Vrácení daně na manželku

235
10.9.13 21:56

Vracení daně na manželku

Ahojky všem.
Ikdyž je ještě čas, ale ráda bych se informovala dopředu.
Poradí někdo, co vše budu potřebovat k tomu, aby za mě manžel mohl odvést daně? Kam jít a co mít k tomu nachytáno. Děkuji všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10.9.13 21:59
@andrea85 píše:
Ahojky všem.
Ikdyž je ještě čas, ale ráda bych se informovala dopředu.
Poradí někdo, co vše budu potřebovat k tomu, aby za mě manžel mohl odvést daně? Kam jít a co mít k tomu nachytáno. Děkuji všem.

no tak az bude mit nachytanou zajímavou castku, muze klidne ke mne… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5372
10.9.13 22:09

Asi se spíš ptáš na to, co vše mít připravené na to, aby manželovi vrátili daň za vyživovanou manželku (ne aby manžel mohl za tebe odvést daně). Ono je to asi různé. U mého manžela zaměstnavateli stačilo, že jsem podepsala čestné prohlášení, že za dané zdaňovací období jsem neměla příjem vyšší než xxx Kč (nevím z hlavy, kolik to je, dohledej si na netu). Ale vím, že někde chtějí přímo potvrzení od sociálky (možná v případech kdy žena ještě část roku pracovala nebo pobírala peněžitou pomoc v mateřství). V každém případě je na to opravdu ještě čas, z logiky věci nemůžeš 3 měsíce před koncem zdaňovacího období chystat nějaké potvrzení o příjmech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
10.9.13 22:30

@andrea85 Předpokládám, že se ptáš na vrácení daně, ne na odvedení :) Stačí ti potvrzení, že sis za minulý rok nevydělala víc než 68000. Někde stačí čestné prohlášení, někde chtějí potvrzení o příjmech. Rodičovský příspěvek se do toho nepočítá, mateřská ano. Každopádně času máš ještě dost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
10.9.13 23:27
@Z.jev píše:
@andrea85 Předpokládám, že se ptáš na vrácení daně, ne na odvedení :) Stačí ti potvrzení, že sis za minulý rok nevydělala víc než 68000. Někde stačí čestné prohlášení, někde chtějí potvrzení o příjmech. Rodičovský příspěvek se do toho nepočítá, mateřská ano. Každopádně času máš ještě dost

A co částečný invalidní důchod + mobilita, to se do toho počítá nebo ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
10.9.13 23:32

@zvědavá borůvka důchod se pokud vím započítává, příspěvek na mobilitu nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
10.9.13 23:42

@Z.jev

Díky za info :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
finduska
10.9.13 23:53

Počítá se od ledna do prosince? nebo od dubna do dubna?(myslím že daně se dělají na jaře..

• Citovat
  • Upravit
24320
11.9.13 06:35
@finduska píše:
Počítá se od ledna do prosince? nebo od dubna do dubna?(myslím že daně se dělají na jaře..

Pocita se od ledna do prosince. Danove priznani se musi podat do konce brezna zalezi jak to tam vychazi. Vraceni probiha zhruba v dubnu kvetnu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
11.9.13 12:02

A můžu se zeptat kolik se tak vrací?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
finduska
11.9.13 12:10

Tusim, ze mi nekdo rikal az dva tisice mesicne

• Citovat
  • Upravit
645
11.9.13 12:55

24 000? to by byla dobrá injekce :D tak to jsem zvedava

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
11.9.13 23:45

Je ta částka nějak ovlivněna platem manžela?
Resp. pokud vydělává málo, taky dostane tolik?
:think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vysvětlení
12.9.13 10:53

Odpočet daní za manželku samozřejmě ovlivňuje to, jakou má manžel mzdu a kolik skutečně na daních v daném roce odvedl. Je to sleva na zaplacených daních, ne bonus, který by manžel dostal i kdyby daně neodvedl. Stačí se podívat na výplatní pásky, kde jsou uvedeny zálohy na daň (po uplatnění měsíčních slev), které manžel odvedl. Když se sečtou všechny zálohy na daň po uplatnění měsíčních slev, tak pokud bude součet všech záloh za rok vyšší než 24 840,–Kč, dostane manžel tuto plnou částku zpět (daňový odpočet na manželku), pokud budou zálohy nižší, dostane manžel vždy zpět jen tolik, kolik na zálohách odvedl. V případě nízkých příjmů manžel vlastně skoro neplatí daně, tak mu není z čeho slevovat, např. pokud by chlap bral 11000,–Kč/hrubého, tak téměř celou daň mu pokryje sleva na něj a zaplatí daň jen 150,–Kč/měsíčně, manželku si pak za rok může odečíst, ale vrátí se logicky jen to, co zaplatil, tedy 12×150,–Kč=1800,–Kč. Je to naprosto logické, pokud státu málo odvedete, nemůžete dostat zpět hodně. Naopak pokud chlap odvádí státu každý měsíc tisíce (ze kterých dotuje další občany), tak mu stát umožní odečíst si manželku a vrátí mu na daních více (až do té maximální částky 24 840,–Kč). Snad je to jasné :-)

• Citovat
  • Upravit
6160
12.9.13 13:22

Super, děkuji za perfektní vysvětlení :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat