Kdy je nejlepší věk ženy mít dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
chatwenna
3.2.13 20:24
@Pomka píše:
23 let je vědecky dokázáno kým? :D Oni totiž vědci tvrdí pokaždé něco jiného a hlavně - lidské tělo není stejné, takže u někoho je to ve 23, u někoho v 25 letech, u někoho jindy… :nevim: ;)

Mozna jsem to spatne napsala… Ten vyzkum byl o tom, že u žen ve věku dvacet tři let bylo nejmene komplikaci, nejvic zdravych deti…

• Citovat
  • Upravit
19789
3.2.13 20:27

Fyziologicky kolem 24 roků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
chatwenna
3.2.13 20:30
@Peťa77 píše:
@rébi neřeším, jen mě zajímalo, jak jsi k tomu názoru přišla.
Patřím k těm starším maminkám, takže osobně se mě tvůj názor netýká, rodila jsem třetí dítě dva měsíce po svých 35 narozeninách.
Mě třeba přijde, že spousta maminek nepřizná, že jejich rozhodnutí, kdy se stát matkou nebylo nejlepší rozhodnutí. Mladé maminky tvrdí, jak je fajn být mladou maminkou a starší si stojí za názorem, že lepší je mít dítě v pozdějším věku, ale za zavřenými dveřmi je to všechno jinak…

No, ono je to samozrejme BIOLOGICKY nejlepsi spise tehdy, co se oznacuje jako „mlada maminka“… Psychiku ma kazdy jinou. Ja otehotnela neplanovane, kdyz mi bylo 22, nadsena jsem nebyla, mohla jsem klidne pockat… Ovsem ted si to uzivam a snazim se najit pozitiva (treba ze bude mit prvnacka a bude mi teprve tricet)… A verim tomu, ze i kdyz nekdo tvrdi pozitiva okolo starsiho veku, tak pro me je proste ta myslenka toho, ze mam treba 45, onemocnim a mam doma osmileteho prcka fakt priserna… Takze kazdy se asi snazi obhajit to, co ma „doma“. Ale u me porad vyhravaji mlade mamky. :)) V mem okoli jsou i ty starsi a mam pocit, ze ty to materstvi „nejak moc resi“, ze proste nemaji ten nadhled… Ale to muze byt jen muj dojem…

• Citovat
  • Upravit
7323
3.2.13 20:31
@chatwenna píše:
Mozna jsem to spatne napsala… Ten vyzkum byl o tom, že u žen ve věku dvacet tři let bylo nejmene komplikaci, nejvic zdravych deti…

Tak to je možné, to ale ještě neznamená, že je to nejlepší věk. Při představě, že někdo určí např. nejlepší věk pro dítě 16 let (např.), kdo si ho pořídí v 16 letech jen proto, že „by to bylo správné“, přestože se na to většina nebude cítit a psychicky to bude až o pár let později? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
3.2.13 20:34

@chatwenna je pravda, že každý obhajuje to svoje. Otázka je ale, co je to „mladá maminka“ :) Totiž, mně ženská ve 30 letech přijde jako mladá maminka a co tak koukám, pro plno mladých holek je to už „starší“ maminka :) Já si zas osobně neumím představit, že bych měla dítě třeba v 25. Přišlo mi to strašně brzy, vůbec jsem se na to v té době necítila a tak nějak jsem věděla, že do 30 bych chtěla, ale dříve ne. Je to fakt individuální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
chatwenna
3.2.13 20:37
@Pomka píše:
Tak to je možné, to ale ještě neznamená, že je to nejlepší věk. Při představě, že někdo určí např. nejlepší věk pro dítě 16 let (např.), kdo si ho pořídí v 16 letech jen proto, že „by to bylo správné“, přestože se na to většina nebude cítit a psychicky to bude až o pár let později? :think:

Ale ja se bavim o fyziologii… :) Odpovidala jsem zakladatelce na otazku. Jasne, ze se nemusis ridit tim, co kde napisou… :) Proste nemusis jist mrkev, kdyz ti nechutna, i kdyz dokazi, ze ma spoustu vitaminu, ale tim, ze to nebudes delat, nezmenis ten holy fakt, ze mrkev ma spoustu vitaminu :)

• Citovat
  • Upravit
19789
3.2.13 20:47

@Pomka Fyziologicky dle lékařských statistik je pro ženu i dítě nejlepší věk kolem 24 let rodičky.

Co je pro koho nejlepší s uvážením všech kritérií, si ale přece určuje každý sám.

Neočekávej, že se na diskusním fóru dozvíš, co je pro tebe nejlepší. Ostatní ti to neřeknou, to si musíš rozhodnout sama, jako každý dospělý člověk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1072
3.2.13 21:02

@chatwenna tak já mám třetí dítě v 35, ale nebudu tvrdit, že je to ideální jen pro to, že já to tak mám…
Spíš jsem názoru, že je lepší mladá maminka a to hlavně pro to dítě, protože není jen dnešek, zítřek, ale je potřeba se dívat na x let než to dítě vychovám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
3.2.13 21:06

@chatwenna Dost často to starší matky víc řeší, protože si uvědomují víc rizik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
chatwenna
3.2.13 21:41
@annaei píše:
@chatwenna Dost často to starší matky víc řeší, protože si uvědomují víc rizik

Ja se bavim o uzkoprsosti… :) Proste klasika - moje mama mi dala jednu cepicku a babicka ji rekla, ze ona by dala dve.. A tak je to se vsim. Obezretnost a uzkoprsost a presprilisna opatrnost jsou ruzne veci. A to druhe detem nesvedci…

• Citovat
  • Upravit
Mišanila
3.2.13 21:54

Biologicky je to asi někdy po té dvacítce, ale co se týče vyzrálosti, nadhledu a určité psychické zralosti, tak podle mě až někdy okolo třiceti a vejš.
Ideál by byl mít naklonovanou psychiku, znalosti a životní zkušenosti starší ženy, ale tělo a energii dvacítky :)
Ale je to samozřejmě hodně individuální, nekdo dozraje dřív a někdo později.

