Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Masina píše:
Jo, řešila bych to. Šla bych zkusit zjistit jejich jméno a poslala bych oficiální stížnost na OSPOD. Při tomto zacházení s dítětem na veřejnosti nechci ani domýšlet, co se děje doma…
Asi to nejde udělat takto, nést vlastní kůži na trh. Etnikum si to nemusí nechat líbit. Člověk nemůže být odvážný za druhé lidi. Já si myslím, že by se mohla napřed zeptat, jak se takovéto věci řeší. Protože pokud se dozví, že tak a onak, tak pak se může i dozvědět, jak se nevystavit nebezpečí pomsty. Člověk nemá být ani zbabělý, ale ani naivní.
@poučená Nebo může popsat situaci OSPODU anonymně emailem. Sice z toho asi nebudou úplně nadšení, ale velmi pravděpodobně zkusí situaci prosetrit. Já byla řešit podobná udání, kdy člověk ani pořádně nevěděl, koho vlastně hledá. V tomto případě by bylo alespoň plus to, že by ten email nepřišel v lamane češtině.
Napíšu ti moji zkušenost :před lety jsem jela vlakem, přistoupila starší zena- viditelné sociální skupina. S autistou asi 11 let. To co následovala si pamatuji doteď. Chlapec nechtěl jít uličkou, nic strašného, plakal, bál se. Ona ho chytla za vlasy! A táhla na sedadlo, bohužel vedle mě. Následně ho mlátila deštníkem, plakal. Pak mu sundala kalhoty a tím deštníkem ho mlátila přes zadek…to už jsem nevydržela a zasáhla jsem, přestala, samozřejmě jsem si slizla pár nadávek. Vysrdala v obci kterou znám, nebylo těžké dohledat jméno. Šla jsem tedy na sociálku a nakonec to dopadlo tak, že mi bylo příslušným úřadem sděleno, ať si hledím svého, že je těžké vychovávat autistů. Mmch jednoho mám doma
takže tak to skončilo. Bůh ví, co je s dítětem dnes…
Ano, resila bych to. Napsala bych na ospod nebo tam zavolala a poradila se, jak toto řešit. Nesmíme zavírat oči! Pokud budeš anonymní, nic ti nehrozí. Já jsem tuhle potkala maminku s dítětem tak málo oblečenym v téhle zimě, že jsem za ní došla, jestli je normální. Bylo ve sportaku, bez cepicky, jen nějaká mikina. Venku foukalo, kolem 5 stupňů. Samozřejmě jsem slizla nadávky, ale jsem ráda, že jsem jen nesklopila oči. Vyhrožovala jsem ji, ze ji vidam často a vim, kde bydli a jestli to uvidím priste, nahlásim to. Samo jsem kecala, bohužel netuším, kdo to byl. Ale potkat ji ještě jednou, volám na policajty nebo ospod, ať mi poradí. Nebudu se koukat na to, jak mrzne dítě! Takže tak.. Lidi, kteří týkají děti, zvířata, staré, bezmocne by měli střílet!
@Serpentini píše:
Obávám se, že možnost jejich dohledání je extrémně nízká. Navíc si myslím, že ta rodina už v hledáčku sociálky nejspíš je, akorát všichni víme, že bohužel v tomto státě je biologická rodina na jakémsi piedestalu. Týrané děti se klidně opakovaně vrací do biologické rodiny, i když jsou odebrány a umístěny do pěstounské péče a i k tomu odebrání dochází až když už je téměř pozdě. Stačí si občas otevřít noviny, když píšou o zavraždění dítěte jeho rodiči, v převážné většině případů byli dlouhodobě sledováni, ale nic se nedělo.Pokud bys je znovu viděla, tak samozřejmě informuj příslušné orgány, nic víc teď nezmůžeš.
bohužel přesně tak..ano, ten šílený mýtus, že dětem je za všech okolností lépe v biologické rodině než ústavce u nás stále platí..
@Anonymní píše:
@poučená Nebo může popsat situaci OSPODU anonymně emailem. Sice z toho asi nebudou úplně nadšení, ale velmi pravděpodobně zkusí situaci prosetrit. Já byla řešit podobná udání, kdy člověk ani pořádně nevěděl, koho vlastně hledá. V tomto případě by bylo alespoň plus to, že by ten email nepřišel v lamane češtině.
Anonymně, když emailem?
Ale ano, určitě napiš. Oni to třeba tzv. odloží a nebudou si s tím dávat práci. Ale vždycky je šance, a každé takové týrané dítě by tu šanci dostat mělo. Myslím, že je špatně, říci si rovnou, „že to stejně nemá smysl“, a takto si očistit svědomí, a neudělat vůbec nic. Už jen kvůli vlastnímu svědomí to smysl má, a velký. Protože člověk už nebude lhostejný k žádné nespravedlnosti, nebude zbabělý.
