Všichni řeší moji práci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2349
20.9.19 11:52

Nijak ty hemzy neřeš, poloviční úvazek s dětma je báječná věc a pokud vás netlačí peníze, tak je to dozajista nejlépe investovaný čas a energie. Každý nemusí za každou cenu roztáčet kolo kapitalismu, že jo.

Mimochodem taky nedělám na celý úvazek, a to ani nemám ani ty děti, není mi ani 30 a invalidní taky nejsem. Prostě se mi nechce, nemusím, uživím se a volný čas využívám na 100%. V budoucnosti s dětmi by mě ani nenapadlo jít na ten plnáč pracovat (mám velké štěstí, že si ten luxus mohu dovolit).

Nicméně ze zkušenosti vím, že tohle řada lidí nechápe a zpochybňuje, a ti se dělí na dvě půlky. Ti jedni mají zcela odlišný životní styl, práce je naplňuje a baví, a ta druhá půlka by sice nemakala, ale dovolit si to nemůže, tak reje. Názory ani jedné ze skupin mě moc neberou, protože s jedničkou si nikdy neporozumíme a dvojka jsou obyčejní pokrytci. Buď vděčná, že ti život umožnil užít si toho luxusu nemuset strávit mládí v robotě a že můžeš vzácný čas věnovat dětem, které ho dozajista ocení víc, než potenciální zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
20.9.19 11:56

Jinak taky na mě měl někdo kecy (myslím, že řemeslník, co pracoval u nás v domě, šla jsem do schránky pro poštu), že jsem doma dopoledne v pracovní den, že není jak mně nebo co, že se můžu válet doma 8o… tak mu říkám, já budu v práci celý víkend, snad mi to nezávidíte? :D Hodil po mně blbý pohled a nic neřekl… tož tak :lol: (měla jsem volno v pátek mezi dvěma a dvěma 12tkama)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2979
20.9.19 11:58

Reaguji jen na úvodní příspěvek:

Hele, řekla bych, že divné je okolí. Co je komu do toho, jak to máte doma zařízené, pokud Vám to vyhovuje. Osobně znám hodně holčin, které daly děti do školky, a pak u původního zaměstnavatele sháněly poloviční úvazek, anebo se rozhlížely po jiné práci, aby měly na děti i na domácnost čas. Jestli finančně vyjdete, ve finále bys klidně mohla být ženou v domácnosti a všem by po tom bylo buřt. Ale naopak, pokud ještě pracuješ ve službách, kde to taková sranda úplně není, tak evidentně nejsi žádná líná veš. Co bych měla říkat já, které ke konci rodičovské dovolené na kadeřnici dával manžel?

Druhá věc je, že se asi vídáš s omezeným okruhem lidí, který to hodně řeší. Tipla bych si, že zbytku Ostravy je to jedno :). Takže rada: neříkat drbnám nic o sobě. I kdybys měla sebelepší úmysly a přišlo Ti, že to, co říkáš, je naprosto nezávadné, tak evidentně to překroutí, dosadí si k tomu nějaké své hodnocení, a to budou šířit a podsouvat v narážkách i Tobě. Pokud Tě to štve, tak neříkat nic, anebo velmi neurčitého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
20.9.19 12:00

@Jogo-Bela Jojo, zpočátku to člověk bre statečně, ale po pár letech je to fakt na budku. Zajímavé je, že otázkou „kdy budou vnoučata“ mě mořili i známí, o jejichž synovi se ví, že s ženou nemohou mít děti a smířili se s bezdětností. Od těch bych byla čekala, že je napadne, že to někdy nejde podle plánu. A když se mě na to ptala známá, která měla v té době dvouleté dítě, zeptala jsem se, kdy budou mít druhé. Trochu se naježila (poslouchala to taky furt) a já říkám: „Chápeš proč jsem se zeptala? Ano? Konec hodiny.“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
20.9.19 12:00

@Jogo-Bela já nechápu, jak si tohle může někdo dovolit?
Taky jsem dělala rok dvanáctky a taky dny volne. Nikdy bych si nedovolila rejpat do nikoho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
20.9.19 12:05
@Jogo-Bela píše:
Jinak taky na mě měl někdo kecy (myslím, že řemeslník, co pracoval u nás v domě, šla jsem do schránky pro poštu), že jsem doma dopoledne v pracovní den, že není jak mně nebo co, že se můžu válet doma 8o… tak mu říkám, já budu v práci celý víkend, snad mi to nezávidíte? :D Hodil po mně blbý pohled a nic neřekl… tož tak :lol: (měla jsem volno v pátek mezi dvěma a dvěma 12tkama)

Přitom ho vidím, jak jde pracovat v 18h, kdy je normální zaměstnanec doma z práce :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
20.9.19 12:36

