Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Tak je to hlavně environmentální zátěž. Zlaté vlhčené plíny, kterými mamka utírala pusu nám.
Prodávají se i pouze vlhčené vodou, pokud jde o vliv na stav pokožky. Nevidím moc důvod kupovat „parfémované“ na dětské ruce.
@Anonymní píše:
Holky, pouzivam na zadecek hlavne vodu, mam v zaloze ubrousky od Pampers 99% voda. Do kocarku ale kupuju ruzne vlhcene ubrousky jak parfemovane tak neparfemovane (vetsinou) a prckovi i sobe tim utiram na cestach hlavne ruce a obcas pusu, ted me kamaradka zarazila, ze mu tim skodim a mluvila o mikroplastech a chemii, opravdu je to tak hrozne, myslite?
Tak záleží jak často tím ty ruce mejes. My máme v rodině sklony k různým kožním problémům a při častějším používání těch ubrousků (třeba na dovolené) se pak rozjíždí ekzémy apod, takže úplně neškodné to nebude, ale pokud s tím dítěti otřeš ruku jednou za půl roku na nějakém vyletu, tak se nic neděje. Zas ber, že jsou lidi, co tím otírají děti od narození x krát za den a taky žijou ![]()
@Anonymní píše:
Holky, pouzivam na zadecek hlavne vodu, mam v zaloze ubrousky od Pampers 99% voda. Do kocarku ale kupuju ruzne vlhcene ubrousky jak parfemovane tak neparfemovane (vetsinou) a prckovi i sobe tim utiram na cestach hlavne ruce a obcas pusu, ted me kamaradka zarazila, ze mu tim skodim a mluvila o mikroplastech a chemii, opravdu je to tak hrozne, myslite?
Používej perlan a do rozprašovače vodu a máš vyřešeno. Levné, rychlé, ekologické a nezávadné. ![]()
@janickaIII píše:
Používej perlan a do rozprašovače vodu a máš vyřešeno. Levné, rychlé, ekologické a nezávadné.
ale dost nepoužítelné na cestách, lépe řečeno,
jinak perlan s vodou jsem doma na mimino používala, ještě vzpomínám na to nekonečné stříhání
@stinga píše:
jinak perlan s vodou jsem doma na mimino používala, ještě vzpomínám na to nekonečné stříhání
Můžeš koupit trhací, nebo nařezat rezackem za 20,– z OBI. Rozstřikovač to samé, malý za 30,–. ![]()
@stinga píše:
Taky používám, a to i na cestách. Mám na to malou lock-krabičku, v ní je mám naskládané už namočené, takže v případě potřeby je to uživatelsky dost podobně pohodlné, jako klasické vlhčené ubrousky. Koupili jsme na začátku jeden balík těch nastříhaných myslím 20×20 cm a ty mi přijdou akorát. Nestříhali jsme nic. V síťce se krásně vyperou spolu s plínama, myslím, že ten jeden balík nám vystačí tak aspoň na rok. Nevidím v tom jedinou nevýhodu.
Jasně, u cest delších, než třeba víkend, bez pračky, už by to problém byl, stejně jako ty látkové plenky, ale to zas třeba my zatím s miminem neabsolvujeme až tak často… ![]()
@stinga píše:
Prodává se už narezany, já perlan kupuju už ve formátu čtverců ve velikosti zhruba dvou vlcenych ubrousků
a vzit ven malou flašku s vodou a pár čtverců perlanu mi přijde objemně stejně jako táhnout balení ubrousků ![]()
Jo, jen mimochodem - jakožto člověk poměrně často se věnující sbírání odpadků v přírodě, upozorňuji a prosím všechny uživatele vlhčených ubrousků - to nejsou jen mokré papírové kapesníčky, které se v přírodě rozloží - vlhčené ubrousky se nerozloží…
A kolem cest a v křovích se jich povaluje pořád víc a víc, asi jak se je naučilo používat čím dál větší množství lidí. Obal od sušenky byste taky (snad) v přírodě jen tak nevyhodili, tak prosím nezahazujte ani ty vlhčené ubrousky. Ani když je zahrabete do listí, tak se nerozloží…
Perlan kupuji uz nastrihany, striham ho tedy jeste na minictverecky. Ale na cesty jsem volila dosud ty ubrousky. Ale dam na vas a budu pouzivat radeji rozprasovac.
Spis jsem se bala o to, ze si malej ruce pak treba strci do pusy, tak jestli mu neublizi ty mikroplasty nebo i ta parfemace. Doufala jsem, ze pro deti jsou tyhle vyrobky osetrene proti takovym vecem
. Spis jsem nad tim moc nepremyslela. Diky za tipy:).
@janickaIII @Kriss Tina @klamonožka - no ty velké role vyšly levněji, mně už ale dítko zatím trochu povyrostlo, takže už kupuji jen ty malinké vlhčené ubrousky na cesty a ty mi vydrží hodně dlouho,
ale tak zavzpomínala jsem si na „perlanové“ období ![]()
@Anonymní píše:
Perlan kupuji uz nastrihany, striham ho tedy jeste na minictverecky. Ale na cesty jsem volila dosud ty ubrousky. Ale dam na vas a budu pouzivat radeji rozprasovac.Spis jsem se bala o to, ze si malej ruce pak treba strci do pusy, tak jestli mu neublizi ty mikroplasty nebo i ta parfemace. Doufala jsem, ze pro deti jsou tyhle vyrobky osetrene proti takovym vecem. Spis jsem nad tim moc nepremyslela. Diky za tipy:).
mikroplasty máš téměř všude. I když budeš používat perlan, stejně se jim nevyhneš. Parfemace je spíš otázka reakce kůže. Pokud chceš kupovat vlhčené ubrousky, tak třeba DM dělá už relativně cenově dostupné vlhčené ubrousky s 99,9% vody a údajně bez mikroplastů.
Ten perlan je fajn, že se dá používat vícekrát a je to vlastně netkaná textilie.
@Anonymní píše:
Perlan kupuji uz nastrihany, striham ho tedy jeste na minictverecky. Ale na cesty jsem volila dosud ty ubrousky. Ale dam na vas a budu pouzivat radeji rozprasovac.Spis jsem se bala o to, ze si malej ruce pak treba strci do pusy, tak jestli mu neublizi ty mikroplasty nebo i ta parfemace. Doufala jsem, ze pro deti jsou tyhle vyrobky osetrene proti takovym vecem. Spis jsem nad tim moc nepremyslela. Diky za tipy:).
tak pokud doma používáš rozprašovač, tak ho vem i na cesty a máš to, nevidím v tom jedinou nevýhodu, jak píšou holky…
je to jen o pohodlnosti a mě teda taky vadí, jak se to všude válí
podobně jako ted rousky