Tak to hezky napiš, a třeba, když budeš chtít, i nám to sem vlož. Člověk má jít příkladem v příkladném chování. Držím ti palce a měj se moc hezky
![]()
@poučená tak hlavně drž zakladatelce pěsti, až jí rodina toho dítěte přijde vymlátit okna, na ulici jí strhne kabelku, zmlátí ji i její děti, budou na ni plivat - hodně štěstí
@stinga píše:
@poučená tak hlavně drž zakladatelce pěsti, až jí rodina toho dítěte přijde vymlátit okna, na ulici jí strhne kabelku, zmlátí ji i její děti, budou na ni plivat - hodně štěstí
Zkušenost.
Ono to anonymně asi nejde úplně, co?
Je to hloupé, když je člověk bezmocný.
Já osobně bych se šla na OSPOD zeptat, jak takovéto věci jsou řešitelné, a zda vůbec jsou nějak řešené.
@lilith1 píše:
bohužel přesně tak..ano, ten šílený mýtus, že dětem je za všech okolností lépe v biologické rodině než ústavce u nás stále platí..
Ano, někdy se vrací děti do biologických rodin tak dlouho, až je zabijí. Dítě má přeci právo na matku. ![]()
@Kipa22 píše:
Ano, někdy se vrací děti do biologických rodin tak dlouho, až je zabijí. Dítě má přeci právo na matku.
Všechno má své limity. I my každý máme své limity. A já jsem vždycky vděčná, když uvidím v lidech lidskost.
@stinga S tím můžu souhlasit. Konkrétně s touto skupinou bych byla opatrná. Mají rodinu všude, když ne rodinu, tak známý, kteří drží pospolu. Já tedy zakladatelku chápu a jen co čtu tyto příběhy, tak mi z toho není dobře a taky bych to měla dlouho před očima. Je celkem smutné, že okolo lidi a nikdo nic „neviděl“. Jak se asi chová maminka doma, když jsou bez svědků. Já bych asi pro klid duše napsala email, kde bych vysvětlila situaci. Škoda, že nevíš alespoň její pořadové číslo a čas. Nejspíš s tím nic nezmůžeš, ale chápu, že máš tu potřebu. Je to smutné, ale takto žije i spousta bílých rodin. Kde je mlácení a zanedbání na denním pořádku
@poučená píše:
Anonymně, když emailem?
Ale ano, určitě napiš. Oni to třeba tzv. odloží a nebudou si s tím dávat práci. Ale vždycky je šance, a každé takové týrané dítě by tu šanci dostat mělo. Myslím, že je špatně, říci si rovnou, „že to stejně nemá smysl“, a takto si očistit svědomí, a neudělat vůbec nic. Už jen kvůli vlastnímu svědomí to smysl má, a velký. Protože člověk už nebude lhostejný k žádné nespravedlnosti, nebude zbabělý.Tak to hezky napiš, a třeba, když budeš chtít, i nám to sem vlož. Člověk má jít příkladem v příkladném chování. Držím ti palce a měj se moc hezky![]()
Tak každý nemá v emailu uvedeno jméno a příjmení. Klidně může i založit nový email a použít ho jen pro tuto příležitost. Odložit si myslím by to neměli. Ale u nás se nic neokladalo a vše jsme se snažili opravdu prošetřit, i když přiznávám, že kolikrát s velkým množstvím nadávek. Myslím nadávek na tu situaci - hledat někde někoho kolikrát na základě emailu, který pomalu neměl ani hlavu, ani patu. Ale jako na druhou stranu, já bych se zase až tak nebala. Oni jim neřeknou, kdo je udal, to by museli chtít nahlédnout do spisu… a to je spousta písmenek. V tomhle jsou mnohem horší takoví ti mega důležití šéfové, co jsou zvyklí, že vše jede podle nich.
@Anonymní píše:
Tak každý nemá v emailu uvedeno jméno a příjmení. Klidně může i založit nový email a použít ho jen pro tuto příležitost. Odložit si myslím by to neměli. Ale u nás se nic neokladalo a vše jsme se snažili opravdu prošetřit, i když přiznávám, že kolikrát s velkým množstvím nadávek. Myslím nadávek na tu situaci - hledat někde někoho kolikrát na základě emailu, který pomalu neměl ani hlavu, ani patu. Ale jako na druhou stranu, já bych se zase až tak nebala. Oni jim neřeknou, kdo je udal, to by museli chtít nahlédnout do spisu… a to je spousta písmenek. V tomhle jsou mnohem horší takoví ti mega důležití šéfové, co jsou zvyklí, že vše jede podle nich.
Děkuji za informace a za názor.
Já mám názor ten, že člověk nemá být předem chytrý, chytrý ve smyslu „vědět“, že „to“ k ničemu nebude. Protože vím, že cokoli člověk udělá, anebo i neudělá, k něčemu JE. A také vím a vážím si těch lidí, kteří svůj čas dají ve prospěch dobré věci, anebo aspoň pro naději, že dobré se stane. Vždyť kde by civilizace, v níž žijeme, bez těchto lidí byla!