Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Devcata, prosim nevite, zda se dane za manzelku ( 24.800) vraci najednou nebo po castech? Slysela jsem ze u tak vysoke castky to nejde najddnou? Jakou mate zkusenost
@Bibík13 daň na manželku se nevrací, to není daňový bonus. Pokud si nevyděláš ty určitý prachy, tak si manžel může snížit daňový základ. ALe jediný, co se při ročním zúčtování vrací v celé výši, tak je bonus na děti, pokud si je ani jeden z manželů neuplatňuje měsíčně, ne?
Taky si myslím, že na manželku není daňový bonus, a le je to škoda, protože by nám to bodlo. Bonus je jen na dítě.
Částka se vrací najednou a uplatňuji děti (na ty mám úlevy v práci) i manžela
@Bibík13 pokud vyšlo, že je z čeho uplatnit slevu na manželku, tak ji vrátí najednou…
@Anonymní píše:
@Bibík13 daň na manželku se nevrací, to není daňový bonus. Pokud si nevyděláš ty určitý prachy, tak si manžel může snížit daňový základ. ALe jediný, co se při ročním zúčtování vrací v celé výši, tak je bonus na děti, pokud si je ani jeden z manželů neuplatňuje měsíčně, ne?
sleva na manželku je sleva na vypočítané dani, ne z daňového základu… máš v tom trochu zmatek…
@Regina Hero píše:
@Bibík13 pokud vyšlo, že je z čeho uplatnit slevu na manželku, tak ji vrátí najednou…sleva na manželku je sleva na vypočítané dani, ne z daňového základu… máš v tom trochu zmatek…
takže je to stejné jako na děti a vrátí to v penězích?
@terinka4444 píše:
takže je to stejné jako na děti a vrátí to v penězích?
jo, v penězích… v naturáliích se daně nevrací
![]()
Ano, je to stejné jako sleva nad děti, jen sleva na manželku se nevyplácí jako daňový bonus do mínusu, takže jen v případě, že je z čeho vracet… když má někdo malé příjmy, tak mu prostě nevrátí celou částku, ale jen do nuly…
@Regina Hero píše:
jo, v penězích… v naturáliích se daně nevrací![]()
![]()
Ano, je to stejné jako sleva nad děti, jen sleva na manželku se nevyplácí jako daňový bonus do mínusu, takže jen v případě, že je z čeho vracet… když má někdo malé příjmy, tak mu prostě nevrátí celou částku, ale jen do nuly…
tak jsem to myslela
![]()
Jsem na rodicaku, takze narok ma, kdyz dostal za pul roku co jsem byla na materske…slo mi o to jestli to bude dohromady ![]()
Ahoj potřebuji radu manžel mě chce uplatnit v daních ale učetní nechtěla vůbec potvrzení že nemám příjem ani čestné prohlášení prostě že to není třeba. Mě se to nezdá mám obavy aby to bez toho šlo udělat ![]()
Povinné není ani prohlášení ani žádné potvrzení. Věřšina účetních to chce, aby byly kryté v případě kontroly.
@Hanula1212 Díky tak snad nám to tam dá a nepřijdem o penízky. Dá se to když tak nějak dodělat v případě že by mu tam tu slevu na vyživovanou osobu nedala?
Není problém, vyžádá si potvrzení o příjmu a dá si přiznání na FÚ.