Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No teda, tak to u tebe není procházka růžovým sadem ![]()
U mně bylo těhotenství v klidu
Kdyby mi nerostlo břicho s váhou, tak ani nevím jestli se něco děje
špatně mi bylo asi 2-3krát. Jednou moji chybou-jsem se moc na noc napapala
A 2× mně natahlo po ránu. Jinak dobrý. Výsledky jsem měla taky fajn. Chutě se mi změnili minimálně. Jedla jsem víc ovoce a dost sladkého oproti normál stavu. Jedině ke konci těhotenství mi dal gyndoš železo. Měla trochu míň červených krvinek a hemoglobinu. Jinak nic. I fyzicky to šlo. My jsme se do toho stěhovali, byli na Slovensku, měli svatbu, kupovali skříně atd do bytu… No, bylo toho dost, uf. Ale dalo se to. No ten konec těhotenství, ten už byl i fyzicky znát ![]()
@Veverka1983 no nebylo to jak jsem si zrovna vysnila..asi poprvé v zivote kdy mi zivot ukázal, ze si muzu plánovat co chci, ale ze to bude jinak..ale přežili jsme
s malého roste zdravej, normální kluk a to je moje stesticko..i kdyz občas bych ho roztrhla jako hada
tak doufam, ze to ted bude „jednodušší a pohodové“ s mimcem, protoze bohuzel na 1.porod s míním.6- nedelim vzpomínám docela traumaticky ![]()
koukam ze jsi mela v tehu docela hodně napilno..
o to rychleji ti to asi uteklo vid..jo sladke to mam taky rada a ted mi chutna vic než normalne
tak doufam, ze se to moc neodrazi na vaze
přibrala jsi hodně v tehu? ja tady v okolí hledala nejake cvičeni pro tehulky a bohuzel jsem nic nenasla
To mi docela zarazilo a az do Strak se mi kv.tomu jezdit nechce
tak jdu vstávat preji vam peknou nedeli ![]()
No… pamatuji si ještě jak jsem se v Praze koukala s manželem na papírek se 2pruhy
A už je ven
uteklo to a je pravda, že jsem se moc nezastavila. Ale bohudík. Ono člověk může to těhotenství i prolezet v nemocnici ![]()
A přibrala jsem cca 12kíl. Teď už mám skoro 8dolů, tak jsem ráda. Ono se pak i fyzicky vše líp zvládá
ale já můžu děkovat genetice. Jsem po tátovi a z jeho strany jsou vysoký a hubený. Akorát vysoká nejsem ![]()
Jo a co se týče toho cvičení, vím, taky jsem sháněla
Člověk i může vědět co cvičit, ale sám se moc nedonuti, aspoň ja
A hlavně by chodil mezi lidi. Já jsem chtěla chodit i na plavání s mimi a taky až v Strakonicích
A to je na prd tak s malou ![]()
@Veverka1983 Jojo mas pravdu, zlatě kdyz člověk muze delat vse a nemusí se nejak moc „omezovat“ těhotenstvím ![]()
Plavání a myslim ze i nejake cvičeni pro mimca asi od 6mesicu je i v Prachaticích, coz myslim by jsi mela blíž než Strakonice? tak to je pekny jen 4kg navrh..
doufam, ze moc nepriberu, kdyby jako s prvním tak by to bylo dobre, šla jsem z porodnice jeste -2 kg než pred tehu, ale za 6-nedeli jsem mela 4nahore
to uz bylo horší..
Myslím že to je furt váha v normě ![]()
Prosím tě, jak jste to měli v 6-ti nedělí?
návštěvy, bez návštěv?
protože nám se stalo, pokud to není jen zhoda náhod, že byli manželovi rodiče, konkrétně včera, a pár dní před tím jen jeho mamka a malá pak byla, jako kdyby se bála nebo nevím jak to popsat. Neklid, breceni, nemůžem ji pak ukocirovat… když spí a byli tady vše ok. Ani je nevnímala. Jenže oni chtěli vidět jak se probouzí a já si myslím, že malá zrazu uvidí víc lidí i pro ni cizí a jestli to není tím. Ale tak zas u lékaře jsou taky cizí tak už nevim ![]()
Jo, a o rodičovský příspěvek se nějak žádá? Když áno, kdy a kde? Děkuji ![]()
@Veverka1983 promin včera jsem prehlidla mailik.. ja jsem moc 6-ned. neresila..návštěvy a vse jsem řešila podle toho jak zrovna jsme se s malým cítili..ale každý mimco je jiné..nejhorší bylo prvních 14 dni pro me, jelikož jsme meli problémy s kojením atd, pak se me každý ptal na porod a ja o tom nechtela mluvit atd..tak jsem nechtela moc mezi lidi na dlouho..krom procházky, taky abychom na kojení meli klid, jinak kdyz se Davca choval, tak byl pres den jakž takz a spis vyvadel k veceru a v noci..a většinou jsme jeli na návštěvu my, abychom meli klid kdyz bylo treba odjet domu
ale pak v 5tydnech dostal zánět průdušek a bylo p na 14 dni po srande, měl chudinka pichane atb, to byl teror, pak zase kontrola neurologa a následná Rhb Vojtovka, tak to bylo čím dal těžší..myslim hlavně pro me psychicky..takze bych ti rekla asi taky, dělej vse podle toho na co se cítis nebo
Jak to vnimas od malé.,neomezuj se tim co rika okolí..
možná pokud cítis ze se malá boji, tak zvykat na návštěvy pomaleji, ale ona si zvykne, možná bude mammenek
promin musim vstávat, pisnu během dne..
@Veverka1983 ještě mě napadá maš ji v zavinovačce nebo na volno? Malej nesnášel byt jako novorozenec svlečený, nebo jenv plínce nebo bodýčku, hrozně plakal..a také neměl rad, když byl normálně jen položený jakoby bud v košíku nebo i občas i u chování, tak byl neklidný, plačtivý a lekavý, pak mi doporučili, abych ho zkusila zavinovat a na spaní do zavinovačky a utahnout, popř. pokud má neklidné ručičky, že s nimi pořád někde hýbe i ve spánku a budí ji to, tak ji zamotat jakoby do kukličky, ručičky podél tělíčka a stahnout do zavinovačky, což malej měl na spaní rád a spal takhle do 5 měsíců, pak jsem mu nechávala ručičky venku a už byl klidný a nebudilo ho to..ale každé mimčo je jiné..nevím jak ráda čtěš nějakou literaturu, ale dobrá kniha je Nežná náruč rodičů, jestli to neznáš? kdysi mi ji doporučovala neuroložka…
@Veverka1983 jinak k rodičovskému příspěvku jsem se ptala ted segry, protože už to nevím… a předpokládám, že pobíráš teď peněžitou pomoc v mateřství? tak pry cca měsíc před skončením PPM dojít na odbor sociálních věcí a tam ti buď dají nebo s tebou vypíší papíry, kt. dle domluvy posíláš ty nebo sociálka na potvzení na OSSZ myslím a pak měsíc na to by ti měl začít chodit rod. př. a ještě si musíš rozmyslet jak dlouho budeš na mateřské..více sama nevím a bohužel neporadim
![]()
@fyphoon ahoj, děkuji za odpovědě, teda to jsou romány
No tys to měla teda s malým veselé
ohledně rodičovské jsem si myslela, že musím žádat já právě. takže jsi mi to docela potvrdila. chci být doma 3 roky, síce peníze měsíčně na nic, ale tak aspoň budu s malou a pak můžu taky něco dělat na zkrácený úvazek ![]()
Už zkoušíme všechno, na volno, na těsno… to s těma ručičkama dělá naše také. až si škrábe ksichtík
ale když spí, tak je má v klidu, no k tělu jsme ji to ještě nezkoušeli vázat. Asi by se docela vrtěla
uvidíme. zítra jdeme do Strakonic na UZ kyčle, tak jsem zvědavá ![]()
Ahoj, jak se oba máte?
Vše v pořádku?
jak jste využili ty slunečné dní co teď byli? Ve Vimperku bylo včera snad jaro
Ale víkend má být zase hnusný, tak uvidíme. Jinak nám se daří myslím dobře, únava je velká
ale příjemná ![]()
@Veverka1983 Ahoj
dekuji za optani, mame se docela dobre, porad stejne..stále je mi sice tak střídavě a to jsem doufala, ze uz by to mohlo byt OK, ale aspon ze tak..k tomu mam pocit, ze přichází jarní únava
ve stredu jdu na kontrolu a sono, tak se možná dozvíme „kdo tam bydlí“
zda holcicka nebo klucik
dny byli krasne, byli jsme konecne více venku a na sluníčku, skoda ze uz nemůže tak zůstat..úmyla jsem okna a dnes na ne krasne prsi..a co vy? jak to spolu zvladate bez tatky doma? je Anička hodna? a ty jsi asi unavena, jak píšeš, vid, je toho dost, hlavně ty začátky, než se člověk nejak zvykne, zahojí, zažije a mimcem..co kyčle? v poradku? zvladli jste to v pohode?
