Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@mose lekar me dosud 35tt mimo utz nevysetroval. Stav cipku pry vidi na utz a vaginalni vysetreni v prubehu tehotenstvi uz nedela dvacet let, tak myslim, ze by na to prisel, ze je to spatne, kdyby bylo. Takze souhlasim s tebou. Mistni gynekolozky tomu zas nejlip rozumi
@Janli tak předpokládám že dochází i na monitor tudíž by jistě o předčasném porodu svědčil i záznam na KTG. Pokud tomu nic nenasvědčuje prostě není vnitřní vyšetření potřeba a věř že kdyby měla dřív porodit, tak to nález na čípku neovlivní v ordinaci může mít nález „OK“ a než dojde domů může začít rodit. Já např ráno na KTG absolutně nic - no to k porodu nevypadá paní Věchtová, takže si domluvte nástup v porodnici na ČT - jasně, v půl 1 jsem sepsala porodopis opět na KTG absolutně nic ani jsem se k porodu necítila, po příjezdu domů a procházce se psem od 15:30 bolesti a v 18:49 dcera na světě (40+4tt) měla jsem vnitřní vyšetření ve 35tt naposledy a pak až na příjmu v porodnici kdy mi sdělili že už tam je jen lem a jdeme rodit a nikdo to neřešil, jen vždy do průkazky napsali odmítla vnitřní vyšetření a čau. Do 35tt jsem chodila co 4 týdny pak co týden, takže po vyšetření na Streptokoka už nebyl důvod vnitřně vyšetřovat. Ale samozřejmě každý to má jinak, ale pokud s tím obnovitelka má problém a necítí se dobře tak nevidím důvod toto absolvovat ![]()
Já tedy koukám, že lékaři vůbec vnitřně v těhotenství vyšetřují. Mě vnitřně vyšetřil pouze úplně poprvé, dělal vnitřní ultrazvuk, protože před břicho ještě téměř nic nebylo vidět. Jinak kontroloval až do porodu jen ultrazvukem a měří jím normálně přes břicho i délku čípku, pokaždé mi říká, že čípek je hezky uzavřený, jak má být, jsme po konizaci a je tam pořád mírné riziko, že bych se mohla začít otvírat. Pak mi dělali v prvním těhotenství vnitřní ultrazvuk někdy v 35.tt,kdy jsem necítila pohyby a měla zvláštní výtok, ale to tak citlivě, že jsem téměř nic necítila. Jelikož jsem rodila plánovaným císařem, tak nedělali ani stěr na streptokoka.
Ačkoliv nemám s vnitřním vyšetřením absolutně problém, tak chápu, proč ho některé těhotné odmítají. Pro mě to nejsou dostatečně relevantní argumenty, mně to přijde jako přínosná věc. Těhotné, které s takovými vyšetřeními a podobnými postupy nesouhlasí jsou často ty, které pak rodí doma, ambulantně apod. Minimálně v době porodu bych to vnitřní vyšetření fakt považovala za nezbytné, respektive kdo si rodí doma, ať si otevření odhaduje podle vůně, červených čar apod., ale odmítat ho, když chci rodit v porodnici, mi přijde skutečně jako blbost. Tedy alternativu máš - domácí porod - pokud toto rychlé vyšetření špatně snášíš, nebojíš se, že si při porodu budeš připadat ještě hůř a neuvažovala jsi o porodu doma? Ne, že bych ho doporučovala nebo radila. Spíš by mě zajímalo v širších souvislostech, jak to tedy bereš.
Každopádně se mi zdá, že bys měla opravdu řešit, že ti běžné nepovinné lékařské vyšetření navozuje takové stavy. Jednak že nejsi schopná ho odmítnout a pak to, že ho obrečíš a připadáš si znásilněná. Že ho nedokážeš odmítnout by se dalo vysvětlit povahou, taky nejsem typ, co by se uměl „hádat“ s doktory (i když s věkem a zkušenostmi se to lepší)… Ale ty pocity potom? To bys třeba měla i po rektoskopii / kolonoskopii? Nebo máš takové pocity až v těhotenství a běžné prohlídky na gynekologii byly OK?
Oni by ti nic neřekli, kdybys přiznala, že je ti to hrozně nepříjemné a bolí tě to. Pokud nemáš komplikace, netvrdne ti nějak moc břicho, nekrvácíš, není problém s plodovou vodou, tak by ti (alespoň v mojí porodnici) řekli, že v pořádku a že se uvidíte za týden… Nebyl by z toho určitě konflikt, pokud je tedy konflikt to, čeho se bojíš. Jestli se bojíš odmítnout, abys něco nezanedbala, je to zas věc jiná…
Každopádně, držím palce, máš před sebou asi kus práce. Klidně bych doporučovala si o tom promluvit např. s nějakou dulou nebo psychologem (psycholožkou).