Jsem na tom podobně a to mám dítě ještě o něco starší už na ZŠ a prostě nemám HPP. Mám úvazek 20-30 hodin týdně max. jak to vyjde, dělám buď na DPP nebo ŽL, taktéž pečovatelka. Funguji takhle už dlouho, měla jsem DPP už při ročním dítěti, zatím stále nehodlám nic měnit, vyhovuje mi to i celé rodině. Tyhle řeči ale slýchám také. Sice bych neřekla, že od každého, také každému nevěším na nos co dělám a kolik hodin týdně, když už se někdo zeptá tak řeknu obor, ale nerozvádím. Nicméně jsem si opakovaně vyslechla od známých nebo vzdálenějších příbuzných něco ve smyslu kdy už si konečně najdu práci a přestanu se válet, popřípadě kdy už si konečně najdu OPRAVDOVOU práci. Dle představy těchto lidí je opravdová práce pouze v kanceláři nebo někde v obchodě na HPP a 8,5 hodiny denně. Dříve mně to vždy hodně zamrzelo a vytočilo, ale už jsem se to naučila ignorovat, funguju takhle, protože to rodinná situace vyžaduje. Babičky, tetičky nemáme a manžel pracuje do večera nebo je i přes týden pryč a když můžu být denně v 15 doma stíhám se věnovat dítěti a domácnosti, při 8,5 hodinách denně + cesta bych si musela platit někoho na výpomoc. Dřív jsem se to takhle snažila těm lidem vysvětlovat, ale už to prostě neřeším a kašlu na ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16982
20.9.19 12:41
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
jsem maminkou dvou kulíšků (5 let, 3 roky). Na mateřské jsem 5 let. Děti mi chodí do školky. Letos jsem začala pracovat jako pečovatelka seniorů na poloviční úvazek. Maximálně mi to vyhovuje, mám čas na děti, přitom pracuji i když ne na HPP. Manžel vydělá celkem slušně takže můj plat tam nechybí. Proč tedy ale píší sem… Neustále poslouchám narážky od lidí na moji osobu, prej jsem lína veš co nechce dělat, že jsem začala dělat na poloviční úvazek jen aby se neřeklo, že zneužívám svého muže a přiživuji se na něm, dokonce se prej starám víc o sebe nežli o děti. Nevím proč lidé pořád řeší druhé lidi, nechápu to a jsem z toho docela smutná. O děti je postaráno, o domácnost taky, vařím, peču, uklízím, peru, dělám všechno, taky vyřizuji aby manžel nemusel a měl po práci doma pohodu. Všechno je, jak se říká tip-top. Beru děti do školky a ze školky. V práci končím o 12.00. Manžel chodí z práce kolem šesté večer, proto jsme se taky domluvili, že budu pracovat na poloviční úvazek, přeci jenom jsou děti malé a já si to chci s nima užít co nejvíc. Včera jsem potkala na chodbě sousedku a viděla, že mám nový účes a tak hned začala „No jo, taky bych se o sebe starala kdybych byla celý den doma a manžel mě živil“, nebo pošťačka "A Vy nepracujete? Kde dělá Váš manžel když můžete být doma? Nevím co jím odpovídat. Jsem divná já nebo ony?

Ahoj,

vubec bych tohle neřešila ;) spousta žen na RD třeba začne podnikat, aby pracovala z domova a měla tak čas na rodinu a co je víc, než čas na rodinu a s rodinou? Takže bych na to prděla. ;) A neřešila bych to. Vůůůůůůůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
20.9.19 13:54
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
jsem maminkou dvou kulíšků (5 let, 3 roky). Na mateřské jsem 5 let. Děti mi chodí do školky. Letos jsem začala pracovat jako pečovatelka seniorů na poloviční úvazek. Maximálně mi to vyhovuje, mám čas na děti, přitom pracuji i když ne na HPP. Manžel vydělá celkem slušně takže můj plat tam nechybí. Proč tedy ale píší sem… Neustále poslouchám narážky od lidí na moji osobu, prej jsem lína veš co nechce dělat, že jsem začala dělat na poloviční úvazek jen aby se neřeklo, že zneužívám svého muže a přiživuji se na něm, dokonce se prej starám víc o sebe nežli o děti. Nevím proč lidé pořád řeší druhé lidi, nechápu to a jsem z toho docela smutná. O děti je postaráno, o domácnost taky, vařím, peču, uklízím, peru, dělám všechno, taky vyřizuji aby manžel nemusel a měl po práci doma pohodu. Všechno je, jak se říká tip-top. Beru děti do školky a ze školky. V práci končím o 12.00. Manžel chodí z práce kolem šesté večer, proto jsme se taky domluvili, že budu pracovat na poloviční úvazek, přeci jenom jsou děti malé a já si to chci s nima užít co nejvíc. Včera jsem potkala na chodbě sousedku a viděla, že mám nový účes a tak hned začala „No jo, taky bych se o sebe starala kdybych byla celý den doma a manžel mě živil“, nebo pošťačka "A Vy nepracujete? Kde dělá Váš manžel když můžete být doma? Nevím co jím odpovídat. Jsem divná já nebo ony?

Sousedce bych odpovedela „To vite, a dneska jdu na manikuru a zitra na masaz. Zena by o sebe mela pecovat.“ a postacce „Delam influencerku na Instagramu. Muzu byt doma, jen tam davam fotky a firmy mi za to plati desetitisice.“
Jinak ja taky pracuji pri detech na castecny uvazek a dokud budou skolkove, tak i budu, protoze bychom to bez pomoci nestihali (resp. stihali s jazykem na veste a to nechci). A ja zas naopak slychala, ze deti zanedbavam. Nejvice od tech, se kterymi se vidame jen zridka a o nasem kazdodennim fungovani nemeli ani tucha. Me to nechavalo naprosto klidnou, protoze lidi, kteri s mymi detmi prichazeji do kontaktu casto (sousedky, ucitelky v MS) mi naopak rikaji, ze je videt, ze se jim s muzem hodne venujeme. Takze ja tyhle reci poustim jednim uchem tam a druhym ven, at udelas co udelas, stejne se najde nekdo, kdo ti rekne, ze to delas blbe. Sami se citi blbe a chteji, aby ty ses citila blbe taky Neudelej jim tu radost a dej jim najevo, ze jejich nazory jsou ti burt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
20.9.19 14:53

Me hlavne prijde divny ze sousedky nebo postacky neco takoveho komentuji. V zahranici, kde ziju, maji zenske polovicni uvazky uplne bezne, ja uz se po porodu syna taky neplanuji asi nikdy vratit na 40h do prace, aktualne mam 16h uvazek a prodlouzim si ho mozna az pujde do skoly. Nikoho by to tu nenapadlo resit. Ja bych na to vubec neodpovidala a ignorovala to :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
606
20.9.19 14:56

Takže nakonec „všichni“ jsou postacka a jedna známá :nevim: Navic by mě zajímalo, jak zrovna ta postacka k tomu přišla, když ti hází jen poštu do schránky. V době, kdy lidi pracujou z domu, na směny, se divím, že se dopatrala toho, že máš zkrácený uvazek. Jestli ty se tím nechlubis :think: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.9.19 15:00

@lafelay Jsou to i další lidi, známe taky, ale tím jsem samozřejmě řekla že pracuji na poloviční úvazek. Ne nechlubím se, nemám se proč někomu chlubit.

• Citovat
  • Upravit
LKL
1114
20.9.19 15:20
@Anonymní píše:
Ahoj holky,

delas vsechno uplne spravnoucce a bezvadnoucce, vsichni jste spokojenoucky a vsechny kysely baby v ostrave nemaj co jinyho na praci nez te resit - jsou to zly k****.

jako tos chtela slyset? za a nejsem ochotna uverit tomu ze te cele okoli resi zpusobem ktery popisujes a za b nechapu proc ti to neni jedno. pripada mi cely hodne vztahovacny takze mi to zni jako trosku zakopanej pes jinde - kde, to musis vedet sama

@pikola ten osel je bozi!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.9.19 15:24

@LKL Tak celá Ostrava zrovna ne, ale v pohodě, možná máš pravdu a jsem moc vztahovačná, děkuji za názor.

• Citovat
  • Upravit
74217
20.9.19 15:44
@Anonymní píše:
Ahoj holky,

Chodis do prace a maji narazky, ze mas polovicni uvazek? Mi to spis prijde zavist, ze mas cas, ze vydelek staci :nevim:. At si skubnou ploutvi.
Po rodicaku je polovicni uvazek idealni.
Po detech jsem pres 4r. v praci a vystridala jsem plny, pul, trictvrte uvazek. Ted mam druhy rok cely a vyhovuje mi, ale praci mam pres cestu. Do nebo po 15h. jsem doma. V patek si organizuji cas, abych byla doma ve 14h. Mam doma tri decka a manzela pracujiciho pravidelne v zahranici. Mi se donesl opak. Pry proc pracuji, kdyz muj chlap venku vydelava dost, ze celou rodinu uzivi :zed: :zed: :zed:. Asi ma nekdo pocit, ze blokuji prac. pozici. Proste si nevyberes. Lidi jsou ufrflanci. At si mysli co chteji. Mam totiz kamaradku, ktera ma u nas na vsi obchod, takze se dozvim vsechny nesmysly, ktere se resi.
Dlouho jim lezelo v zaludku, jak je mozne, ze jsme mlada rodina (zijeme zde pet roku), ktera ma tri male decka a ma velky, novy barak. At si resi hlavolam :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat