Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky..Dcerka 3 roky má od neděle velké bolesti bříška. Mysleli jsme že je to nějaká viroza.Byli jsme s ní u doktorky a že je v pořádku..Měla tak velké křeče že jsme 2 krát volali na pohotovost v noci-Pak 2 dny klid a včera teplotu a opět velké bolesti v bříšku. Tak jsme jeli dnes opět na pohotovost a zase nic. Dělali ji testy i z krve. Přijeli jsme domu a opět řev a bolí bříško
Už jsme z toho unavený a nevyspalý
Tak nás napadlo zda to není psychického původu ty bolesti.Pak to končí až záchvatem
Nemáte někdo podobnou zkušenost??Poraďte
Děkuji
@matyldaa může být i psychického původu, to je jasné.. dělali jí test na zánět? ![]()
A UZV na pohotovosti dělali jestli to není slepák? Jen teda nevím jestli mívají i tak malé děti… ![]()
Stolice v pohodě???
A kdyby to bylo psychického původu, děje se něco u vás??? Měla by důvod???
@kamiŠ taky mi tam chybí sono, jasně, že mívají slepák i malé děti, ale nemají specifické příznaky
Tak jestli zacala chodit ted do skolky, tak to mozny je. Nebo nejaka zmena, lterou spatne snasi. Mela jsem boleni briska jako mala ve 4.tride z nove ucitelky na telocvik a jejich supr novatorskych metod. Docela dlouho trvalo, nez nasi prisli na to, z ceho to mam, sama jsem si to tenkrat neuvedomovala.
A krev ma v poradku?
Byla na UTZ? Může to být i slepák nebo zauzlení střev. Obojí nemusí být akutní, ale nespecifické příznaky, rozeznatelné jen na UTZ, taky nemusí být nutná hned operace, ale „rozehnání“ kapačkou. Psychického původu - to se mi nezdá.
@dlouha píše:
@kamiŠ taky mi tam chybí sono, jasně, že mívají slepák i malé děti, ale nemají specifické příznaky
ja tvrdim, ze slepak ani moc pruvodnich znaku mit nemusi. Ja nezvracela, nemela teplotu a „slepakove“ me bricho zacalo bolet az za pet minut pozde
Jinak jsem byla v podstate ok, par hodin pred operaci jsem jeste vesele obskakovala mimco ![]()
Ano začala chodit do školky a já do práce. Proto nás napadlo zda ta příčina je taková:-)Ale je to fakt drsný..
hlavně to co nám tady teď před spaním předvedla. Do školky jde někdy ráda a někdy s pláčem ale pak je tam v pohodě
Jsem z toho dost nešťastná ![]()
@Jana206 píše:
Byla na UTZ? Může to být i slepák nebo zauzlení střev. Obojí nemusí být akutní, ale nespecifické příznaky, rozeznatelné jen na UTZ, taky nemusí být nutná hned operace, ale „rozehnání“ kapačkou. Psychického původu - to se mi nezdá.
Do pismene souhlasim ![]()
@matyldaa co ta stolice? Je nebo průjem nebo vůbec? Syn měl takové šílené křeče ve dvou letech, taky to vypadalo na virozu, byli jsme u dr., pak i na pohotovosti, tam nám řekli, že některé děti jsou citlivější na bolest a že ho může i při té viroze bolet bříško dost. Když ale dr, viděla, že bolestí metá kotrmelce, poslala nás na utz s podezřením na zauzlení střev - není to moc časté, naše dětská se s tím setkala za svoji dlouholetou kariéru (dr. je v předdůchodovém věku) jednou a to ještě při MD, u dítěte kamarádky. Takže není divu, že toto nikoho nenapadlo. Ale bylo to tak. U nás naštěstí nedošlo na operaci, stačilo „prolití“ kontrastní látkou při rentgenu a střevo se tím narovnalo samo. V tomto případě by ale stolice nebyla vůbec nebo hodně řídká.
Taky si myslím, že s psychiky by to ńebyli tak velké bolesti. Dcera je teď momentálně ze školky opravdu hodně stresovaná a taky si začala stěžovat na bolesti bříška (do té doby nikdy), ale rozhodně to nejsou tak hrozné bolesti, zralé na dr.
Stolici má normální..Tak ji mám nechat udělat raději UTZ? Dělali ji dnes testy i z krve a prý je vše v pořádku…
A delali i sono? Neni nastydla. Dceru takto trapily zdurele uzlinky na strevech, souviselo to s aktualne probehlou virozou. Byli jsme s tim take dvakrat za sebou na pohotovosti.
@matyldaa píše:
Stolici má normální..Tak ji mám nechat udělat raději UTZ? Dělali ji dnes testy i z krve a prý je vše v pořádku…
Nedělali ještě sono???
To jsou teda střelci!
Bolest břicha je pro doktora vždycky akutní stav! Dokud se nepřijde na příčinu, musí se hledat. Zvlášť u tak malýho dítěte, který prd řekne a ještě míň přesně vysvětlí svůj stav… Sono je absolutní základ! Z krve poznají jen málo…