Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojte holky,
jsem strašně vytočená…nastíním situaci. Manžel pracoval u soukromníka, od 1.ledna 2013 do 19.února 2013 byl v pracovní neschopnosti, od 20. února je v novém zaměstnání. Od bývalého zaměstnavatele se mu podařil dostat pouze zápočtový list. Stále mu i přes neustálé upomínání chybí evidenční list důch. pojištění a papír na daně za období od 1. ledna do 19. února 2013(myslím, že se to jmenuje potvrzení o zdanitelných příjmech). Dnes se dozvěděl, že soukromník ukončil živnostenskou činnost. Může mu ten papír vůbec ještě vystavit? Nebo je nějaká jiná možnost jak finančnímu úřadu dokázat příjmy a zaplacené daně za to určité období, když byl na nemocenské a pobíral pouze dávky nemocenského?
Doufám, že mi rozumíte. Budu ráda za každou radu.
Jsem strašně naštvaná, ono nestačí, že nám dluží peníze na výplatách, ještě kvůli němu příjdeme o vracení daní. ![]()
@terulkaslunicko píše:
Ahojte holky,jsem strašně vytočená…nastíním situaci. Manžel pracoval u soukromníka, od 1.ledna 2013 do 19.února 2013 byl v pracovní neschopnosti, od 20. února je v novém zaměstnání. Od bývalého zaměstnavatele se mu podařil dostat pouze zápočtový list. Stále mu i přes neustálé upomínání chybí evidenční list důch. pojištění a papír na daně za období od 1. ledna do 19. února 2013(myslím, že se to jmenuje potvrzení o zdanitelných příjmech). Dnes se dozvěděl, že soukromník ukončil živnostenskou činnost. Může mu ten papír vůbec ještě vystavit? Nebo je nějaká jiná možnost jak finančnímu úřadu dokázat příjmy a zaplacené daně za to určité období, když byl na nemocenské a pobíral pouze dávky nemocenského?
Doufám, že mi rozumíte. Budu ráda za každou radu.
Jsem strašně naštvaná, ono nestačí, že nám dluží peníze na výplatách, ještě kvůli němu příjdeme o vracení daní.
Když byl na nemocenské, žádné daně neplatil a tudíž za to období o žádné daně nepříjde. Důchodový list po něm (myšleno po zaměstnavateli) bude vyžadovat OSSZ a ta si ho „pohlídá“ aby ho dodal. Vám by pak mohli vystavit opis. Jinak potvrzení o zdan. příjmech pokud nemáte k daňovému přiznání napíše manžel čestné prohlášení že od 1.1.2013-.19.2.2013 byl na nemocenské a tudíž neměl žádné zdanitelné příjmy.
Ahojky
Chtěla bych se zeptat jestli mám nárok na vrácení daní, když jsem byla na mateřské 3 roky a teď od října jsem nastupovala do práce. V práci jsem podepisovala růžový papír. Děkuji
@mili88 píše:
AhojkyChtěla bych se zeptat jestli mám nárok na vrácení daní, když jsem byla na mateřské 3 roky a teď od října jsem nastupovala do práce. V práci jsem podepisovala růžový papír. Děkuji
Pokud byla nějaké zálohy na daň sraženy, pak nárok je, záleží na příjmu.
Oživuji diskuzi… holky… manžel je zaměstnanec. Máme tříletého syna a nyní skoro pětiměšíční holčičku. Do září jsem pobírala klasickou tříletku na syna (7.400,–) a od té doby 15.400,– klasika půlročku od zaměstnavatele na dceru. Manželovi loni vraceli daně na syna cca 20.000,– Kč. Nevíte jak to bude letos? Vůbec tomu nerozumím a neznám prakticky ani kritéria. Jak to vlastně funguje? Dík za info… ![]()
Ahoj, no jestli manželovi vloni vraceli 20tis, tak asi uplatnil slevu na manželku (která neměla příjmy vyšší než 68 tis. za rok).
Takže pokud ty jsi letos neměla příjmy vyšší než 68 tis. ročně (do příjmu se nepočítá rodičovský příspěvek, ale počítá se tam mateřská), tak si letos manžel uplatní slevu na tebe (24.840), daňové zvýhodnění na první dítě (13.404) a poměrnou část od data narození druhého dítěte (13.404/12*5?).
Zvýhodnění na děti se ale uplatňuje měsíčně, pokud to své mzdové účetni nahlásí, takže na konci roku by maximálně přibyla ta sleva na tebe.
Kolik mu ale nakonec vrátí záleží na tom jak vysoké daně během roku odváděl.
Takže bez dalších údajů ti to tady nikdo nevypočítá.
Můžes se aspoň podívat na jeho výplatní pásku, jestli tam má uplatňované zvýhodnění na děti měsíčně…
@Dafné super, takhle mi to bohatě stačí. Trošku jsme se dohadovaly s jeho účetní, která mi právě chvíli tvrdila, že se do toho počítá i rodičák. Ale už mi volala a říkala, že to popletla. Díky za info ![]()
Ahoj, také bych měla jeden dotaz. Minulý rok v říjnu jsem nastoupila do zaměstnání na HPP, dříve jsem byla u stejného zaměstnavatele na DPP. Je to moje první zaměstnání, předtím jsem byla na střední škole. Dnes mi přišla výplatnice a vrací mi 6000 na daních. Nevíte za co by mi to mohli vrátit? Samozřejmě jsem ráda, ale zajímá mě to. ![]()
No zřejmě byla daň za rok 2013 o 6000 menší než zálohy, které Ti zaměstnavatel v průběhu roku srazil.
Ahoj holky
Potřebovala bych zjistit jestli mi budou vracet na daních něco za nemocenskou? Marodila jsem loni celkem 74 dní. Nic z daní si neodečítám, jsem bezdětná a plat mám cca 17.000Kč čistého. Děkuji za radu
Ano. Po dobu dvou měsíců jste nemohla čerpat slevu na poplatníka - 2070,–/měsíc.
Dej si to kalkulačky, nárok na odečet je i v době nemocenské. Takže pravděpodobně dostaneš něco zpět.
Minimálně dostaneš těch 2070,–Kč zpět - možná i více, záleží od kdy jsi měla nemocenskou. Jestli byla celé dva měsíce od prvního + zbytek nebo byla tvá nemocenská roztahaná do tří měsíců
@terrka83 Byla jsem na nemocenské od 10.5.-7.6. a od 18.11.do konce roku. Děkuji za odpovědi ![]()