Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
emitom píše:
Petula_: malý fakt u cvičení neplakal? naše malá cvičí tři dny, nepláče a všichni mi tvrdí, že to určitě musím dělat špatně..ale ona neplakala ani když nám to Dr ukazovalanečela jsem celou diskuzi, ale netušíte nějaký odkaz na web kde jsou cviky přesně popsané?
Ahoj,
fakt neplakal
Asi až třetí cvik se mu dost nelíbil a to se vztekal. Řekla jsem to při další návštěvě sestřičce a ona mi ukázala jinou alternativu cviku zaměřenou na stejný cíl a zas byla pohoda ![]()
Myslím, že hodně záleží na přístupu maminky ![]()
Hodně štěstí !
Petula_
mám dvouměsíčního chlapečka a všimla jsem si, že se začíná nějak kroutit…
1. kouká a otáčí hlavičku víc doprava, i v postýlce, má ji na té straně víc slehlou
2. tělíčko vykrucuje do strany, vypadá jako banán, přitom kouká doprava, ale hlavičku má stočenou doleva
3. při poloze na bříšku se dnes sám otočil na zádíčka
Přitom ale umí koukat i doleva, dr. na prohlídce na kyčlích to konstatovala a vypadalo to, že si myslí, že je vš ok. To bylo v 6ti týdnech. Opravdu rovně leží akorát ve vaně na lehátku. Asi tam musí zapojit ty správné svaly nebo co.
Myslíte, že bych měla šanci toto nějak sama napravit nebo mám požádat o doporučení na neurologii? Nebo by stačila rada obvodní dr.?
Děkuji všem za odpovědi.
Lupito,
z mého laického pohledu tohle normální není. Anička dělá skoro to samé, když leží na zádech je do luku, když pase koníčky, přepadává na záda, takže nás obvodní poslala na neurologii a ta k rehabilitační. Výsledek - cvičíme Vojtovku. Tedy zatím jsme byli jednou - mačkáme prsní bod..... za týden jdeme na kontrolu a budeme pokračovat.....
Být Tebou, dojdu k dětský, aby Tě na tu neurologii poslala. Alespoň u nás teda musí být doporučení od dětský.
Hezký zbytek večera.
Moje zkušenost s Vojtovkou a řvaním…čím jsou větší tím řvou víc
protože tak strašně chtějí dělat něco co je baví a ne co jim nutím já.
Klukům je 8 měsíců a cvičíme od 2,5 měsíců - teď už mi doslova utíkají z pod rukou a řvou tak jako bych je vraždila:) z mýho pohledu je to spíš o temperamentu dítěte - ale mně to prostě k tomu cvičení patří, kdyby náhodou brečet přestali, tak by se mi to zdálo divný.
Lupito, my jsme taky začli cvičit kvůli tomu, že malej si zvykl dávat hlavičku na jednu stranu, pak nepásli koníky (oba), nedrželi hlavičku v trakci, no a postupně se vše srovnalo a jeden teď naopak předběhl tabulky
takže už cvičím jen s jedním (jaká pohoda ![]()
Lupito, jinak se doporučuje dítě stimulovat z té pasivní strany, např. hračky, přicházet k postýlce z té neoblíbené strany atd. U nás to ale žádnej efekt nemělo a čím dřív to začneš řešit tím líp. Te´D se takovýhle věci odstraňujou celkem jednoduše - u nás např. stačilo cvičit jeden týden jeden cvik a už začal hlavičku dávat i na druhou stranu.
díky moc , už jsem dnes poté, co se Vítek znovu přetočil na zádíčka, volala obv. pediatrovi a v úterý tam vyrazíme.
pa
Ahoj, myslím, že jsi udělala dobře. Čím dřív se začne cvičit, tím líp a tím rychleji se to upraví
já cvičím s naším malým už skoro 4 měsíce, teď jsem změnila rehabilitaci, tam, kam jsem chodila do teďka jsme měli mladou fyzioterapeutku a už si moc nevěděla s Kubou rady, tak jsem to změnila. Byla jsem tam zatím jen u Dr., v pondělí jdeme na cvičení. Doufám, že to tam bude lepší než doposud a už dlouho cvičit nebudeme. Kuba u toho taky pláče, ale protože vím, že ne bolestí, tak jsem si už na to zvykla, ale hlavně v šestinedělí jsem teda měla co dělat, no jo, hormony… ![]()
pepen píše:
Lupito, jinak se doporučuje dítě stimulovat z té pasivní strany, např. hračky, přicházet k postýlce z té neoblíbené strany atd. U nás to ale žádnej efekt nemělo a čím dřív to začneš řešit tím líp. Te´D se takovýhle věci odstraňujou celkem jednoduše - u nás např. stačilo cvičit jeden týden jeden cvik a už začal hlavičku dávat i na druhou stranu.
Vítek normálně používá obě strany, otáčí se, když ho něco zaujme, ale stejně je tak nějak nakřivo nebo co… ![]()
capinka píše:
Ahoj, chtela jsem se zeptat, jestli nekdo cvicite vojtovu metodu. My zaciname za tyden a mam z toho strach, protoze vim a slysela jsem, jak u toho deti priserne breci. Nevim, jestli na to budu mit nervy a srdce je takto trapit. Rekli nam, ze zadnou odchylku od vyvoje nemaji, jen jsou trochu nestabilni v paseni konicku a je potreba jim posilit brisni a zadove svaly.
