Vlastní byt nebo pronájem?

Pauluuska
4.3.20 10:09

Vlastni byt nebo pronajem

Pekne dopoledne,

mela bych tady na vas takovou otazku…zrejme se tu jiz neco takoveho resilo, ale nenasla jsem presne takovou diskuzi a hlavne jde o to, ze kdyz do jiz starsi zalozene diskuze pridam dotaz, moc casto mi skoro nikdo neodpovi.

Ted k veci - chtela bych se zeptat, zda je tady z vas nekdo, kdo bydli v pronajmu + planuje v blizke dobe/ma/ deti a je spokojeny.???? S pritelem zijeme zatim v pronajmu 1+1 v Brne, koncem roku mi bude 30 a rada bych se uz posunula dal. Planujeme dite, ale nechceme jej privest do tak maleho bytu.

Nejradeji bychom bydleli ve vlastnim (cca 3+1)- je to dulezite hlavne pro pritele a ja to chapu, ale z druhe strany nemame nejak extra nasetreno na hypoteku (dosazeni) a nemame bohate rodice. A nez si nasetrime, mohlo by uplynout klidne pet let a to bude uz pro me dost pozde mit prvni dite. :) Je tady jeste moznost zastavit byt rodicu, ale do toho se nam moc nechce. :(

Tak by me zajimalo, jestli to s prumernym (nebo trosku nadprumernym platem) zvladate a prijde vam to ok, pripadne jestli jste s ditetem chvili zili v pronajmu a pak si koupili vlastni byt - byly problemy s hypotekou (z duvodu, ze je treba zena na materske apod.)?

No a pokud byste meli i tip, kde se v okoli Brna dobre zije, nebo klidne i jinde, budu rada. ;)

Dekuji!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Katastrofaobecna
4.3.20 10:14

Nevím co řešíš, ptáš se na něco co není reálné. Vím, kolik aktuálně stojí náš byt o dispozici, kterou chceš.
Za jak dlouho dosáhneš na hypo cca 5mil víš. Jestli chceš rodinu, není moc na co čekat. Nejspíše vás nájem v nějakém 2kk vyjde lépe, než platit hypo.

• Citovat
  • Upravit
2856
4.3.20 10:15

Tak nepíšeš nejzásadnější věc, kolik máte našetřeno a kolik jste schopní ušetřit. To že Mářa z Budějic se stěhovala až s dítětem vám asi moc nepomůže. 20% se dá obejít, buď tím zastavením jiné nemovitosati, příp. úvěrem ze stavebka, pokud máte dostatečné příjmy. Mateřská tím ovšem zamává no :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.20 10:16

Toto jsme řešili, když jsem byla těhotná. Nakonec jsme šli do nájmu a využili příspěvek na bydlení, na který jsem dosáhla, protože jsem byla na rodičáku. V nájmu jsme si našetřili a teď budeme kupovat byt.

• Citovat
  • Upravit
14376
4.3.20 10:19

My žijeme v Německu a tady je bydlení v pronájmech úplně normální. Málokdo tu vlastní nemovitost a často jí část pronajímá, třeba jako náš,, bytný". S rodinou bych určitě ve třiceti nečekala na dobu, kdy našetřím na vlastní bydlení. Stěhování s dětmi je možná komplikovanější, ale dokud jsou malé je jim to jedno. Navíc dnes se už dají sehnat byty k pronájmu od firem či realitek, které se živí jen tím a pokud nebudete problémoví, není důvod k výpovědi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
4.3.20 10:33

Já si nedovedu představit být s dětmi v nájmu. Neustále bych se bála, že tam něco rozbijou, zničí, zaspini… leda, že bychom si pronajali holobyt a veškeré vybavení měli svoje. Ale nám s eu i podařilo poškrábe podlahu, urazit kus zdi…navíc velmi rádi přestavujeme nábytek, neustále prevrtavame poličky… no nebyli bychom asi ideální nájemníci. A pokud člověk. na hypotéku dosáhne a nemá nějaký zásadní finanční problémy, určitě je lepší platit hypotéku než nájem. To je vyhazování peněz z okna. Moc nechápu, jak si člověk při bydlení v nájmu může nasetrit. Splátka naší hypotéky je min než poloviční oproti ceně nájmu bytu podobně velikosti a lokality.

Takže za mě určitě do vlastniho, pokud to nějak jde. Pokud jste sami dva, můžete jen na pár měsíců omezit zbytne výdaje a hned máte našetřeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
4.3.20 10:49

A co mestsky byt? Vyrazne levnejsi nez pronajem a pokud by uz byl svist na svete, tak jej dostanete opravdu hodne rychle ( zkusenost v rodine ). Rozhodne se lepe setri na vlastni bydleni, kdyz platite nizky najem v obecnim 3+1, nez vysroubovane trzni najemne v soukromem 1+kk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
4.3.20 10:56

Bydleni mame svoje, priznam se, ze do najmu bych nesla presne z duvodu psanych vyse. Cokoliv se muze ponicit a taky je, kdyz uz, lepsi posilat penize bance na svoje, nez cizimu a nerika ti tam pani ani klika od oken :hug: Ale sama musis vedet, kolik ted mate a jak byste byli schopni platit hypo. Pokud oba pracujete, tak to poreste spis ted, pripadne az po rodicaku, to se ti prijem dost snizi :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3745
4.3.20 10:56

No, v Brně jsou byty hodně drahé, tak leda podívat se někde po okolí, aspoň 20 km od Brna by to mohlo být levnější.. Jinak bych v této situaci do vlastního nešla, na hypotéku nedosahnete, zastavit byt od rodičů je hodně velký risk.. Spíše bych hledala nějaké dostupné 2+1 k pronájmu a u toho šetřila, co to půjde.. 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
4.3.20 11:04

Tak především musíte počítat. Kolik stojí byt, který by vám vyhovoval, kolik máte našetřeno, kolik bude hypotéka a kolik splátka. Kolik máte příjmy a jak moc budete vycházet až budeš na mateřské. Vlastnictví bytu není jen o hypotéce a inkasu, je to spousta financí navíc, které ty, jako nájemník, nevidíš. Potřebuješ dost velkou finanční rezervu, větší než když žiješ v nájmu. K hypotéce navíc i dobrou životní pojistku a to jsou další peníze. Na tohle všechno si musíme najít odpověď sami, to vám tady nikdo neřekne. Takže bych si na tvém místě našla schopného finančního poradce, který vám všechno spočítá a naplánuje dopředu. Jinak na bydlení v nájmu nevidím nic špatného.

• Citovat
  • Upravit
16245
4.3.20 11:11

Tak jestli máte oba lehce nadprůměrné mzdy, tak dáte dohromady tak 50tis. čistého? Z toho byste na základ hypo šetřili 5 let? Do těch tvých 30 let jsi dávala úspory kam? Z toho měsíčního rozpočtu cca 30-35tis. po odečtení nákladů na bydlení musíte být schopni ve dvou ušetřit minimálně 15tis. měsíčně. Pokud byste to v období 25-30let věku dělali, tak máte za těch 5 let 900tis. a jako základ hypo by to stačilo.
Začít to řešit ve 30 letech s vyhlídkou na snížení příjmů na mateřské mi nepřijde nejlepší. Vím, že ty už s tím nic neuděláš, ale třeba to tu čtou holky těsně po VŠ, a zamyslí se. Nejlepší věk na úspory je podle mě těch 25-30let věku (člověk má energii i na práci navíc, nemá nároky na bydlení, nemusí nikoho živit).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1161
4.3.20 11:12
@Anonymní píše:
Toto jsme řešili, když jsem byla těhotná. Nakonec jsme šli do nájmu a využili příspěvek na bydlení, na který jsem dosáhla, protože jsem byla na rodičáku. V nájmu jsme si našetřili a teď budeme kupovat byt.

Tak to je super, že si někdo našetří z peněz daňových poplatníků :potlesk: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
4.3.20 11:21
@Anonymní píše:
Toto jsme řešili, když jsem byla těhotná. Nakonec jsme šli do nájmu a využili příspěvek na bydlení, na který jsem dosáhla, protože jsem byla na rodičáku. V nájmu jsme si našetřili a teď budeme kupovat byt.

Ráda jsem vám pomohla :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pauluuska
4.3.20 11:57

@zrcadlo Skoro 50. A diky za info. Jen jsem byla blba. Vs jsem studovala do 26 let a predtim jsem byla s byvalym, ktery porad planoval, jak bude rekonstruovat horni patro u rodicu a ze penize ma a nic nemusim platit atd. A ja mela praci jen chvili a jeste pomahala s penezi v rodine, takze jsem si nic nenasetrila… a pak jsem potkala soucasneho pritele, ktery dokoncil studia teprve minuly rok a asi oba jsme do te doby nemysleli na to, co vlastne v blizke budoucnosti chceme. Ja vim, ze se tahle situace vetsine z vas nemusi libit, ale tak to proste je a ted to nezmenim. Mne jde hlavne o skloubeni najmu/vlastniho bydleni s nasetrenymi par deseti tisic (a ne stovek) a ditete.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
4.3.20 12:04

Nechceš mít první dítě a zároveň rekonstruovat nové bydlení. TO je hodně zlá kombinace.

Není nejmenší důvod, proč nemít mimino v nějakém příjemném pronájmu - ve městě kde jsi zvyklá a s dobrou občanskou vybaveností.

Stejně tak je lepší mít hypotéku když už nejsi na mateřské…

Jinak v okolí Brna jsou super Kuřim a Bilovice - ale teda jaksi - fakt to není levná lokalita.

Jo a teda první rok s miminem nechceš být v cizím prostředí, kdy chlap ráno zmizí do práce a vrací se večer.

I když teda nejlepší bydlení, vybavení, kvalitní školky a školy, vyšší platy, nižší ceny potravin a levné ceny nájmů jsou ve Vídni. :jazyk: :jazyk: :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí