Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, nemate nektera zkusenost cestovat vlakem s cca 2,5 letym ditetem delsí dobu. Planujeme pristi rok jet vlakem do Chorvatska a cesta bude trvat 24 hodin plus 2,5 hodiny cesta do Prahy na primy vlak. Dceri bude 2,5 roku, tak si myslim, ze by to mohla zvladnout v pohode, ale budu za jakekoli zkusenosti ci rady:-) Jen pro info jedem vlakem protoze pritel dela na draze tak nas to vyjde levne a za druhe dcera v aute zvraci a boji se ho. Tak proto. Diky moc.
No klobouk dolů do vlaku na 24hod s batoletem to bude očistec ![]()
@cherrylady zkusenost nemam, ale zalezi na diteti… S tim nasim bych teda vlakem takhle dlouho nejela. To by byl ocistec.. ![]()
@cherrylady úplně v pohodě. Naberte dobroty, hračky, knížky, blbiny. Můžete courat po vlaku, večer se prospí
jela jsem sice ještě jako svobodná, bezdětná, ale s námi v kupé paní s 2ma děckama (odhadem 2 a 4 roky), dítka řádily, ale nám to fakt nevadilo, aji jsme s nima hráli hry a pod, ono to lépe utíkalo
Jinak objednat aspoň lehátko - kvůli tomu spaní. V kupé po 8mi lidech je to hodně nepohodlné ![]()
My jsme jeli predloni s detmi (3 a 6 let)do Belehradu. Primy vlak jel 13 hodin + dalsich asi 5 hodin nez jsme se na vlak dostali.
Deti to zvladli v pohode, ale my rodice jsme toho meli na konci plne zuby. Po ceste tam mela mladsi dcera horecku. Dalsi den uz byl v pohode. Jeli jsme na rodinnou svatbu a dcera takto miva pred dovolenou teplotu pravidelne, tak jsme to neresili.
Nejvetsi problem byl, ze jsme nejak neresili mistenky, takze az do Budapesti jsme stali v narvanem vlaku. Takze zacatek cesty tam bylo docela dobrodruzstvi. Ale potom uz v pohode.
Meli jsme sebou dostatek jidla, deti behali po vlaku tam a zpatky, cast cesty spali nebo si hrali.
Pokud tim vlakem chcete jet, tak to zvladnete. Je to rozhodne prijemnejsi nez 24 hodin autem.
Záleží na dítěti, příbuzná takhle byla s dvouletým v Chorvatsku autobusem a v pohodě. Vlakem mi to přijde lepší, můžete se projít, v kupéčku hrát nějaké hry.
Lehatkovy vuz si urcite zaplatime, protoze presne s osmi dalsima v kupe by to byl masakr. Takhle tam budeme samy. U nas prave auto nehrozi a autobusem nechci jet, protoze tam mi sedet urcite nevydrzi. Ale v tom vlaku prave muze delat cokoli tak snad to bude v pohode:-) Diky moc