Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobré ráno, dcerka 2 roky má od minulého čtvrtka vlhký kašel, rýmu, v pátek jsem sní byla u lékaře, říkal že to je jen viroza ať začneme brát sirup ambroxol a kapky no nosu, ale zatím žádná změna, je bez teploty ale v noci se dusi a nespí, mám jít znovu k lékaři nebo koupit jiný sirup…? Prosím poraďte, dcerka je poprvé nemocná, děkuji
My neco takovyho mame doma uz pres dva mesice. Ted mazu psim sadlem a docela to zabira, pred spanim mazu i trosku pod nos. Dneska jdem zase na kontrolu, tak jsem zvedava, jestli to zas bude „nic“
Hm u nas od vcera to samé - k tomu otekle oko a zvracení z rýmy:-( a 3 týdenní mimi jako bonus…taky jdu radeji k dr hlavne kvuli male ale nevim co mi poradi:-(
@sssbarca píše:
Dobré ráno, dcerka 2 roky má od minulého čtvrtka vlhký kašel, rýmu, v pátek jsem sní byla u lékaře, říkal že to je jen viroza ať začneme brát sirup ambroxol a kapky no nosu, ale zatím žádná změna, je bez teploty ale v noci se dusi a nespí, mám jít znovu k lékaři nebo koupit jiný sirup…? Prosím poraďte, dcerka je poprvé nemocná, děkuji
Vyvýšit pod hlavou a vlhčit vzduch v místnosti, kde spí. Můj chlapeček 15m spal několik dnů na vyšším, mém velkém polštáři (spí se mnou) a na topení jsem rozvěsila mokré ručníky. Léky jsem nedávala žádné, prý to batoleti víc uškodí než pomůže. U dr. jsme nebyli, a do 10dnů byl kašel pryč.
@sssbarca K doktorovi bych šla, je možné, že už je za tu dobu rýma bakteriální a chtělo by to lokální ATB.
@BaMaK píše:
@sssbarca K doktorovi bych šla, je možné, že už je za tu dobu rýma bakteriální a chtělo by to lokální ATB.
To by musela být teplota. Pak ano, jít k lékaři.
@Ice79 Proč by musela být teplota? Bakterie nemusejí nutně znamenat teplotu a naopak. U viróz je teplota velmi častá, například u chřipky typicky nad 38st.
@BaMaK píše:
@Ice79 Proč by musela být teplota? Bakterie nemusejí nutně znamenat teplotu a naopak. U viróz je teplota velmi častá, například u chřipky typicky nad 38st.
Teplota je známka zánětu v těle, je jedno, jestli je virového nebo bakteriálního původu. Kašel bez teploty je zcela normální, obranná reakce organismu.
@Ice79 Moje desetimesicni nemela teploty a bakterii v nose ji nasli, mela atb. Do tri dnu to bylo zpatky, ted jsme se vratili od dr., dostala zas dalsi kapky. Je to nekonecny
@anivbl píše:
@Ice79 Moje desetimesicni nemela teploty a bakterii v nose ji nasli, mela atb. Do tri dnu to bylo zpatky, ted jsme se vratili od dr., dostala zas dalsi kapky. Je to nekonecny
Ono dneska dr. cpou bohužel antibiotika do lidí jak na běžícím pásu. Zajímavý nález i léčba, když to nepomohlo. Ať je malá brzy zdravá!
@Ice79 Teplota může být známkou zánětu v těle, ale spousta zánětu probíhá i bez teploty a naopak může být teplota a žádný zánět…takže tahle holčička klidně může mít bakteriální superinfekci bez teplot a pak by bylo vhodné dát ATB.
Bakteriální infekci doktor pozná podle CRP
…jak k tomu který doktor přistupuje nebudu komentovat, na druhou stranu spousta lidí běhají k doktorovi a jsou naštvaní, že ATB nedostali.
A ještě poznámka, kašel normální opravdu není, běžný možná, ale ne normální.
No hele zrovna nase dr je docela alternativni a atb se snazi spis vyhybat. Maly nasli v nose bakterii branhamella cattarhalis a proto, ze se s tim trapi uz od ledna, tak dostala Augmentin duo. Nejsen lekar, ale nasi doktorce verim. A taky nejsem typ rodice vyzadujici za kazdou cenu leky, jsem spis pro prirodni lecbu, ale nekdy neni zbyti. Jinak diky, doufam, ze uz bude lip ![]()
@Ice79 píše:
Ono dneska dr. cpou bohužel antibiotika do lidí jak na běžícím pásu. Zajímavý nález i léčba, když to nepomohlo. Ať je malá brzy zdravá!
@BaMaK píše:
@Ice79 Teplota může být známkou zánětu v těle, ale spousta zánětu probíhá i bez teploty a naopak může být teplota a žádný zánět…takže tahle holčička klidně může mít bakteriální superinfekci bez teplot a pak by bylo vhodné dát ATB.
Bakteriální infekci doktor pozná podle CRP…jak k tomu který doktor přistupuje nebudu komentovat, na druhou stranu spousta lidí běhají k doktorovi a jsou naštvaní, že ATB nedostali.
A ještě poznámka, kašel normální opravdu není, běžný možná, ale ne normální.
Kašel je naprosto normální reakce organismu na cizí těleso v těle. Vy jste se nikdy nezalkla? Nebo nevykašlala hlen?
To se radši udusíte, ne??
@Ice79 Ale no tak, o tom se tady snad nikdo nebaví, ne? Jen proto, že s tou teplotou ses skla, tak nemusíš všechno hnát do extrémů. Toto je diskuse o nemoci, ne o vdechnutí cizího tělesa ![]()