VŠ, nebo řemeslo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1183
12.1.13 11:07

Tak toto je těžká otázka. Musíš zvážit, co by tě bavilo a zajímalo a zohlednit, jaká je poptávka a nabídka práce ve vašem regionu. Taky zvážit své časové možnosti a trochu i to, co jsi vystudovala nebo dělala před tím a jak ti to případně šlo. Obecně jsem o tom nedávno přemýšlela a myslím si, že je skoro lepší dobře umět nějaké řemeslo. Dnes je po šikovných řemeslnících velká poptávka a je jich nedostatek. Taky umět netradiční jazyky není od věci, dá se udělat rekvalifikace třeba na účetnictví, daně, to bude potřeba taky pořád a dá se to dělat i třeba jen na půl úvazku při dětech, dál třeba personalistika a co já vím. Možností je spousta. Já třeba teď zvažuji studium na všeobecnou sestru. Tak nějak asi nebude špatné rozhodnutí ani řemeslo, ani vš, jde o to, dobře zvolit obor. Já třeba u svého syna hodně uvažuju, že by šel spíš na řemeslo, kde si může udělat pak i maturitu a pokud by chtěl dál, ať si pak jde klidně na VŠ, ale v tom základu ať už něco pořádného umí rukama. Na tu VŠ vždy není záruka, že se dostane, nebo, že tam vydrží a kdyby měl třeba jen gympl před tím, tak co pak asi tak může jít dělat? Jen asi nějakého agenta s teplou vodou, nabízeče kravin, obchoďáka, pojišťováka a to teda bych fakt nerada. Takže asi tolik za mě. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.1.13 11:13
@kamillka2 píše:
Já přemýšlím že si udělám disainerstvi to by me děsně bavilo!!! já mám teda stavební VŠ a druhou VŠ práva ve stavebnictví, a dost silně myslím na to disainerstvi… zkus třeba toto odvětví pokud by té to bavilo…můžeš pak jet taky sama na sebe…

Podle mě na designéry nemají lidi moc peníze - tak jako obecně… Asi záleží i na regionu. Kolik znáš lidí, co si zaplatí designéra (např. bytového) nebo třeba zahradního architekta. Vím, že se dá dělat design i jiným směrem, ale poptávka po těchto lidech nebude veliká - vyloženě přemýšlím, co by se dalo dělat „na sebe“, když už.

@kamillka2 píše:
@Angua : ženu mám elektrotechnicku dávám ji 16 tis měsíčně čistého. šikovná holka ale má maturitu. teď jsem vyhazovala podlahare s 5 letou praxi a podlahu z…l tak dokonale že letěl z minuty na minutu. psala jsem jen jaká je poptávka. manikerek, kadernic atd. je mnoho, pokud budeš nejlepší z nejlepších ( a moc ti to přeji) budeš mít nával ale je to na OSVC budeš muset mít lidí. vše chce praxi!!!

No ale paní není po rekvalifikaci, ne? Když to studovala, tak co by ne, tys jí jako žena dala šanci, pochybuju, že moc chlapů by ji zaměstnalo, aniž by musela být 3× lepší, než ostatní mužští uchazeči o toto místo. Samozřejmě jen praxe nestačí, ale když člověk používá hlavu a začne se o obor trochu zajímat, tak je to dobrý předpoklad, aby tomu tak bylo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.1.13 11:15
@mončís píše:
A není tu někdo kdo si dělal během mateřské kurzy v Aj?

To ti zase tolik nedá, nejlepší je vycestovat. Ale jazykovek je plno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.1.13 11:19

@Angua : třeba já platím zahradního architekta, a disaniera potřebují stále pro svou práci, musis mít jen ostre lokty. mají peněz opravdu dost. stačí se dostat k jednomu movitemu a ten té doporučí atd. protože v tomto odvětví jdevtva práce vidět a výsledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.1.13 11:34

@kamillka2 tak já myslela běžného člověka… Já bych třeba zahradního architekta momentálně potřebovala, ale když jsem se dívala na ty ceny, tak to nedám - nemůžu. A takových lidí je v tomto regionu drtivá většina, neznám nikoho, kdo by si to mohl dovolit. Ale stříhat se chodí všichni :mrgreen: (ber s nadsázkou, prosím, ne doslova) Mně přijde lepší mít denně 10 malých zakázek, než měsíc sedět a čekat, že přijde nějaká obrovská - jestli vůbec - mám radši trochu jistotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.1.13 11:37

@Angua : to určitě. to ti schvaluji. jen říkám že když je člověk dobrý v oboru nabídky se mu hrnou. mám známou disanierku v severních čechách. a práce má nad hlavu…ale ona je špička…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.1.13 11:44

@kamillka2 to je určitě možné, netvrdím, že jsou bez práce :mrgreen: Zas abychom se neodchýlily tolik od tématu, je potřeba i uvažovat případ zakladatelky - představuju si, že taková práce vyžaduje hodně ježdění, 100 km žádná vzdálenost, když je člověk dobrý, pak přijede a ještě to musí taky někdy vymyslet, zpracovat… A s malým dítětem takové vytížení nic moc… A aby se člověk chytil, tak je třeba ze začátku zabrat (ale to ve všem), nemůže většinu lidí odmítnout, že se jí to nehodí, protože dítě má teplotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
12.1.13 13:00

No ona je vysoka skola a vysoka skola. Vysoka skola technickeho zamereni(stavebni, strojni, prirodovedecka fakulta) se od remesla vlastne moc nelisi, je jeho nadstavbou. Tam bych rekla, ze to treba i smysl takhle pri materske ma. Nevim, kolik levorukych studuje strojarnu, u nas na prirodovede v mem technickem oboru nikdo takovy nebyl.

Obor sociální politika a sociální práce- pri vsi ucte bych rekla, ze to smysl moc nema. Zjistila bych si nejdrive uplatnitelnost v tomto oboru.

Schopny remeslnik vydela vic, nez kdyz si pak pujdes sednout na bez praxe urad. Schopny ekonom/vedec/pravnik/IT pak zase vydela vic nez ten schopny remeslnik a praci sezene „snadno“.

A pak k tomu Bc… Pokud je to obor, ktery skutecne je koncipovany jako trilety a nema navazujici magisterske studium, tak mozna tento titul vuznam ma. Pokud z tohoto oboru normalne vychazeji lide s Mgr./Ing., tak dle meho smysl nema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
12.1.13 13:00
@Angua píše:
Tak ve fabrice se rukama uživíš i s VŠ, oni je tam při zápisu neodřezávají :mrgreen:

Ale do fabriky tě s VŠ dělat rukama nevezmou. Znám několik případů. Přijmou tě na brigádu, ale ne na stálo.

Když to posoudím ze svého pohledu, tak já své děti dám na řemeslo. Pak si VŠ můžou kdykoliv udělat, když budou chtít. Ale dobrý řemeslník se má dobře. Když umí a není líný. V tom mám jasno.
Ale podle mě by to šlo obtížně při mateřské. :think: Leda, kdybys měla hlídání. Myslím denně. To asi dálkově nejde. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
12.1.13 13:09
@jirabobes píše:
Ale do fabriky tě s VŠ dělat rukama nevezmou. Znám několik případů. Přijmou tě na brigádu, ale ne na stálo.Když to posoudím ze svého pohledu, tak já své děti dám na řemeslo. Pak si VŠ můžou kdykoliv udělat, když budou chtít. Ale dobrý řemeslník se má dobře. Když umí a není líný. V tom mám jasno.
Ale podle mě by to šlo obtížně při mateřské. :think: Leda, kdybys měla hlídání. Myslím denně. To asi dálkově nejde. :nevim:

Ale ono obecne schopny clovek, kdyz umi, neni liny a neboji se, se ma dobre. At je to podlahar nebo chemik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1183
12.1.13 13:23

@jirabobes
Taky to takto nějak vidím s profesí syna, do budoucna. A učňák se dá i dálkově, jen pohledat školu. Vím, že dálkově šla loni kdesi kadeřnice, kuchařka, krejčová, ale je to náročné, hlavně ta praxe, skloubit to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.1.13 13:26
@jirabobes píše:
Ale do fabriky tě s VŠ dělat rukama nevezmou. Znám několik případů. Přijmou tě na brigádu, ale ne na stálo.Když to posoudím ze svého pohledu, tak já své děti dám na řemeslo. Pak si VŠ můžou kdykoliv udělat, když budou chtít. Ale dobrý řemeslník se má dobře. Když umí a není líný. V tom mám jasno.
Ale podle mě by to šlo obtížně při mateřské. :think: Leda, kdybys měla hlídání. Myslím denně. To asi dálkově nejde. :nevim:

Fakt ne? 8o To nechápu teda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
12.1.13 13:35
@Angua píše:

akorát, že z učňáku na VŠ (pokud tedy myslíš státní VŠ) je utopie…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
12.1.13 13:36
@Angua píše:

Kamarádka VŠ. Zoufalstvím by šla i uklízet, jako fakt. Jenže jí nevezmou, protože jako VŠ přece nemůže uklízet. Tak to dělá jako brigádu. HPP jí nikdo nenabídne ani jako pomocná síla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mončís
12.1.13 13:39

@Emilie s tim jsem se taky hodně setkala, že VŠ nevezmou na takový práce jen kvůli tomu, že by ten dotyčnej očekával větší peníze protože má školu. A nebo, že nadřízená má,,jen" maturitu tak přece nevezme někoho pod sebe s VŠ, ještě by jí mohla připravit o flek..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze