Kdy je nejlepší věk ženy mít dítě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Mišanila
3.2.13 22:31
@chatwenna píše:
Jenomze se nedospiva vekem, ale tou chvili, kdy ti na porodnim sale daji do rukou tve dite. Proc byt zodpovedna, kdyz nemusim???

Tak s tím by se dalo dost polemizovat ;), ale nemám na to už čas, jdu spát :D
Ne každá dospěje a stane se z ní dobrá a zodpovědná matka, co ve výchově pokazí minimum věcí jen proto, že má najednou v ruce vlastního kojence.

Pokud někdo porodí třeba v patnácti, tak porodem nedospěje, jen se to dospívání o něco urychlí, teda alespoň u některých. V rodině máme právě případ, kdy porod k zodpovědnosti a „dospělosti“ nevedl.
A co se týče starších maminek, třeba okolo pětadvaceti, tak tam už je to už dost individuální.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.2.13 22:56
@slavuska1 píše:
já nevím, podle mě dělají víc chyb „starší“ maminky, bývají víc úzkostlivé, přehnaně opatrné, všechno definfikují, dítěti neic nedovolí, aby si neublížilo..ty mladší obvykle dítě jen přiberou do života, vychovávají přirozeněji, volněji. ale samozřejmě to není pravidlo :nevim: známá měla kluka ve 40, a s klidem koukala, jak jí ani ne 2,5letý syn jde po úzké kladině na hřiští, dobře 2,5 metru nad zemí, já měla staršího ve 22, a lítala jsem tam pod ním, žaludek staženej :nevim:

Úzkostlivost nesouvisí s věkem, ale s typem povahy člověk. Já jsem v očích zdejší většiny velmi stará matka, 38 let, a přesto neúzkostlivá a rozhodně ne přehnaně opatrná. Nevěřícně koukám na úzkostlivost mé 28. leté kolegyně.

Naše dítě je velmi pohodové, usměvavé, nevím, do jaké míry je to naše zásluha, ale dle porodní asistentky máme pohodu doma, a tak to prý má i velký vliv na dítě. Jsme zajištěný, užili jsme si dostatečně cestování, myslím, že máme nadhled a jsme rádi, že ho máme. Víme, že nás o nic nepřipravilo. To bych si asi myslela ve svých 25. letech. Ale chápu, že ne pro každého je cestování, poznávání a vlastní práce tak důležitá jako pro mě.

Porod jsem měla velmi rychlý a suprový. Byla jsem v té době v kontaktu s mladýma holkama a ony si porod skutečně protrpěly. Já o porodu nemůžu říct nic špatného.

Ale je pravda, že ve vyšším věku stoupá riziko vzniku vývojových vad u dítěte.

Já bych dítě dřív mít nemohla, nebyla jsem ještě zralá. Teď si ho užívám, zvládám to, řekla bych, dobře, dítě vypadá šťasně a já se cítím velmi dobře. Nečekaná nemoc může přijít i v mladém věku.

• Citovat
  • Upravit
7323
4.2.13 12:03
@eumedon píše:
@Pomka Fyziologicky dle lékařských statistik je pro ženu i dítě nejlepší věk kolem 24 let rodičky.

Co je pro koho nejlepší s uvážením všech kritérií, si ale přece určuje každý sám.

Neočekávej, že se na diskusním fóru dozvíš, co je pro tebe nejlepší. Ostatní ti to neřeknou, to si musíš rozhodnout sama, jako každý dospělý člověk.

