Vítejte ufonky :-)
- Otevřená skupina
Pro všechny maminky, co přemýšlí nad tím, co jedí jejich rodinky...
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (56)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Ahoj, chtěla bych Vám napsat, proč tuhle diskuzi zakládám a proč se začínám zajímat o to co jíme nebo v čem se koupeme
.Jsem z průměrné rodiny, vyrostla jsem na polívkách z pytlíku,chlebíčkách,žlutých limčách
,konzervách atd.U nás se moc zdravě nejedlo a nevařilo.A z toho asi pramenní moje problémy.Než jsem měla dceru moje pochoutka byla čínská polívka, chlebíčky, saláty typu Runcajs atd.Vařit jsem neuměla.Ale jak malá rostla, tak jsem začala v téhle neprobádané sféře hledat a učit se.Už umím udělat polívku
,guláš, roštěnku atd.Moje vášen pro jído putovala dále, jsem hrdou majitelkou kvalitních kuchařek a umím z nich vařit.Pak kurz vaření
.Dále následovali farmářské trhy a pěstování vlastní zeleniny..A přísloví„čím blbější sedlák tím větší brambory platí“, já jsem zářnej příklad
.A pak objevení stránek chemie v jídle.Ty nastartovali novou éru v našem jídelníčku…A to doslova
.
Jinak zítra dorazí moje první bedýnka a na konci března vypuknou trhy a já se nemůžu dočkat…A zítra asi vyseju zeleninku na záhony a do skleníku..Konečně je zima pryč
.
Tak jsem se vypsala z posedlosti
..Tak se pochlubte vy..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj
Já jsem vyrostla na vesnici, začala jsem se cca ve 20, když jsem začala žít s prvním mužem, zatímat o ekologii v domácnosti, o odbouratelné prací prášky a prostředky na čištění. Od toho jsem přešla k biokosmetice no a pak jsem se začala zajímat i o potraviny. Bedýnky neodebírám, nakupuju v superhyper, ale snažím se kvalitně, česky. Už se taky těším na první letošní trhy, ty miluju a vždycky tam utratím horu peněz ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a právě se peče můj první chleba v pekárně, takže tady budu oxidovat ještě hodinu a půl, než dokyne a upeče se ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj! Nakupuju taky superhyper + vesnická sámoška, snažím se rozumně - bez přidaných sajrajtů. Kosmetiku kupuju zčásti přírodní (Hadek, Nobilis), zčásti běžnou. Zatím jsem nepropadla žádné posedlosti - asi málo času(?). ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Fen-fire píše:
Jo a právě se peče můj první chleba v pekárně, takže tady budu oxidovat ještě hodinu a půl, než dokyne a upeče se
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem zkoušela i bez pekárny, první se mi povedly, ale třeba ten poslední se nedal ani jíst a ani rozkojit, do popelnice šel v celku ![]()
Já jsem teda jednu dobu na „eco“ docela ujížděla, teď to mám tak nějak rozumně, prostě jednou za čas tu koupelnu vezmu normálně savem, protože ocet taky není všemocný
Biopotraviny kupuju občas, máme tady fajn obchůdek, tak tam občas zabrousím, ale jinak kupuju normální kvalitní jídlo, jde to myslím i normálně v obchodě, jen to chce číst ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Fen-fire píše:
Já jsem zkoušela i bez pekárny, první se mi povedly, ale třeba ten poslední se nedal ani jíst a ani rozkojit, do popelnice šel v celkuJá jsem teda jednu dobu na „eco“ docela ujížděla, teď to mám tak nějak rozumně, prostě jednou za čas tu koupelnu vezmu normálně savem, protože ocet taky není všemocný
Biopotraviny kupuju občas, máme tady fajn obchůdek, tak tam občas zabrousím, ale jinak kupuju normální kvalitní jídlo, jde to myslím i normálně v obchodě, jen to chce číst
Znáš pomerančový čistič od Hadka? Super. Ale taky mi nestačí na všechno ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ukulina píše:Fen-fire píše:
Jo a právě se peče můj první chleba v pekárně, takže tady budu oxidovat ještě hodinu a půl, než dokyne a upeče seTak ať se vydaří! Já se na to taky chystám, teda bez pekárny, nějak mě ten krám odpuzuje, hlavně ten tvar, co z něj vyleze
Jinak super návod na chleba bez pekárny sem na emimino dávala Lesina, ta taky peče „bez“
Dovolím si citovat:
Lesina píše:
Chleba 1 kg, (já už dělám jen 1,5 dávky, takže 1,5 kg bochník):
200 (300) g žitné mouky
400 (600) g hladké pšeničné mouky
1 (2 – nebo já dovažuji na digitální váze tak dávám 15 g – ušetřím špinavou lžíci ) lžíce octa
3 (5 nebo 40 g) lžíce oleje (může být jiný tuk – někdy dávám sádlo – hlavně na cibulový nebo škvarkový)
350 (525) ml teplé vody – pozor, nesmí být moc teplá
1 (1,5) odměrka (čajová lžička) sušeného droždí
1 (2) lžička soli (sůl přidávám až po chvíli – nebo ji dávám dál od droždí)
kmín – sypu ho tam od oka
Je možné přidat semínka, cibulku, škvarky, klíčky, bylinky......
