Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dobrý den,
Zhruba před 3 týdny jsem byla na předělání blomby, kde byl dřív nějaký material na pojišťovnu, zub byl vyvrtaný snad z každé strany.. naštěstí šel zachránit bez korunky a zubar mi dal bílou výplň. Hned po vyplni delal rtg a vše prý v pořádku.. Ovšem mne zub začal trosku bolest na studené a teplé, nedalo se kousnout.. tak jsem tam jela znovu a prý vysoká výplň, ubrousil a ze by to mělo přestat.. Neprestalo.. furt to bolelo na kousnutí, pití, občas mne v tom skubalo.. Tak tam jedu dnes znovu, zubar delal několik rtg, prý to nebyla hluboká výplň, která by šla až do nervu.. nicméně se omlouval, ze to furt mám vysoké.. takze konečně to vyladil, ze to neboli na kousani, ovšem citlivost a občasné skubnuti v tom proste cítím.. Prý by si to mělo sednout..
vydrzim normálně bez prasku na bolest, jen je to nepříjemné a proste vím o tom, ze tam není něco Ok.. všechny ostatní vyplne co mi delal, tak vždy do par dni bez problému..
Měl jste někdo podobný problém s citlivosti? Přešlo vam to?
Ano, měla jsem tedy hluboký kaz, taky s bílou výplní, a zub mě bolel ještě minimálně měsíc po tom (hlavně při kousání, ale někdy i sám od sebe). Pak si to sedlo, zubařka ho kontrolovala (byla jsem tam pak na vrtání ještě jiného zubu), a prý všechno v pořádku. Ta bílá plomba je prý hodně tvrdá a může to lehce tlačit na ten nerv ![]()
Něco podobného se mi stalo, šla jsem k jinému zubaři, který přišel na to, že naopak zubovina není celá pokrytá tou plombou. Dal mi na to vrstvičku fotokompozitní výplně a bylo po problému. Akorát mě v tom teda neškubalo, spíš to ostře bolelo na kousnutí a při čištění zubů - ale ne pořád, jen pod určitým úhlem. Bolest asi jako by zubem projel blesk.