Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@smurfka píše:
ano dle mě by měl soudný 70ti letý duchodce dobrovolně ridičák odevzdávat..
To ale nemůžeš tvrdit tak paušálně. Některý sedmdesátník je na tom fyzicky i psychicky lépe než vystresovaný čtyřicátník
. Nejhorší jsou ti víkendoví řidiči, co vytáhnou auto akorát na dušičky a dvakrát za rok na nákup a na chalupu. Můj tatínek má 68,5 let, hraje tenis (pravidelně), lyžuje, pracuje, jezdí autem denně. Už teda v autě neriskuje a jezdí zodpovědněji než když mu bylo 30. A autonehody stejně nejčastěji způsobují mlaďoši v Audině nebo BMW, co se chtějí vytáhnout…
@smurfka píše:
ano dle mě by měl soudný 70ti letý duchodce dobrovolně ridičák odevzdávat..
@Kelsey píše:
Mi je těch starších lidí líto, jak to tady čtu.
taky si tak říkám ![]()
@smurfka píše:
@Kelsey je rozdíl hlídat vnoučata a sednou za volant..za mě prostě ne. už dneska je doprava šílená a bude huř..já jezdím často a je to hruza a děs a když vidím duchodce tak se modlím a brzdím, nebo předjíždím a ujíždím..tak sory..muj názor. Prostě lidi s mokrým razítkem na ridičáku a starší 70ti let je na silnici pohroma..
Souhlasím s tebou ![]()
@stinga píše:
Můj děda jezdil v pohodě do 91 let, další rok jezdil občas a občas jsem ho vozila já, v srpnu měl 92 a tento týden dal auto do šrotu. 70 let v dnešní době není nic.
Můj děda v 70 letech málem na přechodu přejel maminku s kočárkem, protože kvůli zákalu nevidí na jedno oko.
Zrovna jsem seděla vzadu jako spolujezdec, ještě že babička stačila včas zareagovat. ![]()
Ani nevíte, jak mi spadl kámen ze srdce, když dědův lékař konečně dostal rozum… Předtím se nechal hala bala ukecat atd. ![]()
Takže, na svém názoru, že 70 letí by řídit neměli trvám. Všude jezdí autobusy a tehdy před 40 lety taky každý auto neměl. My též auto nemáme a všude jezdíme MHD, vlakem a autobusem, i ten nákup se dá nějak zvládnout.
@lucenka píše:
Hh no asi jsi nikdy nezila pořádně na vesnici.. ne všude jede spoj x krát denně bez x přestupů tam kam chceš
V důchodu má člověk hory doly času. Takže si holt cestu na nákup naplánuje tak, až pojede spoj. ![]()
@bartsch píše:![]()
To musím dát přečíst našim
Mámě je 74 let a je plná vitality a energie, s dětmi stále něco podniká a na chalupě ráda dělá kolem domu. Táta teď bude mít 73 let, učí na dvou VŠ a věnuje se stále vědecké práci, autem jezdí každý den, na chalupě relaxuje fyzickou prací. A takových vitálních důchodců znám hodně, mnohé zde by strčili do kapsy
No vidíš to, tak proč bychom nechodili do důchodu v 75 letech, když budeme tak vitální.
Tenkrát se chodívalo do důchodu v 55 letech, mazec ![]()
V tomhle věku člověk není vůbec starý.
@Caitlyn píše: Můj děda v 70 letech málem na přechodu přejel maminku s kočárkem, protože kvůli zákalu nevidí na jedno oko.
Zrovna jsem seděla vzadu jako spolujezdec, ještě že babička stačila včas zareagovat.![]()
Ani nevíte, jak mi spadl kámen ze srdce, když dědův lékař konečně dostal rozum… Předtím se nechal hala bala ukecat atd.
Takže, na svém názoru, že 70 letí by řídit neměli trvám. Všude jezdí autobusy a tehdy před 40 lety taky každý auto neměl. My též auto nemáme a všude jezdíme MHD, vlakem a autobusem, i ten nákup se dá nějak zvládnout.
tak to tvůj děda neměl správnou sebereflexi, ten můj šel sám odevzdat řidičák v 75 i přesto, že mu lékař to potvrzení dával a to po zevrubné prohlídce. Zkrátka řekl, že se na to necítí a to pak už ani nejezdil.
@Caitlyn píše:
V důchodu má člověk hory doly času. Takže si holt cestu na nákup naplánuje tak, až pojede spoj.
ty má hodně zkreslený představy jak to chodí na vesnicích se spojema. Já na jedný vesnici vyrostla, a to jak jezdily spoje za mýho dětství a jak jezdí teď, je sakra něco jinýho. Dneska jezdí většinou ráno okolo sedmé půl osmé školní, zpátky když jede brzy, tak jede v jednu. Co tak asi bude důchodce dělat na maloměstě s nákupem celé dopoledne?? Dneska prostě na tý vesnici musí mít lidi auto, páč ty spoje jsou šílený a čekat někde na spoj kor v zimě nic moc.
@Caitlyn píše:
V důchodu má člověk hory doly času. Takže si holt cestu na nákup naplánuje tak, až pojede spoj.
takže pojede hezky v 6 ráno, pak si nakoupí a do 5 hodin odpoledne bude čekat na spoj. Skvělé
chtěla bych tě vidět, jak to pravidelně praktikuješ
Moje dite ma ve skolce ucitelka, ktera tam mela pred 25 lety i me
Nastesti je z tech, kterou mely deti rady. Je ji asi 63. K ni je tam „mladice“, asi 45let. V pohode jsou obe, starsi je mozna trochu rozvaznejsi. Zalezi na povaze ucitelky, sympaticke sedesatnici dite dam, na 30ti letou protivnou muru budu koukat s despektem.
Jak tu nekdo psal ponekud precitlivele- s psych. diagnozou neee, staci nevzit jeden prasek a je to v haji. Tak fakt nestaci vzit jeden prasek. Ad nejakou dobu nastupuji a nejakou dobu se z tela dostavaji a spravne zalecenemu cloveku vazne ndstaci vynechat jednu piluli, ani dve tri, aby se z nej stal magor ![]()
Ridicak bych smahem sbirala v 70ti letech. Nebo aspon viditelnou nalepku na auto- pomalu reaguji, hur predvidam, jezdim jak ko.kot.
@Caitlyn To, že ty máš špatnou zkušenost ale neznamená, že všichni sedmdesátníci jsou na tom stejně
. A ne všichni důchodci mají moře času, sedí jen před televizí a jednou za den jdou s psem na procházku. Někteří jsou stále aktivní, sportují, pracují, hlídají vnoučata nebo se starají ještě o své rodiče. Moje mamka jezdí třikrát týdně za babičkou do Domova pro seniory (raději hned píšu, že je to babiččina volba, s mými rodiči bydlet nechtěla). Kromě toho chodí do školy, do turistického klubu, skoro každý den má nějakou aktivitu. Můj taťka skoro v 70 ještě pracuje.
A pokud vy nemáte auto a máš řidičák, tak na tom budeš s řízením možná ještě hůř než ten důchodce
. Zřejmě budeš mladá, když máš 70 letého dědu, já mám v tom věku rodiče, třeba věkem změníš názor, na auto i na starší lidi
.
@Caitlyn píše:
No vidíš to, tak proč bychom nechodili do důchodu v 75 letech, když budeme tak vitální.
Tenkrát se chodívalo do důchodu v 55 letech, mazec
V tomhle věku člověk není vůbec starý.
No, s tvým myšlením budeš „stará“ už v padesáti. A jinak k těm řidičákům - je to individuální… stejně jako mnozí mladí řidiči a mnohé ženy by si měli nalepit nálepku „jezdím jako k.kot“ a „parkuji jak kr.va“
, víš @zuzouš ![]()
@bartsch tak jasne, jen ve skupine lidi v produktivnim veku je procentualne mene lidi, co jezdi blbe, nez ve skupine 65 a vys.
Hh no asi jsi nikdy nezila pořádně na vesnici.. ne všude jede spoj x krát denně bez x přestupů tam kam chceš