Já ale neočekávám, že se tu dozvím, kdy je nejlepší věk, já diskuzi nezakládala :) Já vím dobře, od kdy jsem si plánovala své první dítě a od kdy jsem na něj připravená. Jen tvrdím, že ten biologický věk, kterým se tu každý ohání, se všude uvádí jinak a ani lékaři se na něm neshodnou, takže nemůžu vlastně ani souhlasit s tvým stanoveným 24 let ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
4.2.13 12:18

@Pomka To optimum je ploché, o tom žádná. Takže pár let +/- nepadá na váhu. Mimoto je to satistický údaj, takže každá to může mít trochu jinak, jak už to v lékařství (a biologii vůbec) bývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2184
4.2.13 12:20
Souhlasim!!! :mrgreen:
@Gladys píše:
Ve trinacti. Pozdeji uz to nema smysl…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
4.2.13 12:22
@Mišanila píše:
A co se týče starších maminek, třeba okolo pětadvaceti, …

Starších okolo pětadvaceti? :mrgreen:
Pětadvacetileté stařeny, to optimum okolo 24 let je ploché.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
4.2.13 12:26
@chatwenna píše:
Jenomze se nedospiva vekem, ale tou chvili, kdy ti na porodnim sale daji do rukou tve dite. Proc byt zodpovedna, kdyz nemusim???

Podle tvé teorie bezdětné nedospějou nikdy? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
4.2.13 12:45
@eumedon píše:
Starších okolo pětadvaceti? :mrgreen:
Pětadvacetileté stařeny, to optimum okolo 24 let je ploché.

To bylo myšleno v tom příspěvvku jako starší maminky než patnáctileté ;) to bych já coby prvomatka v 35 byla těsně nad hrobem :)

• Citovat
  • Upravit
Mišanila
4.2.13 12:49
@slavuska1 píše:
no právě proto píšu, že to není pravidlo protože úzkostlivá jsem ažaž :oops:

Aha, to jsem nepochopila ;)
Tak to jsme minimálně dvě co popíráme pravidla :), moc úzkostlivá coby starší matka nejsem, snažím se o zlatý střed. Ale zas na druhou stranu všechno na háku nemám, ale to je spíš povahou než věkem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.2.13 12:51

Pro mě byl ten správný čas, když sje měla vystudováno, správného partnera, kterého jsem si vzala, měli jsme bydlení a měla jsem práci na dobu neurčitou. Vzhledem k tomu, že s partnerem jsem se poznali, když mi bylo 24 let, stihla jsme otěhotnět po 29 narozeninách, takže první dítko ještě před třicítkou…
Kdybych partnera poznala dříve, tak možná i ta rodina by byla rychleji…
ovšem, vše jsem si zařídili, jak jsme chtěli, nejsme závislí ani na rodine, ani na dávkách…a tak by to mělo v ideálním případě být. :palec:

• Citovat
  • Upravit
31672
4.2.13 13:00
@Mišanila píše:
Aha, to jsem nepochopila ;)
Tak to jsme minimálně dvě co popíráme pravidla :), moc úzkostlivá coby starší matka nejsem, snažím se o zlatý střed. Ale zas na druhou stranu všechno na háku nemám, ale to je spíš povahou než věkem.

já v jiných věcech taky úzkostlivá nejsem, ale vím že můj syn je, když to napíšu ošklivě, nemehlo. když mi lezl 2 týdny předtím na mnohem menší průlezku, tak kdybych ho nechytala, tak slítnul z metru na zem, venku každou chvíli zakopne.. :| kdežto kamarádčin syn na vysokou průlezku vyleze od roka a půl, a vůbec je mtoricky zdatnější..jako jsem úzkostlivá dost, ale jen v něčem. třeba řeči o 2 čepičkách v zimě mě spíš vytáčejí do běla, dávám max. 1, rukavice a šálu jen když je pod -5, a kluci jsou jak řípy zdraví. ale co se týče úrazů, těch se bojím hodně :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
chatwenna
4.2.13 14:20
@KatkaX píše:
Podle tvé teorie bezdětné nedospějou nikdy? :mrgreen:

Jo… Trochu na tom neco bude… :) Samozrejme, trochu nadsazuji. Ale dokud clovek nevi, jak je nutne dodrzovat rezim, ze ma spechat z prace, ze nemuze s kamoskou na sklenicku kdykoliv se zachce, ze musim koupit prvni praci prasek, ovoce, zeleninu (pleny, kase, mliko) a pak teprve cigarety (kosmetiku, hadry, boty), tak moc dospely neni.. A k tomuhle te privedou deti. Starosti a pece o dite ze me udelaly lepsiho clovek. Dospelejsiho.