Jenom tedy ještě takový edit / P.S.: Jako dělat vnitřní vyšetření nebo i UTZ často každé těhotné je podle mě taky nadbytečné. Můj doktor dělal vnitřní 1× za 2 měsíce, teď jsem 38+3 a zatím jsem byla na 3 monitorech v porodnici, kde mi vnitřní vyšetření dělali jen při té „vstupní prohlídce“ při příjmu. A to jsem v podstatě riziková - těhotenská cukrovka i když dobře kompenzovaná dietou. Takže zrovna já jsem asi spíš v té šťastnější skupině, která narazila na celkem rozumné doktory. (No a pak jsou těhotné, které si stěžují, že je vyšetřují málo, pokud nemají vnitřní vyšetření a UTZ pomalu na každé kontrole, že? Ale taky si to spousta z nich celkem rozumně obhájí. Když je to uklidní, proč ne…)
A teď už fakt howgh. ![]()
Příspěvek upraven 01.03.19 v 11:22
@TRG ty jo co se člověk nedozví, tak kvůli tomu, že odmítám vyšetření které nemá žádnou vypovídající hodnotu bych hned měla rodit doma - jako proč?
To jako na péči v porodnici mají nárok jen ty které se nechají x krát vyšetřit podstoupí vyvolávání a tak nebo co? To jsou zase bludy.
Vyšetření jsem odmítla, ale rozhodně jsem nechtěla rodit doma, ale v porodnici s mojí kamarádkou PA, to že jsem rodila na boku a dítě nedala z ruky už beru jako standart, ale k tomu člověk musí dojít - u prvního těhotenství jsem taky podstoupila vše co můj gynekolog „doporučoval“ a dokonce i ten vyvolávaný porod (mimochodem i přesto moc krásný zážitek a jen díky němu jsem se těšila na porod druhý) ale tentokrát jsem to chtěla trochu jinak. A nevím proč bych kvůli tomu nemohla rodit v porodnici ![]()
Pokusím se odpovědět tak nějak najednou. Taky si myslím, že vyšetřením nezjistí nic důležitého, proto si vždycky řeknu že odmítnu, jenže pak to jde tak automaticky že mi nikdo nedá ani prostor odmítnout
doma bych nejraději rodila, protože už od začátku mám mírně zvýšené CTG a je mi jasné, že celý porod mě budou chtít monitorovat.. Samozřejmě, že ale doma rodit nebudu, jen mám k nemocničnímu porodu domluvenou dulu.
Záriveň si ale uvědomuju, že větší problém je ve mně a chtěla bych se s tím nějak psychicky srovnat, snažím se sama sobě vysvětlovat, že mi žádný doktor nehrabe mezi nohy jen proto, aby mě nějak ponížil…
podobné pocity jsem měla už před těhotenstvím, ale ne v takové míře, vadily mi i jiná vyšetření, kde se podle mě zbytečně člověk odhaluje, i když to není vůbec potřeba…
@Kristyna.Vechtova monitor nemá s předčasným otevíráním nic společného
. Kdyby mě moje lékařka nevyšetřovala vnitřně, tak by moje dítě možná nežilo. Nepřišlo by se na to, že se otevírám. Díky pečlivé lékařce jsem dokázala dítě donosil alespoň do doby, kdy už porod zvládlo bez následků. K lékaři, který nedělá vyšetření čípku bych nechodila. Můžeš mi tedy říct, co vlastně lékaři na těhotenských kontrolách jinak vyšetřují?
@Kristyna.Vechtova Ále né. To jsem přesně nechtěla, aby takovouhle reakci ten můj příspěvek vyvolal. Ať si rodí kdo chce kde chce. Já ani nejsem proti domácím porodům jako někdo. Mně osobně přijde „nefér“ chtít plnou péči po doktorech a zároveň jim nedovolit se podívat, co se tam dole „děje“. Ale nemám patent na rozum a píšu prostě jen o tom, jaký z toho mám pocit. Vůbec nemusím mít pravdu, že… Když si to domluvíš se svojí PA a ten průběh máte odladěný a jste domluvené, že vnitřní vyšetření prostě ne, já proti tomu vůbec nic nemám, to zní fajn. Pamatuju si tvoje příspěvky z různých diskusí a silně pochybuju o tom, že zrovna ty bys byla nějaká hysterka, co by pak z něčeho plašila. Snad se nepletu. Ale co jsem tak pročítala nejen diskuse tady, ale weby o přirozených porodech nebo názory porodníků, tak jsem narazila na - pro mě velmi nesympatické postoje - že rodička odmítla, co se odmítnout dalo, nepřijela se svojí dulou nebo PA, které by věřila, během porodu nespolupracovala, něco se potento a pak měla trauma, že jí doktoři zkazili porod. To i moje dvě příbuzné a jedna kamarádka, které porodily děti doma, mluvily pěkně o tom, že se prostě musí počítat i s tím, že nastane nějaká komplikace a porod nebude takový, jaký si „vysnily“.
Každopádně tím bych tuhle diskusi už nenatahovala. Podle mě má zakladatelka úplně jiný problém, než jestli je vnitřní vyšetření v pořádku, nebo není. Je mi jí líto, že má problém to vyšetření odmítnout i přijmout. Takhle před porodem mít tyhle pocity, to je přece naprd. Co ale s tím?
Zakladatelko: Jdeš na to snad dobře. Dula je super. Ještě by ti možná vyhovovalo vybrat porodnici, kde to s tou péčí „nepřehánějí“, ale samozřejmě ne každý si může z mnoha důvodů vybrat. Ještě bych doporučila, aby ses v porodnici zkusila před vyšetřením svěřit. Samozřejmě může člověk narazit na pitomce, ale u nás v porodnici jsem se zatím setkala jen s velmi citlivým přístupem, zrovna ty doktorky, se kterýma jsem se tam setkala, by tě pochopily a netrápily. Teď naposledy jsem byla na monitoru a jedné mamince přede mnou se tam udělalo špatně. Ležela u sestřičky na lůžku, doktorka se tam na ni opakovaně chodila dívat, jestli je to lepší / horší, hrozně hezky s ní mluvila a pak se jí ptala, jestli vůbec nějaké další vyšetření chce (maminka teda zrovna chtěla), že co se stihlo natočit z monitoru vypadá dobře. To mě celkem naplňuje vždycky optimismem, když vidím takový přístup.
Pro odlehčení: Taky nerada roztahuju nohy a ukazuju zadek či jiné části těla. (Obvoďák je můj kamarád, na EKG, kde se svléká horní půlka těla, jsem nejspíš byla rudá až tam, kde se ty sondy na EKG nepřikládají…) Ale teda poslední měsíce mám pocit, že ta gynekologická vyšetření musí být ponižující spíš pro ty doktory. Buď stárnu, nebo to jsou hormony. ![]()
Drž se. ![]()
Přidávám zkušenost. Jsem 27 tt a zatím mě můj dr ani jednou nevysetril vnitřně. Pro potvrzení tehu mi udělal vnitřní uz. A pak každý měsíc vnější uz. Teď chodím co 4 týdny, ale příště už prý přijdu za 3 týdny. Osobně jsem zvědavá kdy vyšetří vnitřně. Jako předpokládám že dr s 25 lstou praxi prostě ví. A jsem si jistá že pokud bych měla nějaký problém tak vyšetří, ale do teď mám naštěstí tehu bez problémů.
(až na nevolnosti do nejakyho 20 týdne).
Zase každý lékař nedělá při každé pořádně ultrazvuk, každý lékař má hold jiný postup. A nikdo nás nenutí tam chodit. Máme možnost si vybrat svého dr a kdykoliv přestoupit.
K dotazu, asi by mě nevadilo kdyby mě vyšetřovat vnitřně. Však je to lékař jako každý jiný 😊
@Janli tak je předčasně a předčasně, je každého věc co si nechá a nenechá vyšetřit, jen říkám že po 35tt nemá stav čípku žádnou vypovídající hodnotu, toť vše ![]()
Tak snad standardně tlak, moč, váhu a polohu plodu pohmatem přes břicho, případně utz a pak KTG, co jiného by měl vyšetřovat?
Já jsem 41+0, muj dr me vnitřně vyšetřoval kazdych 14 dni v poradne, pokazde, v porodnici od 36 tydne taky pokazde
Ale ja po vysetreni nikdy nemela zadny potíže, az ted na posledni dve poradny= 2× Hamilton
Takze jsem byla rada, ze jsou co nejdukladnejsi… jak na gynde, tak v porodnici.
@TRG jasně, je potřeba mít tento „postup“ od začátku a u všech lékařů, ne že u svého Dr svolím a v porodnici budu dělat zagorku. A samozřejmostí je fyziologicky správně probíhající těhotenství.
A ano kdyby bylo něco špatně nebo prostě potřeba tak samozřejmě vyšetření nebo cokoli podstoupím, jde především o zdraví dítěte.
Ale myslím, že spokojená rodička = spolupracující rodička a to v 99% zajistí dobře postupující porod ![]()
Já bych obnovitelce doporučila soukromou PA se kterou se domluví a v porodnici do porodu (případného vyvolání) vnitřní vyšetření odmítne, pokud má problém to říct, tak ať zvolí porodní plán a jako první bod v něm odmítne vnitřní vyšetření a nemusí nic říkat a doma mít pak špatné pocity ![]()
Mě teda dělá pokaždé vnitřní utz a přijde mi to normální
. Žádný problém s tím teda nemám. Utz přes břicho mi dělají jen na 3D. A necítím že bych se cítila znásilněna nebo tak něco. Ne vždy je to příjemné ale co bych pro miminko nevydržela.