Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kakadel Naše děti půjdou pravděpodobně do domácího vzdělávání pod kmenovou školou, kterou vybereme dle aktuální obsazenosti v daném čase a též podle zkušeností s „domškoláky“ a podporou těchto rodin, dle kvality vztahů škola-rodiče-žáci, atd. Mám pár tipů, ale kompletní přehled určitě nemám.
Nebudu samozřejmě ty děti učit někde doma v pokojíčku u stolu nad učebnicí, to bych je rovnou poslala do tý školy, navíc oba normálně pracujeme. Místo toho se domluvím s rodiči v okolí na komunitním vzdělávání malé skupinky dětí (ofiko máte děti v DV a ručíte si za to před zákonem sami, ale ve výuce se střídáte, nebo se složíte na učitelku, seženete si prostory, atd.). Konkrétní způsob výuky pak závisí na naturelu rodičů, někdo jde víc přes „knihy“, někde dominují veřejné vzdělávací instituce typu muzea, výstavy, někdo na to jde víc „životem“, cestováním, atd.
Za mě je tohle nejschůdnější varianta - mám dohled nad tím, co se v tý škole (vzdělávací skupině) děje, jak tam mý dítě prospívá, můžu (musím a chci) se na tom sama podílet a tvořit to a je to samozřejmě legální.
Pro mě je tohle natolik zásadní, že kdyby můj muž byl naopak zásadně proti, tak bych s ním ty děti prostě neměla. Takže asi neporadím, možná mu můžeš doporučit kouknout na tu občanskou iniciativu. Ale lidi prostě nemění zažitý vzorce myšlení, dokud nezažijou nějaký „aha“ moment, prostě dokud míra „diskomfortu“ nepřesáhne určitou hranici, kdy si řeknou „takto to už opravdu nejde“. Jako první mechanismus vždy nastupuje racionalizace typu „není to tak hrozný, měl jsem tam aspoň kamarády, nenávist k učitelům nás stmelila, atd“. ![]()
Nejhloupější ze všech stoprocentně nejsi. Minimálně, pokud jsi na SOŠ, tam s tebou bude někdo, kdo dělá více pravopisných i gramatických chyb než ty. Za další čím je někdo méně inteligentní, tím více si to nebude uvědomovat. To není tvůj případ. A v neposlední řadě si uvědomuješ nějaký svůj problém a chceš s ním něco dělat, neobvinujes z něj ostatní, to zase ukazuje na dobrou sebereflexi.
Pokud už jsi na střední, známky už můžeš vypustit, já bych se klidně zaměřovala na to, abych se učila, co mě hlavně baví nebo mi to k něčemu bude, pokud v nějakém predmetu nic takového není, tak ať hlavně prolezes. S ostatními se neporovnávej, k ničemu to není a nic důležitého to o tobě nevypovídá, pokud tvoje slabosti učitel vyzdvihuje před třídou způsobem, jaký popisuješ, ukazuje to na jeho neschopnost, ne tvojí ![]()
Já asi úplně nedokážu pochopit lidi, které někdo šikanoval - naštěstí jsem to osobně nezažila. Ani z jedné strany. Ze školy žádné trauma nemám - vlastně ani nikoho koho by škola (učitelé/spolužáci/učivo) nějak deptalo neznám. V tomto ti zakladatelko bohužel nedovedu poradit.
Podle mě je důležité učit se a průběžně si opakovat maturitní předměty. Dále se učit cizí jazyky a předměty, které by tě v budoucnu budou živit (nebo v čem bys chtěla pokračovat na VŠ). Ze zbytku předmětů stačí projít (poslouchat výklad ve škole, naučit se na zkoušení/písemku, a pak to v klidu zapomenout).
Zakladatelko, nemáš třeba nějakou poruchu učení (dyslexii, dysgrafii atd.) nebo poruchu pozornosti. Zkus si o tom něco přečíst.
Ještě mě napadá, jestli nejsi ze školy příliš ve stresu. Při velkém stresu si člověk obtížně něco zapamatuje. Zkus se naučit nějakou relaxační metodu, třeba autogenní trénink (tj. jedna ruka je teplá těžká..) např. tady https://www.drnespor.eu/relaxcz.html
Na upevnění základů angličtiny zkus YouTube Bronislav Sobotka
https://m.youtube.com/…9koK7zpUALSQ
Mně se v dospívání líbil a možná mě i trochu ovlivnil americký televizní seriál z prostředí SŠ ‚Beverly Hills 90210‘ (z 90. let).
Zkus si ve třídě najít alespoň jednu kamarádku, to ti hodně pomůže.
Na postavě, vzhledu a socializaci pomalu pracuj. Nic ti neuteče. Hlavně se snaž NEuzavřít do online světa. Najdi si koníček, který tě baví a při kterém se naučíš přirozeně komunikovat s lidma.
Jestli máš možnost svěř se rodičům, prarodičům nebo někomu ve škole. Také existují různé poradenské telefonní a online „linky bezpečí“. Jak tu někdo zmínil jsou i skupiny na Facebooku.
Přeji ti hodně štěstí 🍀. Všechno určitě zvládneš. Dospívání je těžké období pro všechny i pro spolužáky, kteří vypadají cool a v pohodě. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.