Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ADRIANA: Já jsem pohyby cítila tak asi v 18 nebo 19tt, podle toho mi doktor určil termín asi o 14 dní dřív než ten podle PM.
Rozhodně je lepší se řídit tím podle menstruace, ten je nejspolehlivější!
Taky přidávám svou zkušenost, čekám 1. miminko a pohyby jasně a pravidelně vnímám tak od konce 19.tt. Poslední týden začaly být i viditelné, opravdu mi úplně nadskočí bříško a někdy teda nadskočím i já. Taky se pravidelně překrucujeme sem a tam, každé ráno kope nožičkama jinde ![]()
Ha, doktor mi ten 18 týden nevěřil, že jsem cítila pohyby (čekám první), ale koukám, že normálka!
Taky čekáme sportovce (nebo stonožku
, největší sranda je, když ležím ve vaně a dělají se mi kolem bříška vlny
(Ve vodě se mu líbí, asi jak jsem uvolněná, má dost místa ![]()
Jestli je spokojený nebo ne podle pohybů nevím, ale někdy mi připadají takové škubavé a trhavé, tak to považuju za nespokojenost, a když dostanu jednu velkou ránu a je ticho, tak to je určitě nespokojený - to se stává zvlášť po nějakém nenadálém příliš hlasitém zvuku nebo tak. Rozhodně reaguje na muziku. Ale vědět, jestli je nespokojený, nebo zvědavý, to je těžké ![]()
Jenom doufám, že jako dítko bude klidnější… a spavější… a nebude mít tu nejaktivnější chvilku zrovna ve dvě ráno
Vzbudit mě spolehlivě dovede tak od 24-25 týdne. Když ležím na boku, jak se doporučuje, dost bolestivě se odráží od postele, takže nadále spím na zádech. Ale jak si chce někdo sáhnout, hraje si na schovku
Největší sranda byla tuhle, když jsem zjistila, že jednu stranu břichu mám jako dřív a obrovskou bouli na straně druhé… ![]()
Tak to je přesné ! Nebo spíš bylo
, malá dělala psí kusy, ale pěkně. Boule ze začátku byly všude, pak jak už se natočila to bylo pořád do těch samých míst, no a od 30tt kopala a jezdila nožkama a to v pravidelném režimu, např. večer v posteli a pak třeba odpoledne, jakmile jsem dosedla na pohovku.
Sranda byla i v práci, kdy jsem seděla v kanclu na židli, a některé dny se malá mlela, třeba i hodiny prakticky bez přestání a já se ani nemohla soustředit na práci, hladila břicho a moc si to užívala. Skutečně už v břiše byla živé dítě. Ale byla hodná, v noci žádné buzení, no režim, jako mamča…teď už je to jiné
, ale změna je potřeba ![]()
Já v těhotenství nic tak neobdivovala, jako toto
MOC…
Mě taky malá kopala nejvíc v práci. Kolega na mě koukal divně, když jsem si s přiblblým výrazem hladila břicho ![]()
A taky se mi delali obri boule (myslela jsem si nejdriv, ze je to hlava, ale kdyz ted mam mimi, myslim, ze to byl spis jeji spekaty zadek ![]()
No kazdopadne to bylo videt opravdu hodne, a to i z dalky, pokud jsem mela upnute tricko. Moc rada na to vzpominam.
lejla
Archienka mne to zase vychadzalo presne podla pohybov, termin podla MS som mala 28.10 a podla pohybov 6.11 a 6.11 v noci mi praskla voda a 7.11 bol maly na svete.
Zo skusenosti z okolia je najpresnejsi termin podla ultrazvuku v 12 tyzdni, vtedy este vsetky mimca rastu +/- rovnako, tak sa da dost presne urcit termin podla velkosti. Neskor uz su rozdiely.
A termin podla MS byva nepresny aj z toho dovodu, ze nie kazdy ma ovulaciu presne v strede cyklu, ja som napriklad otehotnela tesne pred MS
takze som to mala vsetko posunute.
GOTHIC: ahojky, ale tak to ti teda nevyšel ani ten termín porodu dle UZ, když píšeš, že jsi otěhotněla těsně před MS že? To jsi ho musela teda mít asi o 14 dní dřív než toho 28.10.. Já jsem teda mimochodem stále přesvědčená, že jsem otěhotněla už cca 10-14 dní před PM, ale myslím, že by to měli na UZ poznat, tak jako to poznali zřejmě u tebe a na to mi ty pohyby taky nesedí. ![]()
Adriana, termin podla ultrazvuku mne pre istotu gynekolog vobec nedal
tak ani neviem ci mi vysiel, alebo nie.
Mala som len podla pohybov a podla MS ![]()
Sestra mala tiez obe deti o 2 tyzdne neskor, ako podla terminu MS a obe boli akurat, neboli prenasane
Asi to ma kazdy inak
Kamoska dokonca otehotnela pocas MS ![]()