Pokud cvicite, vidite nejake vysledky?
Ahoj,
Vojtovku cvičíme teprve měsíc (Háňa měla predilekci hlavičky na pravou stranu) a musím říct, že se v pohybu ohromě zlepšila. Nedávno se mi dokonce sama překulila na bříško, a i když pod sebou nechala ručku, tak to je úspěch.
Je to sice záhul to stíhat a i vydržet to psychicky, když u toho mimísové řvou, ale za nás rozhodně ![]()
Tak jsme dneska byli u doktorky přes rehabilitaci, a mrňavá dostala cvičení, že hrbí ramena, poslali nás ta z neurologie, na kterou nás zase poslala obvoďačka kvůli predilekci hlavy k pravé straně. Takže jsme se dozvěděli, že v hlavě, respektive krku vlastně problém není, že je to v těch ramenou, jak je má zdvižená, a naučili mě, jak s ní cvičit.
Tatínek byl zase hrozně chytrej, cestou domů mi opakoval, jak to mám dělat, a jak je to podle jeho názoru, docela jsem se držela, abych na něj nevybafla, že to teda má cvičit on.
Protože mrňavá samozřejmě hrozně vřeští.
No, a mě se chce brečet taky, i když je vidět, že to pomáhá, po tom cvičení hned drží hlavu na břiše jinak, líp…
Ale jak tu někdo psal, nebejt toho, že mám úžasnou tchyni, tak bych asi potřebovala nějak nafouknout den, protože jsem vzala zakázku na ilustrování snáře, což je docela monstrprojekt, a do toho chlap chodí do práce, a ač s malou pomáhá, tak jen v rámci omezenejch možností… a zkombinovat to, aby se najedla, vyspala, vypásla, provětrala opruzenej zadek (na což se musí zatopit) a teď ještě cvičit 4× denně…
uf! ![]()
Jo, a vím, že jsem vlastně nepoložila žádný dotaz, ale v podstatě si potřebuju zase podrbat, uklidnit se a tak vůbec… a vím, že tady jsou samé fajn ženy, s kterými mi pomáhá mluvit. ![]()
Ahoj.Tak mi cvyčily taky vojtovku,s tím,že dr.používá jen nějaké prvky,ne celou metodu,protože to prý neschvaluje,že je to fakt drastický a někde dokonce i zakázaný,ale teda fakt mě překvapilo.Během měsíce neskutečný rozdíl a po dvou měsících luxus.stálo to mě a malýho teda nerváky a řev,a to 5 krát deně,ale stálo to za to.Nenechala jsem se odradit tím,co jsem četla a paráda.Fakt je to super poznat během chíle,a to jsme na tom byly HODNĚĚĚĚĚ ŠPATNĚ.Neboj se toho,je to pro prcky a fakt lepší,než nějaký obyč rehábka na x let.Když jsem to zvládla já ten můj nervák,tak vy to dáte levou zadní.
![]()
ahoj, pár dní cvičíme vojtovku s 4,5 měsíčním mimi, kvůli predilekci hlavičky, no a co jsme začaly cvičit, přijde mi, že tu hlavičku naklání ještě mnohem víc než předtím! myslíte, že to je nějaká reakce na to cvičení a známka toho, že se něco děje? nestalo se to taky někomu?
sookie píše:
ahoj, pár dní cvičíme vojtovku s 4,5 měsíčním mimi, kvůli predilekci hlavičky, no a co jsme začaly cvičit, přijde mi, že tu hlavičku naklání ještě mnohem víc než předtím! myslíte, že to je nějaká reakce na to cvičení a známka toho, že se něco děje? nestalo se to taky někomu?
ahoj mám euzavřenou skupinu kdyby jsi měla zájem a chtěla se podělit o pocity tak mi pošli žádost.
Jinak mi to přijde, jestli špatně necvičíš? Nám se to zhoršovalo když jsme špatně cvičili, zavolej si na rehabku a domluv se na kontorlu, nebo at ti poradí.
Ahoj
Jdu pro radu, před týdnem jsme začali s Vojtovkou se 4měs. chlapečkem
![]()
Stáčí se nám k jedné straně, tak aby neměl skoliosu a srovnalo se to. Jde prý o problém hlavně v pánvi. Cvičíme zatím dva cviky - první je, že mačkáme bod pod prsní bradavkou - tohle cvíčo zvládáme úplně v pohodě. Dnes jsme dostali přidavek a to na bříšku
, ručičku jakoby podél tělíčka, zafixovat hlavičku obočím do strany a nadzvednout kyčel - no pro mě naprostá hrůza!
Prý nás čeká ještě přidání posledního cviku a to na boku ![]()
Nemáte některá zkušenost s touto sestavou, zajímalo by mě, jak vypadá ten poslední cvik, abych se na to psychicky připravila
![]()
Jak dlouho jste to museli dělat a za jak dlouho byly vidět výsledky?
@SarkaLo My cvičíme polohu na boku. Jsou různé způsoby provádění. My to máme takhle - malý leží na boku, já zafixuji jednou rukou pánev a „tahám“ za ni a druhou rukou se mu zapřu pod lopatkou a tlačím ji na opačnou stranu než tahám pánev. http://www.fyzioterapeut-praha.eu/…metoda-2.JPG