• Citovat
  • Upravit
3200
4.2.13 14:31
@chatwenna píše:
Jo… Trochu na tom neco bude… :) Samozrejme, trochu nadsazuji. Ale dokud clovek nevi, jak je nutne dodrzovat rezim, ze ma spechat z prace, ze nemuze s kamoskou na sklenicku kdykoliv se zachce, ze musim koupit prvni praci prasek, ovoce, zeleninu (pleny, kase, mliko) a pak teprve cigarety (kosmetiku, hadry, boty), tak moc dospely neni.. A k tomuhle te privedou deti. Starosti a pece o dite ze me udelaly lepsiho clovek. Dospelejsiho.

1. jsi byla hodně mladá, když jsi otěhotněla. Do těch 25 to má tak jak popisuješ hodně holek. Spousta z nich do 25 studuje a myslím, že období, kdy si radši radši odpustím obědy, jen abych měla na boty - to je naprosto normální pro mladou holku a já osobně jsem ráda, že jsem neotěhotněla v 18ti a toto nemusela přeskočit.

2. znám několik žen 30+ bez dětí a kupodivu jsou všechny zodpovědné, mají opravdu opravdu dobře placenou práci s vysokou měrou zodpovědnosti a vůbec jim dítě nechybí. A nechybí jim zodpovědnost v žádné oblasti. No a že jdou na skleničku a neběží za dítětem? No když si samy zvolily život bez dítěte, tak to tak chtěly a s dospělostí či vyzrálostí to nemá pranic společného.

Takže můj názor je ten, že mladá holčina 18 - 25 často dospěje až s tím prckem v náručí, u těch starších, které si třeba budují kariéru, cestují atd. je dítě prostě další životní krok a dospělé už jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
4.2.13 14:43
@chatwenna píše:

No, tak já taky až tak souhlasit nemůžu. I jako bezdětná vím, že prvně musím koupit prací prášek a až pak, když něco zbyde :-) si můžu dojít pro nové boty. A takhle je to se vším. Troufám si tvrdit, že k tomuhle ani děti někoho nepřivedou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
chatwenna
4.2.13 14:45
@KatkaX píše:
1. jsi byla hodně mladá, když jsi otěhotněla. Do těch 25 to má tak jak popisuješ hodně holek. Spousta z nich do 25 studuje a myslím, že období, kdy si radši radši odpustím obědy, jen abych měla na boty - to je naprosto normální pro mladou holku a já osobně jsem ráda, že jsem neotěhotněla v 18ti a toto nemusela přeskočit.

2. znám několik žen 30+ bez dětí a kupodivu jsou všechny zodpovědné, mají opravdu opravdu dobře placenou práci s vysokou měrou zodpovědnosti a vůbec jim dítě nechybí. A nechybí jim zodpovědnost v žádné oblasti. No a že jdou na skleničku a neběží za dítětem? No když si samy zvolily život bez dítěte, tak to tak chtěly a s dospělostí či vyzrálostí to nemá pranic společného.

Takže můj názor je ten, že mladá holčina 18 - 25 často dospěje až s tím prckem v náručí, u těch starších, které si třeba budují kariéru, cestují atd. je dítě prostě další životní krok a dospělé už jsou.

Asi mas pravdu, ja usuzuju z meho okoli, kde se tricatnice (bezdetne) chovaji jak urvane z retezu.. :) Valet se nasrot u baru v osmnacti je hnus, ale daji se privrit oci, kdyz se ale tricitka chova jak „roztomily diblik“, tak si myslim, ze je trapna a jeste blba…
A jasne, ze kdyz si vybraly zivot bez deti, tak si muzou jit na sklenicku, kdy chteji… Otazka je, jestli delat si, co chci, je tak uplne zdravy postoj k zivotu… Nic nedat, jen brat… Kazdopadne, at je to jak chce, tak ja znam tri zeny, ktere si zvolily zivot bez deti, ted je jim padesat a zbyly jim akorat oci pro plac. Figura je v tahu, mladi taky a tak jim zbylo akorat to valeni v baru…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová