Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtela jsem se zeptat, jestli nekdo cvicite vojtovu metodu. My zaciname za tyden a mam z toho strach, protoze vim a slysela jsem, jak u toho deti priserne breci. Nevim, jestli na to budu mit nervy a srdce je takto trapit. Rekli nam, ze zadnou odchylku od vyvoje nemaji, jen jsou trochu nestabilni v paseni konicku a je potreba jim posilit brisni a zadove svaly.
Pokud cvicite, vidite nejake vysledky?
Ahoj,
ja jsem cvicila s prvni dcerou, ale mela vice vad, takze jsme cvicili delsi dobu. Pokud je to jen na posileni briska, tak to bude jen mesic a budete OK.
Miminkum se to moc nelibi, ale me mala brecela jen pri novych cvicich u rehabky. Doma mi pak nebrecela.
Ale je fakt, ze nam dost pomohla rehabka, ktera se k detem chovala celkem nezne. Jednou ji zastupovala jina a po pravde receno, kdyby nas mela jen ona, tak necvicim. S malou zachazela dost nesetrne.
Takze moje rada zni, najit si spravnou rehabku a pujde to. Pani v Olomouci, ktera skoli ostatni rehabky, rikala, ze pokud si rodice nejsou jisti tim co delaji, tak je lepsi necvicit, protoze je to pak trauma pro dite, ktere to vyciti.
Byt tebou bych to zkusila a pak bych se rozhodla, jestli cvicit budu nebo ne…
Terik
Jeste k tem vysledkum. Pani rehabka je videla vzdy po tydnu a moc nas chvalila. Ja jsem videla, ze je to lepsi az za dva tydny, ale Charlie byla dost dopredu s motorikou…
Terik
Ahoj,já jsem taky cvičila Vojtovu metodu ale jen s chlapečkem,mám taky dvojčátka ale ted už skoro čtyřletá.Začala jsem cvičit když byli malému 3.měsíce a to kvůli tomu že měl placatou hlavičku z jedné strany a pořád si na tu stranu v postýlce lehal.My jsme chodili cvičit do Motola a musím říct že to byli pro mě veliké stresy vždycky u toho hodně plakal a já taky,ale postupem času se sklidnil já taky a moc nám to cvičení pomohlo.Chodili jsme cvičit do jednoho roka a ted toho nelituji protože se mu hlavička krásně srovnala a není vůbec nic poznat.Já bych to rozhodně zkusila a uvidíš jak to budou děti snášet.....držím palečky
Taky jsem si rikala, ze uvidime, co to s nimi udela. Urcite to zkusime, jen nevim, jka prezit ten jejich plac. Moc je brecet nenechavame (rozmazlenci
), tak to bude pro ne sok, ze je tak musime. Doufam, ze si ke mne nevypestuji nejaky odpor typu-uz jde, bude se cvict=>rveme.
Byla bych radsi, kdyby s nimi mohl cvicit nekdo jiny, ale to prakticky nejde. ![]()
Ten pláč se snáší nejhůř já jsem prakticky celé cvičení s ním taky probrečela a byla jsem z toho celá špatná.Ptala jsem se té rehabilitační sestry jestli to bolí a ona říkala že to vůbec nebolí ale že děti pláčou kvůli tomu že je to pro ně nezvyklý pohyb ale že je to vůbec nebolí a většinou všechny děti u toho brečí a později si zvyknou a u nás to doopravdy tak bylo tak hlavně hned nevěš hlavu budeš muset cvičit i doma.Napiš jak jste potom dopadly a kam budete chodit cvičit?
Jsme z Breclavi, na nemocnici je rehabka, takze tam. Doma budeme cvicit 4krat denne a jednou tydne primo v nemocnici. Jen nevim, na jak dlouho, to se asi uvidi podle vysledku…
Nase holky jsou celkem zlobidla, pres den toho moc nenaspi a pokud jo, tak nikdy ne zaroven, jsem z toho unavena a jsem vdecna za kazdy jejich byt jen kratky spanek a ted do toho jeste to cviceni…Doufam, ze si na to chudinky nase male nejak zvyknou a nebudou me za to nenavidet.
Neboj se nenávidět tě rozhodně nebudou důležité je žo to cvičení rozhodně pomáhá ono je to docela záhul cvičit i 4.denně doma někdy mi připadalo že nic jiného nedělám.My jsme tam ze začátku po dobu jednoho měsíce docházeli každý den abych se ty cviky správně naučila a pak už jen jednou za týden a asi po 3.měsících už jen jednou za měsíc na kontrolu jestli cvičíme správně a jak nám to pomáhá.Jinak s tím spaním si to taky velice dobře pamatuju,když spal jeden tak druhý chtěl pozornost a zase naopak.Vůbec jsem se nevyspala a to jsem k tomu ještě měla 4.letou dcerku tak když se náhodou někdy stalo že spali oba najednou tak zase chtěla pozornost ona.Nechodíš taky na diskuzi na dvojčata na rodinu,tam by ti holky určitě taky napsali hodně k tomuto tématu?
Ahoj,
těch diskuzí o Vojtovce tu bylo už hodně mrkni na https://www.emimino.cz/modules.php?… a zadej klíčové slovo „vojtova“
Jak jsem psala do těch předešlých diskuzí, dostali jsme se čirou náhodou ve 4měs k neuroložce a stejně jako u vašich holčiček nám bylo řečeno, že je Pavlík v pořádku, ale je třeba, aby mu zesílily zádové a břišní svaly a trochu se srovnal…
Cvičili jsme Vojtovku 2měs (3-4× denně + 1× týdně s rehabkou). Pavlík NIKDY neplakal … asi to bylo druhem cviků. Opravdu se není třeba bát. Pokud se mu nějaký cvik nelíbil, řekla jsem to rehabce a ta mi doporučila jiný cvik na stejné partie, který Pavlíkovi nevadil. Po 2měs byl již ve vývoji lehce napřed, takže bylo cvičení ukončeno.
Takže opravdu souhlasím s terik em
, že když najdete šikovnou rehabku, žádné srdceryvné scény se odehrávat nemusí.
Další věcí je fakt, že budete cvičit jen pár cviků na to zesílení zad a bříška. Je něco jiného, když má dítě „problémů“ víc nebo je třeba postižené, pak věřím tomu, že když je starší, tak se brání a pláče asi hodně ![]()
Myslím, že to zvládnete v pohodě
Určitě napiš, v těch diskuzích nějak vždycky chybí „jak to dopadlo“ ![]()
Peťula
Sharon, nikam jinam nechodim, jen na emimino,neni na to cas, to urcite znas.
chodim hlavne do Rijna 2006, protoze to byl nas termin porodu.
Holky, diky za podporu, nejak to zvladnem. Utesuje me, ze to nemusi byt na rok, ale treba jen na par mesicu. Holky jsou fakt moc sikovne, Katuska je teda pohybove na tom lip, nez Majda, ale te to zase vic keca a je vic zvedava a lip spinka. Kazde dite je uplne jine, dokonce i ta z dvojcat. ![]()
Ahojky taky cvičím s malou jsou jí 4 měsice VOJTOVU METODU chodíme na Bulovku,každý týden.
Doma cvičíme 3× denně,vícekrát to zatim nezvládáme.
Taky máme posílit břišní a zádové svaly. Zatim cvičíme jeden cvik a zvládáme to,ten pláč mě sice trhá srdíčko,ale ptala jsem se na to doktorky a prý je to nebolí,pláčou protože je omezujeme v určitém pohybu a to se jim nelíbí.
Přeju pevné nervy a neboj se toho ![]()
Jojo, to nam taky rikali…ale ja jim nechci delat neco, co se jim nelibi, ale holt musim, pro jejich dobro. Treba je to aspon unavi a budou vic spat.
Jak rychle se potom deti uklidni?
Ahoj - já cvičila s Michalem od 9 týdnů do myslím 9 měsíců… ono holt když už jednou začneš s rhb… tak se jim furt něco nelíbí… nejdřív že se stáčel k jedné straně, pak blbě pásl koně, pak si blbě klekal, pak..... prostě furt něco:o)))
a řval příšerně… ale jen ur rhb… doma ne..... prostě to chce vystihnout chvíli kdy jsou dobře naladění a my vykládali pohádky, a zpívali atd… že ani nevěděl že mu držím ruku a hlavu a mačkám prsní bod… vojtovka jako taková nebolí,,, jen je dětem nepříjemné že je držíš v určité pozici… takže to chce zabavit… samozřejmě 9 týdení mimčo nic moc… ale tvoje cácorky určo zabavíš líp:o))))
Ještě dotaz … ted jsem pročítala diskuse o prdících a myslím že jsi tam taky zakládala že… můžu se zeptat kdy vám to přešlo- ty prdíky.....
Já vím že to přejde, že to chce čas… že i prvního to přešlo… ale včera jsem myslela že do té doby umřu na nevyspání:o)
doufám že jsem se nespletla a byla jsi to ty:o)
ahoj Capinko! Cvicim s malym Vojtovku od 6mesicu. Zjistili mu na neurologii svalovou hypotonii. JInak je ok, takze musime timto cvicenim posilovat svaly, aby se zpevnil. JInak by se tezce vzprimoval, chodil by shrbeny, mel ploche, vykloubene nohy. V 6.mesicich byl nestabilni i v paseni konicku, neotacel se na brisko..Rehabka taky videla pokroky po kazden tydnu, ja je moc nevidela. Ale cviceni nam prinasi ovoce. V 8.mesicich se zacal prevracet na bricho, od 10.mesicu se plazi, chodit bude tak pred druhym rokem. Cvicime 4× denne, samotne cviceni trva tak deset minut. Mackaji se tlakove body, ktere vyvolavaji stazeni prislusneho svalu. Dite to neboli, breci proto, ze se mu stahne sval, aniz by ono samo vyslalo signal. To mu vadi. Jen je blby, ze ho musis 4× denne vyslikat do pliny. Jinak u rehabilitacni vzdy rve vic nez doma, je to cizim prostredim. Ale neboji se ji, je dulezite, aby to rehabky s detma umely jako ta nase. Doma se uklidni hned po cviceni. A neboj se, ze by te holky nenavidely, mamkam deti odpousti naprosto vsechno a navic jsou na takove veci male. Obdivuju maminy, co maji odvahu necvicit, co jim doktor rekne, mela bych strach, ze by to mohlo diteti ublizit. Takze ja doporucuju cvicit, navic u vas to je zjevne jen maly problemek, ktery se rychle upravi..Kdyby jsi cokoliv potrebovala, tak napis!!
Ahojky omlouvám se že jsem tu pod anonymem,ale už se na tom pracuje!
Barča se po cvičení uklidní hned,musim jí chválit a hned se začne smát. Musíme vydržet a doufám,že to cvičení brzo ukončíme ![]()