@fyphoon tak první týden jsme bez taťky zvládly a jsem fakt ráda, že je pátek
uf. ale bohudík ji brali ven i manželovi rodiče tím jak bylo hezky. Takže tím mi dost ulevili
Někdy je to fakt dřina, ale můžeme být za ní rádi. Je šikovná, krásná a v noci spinká, což máme výhodu. teda jednou nás vzbudí v noci a pak nad ránem. Ale musím říct, že stejně jsem death. Ono i to kojení dá zabrat, malá ze mně vysaje vše co potřebuje a ja pak padám za vlast
Myla jsi okna?
můžeš zavítat i k nám ![]()
A kyčle byly na 14-ti denní mimi prý krásné, tak jsem ráda. ještě po 6-ti nedělí, a pak asi ve třech měsících a doufám že to bude stačit. Protože tam to je záhul. Začínal od 14hod. Byli jsme tam 13.30. 14.10 začal mimina brát. 14.30 jsme byli ven. Ale bylo to brutální. Plno maminek, miminek, teď nám tam mala začala brečet tak šla k prsu pak se poblinkala… chjo. plus cesta tam i zpátky. takže šílené. a to jsme byli mezi prvními. a nejhorší je že to je čekárna spojená i s jinými ambulancemi- takže kojení je nepříjemné, hluk od jiných, někteří nemocní… no, přemýšlím nad Vimperkem. Že půjdeme tady. I když manželovi je to blbý, když už jsme byli ve Strakách. Nevím no, možná po 6-ti nedělí bude jinak, jak je větší. Ale načasovat přebalení- protože tam není ani přebalovací pult, kojení, cesta, pak čekat tam… pro mně stresující. A to nevím jestli příště budeme mít zas takové štěstí že budeme druhý v pořadí. A ještě nás tam předběhli nějaké ženské z dětského centra. No mně šlo o to hlavně, aby kyčle byli ok
![]()
@Veverka1983 to jo, mas pravdu a plně te chapu, ze jsi unavena..je toho dost než si vse sedne a člověk si zvykne na mimco a péči kolem nej..tak aspon ze se v noci trochu vyspite, to je základ..
ja občas chodila s malým i pres den si schrupnout a úplne jsem to milovala polední ci odpolední spánek
kdyz si prdoly vezme někdo z blízkých ven je taky super, i kdyz ja jsem z toho mela vzdy trochu nerva, protoze jsem porad premyslela, zda nekde nebreci atd..
byla jsem z toho psycho
![]()
No koukam ze ve strakach je to narez, jezdila jsem ze segrou do písku na kyčle a tam to bylo docela v pohode a klidu s prebalovakem a moc libi tam nebylo aspon ne nemocných..tak změnit to myslim můžete, výmluv se, ze se tam nemas jak dostat atd..nebo tam predem cinkni a domluv se s nimi..to verim, ze je to na budku samej „čumil“,žádné soukromí a jeste nemocní do toho..to je blbe..tak mate konecne vikend a manžela doma, tak snad bude i dobre trochu počasí, na nějakou prochajdu..
Ahoooj
Teda až se stydím, že tak dlouho jsem se nebyla schopná ozvat- celkem 2 měsíce ostuda jsem
My dnes slavíme už 3měsíce, takže mi vše letí jak blázen ![]()
Jak se máte v Husinci? co mimi a těhotenství? Minule jsme se byli v Husinci dívat na nějaký pozemek jen tak pro zajímavost, tak jsem se zhrozila, že jsem neodepsala
protože jsem si mezi tím vším na tebe vzpomněla.
Malá roste, zítra jedeme na kyčle ale tady ve Vimperku, čtvrtek na 3M prohlídku k doktorce, tak doufám, že vše bude ok ![]()
No, už mi tam malá vyvádí, vidíš to, tak utíkám nakojit
![]()