Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To záleží na každým, ideální věk podle mě není, každej to má jináč. Já osobně jsem toužila po dítěti od ňákejch dvaadvaceti, do tý doby mě bavilo pařit, užívat si, a tak
Taky jsem ale musela čekat na správnýho chlapa, takže prvně jsem rodila v 25 letech a doufám, že do třiceti ještě jedno stihnu ![]()
@Regina Hero píše:
No, tak já ti to tvrdit klidně budu… ve čtyřiceti jsem měla čtvrté dítě, teď je mi o dva víc a nezdá se mi, že bych byla nějak unavenější než před deseti a víc lety… ono to asi bude záležet na celkovém stavu, na pohodě doma, na partnerovi, na tom, co člověka baví a naplňuje…
(a jen tak lehce doufám, že nevypadám jak nad hrobem![]()
![]()
)
Regi, nebudeš tomu věřit, ale já mám skvělé zázemí, bezvadnou rodinu, starostlivého partnera, baví mě to, přesto mám teprve 4měsíční dítě a cítím se unavená resp. unavenější než u prvního. I toto může být individuální…čtvrté dítě, smekám, jsi úžasná. Já na to nemám, stačí mi dvě, absence babiček a jiného hlídání.
@mary01 Tak potom je to něčím jiným… já to přisuzovala právě tomu, že mám nyní opravdu pohodové manželství, na rozdíl od toho prvního, můžu se věnovat svým koníčkům a s manželem zase těm našim společným a můžu „volně dýchat“… a proto se cítím stokrát lépe a tak jsem si říkala, že to bude tím… tak možná to tím není… ale cítím se fakt líp, než v těch dvaceti a s prvním mužem…
Babičky taky nemám, z mojí strany neměli zájem nikdy, z manželovy strany to taky nehrozí, když potřebuji nutně, tak pohlídá manželův otec… ale bez dětí jsme vlastně s manželem nikde nebyli… na druhou stranu, manžel jezdí domů jen na víkendy, přes týden jsem s dětmi sama, takže o víkendu si ho chceme všichni užít… naštěstí se dnes dá s dětmi podnikat téměř vše, takže to je obrovský rozdíl proti těm mým dvěma prvním, tenkrát to bylo trochu jinak…
Ovšem taky je fajn, že ty dvě první jsou už velké… jinak nijak úžasná nejsem, jen jsem ráda, že je mám (děti a manžela) a jsem spokojená a takhle velká rodina se mi moc líbí… i když ještě před nějakými deseti lety bych každou zmínku o čtyřech dětech považovala za totální blbost…
A když už toho mám nad hlavu, tak si jdu někam na kurz odpočinout a užít si chvíle, kdy jsem jen já sama a žádné prtě se mi nevěší na nohy… a večery v týdnu si užívám se svými kameny, minerály, polodrahokamy, korálky a podobnými serepetičkami… to je ten nejlepší relax, co znám… ![]()
Asi podle toho jak se ta žena cítí..a nezáleží na tom kolik jí je, ale asi starší kolem 35 a víc už to asi není dobré.. čím starší tak tím větší pravděpodobnost zdravotních problémů..já mám mimčo v 21 letech a jsem spokojená ale moje kamarádky si to neumí vůbec představit že by měli dítě které by jim bránilo ve společenském životě…:-)
@Cuarentena píše:
To je blbě položená otázka. Protože ženská snad většinou nemá dítě jen jedno. Otázka je, kdy začít a kdy skončit.![]()
![]()
Začala jsem ve 20, skončila (asi) ve 40. Myslím s rozením, jinak musím tak dvacet let vydržet ![]()
Z biologického hlediska mezi 19-25lety. Ale záleží jak se žena cítí
Já myslím, že každá jsme originál a každé vyhovuje něco jiného. Já třeba porodila první dítě ve 26 letech a přišlo mi to jako absolutně v pravý čas. ![]()
@chatwenna píše:
Z biologickeho hlediska je nejlepsi vek 23 let. Muj nazor je, ze by zena mela do triceti sve prvni dite porodit. Pak uz mi pripada „stara“…
Možná, stará… Mě zase některé mladé matky přijdou, že vůbec nepřemýšlí…
a to taky není dobré… ![]()
Mmch, svoje první dítě jsem porodila ve 36… ![]()
@Buzulumab píše: Šokující odpověď: jak pro kterou, míněno fyzicky i psychicky…obecně fyzicky se to samozřejmě točí kolem 20 let, psychická připravenost na mateřství může být o 5-15 let více…
@rébi píše:
Možná, stará… Mě zase některé mladé matky přijdou, že vůbec nepřemýšlí…a to taky není dobré…
Mmch, svoje první dítě jsem porodila ve 36…
Souhlas, souhlas, taktéž mi to připadá.
Svoje první jsem porodila ve 38 a připadá mi, že je to ten pravý čas. Navíc kolem sebe mám většinou stejně staré maminky, takže mi to připadá úplně normální. Mám kolegyni, které je 47 let a je poprvé těhotná a vypadá velmi spokojeně.
@rébi píše:
Možná, stará… Mě zase některé mladé matky přijdou, že vůbec nepřemýšlí…a to taky není dobré…
Mmch, svoje první dítě jsem porodila ve 36…
Nechapu, cos mi tim chtela sdelit… Zakladatelka se ptala, kdy je nejlepsi (nejvhodnejsi) vek mit deti.. Mozna, ze tys mela prvni v 36, ale to se jiste shodneme, ze nejvhodnejsi vek neni…
@Klementýnka píše:
Souhlas, souhlas, taktéž mi to připadá.Svoje první jsem porodila ve 38 a připadá mi, že je to ten pravý čas. Navíc kolem sebe mám většinou stejně staré maminky, takže mi to připadá úplně normální. Mám kolegyni, které je 47 let a je poprvé těhotná a vypadá velmi spokojeně.
To mne rozesmálo, vypadá velmi spokojeně. Bodejt ne, když ještě neví do čeho jde ![]()
Ale zas s vyším věkem roste větší pravděpodobnost zdravotních komplikací..
@chatwenna píše:
Nechapu, cos mi tim chtela sdelit… Zakladatelka se ptala, kdy je nejlepsi (nejvhodnejsi) vek mit deti.. Mozna, ze tys mela prvni v 36, ale to se jiste shodneme, ze nejvhodnejsi vek neni…
No, kdybych měla být čistě objektivní, tak nejvhodnější věk (tak nějak statisticky) mi přijde kolem 30. Žena je ještě fyzicky mladá a psychicky dostatečně zralá… Tak nějak to mám vypozorované…
Ale jsou extrémní případy (jako třeba já
),že jsou ve 40 letech fyzicky fit a psychicky konečně dozrávají…
A totéž naopak u někoho ve 20… ![]()
A sdělit jsem chtěla přesně to, co jsem napsala… že mě některé mladé matky přijdou, že vůbec nepřemýšlí…
a to taky není dobré… ![]()
Každý věk má „něco“,myslím v pozitivním slova smyslu
!Já porodila své první dítě v 35letech a neměnila bych - ve svém momentálním životě, ale v tom příštím bych se snažila asi o těch 5-8 let
dřív sehnat tatínka i finanční a soc. zajištění, kariéru, cestování, což jsem zvládla tedˇ
…