Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
já bych neoddělovala, ale učila psa, jak se k miminu chovat, tzn nechat čuchnout, ale nenechat oblizovat. Povel sedni snad ovládá, tak ho posadím, chválím, že sedí a podstrkávám piškoty. Mamka dělá dobře, že se snaží dostat psa pod kontrolu, přijde mi, že ten pesan se potřebuje ještě víc vylítat, moji psi doma víceméně chrápou a mimino má volné pole působnosti. Ale je potřeba, aby si pes tu energii nějak vybil, nejlépe venku samozřejmě, pak nebude mít potřebu vybíjet doma a hodně se zklidní.
Neoddělovat.
A pozor, to, jestli psovi můžeš důvěřovat nebo ne, není o tom, jestli je vycvičený! O povelech to není. Důležité je to, jestli pes zná své místo ve smečce, jestli respektuje maminku a vás.
Jde o to, pokud například vynucuje pozornost (jak píšeš), tak mu nevyhovět. Obecně - cokoliv si pes otravně vynucuje, tak mu nedat, a vyhovět mu až tehdy, kdy je klidný. To je základ. Neskákat tak, jak pes píská. Protože pokud by se v rodině točilo vše kolem toho, co si přeje pes, je to na nejlepší cestě k průšvihu (bez ohledu na to, jestli pes umí sedni, lehni a tak).
No a taky to chce ho hodně zaměstnat, vyběhat, vybít mu energii nejen fyzicky, ale i psychicky (třeba stopování, hledání předmětů, aport apod.), aby pes měl naplněné svoje potřeby na pohyb a práci a „nevymýšlel blbiny“.
Je to skoro ještě štěně, to je normální že je divočejší. Pokud má jasné místo ve smečce a jasné mantinely, které respektuje, nebála bych se.
Já bych kontakt s dítětem nezakazovala, ale muselo by to být pod přísným dohledem, máme dva psy a malej je teď ve věku, kdy je chytá za kdeco, včera velkýho psa málem chytil za koule a to si myslím, že by pes nerozdýchal. Takže sledovat, nenechat dítě psy mučit, i když z toho nemá rozum, tak do nekonečna vysvětlovat, že pejskovi se dělá pouze malá. A když si budete chtít v klidu vypít kafe a popovídat, tak odeslat psa na místo a dítě za ním samozřejmě na místo nesmí, takže dítě tam, kde na něj nebude moct, případně do ohrádky, na klín.
Pokud se pes dožaduje pozornosti výše uvedeným způsobem, tak to není pes s jednoznačně vyjasněným postavením, má pocit, že je něco víc a není na obligátním posledním místě a mohl by taky pojmout pocit, že je výše postavený jak dítě, případně se s ním o postavení utkat…
@Lucie_Sx píše:
A pozor, to, jestli psovi můžeš důvěřovat nebo ne, není o tom, jestli je vycvičený! O povelech to není. Důležité je to, jestli pes zná své místo ve smečce, jestli respektuje maminku a vás.
No jo, jenže poslušnost při povelech je tak nějak přímo úměrná tomu, jakou autoritu má pes ve svých pánech. Pes, který ví, že pán je vůdce smečky a absolutně ho nezpochybňuje, tak zkrátka poslouchá. Třeba to není na 100%, ale v 9 z 10 případů by takový pes měl poslechnout.
určitě je nechávat u sebe,ale hlídat,rodiče mají 1,5 fenku boxera a já čekám mimčo a už teď řešíme jak to budem dělat až bude mimi v kočárku a bude plakat ona je zatím poděs pes,je divoká,ale se synem je to super,akorát on už má 6 roků ale má příkazy,že nesmí brát psovi jídlo z misky a tahat jí,on už je rozumnej,ale když byl mimčo tak měli naši jinou fenku boxera a ta už byla 4letá když se synek narodil,ale taky jsme ho max.hlídali,je problém v tom,že pes hodně žárlí na svého pána,když si chce mimčo,nebo batole,pochovat a pomazlit se s ním tak to nekteří psi těžce nesou,mojí sestřenici se stalo to,že byla u babičky,mají retrívra(jinak údajně pes k dětem) a malého měla na stole pes se motal kolem,babička promluvila na malého,klasika,šišlala a piškvořila se a pes vyskočil na stůl a cvakl po hlavičce,naštěstí se netrefil,na to pozor,a vlčák to je zrádnej pes(já osoobně z nich mám respekt i když se mi moc libí),musí mít max.výcvik,ale taky musí být na dítko zvyklej a proto hlídat cvičit psa a neodělovat ![]()
Holky, diky za rady a zkusenosti. Moc mi to pomohlo. Rozhodla jsem se, ze je necham spolu, jen kdyz u toho bude mamka i ja a budu kdyztak branit vlastnim telem ![]()
@jannaa píše:
určitě je nechávat u sebe,ale hlídat,rodiče mají 1,5 fenku boxera a já čekám mimčo a už teď řešíme jak to budem dělat až bude mimi v kočárku a bude plakat ona je zatím poděs pes,je divoká,ale se synem je to super,akorát on už má 6 roků ale má příkazy,že nesmí brát psovi jídlo z misky a tahat jí,on už je rozumnej,ale když byl mimčo tak měli naši jinou fenku boxera a ta už byla 4letá když se synek narodil,ale taky jsme ho max.hlídali,je problém v tom,že pes hodně žárlí na svého pána,když si chce mimčo,nebo batole,pochovat a pomazlit se s ním tak to nekteří psi těžce nesou,mojí sestřenici se stalo to,že byla u babičky,mají retrívra(jinak údajně pes k dětem) a malého měla na stole pes se motal kolem,babička promluvila na malého,klasika,šišlala a piškvořila se a pes vyskočil na stůl a cvakl po hlavičce,naštěstí se netrefil,na to pozor,a vlčák to je zrádnej pes(já osoobně z nich mám respekt i když se mi moc libí),musí mít max.výcvik,ale taky musí být na dítko zvyklej a proto hlídat cvičit psa a neodělovat
Myslím, že kdyby s vámi pes žil v domácnosti, tak by to bylo jednodušší. Asi bych taky doporučila co nejčastější návštěvy, než si na sebe zvyknout. Jinak mám zkušenosti, že vlčáci většinou miminko fakt hlídaj a nepustí ani nikoho cizího ke kočárku. Psaly se tady dobré rady o postavení psa ve smečce, to je určitě základ. Ale co píšeš, tak si myslím, že to bude v pohodě. Prostě být pořád poblíž a pes nesmí žárlit, takže se s ním mazlit a odměny by taky byly dobrý. Přikládám fotku, jak to vypadá u nás, když malá pase. ![]()
@Vendy31 píše:
Neoddelovat ale hlidat… co tedy povazujes za hlidani?
Super, ze mas zkusenost se synem - jak moc jste byli opatrni?? Ono mi totiz prijde, ze i kdyz sedim u nej, tak by ho mohla treba nechtene skrabnout do oka a asi bych nestihla zareagovat. Na obranu pejska Asty - je sice vlcak a divoka, ale Adamka doted vzdycky jen olizla, takze asi tusi, ze na nej musi nezne. Ale kdyz se vcera plazil a ona do nej stouchala cenichem, tak mi behal mraz po zadech. Mamka sice sedela z druhe strany, ale pocit jsem z toho dobrej nemela.
já to beru,že se to nedá na 100% uhlídat,ale to je u malého dítěte se vším,i když si myslíme,že jsme ostražité je to hned,chápu tvůj strach budu ho mít taky až se mi mimčo narodí a bude v kočárku plakat u našich na zahradě a vedle běhat pes,i u staršího mám strach,že fenka skočí nečekaně a škrábne,třeba do oka,záda to ani nemluvím,tam už pár škrábanců měl jak se s ní válel po zemi,já mám psy moc ráda a „skoro“ naše boxerka,rodičům jsem jí vybrala já,na tu nedám dopustit,ale zatím je štěně a hloupoučká a divoká,takže jí budu až tam budem s mimi,dost hlídat,uvidím pak napíšu poznatky :, myslím si psy a fenky asi zvláš,dvě zkušenosti, tak nějak vycítí,že nesmí tomu mimču nic udělat,když se kolem nich batolí,nebo lezou,očuchají a jdou si po svém,ale je fakt,že olizovat obličej to jsem nedovolila jak u staršího tak i až bude mimčo,to mám strach
@Gladys píše:
No jo, jenže poslušnost při povelech je tak nějak přímo úměrná tomu, jakou autoritu má pes ve svých pánech. Pes, který ví, že pán je vůdce smečky a absolutně ho nezpochybňuje, tak zkrátka poslouchá. Třeba to není na 100%, ale v 9 z 10 případů by takový pes měl poslechnout.
Pokud majitel naumí psa naučit poslouchat na povely, pak pes neposlouchá povely, ale s autoritou to nemá nic společného. Jsou lidi, co absolutně nepoberou, jak psa něco naučit.
@Lucie_Sx píše:
Pokud majitel naumí psa naučit poslouchat na povely, pak pes neposlouchá povely, ale s autoritou to nemá nic společného. Jsou lidi, co absolutně nepoberou, jak psa něco naučit.
ano, když nebudu psa učit sedni, tak nemůžu čekat, že to bude umět sám od sebe. Ale tady majitelka jednoznačně psa povely učí a zakladatelka píše, že pes neposlouchá, nebo rozhodně ne tak, jak by měl. Takže když už to toho psa učím a nemám autoritu, tak bude výsledek, že jednou pes poslechne, podruhý jo a nepůjde dopředu říct, jak to dopadne.
@Gladys píše:
ano, když nebudu psa učit sedni, tak nemůžu čekat, že to bude umět sám od sebe. Ale tady majitelka jednoznačně psa povely učí a zakladatelka píše, že pes neposlouchá, nebo rozhodně ne tak, jak by měl. Takže když už to toho psa učím a nemám autoritu, tak bude výsledek, že jednou pes poslechne, podruhý jo a nepůjde dopředu říct, jak to dopadne.
Ale to není o autoritě, to je o tom, že majitelka neumí psa naučit povel (sedni, lehni atd. - to co se učí na cvičáku).
To nemá nic společného s tím, jestli pes bude bezpečný dítěti nebo ne.
Reagovala jsem na to, jak tu někdo psal, že pes musí umět poslouchat povely, které se naučí na cvičáku. To je totiž nesmysl.
Tak to je pěkná kravina…čím více se pes bude od dítěte separovat, tím je daleko pravděpodobnější, že začne žárlit!!!
Pokud je zvíře socializované, tak nemá absolutně žádný důvod ublížit!!!
@lišáček65 píše:
Tak to je pěkná kravina…čím více se pes bude od dítěte separovat, tím je daleko pravděpodobnější, že začne žárlit!!!Pokud je zvíře socializované, tak nemá absolutně žádný důvod ublížit!!!
Omlouvám se za pozdní reakci…byla jsem v porodnici ![]()
Měla jsem na mysli úmyslné ublížení. Když jsme si teď přinesli z porodnice naší princeznu, tak náš 45kg ridgeback byl taky jak urvaný z řetězu, pořád ji chtěl olizovat, očuchávat…asistoval u přebalování, kojení atd. a řešili jsme to tak, že když začal být moc aktivní, tak se jeho pozornost snažil upoutat manžel a po 14 dnech ji Maxík hlídá jak oko v hlavě.