Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@Borrealis píše:
@renap
tetanus se očkuje do ramene, a to již hoooodne dlouhodo hýždí se neočkuje již leta letoucí…
mamka si mohla vybrat, je to asi 3 roky teda, vybrala si zadek a pak sebou švihla na zastávce autobusu
@Bábrdl píše:
A ten článek začíná „V Česku začalo očkování proti koronaviru, a to první symbolickou dodávkou 9 750 vakcín.“ Takže těžko by mohli dát jen FN Brno 5000 vakcín.
V Brně je několik nemocnic, jednnz nich je FN. Celý Brno dostalo pět tisíc a rozdělilo do těch špitálu. Všecky vakcíny si našly své majitele mezi zdravotníky.
@renap co jsem pochopila od našich doma, tak špitály nedostaly vakcíny pro všechny své zamestnance, takže by měli dostat ještě možnost znova. ![]()
@Borrealis píše:
samozřejmě, člověk kterému je 78 a je po infarktu, má mít možnost očkovat se co nejdříve
protože on má reálně před sebou ještě dost let kvalitního života, každopádně statisticky více než někdo, komu je 88 nebo 98je to úlet, upřednostnit kategorii 80 plus, je to úplně mimo…ale asi to sedí s tím že vakcín je stejně málo… a tak jí dají kategorii kde se jí x lidí ani nedočká…a dalších x se k ní nedostane
jo přesně, také nechápu, proč se nejdřív neočkují lékaři, pečovatelé, policajti, učitelé a podobné skupiny lidí
v těch důchoďácích už to téměř všichni lidé 85+ už měli, a navíc když budou po očkování přirozeně umírat, tak za prvé to bude vypadat, že je to očkováním a zadruhé jim to nepřinese žádný užitek a někdo jiný mohl očkování dostat, kdo by to využil - dožitím a zaměstnáním
no v podstatě je to plýtvání očkovací látkou
@Borrealis píše:
@AvajBrmmch osobně nevím, jakou maj ty špitály garanci, že dostanou do 21 dnů spolehlivě další dávku
pokud nemají, jediný rozumný postup je rozdělit to a garantovat to polovině a naočkovat nejdřívě jistou polovinu
ptž nejhorší co může bejt je naočkovat první a nepodat tu druhou!!
rozbabraný celý schema, nesmí se podat vakcína jiná jako druhá, tzn jistota je kulomet, jak říkala babka
ale snad maj garantovaný i ty druhý dávky, věřím
Je to možné, že si nechávají něco na druhou dávku, nevim, jak dlouho můžou ty vakcíny skladovat.
Jenom vím, že museli dělat skupinky po pěti, aby se jedna ampule vypotřebovala po otevření hned. Jestli to pak měnili na šestičlenné, když se prý dá vyškrábnout šestá dávka, to už nevím ![]()
@Bábrdl píše:
Ano, je to jedno… Obě ruce jsou jeho.
i ta třetí ![]()
@stinga píše:
mamka si mohla vybrat, je to asi 3 roky teda, vybrala si zadek a pak sebou švihla na zastávce autobusu
ejhle!!
tak to u nás by si vybrat nemohla
ty jehličky u vakcín proti tetanu jsou malé, krátké a jemné
a při podání do hýždí hrozí že se aplikují do podkožního tuku a ani se nedostanou do svalu, a jsou podány špatně
výjimka je opravdu, opravdu nějaké tintítko, 45 kg i s postelí, nebo anorektička, ale to je raritní
u normální dospělé ženské se to do hýždí podávat nemá, a to již dlouho…v spc je i místo aplikace a. t..d
to švihnutí na zastávce s tím asi nijak nesouvisí, myslím, s tím místem aplikace
nicméně, jestli je maminka normální, nebo statnější ženská, tak v podstatě žádnou tetanovku nedostala, a tupli jí něco do podkožního tuku co ani nemohlo zafungovat
@AvajBr píše:
V Brně je několik nemocnic, jednnz nich je FN. Celý Brno dostalo pět tisíc a rozdělilo do těch špitálu. Všecky vakcíny si našly své majitele mezi zdravotníky.@renap co jsem pochopila od našich doma, tak špitály nedostaly vakcíny pro všechny své zamestnance, takže by měli dostat ještě možnost znova.
no jasně, náš špitál třeba vakcínu ještě neviděl ani zdálky, nejsem si jistá, ale myslim že plzeňská FN taky ne. Aspoň ještě před pár dny.Ale ten seznam zájemců po nás chtěli už před vánoci, aby podle toho mohli objednat odpovídající počet. Kdy a po kolika to přivezou už je pak jedno. Počet dávek už ví.
@Borrealis píše:
ejhle!!tak to u nás by si vybrat nemohla
a při podání do hýždí hrozí že se aplikují do podkožního tuku a ani se nedostanou do svalu, a jsou podány špatně
výjimka je opravdu, opravdu nějaké tintítko, 45 kg i s postelí, nebo anorektička, ale to je raritní
u normální dospělé ženské se to do hýždí podávat nemá, a to již dlouho…v spc je i místo aplikace a. t..dto švihnutí na zastávce s tím asi nijak nesouvisí, myslím, s tím místem aplikace
nicméně, jestli je maminka normální, nebo statnější ženská, tak v podstatě žádnou tetanovku nedostala, a tupli jí něco do podkožního tuku co ani nemohlo zafungovat
aha, tak to je sranda, no je spíš baculatější ![]()
@stinga píše:já teda nikoho takového neznám, očkovat se nechci z důvodů, které popsala @renap - žádné čipy a podobné blbosti, fakt to také čtu jen tady a je to hooodně trapné
To mi přijde rozumné. Rozhodně bych nikomu vakcínu nevnucovala. ![]()
A nečekala bych, než se nerozhodni rozhoupou. Motivovaných je dost tak proč to brzdit těmi, co zájem nemají. ![]()
@Borrealis píše:
ejhle!!tak to u nás by si vybrat nemohla
u normální dospělé ženské se to do hýždí podávat nemá, a to již dlouho…v spc je i místo aplikace a. t..dto švihnutí na zastávce s tím asi nijak nesouvisí, myslím, s tím místem aplikace
@renap píše:já v tom roce 96 měla 48 kilo. A to už jsou předplněné stříkačky? Jako že na to nejde nasadit i. m. jehla? já nevim, co za vakcínu mi tenkrát dali. Já před pár lety zaskakovala na dětským obvodě a vím, že něco jsme normálně natahovali z lahvičky, jako teď ten covid to vypadalo.Tak na to by šla nasadit intramuskulární jehla. Ale už si nepamatuju, co to bylo.
Děcka to teď dostavaji do ramene nebo stehna. Starší je z aplikace strašně vybobkovaný, chudák malý. Ale máme skvělou pediatru, vždycky to s ním rozebere, popíše, vysvětlí, dala mu vybrat, vysvětlila, co a jak tak, že to nakonec v pohodě ustal. Má opravdu svatou trpělivost
Vim, že nabízela stehýnko nebo ramínko
To se používají různý jehly podle místa vpichu? Já se na to radši nikdy nedívám, tak jsem nepostřehla.
Takže když mě bude chtít můj praktik dávat tetanovku do hýždě, mám to brát jako lichotku nebo že je špatný lékař?
![]()
jestli fakt bude chtít dávat tetanovku do hýždě, už mu asi chudákovi nastupuje alzheimer a pamatuje si už jen věci z mládí
zvážila bych další setrvání u něj
mmch, děti mají jiné vakcíny než dospěláci, tu tetanovku mají často v své dětské kombinované, každopádně je to jiná vakcína, dětská nejde použít na dospělého a obráceně
dospěláci – to mají v předplněných hotových injekcích, ta jehlička je drobná, tenká a krátká a příbalák výslovně upozornuje na podání do deltového svalu / do ramene /
a ti dospěláci jako fakt vážně většinou mají podobně konstituované paže, ty se moc neliší, za to zadní části, ajaj, však víme, ty jsou řekněme…nekonstantní…
Před 10 lety jsem dostala tetanovku do zadku, ale já jsem ten případ pokročilého rachitika, sestřička mi prý nechtěla propíchnout ruku durch…