Pro celozrnný chleba je možné nahradit část pšeničné nebo žitné mouky příslušnou celozrnnou moukou, ale nedoporučuji nahradit víc než cca 150 (200–250) g, pokud se nahradí víc, těsto špatně kyne.
Tak a vymakané fígly:
Těsta je moc, zpočátku hnětání tam musím hrábnout stěrkou abych těsto rozhýbala – jenak se metly točí a nespojí mouku a vodu.
Na cibulový chleba odvážím tuk na pánvičku, na něm udělám cibulku a tu pak přidám k těstu i s tukem.
Mám moc ráda slunečnici, len a sezam
Těsto nechávám kynout tak hodinu a půl až dvě hodiny – dokud není až nak okraj nádoby (nebo dokud si nevzpomenu, párkrát kynul i přes noc ), pak jej vyklopím, prohnětu, vyválím nohavici – délkou i tloušťkou vypadá jako veka a dám ji na plec napříč – zní to složitě, ale utření pracovní desky od mouky mi z toho všeho trvá asi nejdýl…
Po prohnětení a vytvarování šišky na plech nechávám kynout cca 30–40 minut – když to neudělám, chleba není tak měkoučký a nadýchaný a navíc popraská. Když zapomenu a nechám ho dýl, nic se neděje, jen je chleba pak nižší, jakoby se rozteče a pak už tolik nevyskočí do výšky.
Pak jen potřu vodou (namočím si ruce a přejedu po něm – důkladně, kvůli kůrce).
Peču v troubě na 180˚C cca 50 minut – když peču kratší dobu, nemá křupavou kůrku, když déle peču, tím je kůrka křupavější – extrém, jednou jsem na něj v troubě zapomněla, po čtyřech hodinách byl vysušený, jen ve středu zbýval měkoučký střed To je ale taky snad jediný chleba, který jsem v poslední době likvidovala…
Po upečení ho nenechám v troubě, vysušuje se.
Zpočátku bylo poznat, že je chleba domácí, teď už to nepozná nikdo… Teda nenapadne to nikoho, kdo ho ochutná – chuť je výraznější a lepší, ale vzhledem a konzistencí je jako kupovaný – nevypadá jako chleba z domácí pekárny…
Jo a jí ho i moje máma – což je asi největší pochvala… Dokonce si ho bere i domů když jsou u nás.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ukulina píše:Fen-fire píše:Znáš pomerančový čistič od Hadka? Super. Ale taky mi nestačí na všechno
Já jsem zkoušela i bez pekárny, první se mi povedly, ale třeba ten poslední se nedal ani jíst a ani rozkojit, do popelnice šel v celkuJá jsem teda jednu dobu na „eco“ docela ujížděla, teď to mám tak nějak rozumně, prostě jednou za čas tu koupelnu vezmu normálně savem, protože ocet taky není všemocný
Biopotraviny kupuju občas, máme tady fajn obchůdek, tak tam občas zabrousím, ale jinak kupuju normální kvalitní jídlo, jde to myslím i normálně v obchodě, jen to chce číst
Ten jsem viděla jenom na netu, doma ho nemám. Něco podobného má myslím i Sodasan ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já pekárnu mám, ale leží mi v šuplíku.Moc mi nechutnali ty směsy z hyper.Péct chleba plánuju doma v troubě, až mi tatík přinese pravej kvásek od pekaře.Sama si na něj netroufám
.Jednou jsem pekla rohlíky z receptu od pana Vaňka a byly skvělé
.Není to moc práce,jen ten čas, než to vykyne
..
Jinak k výrobkům z hypersuper, ted je čtu a nestačím se divit těm s.ačkám co dávají třeba jen do bonbonů
…Na chemii v jídle mám „nákupní seznam“ výrobků bez zbytečných éček a podle toho nakupuju.Hlavně nekupuju zaručeně "dětský " výrobky
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Fen-fire píše:Ukulina píše:Ten jsem viděla jenom na netu, doma ho nemám. Něco podobného má myslím i SodasanFen-fire píše:Znáš pomerančový čistič od Hadka? Super. Ale taky mi nestačí na všechno
Ha! Tak Hadek prodává půl litru za 279 Kč a oni za 70!
Tak to je jiná!
Já ho taky proto šetřím
Tak nevím, jestli je mezi nimi opravdu rozdíl 200 Kč ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Fen-fire - ty mi začínáš rozšiřovat obzory! Já zatím žila v blahé nevědomosti, že tyhle eko prostředky jsou děsně drahý, ale nevypadá to. Takže hrozí, že tomu taky propadnu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ukulino nejsou nejsou, neboj
Já jsem třeba vyzkoušela všechny možné šampony - Urtekram, Logony, Weledy a hodně dalších, no a nejvíc mi vyhovuje Alverde z DMka za 50 kaček ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- Naťula95 , 24.9.25 05:46
- MrsNorris , 5.8.22 15:03
- Sheryll , 20.11.21 20:47
- oggyvm , 8.6.21 15:36
- Petr_B84 , 8.1.21 15:40
- Aspera , 11.12.20 22:44
- ELIbeta , 9.2.20 13:04
- viajeen , 6.1.19 23:23
- hermínahadickova , 28.2.18 07:57
- LaraA , 10.12.17 01:02
- lailaCZ , 2.10.17 09:33
- Strmulka , 30.6.17 20:42
- EscapistV , 20.6.17 23:05
- Heduna , 17.6.17 14:56
- Klopotkova , 13.5.17 21:51
Moderátor skupiny
Členové skupiny
Nové diskuze
Uspavani 6-ti mesicniho miminka
- 24.4.26 06:06
- Grety
- 2
5+2 těhotenství a nevolnosti
- 24.4.26 05:48
- Neboj
- 3
Jak vytřídit zbytečné věci?
- 24.4.26 06:05
- Cenarius
- 6
Používáte lubrikační gel?
- 23.4.26 22:47
- Katie.tanya
- 4
Kdo je partner Kateřiny Březinové, vdovy...
- 23.4.26 21:04
- KamčaFM
- 1
Bolest dásně po trhání zubů
- 23.4.26 21:42
- Pl470
- 3
Pojištění u kooperativy - zkušenosti
- 23.4.26 22:11
- JoHoP
- 7
Jméno Adam vs. Dominik
- 24.4.26 05:48
- blumen
- 23
Smlouva na byt. Paušál nebo zálohy?
- 23.4.26 21:26
- tartaletka
- 5
Roupi miminko 10 měsíců
- 23.4.26 21:54
- JancaS84
- 4
Nové příspěvky
Vtipné hlášky našich dětí
- 24.4.26 06:22
- lucypaja
- 24175
Koupě rodinného domu - ano nebo ne
- 24.4.26 06:21
- Kelsey1
- 51
Chlap pije, kouří, hulí trávu...
- 24.4.26 06:19
- LunaP
- 43
Jak vytřídit zbytečné věci?
- 24.4.26 06:15
- Anezka1990
- 7
Přijímačky na osmiletá gymnázia 2026
- 24.4.26 06:14
- cherryinbloom
- 685
Totální frustrace z prarodičů
- 24.4.26 06:12
- Magical-eyes
- 77
IVF - ET/KET 2026
- Karolína117
- 4097
Uspáváni 6mesíčního miminka
- Grety
- 2
Pochybení školy - nikdo mi nezavolal, že...
- 24.4.26 06:01
- AnnieTRoj
- 45