Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@bramburka81 píše:
Tak je možné, že u bytového družstva je to jiné, my jsme měli byt v osobním vlastnictví.
JJ, rozdíly tam jsou.
@šamotka píše:
A kde toho, co ty peníze platil najdeš. Ha. A društevní byt si nekupuješ, kupuješ si členská práva. U nás bytové družstvo stav vody nezajímal, vše měli ve stanovách, vyúčtování dělali 1× ročně a nový majitel přebírá veškerá práva a povinnosti k bytu. To, co si kupující s prodávajícím sjednají je nezajímá.
Pokud podepisujes s druzstvem nejakou smlouvu, tak tam jasne musi byt napsano, o jaka prava jde. Normalni slusny lidi na sebe nechavaji u druzstva kontakt-telefon, email. A druzstvo je povinno udelat vyuctovani na zaklade predavaciho protokolu.
Jinak uplne mimo tema-doporucuju zakladatelce tu smlouvu projednat s pravnikem. Protoze je napadnutelna-ted jen teoreticky nastrel-pokud se rozhodne zakladatelka, ze preplatek byvale majitelce neda a ta se namichne a da ji k soudu, tak tu smlouvu u soudu napadne kazdy prumerny pravnik. Delam ucetni, vymaham dluhy a ve smlouve musi byt uvedeno o prevod jakych prav, povinnosti, zavazku jde. Jinak je to velmi snadno napadnutelny.
@Anonymní píše:
@šamotka nemusí ho snad hledat fyzicky, mají ČÚ ze kterého platby odchází, ha. a snad je rozdíl kolik v tom bytě bydlí lidí, podle toho se mění i náklady…výši zálohy na vodu a teplo si taky každý určuje sám na bytovém družstvu…
Ja platim najem pres Sipo, takze zadne CU na me druzstvo nema
@šamotka tak v tom případě k čemu je pak předávací protokol, to je v tom případě jen čár papíru k ničemu
to je snad od toho, aby se spravedlivě určila spotřeba a k tomu zálohy…třeba bývalá majitelka měla o polovinu menší zálohy než máme my…
@Ter85 píše:
Pokud podepisujes s druzstvem nejakou smlouvu, tak tam jasne musi byt napsano, o jaka prava jde. Normalni slusny lidi na sebe nechavaji u druzstva kontakt-telefon, email. A druzstvo je povinno udelat vyuctovani na zaklade predavaciho protokolu.
Jinak uplne mimo tema-doporucuju zakladatelce tu smlouvu projednat s pravnikem. Protoze je napadnutelna-ted jen teoreticky nastrel-pokud se rozhodne zakladatelka, ze preplatek byvale majitelce neda a ta se namichne a da ji k soudu, tak tu smlouvu u soudu napadne kazdy prumerny pravnik. Delam ucetni, vymaham dluhy a ve smlouve musi byt uvedeno o prevod jakych prav, povinnosti, zavazku jde. Jinak je to velmi snadno napadnutelny.
Zakladatelka píše, že je ve smlouvě uvedeno, že se převádí práva na doplatky i přeplatky.
A druzstvo je povinno udelat vyuctovani na zaklade predavaciho protokolu.
Nedělala jsem ani v jedno případě, takže si tou povinností nejsem jistá.
Ale musi byt napsano jakych preplatku-to jako i treba internet, televize, vsechno? Co exekuce? Cim se budete branit, az vam tam vlitne exekutor, kdyz nemate ani predavaci protokol?
@Anonymní píše:
@šamotka tak v tom případě k čemu je pak předávací protokol, to je v tom případě jen čár papíru k ničemu![]()
![]()
to je snad od toho, aby se spravedlivě určila spotřeba a k tomu zálohy…třeba bývalá majitelka měla o polovinu menší zálohy než máme my…
Nevím, třeba to jinak funguje u bytů v os. vlastnictví. Po nás to bytové družstvo nechtělo. Původní majitel byt promajímal jedné paní a tak každý rok doplácela, měla malé zálohy a my si je pak také o dost zvedali.
@šamotka ne my měli družstevní byt (už jsme ho ale převedli do OV), u nás to taky nevyžadovalo…asi jim je to jedno (jim jde jen o to, aby bylo všechno zaplaceno), ale my ho stejně dodali…formulář nám dal i realitní makléř…bylo tam zapsané všechno, počet klíčů…
A chtělo bytové družstvo po zakladatelce předávací protokol???
@šamotka píše:
Nedělala jsem ani v jedno případě, takže si tou povinností nejsem jistá.
Ale ano, pokud se menil najemce, jsou povinni to vyuctovani rozdelit. Ale na zaklade predavaciho protokolu. U ty smlouvy zalezi na formulaci. Ale na me to pusobi tak, ze nekdo vyskladal na drevo 790 000 na zaklade papiru, kde se pise, ze veskera prava prechazi na noveho majitele. Neznam presny obsah smlouvy, ale pokud ta smlouva nebyla konzultovana s pravnikem a nejsou v ni jasne vypsana jaka prava, jake zavazky, tak se to u soudu velmi lehce da napadnout. Ale je to kazdyho vec. Jen jsem psala svuj vlastni nazor.
Jeste jedna vec, delam ucetnistvi i pro jeden bytak a vim, ze tam vladne jeste komunismus a pravnik ci sbirka zakonu, tam nikdy neprekrocil prah, takze bych nespolihala na spravnost jednani drustva.
@Ter85 píše:
@bramburka81Ale musi byt napsano jakych preplatku-to jako i treba internet, televize, vsechno? Co exekuce? Cim se budete branit, az vam tam vlitne exekutor, kdyz nemate ani predavaci protokol?
My jsme předávací protokol měli
. Právě, že mi to přijde nepochopitelné bez předávacího protokolu, a tedy nevymahatelné. Ale opravdu nevím, jak se to liší u družstevního bytu a bytu v osobním vlastnictví. Je pravda, že kdysi před lety, když na mě moji rodiče převáděli členství v družstevním bytě, tak se žádný předávací prokol nepodepisoval.
Exekutora bych do toho neplantala, to už je mimo dotaz.
@bramburka81
Jen jsem tim exekutorem chtela zduraznit, mit ve smlouve konkretizovane, jaka prava a zavazky na zakladatelku presly, obzvlast, kdyz nema predavaci protokol. To si totiz muze v podstate kdokoli narokovat cokoli ![]()
@Ter85 píše:
Ale ano, pokud se menil najemce, jsou povinni to vyuctovani rozdelit. Ale na zaklade predavaciho protokolu. U ty smlouvy zalezi na formulaci. Ale na me to pusobi tak, ze nekdo vyskladal na drevo 790 000 na zaklade papiru, kde se pise, ze veskera prava prechazi na noveho majitele. Neznam presny obsah smlouvy, ale pokud ta smlouva nebyla konzultovana s pravnikem a nejsou v ni jasne vypsana jaka prava, jake zavazky, tak se to u soudu velmi lehce da napadnout. Ale je to kazdyho vec. Jen jsem psala svuj vlastni nazor.
Jeste jedna vec, delam ucetnistvi i pro jeden bytak a vim, ze tam vladne jeste komunismus a pravnik ci sbirka zakonu, tam nikdy neprekrocil prah, takze bych nespolihala na spravnost jednani drustva.
A není možné, že by to měl každý byťák jinak s tím předávacím protokolem. Oba byty jsem řešila se stejným byťákem.
U nás na družstvu taky pripadne preplatky a nedoplatky přechází na nového družstevníka, takže bych ji nedala nic. Ať se zajímá, ale buď v klidu, v právu jsi ty.