Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mám to úplně stejně. Usínám za chůze, nic nestíhám, protože se nemůžu donutit, neustále mě bolí hlava..a to je tolik věcí, které mě běžně naplňují a baví..teď se jen vleču.
@Anonymní píše: Více
Procházíte zásadní hormonální změnou. Je vhodné v tomto období trochu změnit stravovací návyky přidat zelenunu, ubrat sladké a tučné. A donutit se ke zvýšené pohybové aktivitě. Také není od věci třeba na půl roku, na rok přidat nějaký slabší multivitamín. Hormonální změny mohou trochu rozhodit i štítnou žlázu.
Je toho v tomto období prostě hodně a přichází to relativně rychle. Některé ženy pociťují kromě klasicky známých menopauzálních problémů také zadržování vody v těle, pocit oteklosti a také přibírání na váze. Od cca 35 let vám pomalu klesaly hladiny hormonů, nyní je ten pokles rychlejší. Problém je v tom, že zatím co estrogen v tomto období postupně klesne o cca 35%, progesteron klesne o cca 75%. A ženy se dostávají do přebytku estrogenu. Zdravé tělo se s tím v horizontu 1-2 let vypořádá samo a hladiny si srovná do potřebných úrovní. Únavu potlačit a energii podpořit byste mohla nějakými adaptogeny, vhodná je maca a ašvaganda, nejlépe v tobolkách, stačí po jedné denně. Na některé ženy ašvaganda může působit po užití trochu utlumujícím pocitem, proto je dobré ji brát třeba pozdě odpoledne. Mám vyzkoušené, že v tomto období dobře pomáhá dodat energii, porovnat hormony a odvodňovat tělo doplněk Womeno. A můžete adaptogeny a Womeno brát současně, do odeznění největších příznaků. U bylin počítejte s nástupem nejdříve za měsíc, ale spíš za 3 měsíce. Také je dobré dělat přestávky, aby si tělo na byliny nezvyklo. Můžete pro rychlejší nástup užívat 3 měsíce v kuse, ale pak měsíc vynechat a následně 3 týdny a týden vynechat. A nebo můžete 3 týdny a týden vynechat od začátku. Pokud by všechny symptomy přechodu odezněly, můžete úplně vysadit.
Menopauza není nemoc, je to životní období, posun do jiné fáze života a nějaké změny a bohužel i dočasné stavy k tomu patří.
A jeden krásný citát z knihy „Doba jedová 4 - hormony“ : Ženy v menopauze mají příležitost vstoupit do této životni fáze posilněné moudrostí a kreativitou jako nikdy dříve. Mají přistup k hlubokému vnitřnímu vědění. Věhlasná socioložka Margaret Meadová pronesla nyní již slavnou větu: „Nikdo nedokáže víc než žena v menopauze, která má elán!“ V mnoha kulturách na celém světě je menopauza obdobím přechodu a zasvěceni do plnosti ženské sily – a zcela bez symptomů. Celé společenství si těchto žen nesmírně váži jako moudrých a uctívaných starších.
Tedy přijměte toto období, jako životní fázi, která vás, vykoupením za dočasné problémy, posune dál a výš.
Rada bych znala Vase zkusenosti…nastal u mne prechod, uz pul roku jsem bez menstruace, co me trapi, je neskutacna unava, ja drive aktivni clovek, pracovity, ted se citim nejlepe v posteli u tv…spatne spim, mam malo zeleza, tak se to asi nastradalo…byl z Vas nekdo v teto dobe taky tak unaveny? Cely den se tesim na vecer, az si zalezu…