Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
brala jsem jen kyselinu listovou, jinak nic
Nejsem zastánce umělých vitamínů, tělo si z nich stejně moc nevezme… Pokud má maminka pestrou stravu, mimčo si vezme vše, co potřebuje ![]()
Já nebrala nic, protože jsem nedokázala nic spolknout…a mimi je zdravé, donošené, krásné…:-) takže hlavně buď v klidu ![]()
Ahoj,
moje sestra začala brát Calibrum až kolem 18.tt a narodila se jí zdravá holčička.
Jak píše fragola, pestrá strava je základ. Ale netvrdím, že tyto vitamíny nepomohou, naopak pomáhají…každá máme jinak stavěný organismus. ![]()
Myslím, že pokud je žena zdravá a má pestrou stravu, nemusí brát navíc vitamínové doplňky (kromě listovky, samozřejmě). Já beru Femibion, ale jen proto, že mám MTHFR mutaci (lehkou formu po jednom rodiči) a neumím vstřebat nenaštěpenou listovku. Btw tuto mutaci má dost vysoké procento lidí (četla jsem snad 20-30% lidí)a v těchto případech je fakt lepší si dát radši Femibion než obyčejnou listovku, která svůj účel nesplní.
ahoj, já brala kys. listovou a to prvni mesic a jeste nepravidelne, prave kvuli
jinak nic a mimco je v naprostem poradku
…
Ahoj já nebrala celou dobu nic
a děti jsou zdraví ale je fakt že jsem byla více méně na ovoci a zelenině jooo a taky čokoládě.
Příspěvek upraven 04.03.12 v 20:09
u prvního jsem nebrala vůbec nic ani kyselinu listovou a je zdravý ![]()
Anibas55 píše:
Já nebrala právě ani tu
Neboj, to bude dobré, nestresuj se tím
![]()
Já taky kyselinu listovou a k tomu Calibrum baby plan..ale ten tak jednou za tři dny nebo jak jsem si vzpomněla ![]()
myslím, že kamarádka na vitamíny vůbec nevěří, a tak nebrala nic a má krásné třítýdenní miminko - zdravé, donošené.
já minulé těhu polykala lecos, tentokrát jím jednou za čas mamavit, když si vzpomenu a občas si uvařím gravimilk
jinak hodně zeleniny a ovoce (s malou).
Myslím, že v 18týdnu už by ti řekli, že je něco vývojově špatně, tak hlavně nestresuj a zobej zeleninku a salátky a všechno možný ať se má mimís dobře. Tělo si samo řeklo na začátku že nic nesnese, tak mu věř ![]()
oprava: v 16tt
Nestresuj se tím, já mám dny, kdy je mi tak špatně, že místo nějaké zdravé a vyvážené stravy jím jen suché rohlíky a manžel mě vždycky uklidňuje tím, že za války se ženským v koncentráku taky rodily zdravé děti - dítě si prostě od Tebe vždycky vezme to, co potřebuje, a strádat budeš maximálně tak Ty. Takže hlavně buď v klidu!
ahoj, já taky nic neberu. Nevím proč, ale mám hrozně děravou hlavu a na začátku jsem brala občas, kdy jsem si vzpomněla. Teď už neberu nic, ale půjdu si teď asi pro jistotu jeden prášek zobnout ![]()
Myslím, že to není nezbytné. Třeba pochybuju že naše maminky měly nějaké vitamíny a taky jsme se všichni narodili ![]()
Já jsem teda vitaminy brala, ale dřív taky žádné tablety nebyly(ještě v době našich maminek max. ta listovka nebo železo, co předepisoval lékař). Děti se rodily zdravé.
Ale nerada srovnávám minulost, protože tenkrát nebyla taková těhuhysterie nejíst mnoho potravin z důvodu, že by mohly „ublížit“, například v 80. letech byly hodně doporučené játrové paštiky, játra, různé zavářky, prejty(zabijačkové), to je zdroj železa, kys.listové. Dnes se tohoto těhule obávají k vůli předávkování vitaminem A,nedostatečnému zpracování a nedají to do pusy třeba celé těhotenství ![]()
Prostě si myslím, že ta strava byla kvalitnější.
Pokud jsi jedla přiměřeně, nic miminku nehrozí.
Je tu někdo kdo nebral na začátku těhu vitaminy. Vím že je důležité na začátku brát kyselinu listovou nebo jiné vitamíny, ale já jelikož jsem první měsíce prozvracela, nebyla jsem schopná spolknout nějakou tabletu. Nyní jsem v 16 týdnu a začala jsem brát mamivit,který jsem brala nějaký měsíc i před otěhotněním. Mám strach, že by miminko mohlo být nějak nemocné nebo o něco ochuzené když jsem na začátku nebrala nic. Tak bych se chtěla uklidnit, že je někdo takový kdo nebral také žádné vitamíny a má zdravého prcka