Některé mladé maminky nemusí být tak psychicky zralé, dělají třeba ve výchově víc chyb, chybí jim to užívání si, spoustu věcí sice neřeší, což je ale výhoda i nevýhoda zároveň. To vidím dost v okolí a neplatí to pro všechny, ale pravděpodobnost je vyšší v mladším věku.

A u těch starších je zas nevýhoda ta, že na tom zdravotně nemusí být nejlíp a víc hrozí vážné choroby, mít puberťáky v přechodu může být vražedná kombinace a mohou dojít síly.

• Citovat
  • Upravit
31672
3.2.13 22:04
@Mišanila píše:
Biologicky je to asi někdy po té dvacítce, ale co se týče vyzrálosti, nadhledu a určité psychické zralosti, tak podle mě až někdy okolo třiceti a vejš.
Ideál by byl mít naklonovanou psychiku, znalosti a životní zkušenosti starší ženy, ale tělo a energii dvacítky :)
Ale je to samozřejmě hodně individuální, nekdo dozraje dřív a někdo později.

Některé mladé maminky nemusí být tak psychicky zralé, dělají třeba ve výchově víc chyb, chybí jim to užívání si, spoustu věcí sice neřeší, což je ale výhoda i nevýhoda zároveň. To vidím dost v okolí a neplatí to pro všechny, ale pravděpodobnost je vyšší v mladším věku.

A u těch starších je zas nevýhoda ta, že na tom zdravotně nemusí být nejlíp a víc hrozí vážné choroby, mít puberťáky v přechodu může být vražedná kombinace a mohou dojít síly.

já nevím, podle mě dělají víc chyb „starší“ maminky, bývají víc úzkostlivé, přehnaně opatrné, všechno definfikují, dítěti neic nedovolí, aby si neublížilo..ty mladší obvykle dítě jen přiberou do života, vychovávají přirozeněji, volněji. ale samozřejmě to není pravidlo :nevim: známá měla kluka ve 40, a s klidem koukala, jak jí ani ne 2,5letý syn jde po úzké kladině na hřiští, dobře 2,5 metru nad zemí, já měla staršího ve 22, a lítala jsem tam pod ním, žaludek staženej :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
3.2.13 22:16
@slavuska1 píše:
já nevím, podle mě dělají víc chyb „starší“ maminky, bývají víc úzkostlivé, přehnaně opatrné, všechno definfikují, dítěti neic nedovolí, aby si neublížilo..ty mladší obvykle dítě jen přiberou do života, vychovávají přirozeněji, volněji. ale samozřejmě to není pravidlo :nevim: známá měla kluka ve 40, a s klidem koukala, jak jí ani ne 2,5letý syn jde po úzké kladině na hřiští, dobře 2,5 metru nad zemí, já měla staršího ve 22, a lítala jsem tam pod ním, žaludek staženej :nevim:

Ale ten příklad co uvádíš vyznívá, že úzkostlivá a přehnaně opatrná jsi byla ty coby mladá maminka ;) A ta starší dovolila hodně :) takže trochu jinak, než píšeš. Ale to je fuk.
Já jsem starší matka a mám okolo právě mnohem úzkostlivější a opatrné mladé maminky, ono je to taky dost povahou.

Já mám zas z okolí opačné příklady a vycházejí z toho hůř mladé matky :nevim:
A já to beru dost podle sebe, kdybych byla mladá matka, tak bych asi vychovávala dost nemožně a nasekala spoustu chyb, byla jsem mladý tele, sebekriticky přiznávám :-) A zpětně hodně vidím, jak moc člověk dospěje někde po té třicítce a dál…
Ale i hodně mladá holka může být dobrá máma, ono je to někdy i talentem a o tom, jak má snahu se vzdělávat, učit, poučit se z chyb svých rodičů a záleží to na mnoha dalších věcech.

• Citovat
  • Upravit
chatwenna
3.2.13 22:23
@Mišanila píše:
Ale ten příklad co uvádíš vyznívá, že úzkostlivá a přehnaně opatrná jsi byla ty coby mladá maminka ;) A ta starší dovolila hodně :) takže trochu jinak, než píšeš. Ale to je fuk.
Já jsem starší matka a mám okolo právě mnohem úzkostlivější a opatrné mladé maminky, ono je to taky dost povahou.Já mám zas z okolí opačné příklady a vycházejí z toho hůř mladé matky :nevim:
A já to beru dost podle sebe, kdybych byla mladá matka, tak bych asi vychovávala dost nemožně a nasekala spoustu chyb, byla jsem mladý tele, sebekriticky přiznávám :-) A zpětně hodně vidím, jak moc člověk dospěje někde po té třicítce a dál…
Ale i hodně mladá holka může být dobrá máma, ono je to někdy i talentem a o tom, jak má snahu se vzdělávat, učit, poučit se z chyb svých rodičů a záleží to na mnoha dalších věcech.

Jenomze se nedospiva vekem, ale tou chvili, kdy ti na porodnim sale daji do rukou tve dite. Proc byt zodpovedna, kdyz nemusim???

• Citovat
  • Upravit
31672
3.2.13 22:25
@Mišanila píše:
Já jsem starší matka a mám okolo právě mnohem úzkostlivější a opatrné mladé maminky, ono je to taky dost povahou.Já mám zas z okolí opačné příklady a vycházejí z toho hůř mladé matky :nevim:

no právě proto píšu, že to není pravidlo protože úzkostlivá jsem ažaž :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová