnost? Přemýšlíme i nad palačinkama, které by se vyráběli přímo na místě, samozřejmě bychom si myli ruce, používali čisté ručníky, lednici na suroviny, to už by neměl být problém ne? Právě jsme měli tyto dvě varianty a nebyli jistí, kterou vybereme.

musíš mít na výrobu oddělené prostory… nemůžeš to dělat ve stejné kuchyni, ve které vaříš jídlo pro sebe a rodinu… to je první, co bude hygienu zajímat… doporučuji zeptat se přímo na hygieně, oni to mají už pěkně sepsané, co je potřeba, pošlou ti to mailem, abys věděla, co tě čeká (aspoň naše hygiena to takhle hezky na dotaz posílá)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.16 22:06

@Regina Hero Děkuji a s těma palačinkama na místě náhodou nevíš jak to je? Na hygienu napíšu.

• Citovat
  • Upravit
29350
6.11.16 22:08
@Anonymní píše:
@Regina Hero Děkuji a s těma palačinkama na místě náhodou nevíš jak to je? Na hygienu napíšu.

palačinky na místě bude asi jednodušší, ale to jsem tak moc neřešila, my se tenkrát ptali na možnost péct doma zákusky do kavárny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
6.11.16 22:13
@Anonymní píše: Zatím jen pátrám co a jak, tak zatím ne, myslíš jako, že musí hygiena vidět prostory kde vyrábím i když je to domácnost? Přemýšlíme i nad palačinkama, které by se vyráběli přímo na místě, samozřejmě bychom si myli ruce, používali čisté ručníky, lednici na suroviny, to už by neměl být problém ne? Právě jsme měli tyto dvě varianty a nebyli jistí, kterou vybereme.

Pokud tohle myslíte vážně tak se na to vykaslete rovnou když mate takhle naivní predstavy. Takhle to naštěstí nefunguje ze člověk něco uvaří doma a pak to prodava, vyžaduje to speciální výrobnu, dodržování hyg. pravidel (komentář s mytim rukou me rozsekal :lol: ), dále EET..pokud to planujete dělat doma a pak prodávat a trhnout na tom spoooustu penez tak se na to vykaslete rovnou :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.16 22:27

@Meluzinecka Tak nevím, jen se informuju, na tom snad není nic špatného, nejsem v tom zběhlá. Nehodlám na tom vydělat spoustu peněz, to jsem ani neočekávala, jen jsem myslela tak 3 - 4 tisíce měsíčně navíc, aby jsme aspoň vycházeli a nebyli v dluzích. A jak jsem psala již nahoře, tak EET pro rok 2017 by se nám měl vyhnout pokud budu jen prodávat své vlastní výrobky. Většinou když jsem viděla někoho dělat palačinky na poutích, tak jsem nezaregistrovala ani lednici a ani žádnou hygienu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat