Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
mám takový dotaz, mám 6ti týdenní mimiska, a malá má rýmu a nemůžeme se jí zbavit kapali jsme Libenarem i Nasivinem, už jsem si pořídila odsávačku a přes veškerý odpor připojitelnou na vysavač, zatím jsme odsávali jednou tak uvidíme, ale co by mě hlavně zajímalo jaká má být vlhkost vzduchu v pokoji kde spinká miminko s rýmou?
Stačí když k postýlce dáš namočenou plenu, tím se vzduch zvlhčí a bude se jí lépe dýchat. Taky zvýšit pod hlavou (zvedat matraci, ne polštář).
Příspěvek upraven 01.02.12 v 22:03
Ja tedy nevim,jaka ma byt vlhkost vzduchu,ale my mame 51% a jeste ji davam na topeni vlhky rucnik na noc.A je to lepsi.Jeste ji davam pod postylku knizky,aby mela hlavu vys,jak telo ![]()
Tak na procenta přesně nevím, ale každopádně bych používala zvlhčovač (já ho používám celou zimu, když se topí, je suchý vzduch) nebo mokrou plenu přes postýlku. Taky malé dost podlož postýlku u hlavy, aby byla zešikma, aby se jí lépe dýchalo a hleny se jí neusadily na průduškách.
Ideální vlhkost by údajně měla být mezi 40-60%. Vyšší vlhkost by nastydlému miminku neuškodila, ba naopak, ale pokud byste dlouhodobě měli třeba 80%, začly by se nejspíš tvořit plísně.
Kdyby nebyly tak silné mrazy, tak ji dej přes den spát ven, když má holka rýmu, tak ji nechávám na terase i 4 h. v kuse spát, tam se ji dýchá nejlíp, v noci mokrý ručník nebo plenu k postýlce, výš dáváme matraci, aby měla hlavičku výš. Odsáváme, dáváme mořskou vodu do nosíku. A dobré, zachvilku je po rýmě. Ale teď jsou moc velké mrazy, takže to není myslím vhodné.
no s tím venkem bydlíme kousek od Karviné, a u nás je aktuální smogová situace, takže z toho mám trošku strach, pokud tak nemrzlo tak jsme chodili na procházky, ale tak maximálně hodinku… Kvůli toho nechci ani moc větrat, je to zapeklitá situace…
Lorr aha kousek od Karviné, tak to určitě venek nepřipadá v úvahu. To by jste si spíš uškodili jak pomohli
.
naprosto souhlasím s Ginou, vlhkost by měla být mezi 42-60 %. Já mám vyzkoušené, že když má malej rýmu, tak 62 % je úplně ideální. Jo a teplota v místnosti kolem 19 stupňů.
Náš malý byl od narození furt jakoby zahleněný, pediatrička říkala, že ideálně vlhkost přes 50%, jsme detailisti, tak jsme koupili měřidlo a zjistili, že dosáhnout toho není žádná sranda. Koupený zvlhčovač vzduchu nic moc, ani když frčel skoro celou noc, nakonec jsme snad 3/4 roku každý večer namáčeli 5 ručníků, které jsme rozvěsili po ložnici. V ložnici jsme nikdy topení nepouštěli. Nohy postýlky jsme měli podložené knížkama, ale to spíš kvůli refluxu.
Samamama píše:
Náš malý byl od narození furt jakoby zahleněný, pediatrička říkala, že ideálně vlhkost přes 50%, jsme detailisti, tak jsme koupili měřidlo a zjistili, že dosáhnout toho není žádná sranda. Koupený zvlhčovač vzduchu nic moc, ani když frčel skoro celou noc, nakonec jsme snad 3/4 roku každý večer namáčeli 5 ručníků, které jsme rozvěsili po ložnici. V ložnici jsme nikdy topení nepouštěli. Nohy postýlky jsme měli podložené knížkama, ale to spíš kvůli refluxu.
, jojo, u nás jede zvlhčovač a sušák plný mokrých ručníků. Jeden ručník nebo plína u postýlky to vážně nevytrhne.
tak já mám měřič vlhkosti a míváme tak něco mezi 50 až 60% vlhkosti, a zkusím ty mokré ručníky a pořídíme aromalampu a eukalyptový olejíček
děkuju moc za rady, jinak matraci postýlky jsem podložila dekou tož uvidíme jak se povede ![]()
Jo, vlhkost je fajn, ale jestli mas plastove okna, urcite si otevri mikrosky. Ja taky ted na zimu vlhcila a maly rýmoval, az jsem v sobotu zjistila, ze se nam za skrini udelala plisen. Paradoxne do dvou dni, co jsem plisen zlikvidovala, maly rymu nema… Asi daň za blbost ![]()
tak já větrám ale jen lehce, jak říkám Karviná takže mám i trošku strach…