Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, potrebuju poradit… Mam 9ti mesicni dite a rodice 1.5 rocniho vlčáka, který sice určitě nemá zlé umysly, ale zbrkly je dost a moc neposloucha. Mamka ho cvici, jak muze a uz je to o hodne lepsi, ale ze by poslouchal na slovo, to se rict neda. Hlavne skace na prichozi, vrazi do veci a kdyz chce pozornost, tak skrabe a kouse (neboli to, jen tak jemne stiskne). Nam se to s manzelem samozrejme nelibi a zrovna dnes jsem se s mamkou chytla, protoze je chci v podstate oddelovat - napr. kdyz se nas Adamek plazi po zemi, tak chci, aby mamka dala psa nekam jinam.
Mamka naopak rika, ze prehanim a ze by si na sebe meli zvyknout. Mrzi me, kdyz se kvuli tomu hadame, ale nechci nic riskovat.
Takze moc prosim o radu: jak moc bych mela byt opatrna? Striktne oddelovat, nebo nechat trosku kontaktu? Samozrejme bysme je nikdy nenechali samotne, to je jasny. Ale mamka si treba mysli, ze je ok, kdyz drzi Adamka na kline a pes ho lize a ja mam strach, kdyz k nemu jde hubou.
Diky za rady!!!
PS: Hygienu neresim, jen to bezpeci
Podle mého, čím víc je budeš oddělovat, tím to bude horší..
Pesan si pak na dítě nikdy nezvykne a bude reagovat pořád zbrkle..pod dohledem bych se snažila je na sebe zvykat..tak to děláme i naším rasslíkem a Matym..
no já tě chápu já bych se bála každej pes i ten sebehodnější může kousnout když ho třeba dítě zatáhne nebo štípne atd.. a hlavně u vlčáka nikdy nevíš co se jim honí v hlavě… Takže zvyknout by si na sebe měli,ale moc bych je k sobě blízko nedávala… jistota je jistota
Vlčák by měl poslouchat. Je to povelový pes. Mamka by s ním měla chodit na cvičák, protože sama na to asi nestačí. Když bude vychovaný, tak riziko maléru bude menší. V jeho věku (vlčáka) je to už skoro pozdě. A proto začít hned. To je můj názor. Vlčáci mohou být nebezpeční a nevypočitatelní. Mně vlčák bezdůvodně napadl mého psa (malé plemeno), což by vůbec neměl
. Řešila bych to tím cvičákem. Do té doby bych byla obezřetná. Ať to vyjde, to přeju všem. ![]()
@Afrodité píše:
Vlčák by měl poslouchat. Je to povelový pes. Mamka by s ním měla chodit na cvičák, protože sama na to asi nestačí. Když bude vychovaný, tak riziko maléru bude menší. V jeho věku (vlčáka) je to už skoro pozdě. A proto začít hned. To je můj názor. Vlčáci mohou být nebezpeční a nevypočitatelní. Mně vlčák bezdůvodně napadl mého psa (malé plemeno), což by vůbec neměl. Řešila bych to tím cvičákem. Do té doby bych byla obezřetná. Ať to vyjde, to přeju všem.
@Afrodité píše:
Vlčák by měl poslouchat. Je to povelový pes. Mamka by s ním měla chodit na cvičák, protože sama na to asi nestačí. Když bude vychovaný, tak riziko maléru bude menší. V jeho věku (vlčáka) je to už skoro pozdě. A proto začít hned. To je můj názor. Vlčáci mohou být nebezpeční a nevypočitatelní. Mně vlčák bezdůvodně napadl mého psa (malé plemeno), což by vůbec neměl. Řešila bych to tím cvičákem. Do té doby bych byla obezřetná. Ať to vyjde, to přeju všem.
@Vendy31 píše:
Mamka na cvičák chodí, ale divous je to pořád
Já mám psy ráda a mám tendenci jim dost věřit, ale právě u těch vlčáků nevím, nevím
.
Co říkají na cvičáku? Asi by to s ním chtělo trénovat povely i doma a na procházkách. Prostě by si to měl osvojit.. Minimálně je nenechávej bez dohledu ani na chvilku. Ale nevím, zda to stačí. ![]()
osobně bych je separovala - mě babiččin vlčák pokousal v hlavě a na tváři. naštěstí šel nejdřív do hlavy, kde jsem měla 4 stehy, jinak bych měla po půlce obličeje… taky to byl „divous“…
@lyrica píše:
Podle mého, čím víc je budeš oddělovat, tím to bude horší..
Pesan si pak na dítě nikdy nezvykne a bude reagovat pořád zbrkle..pod dohledem bych se snažila je na sebe zvykat..tak to děláme i naším rasslíkem a Matym..
@Vendy31 My Maggie necháme malého olíznout, třeba ručičku, dělali jsme to hned..a teď jsou to ,,kamarádi,,. Malej se na Maggie směje a ona ho krásně hlídá..ale je to o tom, jestli můžeš tomu psovi důvěřovat. Poradila bych se i na tom cvičáku..
Když separovat, tak potom ale NIKDY nepouštět k sobě..(přijde mi to jako blbost..)
Když u nás byli známí, tak jsme museli oddělovat od jejich dítěte našeho dvouletýho labradora, když lezlo. Bylo to z důvodu, že on byl z toho dítěte úplně hotovej a pořád ji očuchával. Ted máme miminko a taky byl nejdřív hotovej. Ted už si zvyknul. Když dcerka pase, tak neodděluji, ale dávám pozor, on by ji klidně mohl nechtěně vzít třeba packou, když se otáčí na záda a tak. No a když má radost a běhá, tak to vůbec pozor nedává. Takže na lezení bych psa tvé mámy oddělovala, ale jinak mu kontakt umožnila. To s tím, že může dítě psa špatně chytnout je další věc. S tím ještě zkušenost nemám. Ale můj bratranec měl starýho jezevčíka a když dítě špatně chytlo a pes se ohnal, tak vynadali dítěti, že takhle se pejsek nechytá. Kdyby to odnesl pes, tak by to nesl jako křivdu a mohl by začít žárlit. A to dítě se to za chvíli fakt naučilo. Teda měl i modřinku. Jenže s jezevčíkem to je jednodušší než s velkým vlčákem. Ten se ožene jednou a může ubližít hodně.
Ano, myslím, že na tom cvičáku by mohli poradit konkrétně. Jela bych s mamkou i se synem a probrala to tam se cvičitelem. I to co si může pes k malému dovolit, co ty mu můžeš dovolit a od kdy. A mamka by se měla poradit na tom, jak cvičit psa doma tak, aby prostě byly výsledky. Jinak z toho nemám dobrý pocit, bylo by prostě založeno na nějaký budoucí průšvih.. Investuj do toho čas a jeďte všichni na poradu za cvičitelem.
@Vendy31 píše:
Mamka na cvičák chodí, ale divous je to pořád
No nediv se, v roce a půl je to puberťák, tak je jasné, že bude zatím ještě divočejší a sem tam neposlechne na slovo, ale důležité je ty základy výchovy a výcviku mu dát a taky ho nechat pořádně vydivočit, vyběhat… jestli jinak poslouchá, tak je to v pořádku…
Čim víc je budete oddělovat tim to bude horší.Pes není blbec a první co ho napadne je že kvuli malému vetřelcovi musí být mimo dění a bude na problém zaděláno.
Muj táta má bernáka.je to obr pes opravdu přerostlé hovado když si stoupne na zadní je větší než muj táta 177cm a taky sem ze začátku měla strach,ale když je spolu vidim tak sem štastná že sem nehysterčila i když některé situace kdy pes se pere s dítětem vypadaj hrozivě už vim že mu neublíží že jen dělá že kouše ![]()
Chce se to obrnit ale furt hlídat.Osamotě bych je nikdy nenechala
@Vendy31 píše:
Ahoj holky, potrebuju poradit… Mam 9ti mesicni dite a rodice 1.5 rocniho vlčáka, který sice určitě nemá zlé umysly, ale zbrkly je dost a moc neposloucha. Mamka ho cvici, jak muze a uz je to o hodne lepsi, ale ze by poslouchal na slovo, to se rict neda. Hlavne skace na prichozi, vrazi do veci a kdyz chce pozornost, tak skrabe a kouse (neboli to, jen tak jemne stiskne). Nam se to s manzelem samozrejme nelibi a zrovna dnes jsem se s mamkou chytla, protoze je chci v podstate oddelovat - napr. kdyz se nas Adamek plazi po zemi, tak chci, aby mamka dala psa nekam jinam.
Mamka naopak rika, ze prehanim a ze by si na sebe meli zvyknout. Mrzi me, kdyz se kvuli tomu hadame, ale nechci nic riskovat.
Takze moc prosim o radu: jak moc bych mela byt opatrna? Striktne oddelovat, nebo nechat trosku kontaktu? Samozrejme bysme je nikdy nenechali samotne, to je jasny. Ale mamka si treba mysli, ze je ok, kdyz drzi Adamka na kline a pes ho lize a ja mam strach, kdyz k nemu jde hubou.
Diky za rady!!!
PS: Hygienu neresim, jen to bezpeci
Neoddělovat, ale být u nich a dávat pozor… a nenechávat je o samotě, ale to je snad jasné… pes je pes a dítě bere stejně jako štěně, takže pokud je pes ještě štěně, tak má tendence si s dítětem hrát a nějak mu nedochází, že dítě mu fyzicky nestačí a nemůže ho ohryzávat a kousat jako ostatní štěňata ve smečce… pokud je pes dospělý, tak bere dítě jako štěně ve smyslu, že ho bude i „vychovávat“, čili usměrní ho, když na něho bude dítě dorážet a bude ho zlobit nebo tahat nebo dělat něco, co se psovi nelíbí… většinou zavrčí, případně se ožene a dítě chňapne… v tom případě se ale nemá trestat pes, ten se v rámci smečky chová správně a potrestání psa by mohlo později vyvolat nelibost vůči dítěti… lepší je těmto situacím předcházet a dítě od psa odvést, když ho začne zlobit nebo ho moc otravuje… že si pes očichá nebo olízne dítě, to je normální, to je asi to nejmenší, co by mě trápilo… to dělá ten náš běžně a malé se to líbí a směje se tomu… a když má plnou plenku, tak to taky poznám, jak jí funí u zadečku a čmuchá… já bych spíš doporučovala nechat psa s dítětem co nejvíc sblížit, vůči psovi být důslední a případně nechat psa vylítat venku, aby vybil co nejvíc energie… když to zvládnete, tak budete mít spolehlivého hlídače a kamaráda…