Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, minulý týden ve středu syn (necelé 3 roky) měl jednodenní teplotu, od té doby nic, u něj to vypadá, jako by ani nic neproběhlo.
V pátek jsem došla do školky pro dceru (5 let) a přivedla jsem ji s teplotou. Od soboty teplota ok, ale od té doby přetrvává obrovská únava. Chodí po obědě spát - klidně i dvě hodinky, a v šest večer je úplně hotová. Vypadá jako kdyby dva dny v kuse nespala, večer je jí zima… Ještě jsem chtěla říct, že spát po obědě chodí běžně, ale poslední týden už neusínala, po té teplotě zase ano. Jí relativně stále stejně. Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost? Nezažil to někdo s dětmi?
Podle me je to viroza, ma ji stale, i kdyz nema uz teplotu. Muze byt jakakoli - syn mel v lete totez + vyrazku, obcas mu byla zima. Krome hoho trosicku vyrazku na brise. Za 10 dni byl dobry, ale mladsi mel silenou exantemovou virozu - zrejme totez, jen se zo u nej vyvinulo. Nebo dnes mi rikala kamaradka, ze dcera ma teplotu, boli hlava, krk nema anginovy, ale pritom ma vysoke CRP. Zahada. Dostala antibiotika. Rozhodne bych nechala v klidu a cekala. Snad to prejde. My mame takovou tu zvraceci virozu - syn ctvrtek, manzel patek, ja sobota. Zle nam bylo jen den, ale unaveni jsme stale…
Je to normální, tělíčko tou teplotou dostalo zabrat a potřebuje se s tím vyrovnat, zregenerovat. Určitě bych nechala pár dní doma v klidu, ať odpočívá podle potřeby ![]()
Syn si stejne prodelal pred tremi tydny, rychle mu vyletla vysoka teplota a druhy den byl v poradku. 4 dny trvalo nez naskocil, chodil jen na zahradu, zadne behani a brzo spat. Po tech dnech pak vse najdnou ok. Zamavalo to s nim vice nez jsem cekala a kdy zazila za tech 5 let.
Ještě není zdravá - tělo se s něčím popralo, možná ještě pere a tím pádem je oslabené, unavené, má větší potřebu spánku.
Nevím, jestli to chceš slyšet, ale to nejlepší, co bys měla udělat, je nechat ji doma ze školky a počkat, až se dá úplně dohromady.
Ještě jednou dobrý večer, moc děkuju za došlé reakce. Teď je to trochu složitější, po šesti letech jsem nastoupila po dvojité mateřské zpět do práce, musela bych navštívit lékaře, abych mohla zůstat doma. Samozřejmě pokud to bude nutné udělám to. Jinak během dne vypadá, jako by jí nic nebylo.
@vichad píše:
Samozřejmě pokud to bude nutné udělám to. Jinak během dne vypadá, jako by jí nic nebylo.
A čím se to bude muset projevit, až „to bude nutné“?
Tělíčko Tvé dcerky dává - podle toho, cos popsala - víc než jasně najevo, že není v pořádku. Že mu ještě není dobře. Holčina už je celkem velká, takže to samozřejmě zvládne, nějak to přechodí a za dva tři týdny bude zase v pohodě. Ale upřímně řečeno, je mi jí dost líto…
Ahoj, dcera má čerstvých 5 let. V úterý mi volala učitelka ze školky, že je hodně unavená, jestli ji nemůžu vyzvednout dřív, což se taky stalo. V autě mi usla, doma pak měla trochu průjem, ale teplotu neměla. Druhý den byla celé dopoledne úplně v pohodě, hrála si teda akorát na zahradě na písku, protože bylo hrozné horko. Odpoledne usla, což u ní není úplně běžné a spala asi 3 hodiny. Po probuzení byla hoodně protivná, ale pak se vzpamatovala a do večera zas byla v pohodě. Normálně jedla i pila. Včera dopoledne jezdila po dvorku na kole, vypadalo to celý den, že už je úplně zdravá. Večer akorát usla hodně brzy - už před sedmou (normálně chodí spát v létě mezi 8-9). Dneska ráno vstala už v 5:30, úplně zvesela, žádný náznak nemoci. Po obědě jsme měly jít ke známým, ale začala být protivná, že se jí nechce a že je jí zima a bolí ji břicho. Hrála si na zahradě v altánku s panenkama. A najednou koukám z okna, že tam usla. Tak jsem ji přenesla domů a už spí zas víc než hodinu. A naměřila jsem jí teplotu 37,7. ![]()
Problém je, že v pondělí máme odlétat na týden do Chorvatska, tak teď nevím, co dělat. Vzít ji na pohotovost? Manžel je z toho úplně nepříčetný a chce rušit dovolenou. Poradíte někdo, co dělat?
Nechat ji pres vikend doma poradne odpocinout. Ta unava muze byt z vedra.
Klidne to být nejaka nemoc muze, syn usnul ve skolce na lavicce, mel teda skoro 40 horecku a ma anginu
Neštovice, angína… Může to jít pomalu. Nějaké nabery a nechat zkontrolovat?
@vannilka
Jenomže teď je víkend, tak mi žádné testy nikde neudělají. A v pondělí máme odlétat na dovolenou. Teď je vzhůru a už je zase úplně v pohodě. Právě dlabe toust..Já nevím - pokud bude o víkendu v pohodě, jeli byste?
@Anonymní píše:
@vannilka
Jenomže teď je víkend, tak mi žádné testy nikde neudělají. A v pondělí máme odlétat na dovolenou. Teď je vzhůru a už je zase úplně v pohodě. Právě dlabe toust..Já nevím - pokud bude o víkendu v pohodě, jeli byste?
Jestli měla průjem, tak to mohla být střevní chřipka. dcera to tak měla, že měla jeden den horečku, pak úplně ok.pak průjem 1×, a už vypadala ok a najednou bum, ukrutna únava, znova teplota. takto ještě asi 2 dny a ok.ale těžko věštit, co z toho vyleze u vás. Za mě bych zkontrolovala krk, jestli nemá angínu (děti bolet v krku nemusí, vlastní zkušenost),dala bych ji klidový řežim a viděla bych přes víkend. Rusit dovolenou nevim. polud máte pojištění storno, tak ok. pokud ne, vykašlala bych se na to a dle stavu dítěte bych se buď dostavila na letiště nebo ne. hystetie manžela tomu nepomůže. Nezbyva, než čekat. ale věřím, že to nebude nic dramatického a užijete si dovolenou. a btw, kdybyste naaaahodou potřebovali lékaře v Chorvatsku, tak to taky není nic katastrofálního. Take jsme bohužel zažili a v pohodě, žádné polni podmínky…
![]()