Velká únava na začátku přechodu

Anonymní
29.5.24 14:12

Velka unava na zacatku prechodu

Rada bych znala Vase zkusenosti…nastal u mne prechod, uz pul roku jsem bez menstruace, co me trapi, je neskutacna unava, ja drive aktivni clovek, pracovity, ted se citim nejlepe v posteli u tv…spatne spim, mam malo zeleza, tak se to asi nastradalo…byl z Vas nekdo v teto dobe taky tak unaveny? Cely den se tesim na vecer, az si zalezu…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9997
29.5.24 14:50

Mám to úplně stejně. Usínám za chůze, nic nestíhám, protože se nemůžu donutit, neustále mě bolí hlava..a to je tolik věcí, které mě běžně naplňují a baví..teď se jen vleču.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
29.5.24 15:01
@Anonymní píše: Více

Procházíte zásadní hormonální změnou. Je vhodné v tomto období trochu změnit stravovací návyky přidat zelenunu, ubrat sladké a tučné. A donutit se ke zvýšené pohybové aktivitě. Také není od věci třeba na půl roku, na rok přidat nějaký slabší multivitamín. Hormonální změny mohou trochu rozhodit i štítnou žlázu.
Je toho v tomto období prostě hodně a přichází to relativně rychle. Některé ženy pociťují kromě klasicky známých menopauzálních problémů také zadržování vody v těle, pocit oteklosti a také přibírání na váze. Od cca 35 let vám pomalu klesaly hladiny hormonů, nyní je ten pokles rychlejší. Problém je v tom, že zatím co estrogen v tomto období postupně klesne o cca 35%, progesteron klesne o cca 75%. A ženy se dostávají do přebytku estrogenu. Zdravé tělo se s tím v horizontu 1-2 let vypořádá samo a hladiny si srovná do potřebných úrovní. Únavu potlačit a energii podpořit byste mohla nějakými adaptogeny, vhodná je maca a ašvaganda, nejlépe v tobolkách, stačí po jedné denně. Na některé ženy ašvaganda může působit po užití trochu utlumujícím pocitem, proto je dobré ji brát třeba pozdě odpoledne. Mám vyzkoušené, že v tomto období dobře pomáhá dodat energii, porovnat hormony a odvodňovat tělo doplněk Womeno. A můžete adaptogeny a Womeno brát současně, do odeznění největších příznaků. U bylin počítejte s nástupem nejdříve za měsíc, ale spíš za 3 měsíce. Také je dobré dělat přestávky, aby si tělo na byliny nezvyklo. Můžete pro rychlejší nástup užívat 3 měsíce v kuse, ale pak měsíc vynechat a následně 3 týdny a týden vynechat. A nebo můžete 3 týdny a týden vynechat od začátku. Pokud by všechny symptomy přechodu odezněly, můžete úplně vysadit.
Menopauza není nemoc, je to životní období, posun do jiné fáze života a nějaké změny a bohužel i dočasné stavy k tomu patří.

A jeden krásný citát z knihy „Doba jedová 4 - hormony“ : Ženy v menopauze mají příležitost vstoupit do této životni fáze posilněné moudrostí a kreativitou jako nikdy dříve. Mají přistup k hlubokému vnitřnímu vědění. Věhlasná socioložka Margaret Meadová pronesla nyní již slavnou větu: „Nikdo nedokáže víc než žena v menopauze, která má elán!“ V mnoha kulturách na celém světě je menopauza obdobím přechodu a zasvěceni do plnosti ženské sily – a zcela bez symptomů. Celé společenství si těchto žen nesmírně váži jako moudrých a uctívaných starších.

Tedy přijměte toto období, jako životní fázi, která vás, vykoupením za dočasné problémy, posune dál a výš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí