Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, urcite znate nocni muru Vši… Je to porad dokola a na ty mrchy uz snad nic nepomaha…Bojovali jsme s tim jak dlouho. Prosim o zkusenosti na nejakou vychytavku aby na dite uz nevlezli, existuje vubec neco??Co opravdu pomohlo??Po pripade nejaky novy pripravek ktery opravdu zahubi vsi a hnidy, kdyby se zas objevili? Dekuji moc za typ a rady.Budu moc rada ![]()
My jsme je meli zatim jednou. Myjete tim samponem na vsi porad? I kdyz je nema? To je taky prevence…
@ivikule Jako prevenci kápnout za uši a do pěšinky mezi vlásky tea tree oil. A na vši nám dobře zabral šampon z lékárny plus sérum, nevím přesně název, snad liquid Q
@ivikule Ještě mě napadlo, na ty hnidy je prý dobrá žehlička na vlasy, ale vyzkoušeno nemám. Prý je to spálí, šamponem je totiž nezabiješ. A ještě mi někdo na vši radil šampon pro psy, ale taky jsem nezkoušela
Meli jsme tedy nastesti jen jednou, ale nacetla jsem kde co
.
Minula jsem predrazene pripravky z lekarny a v chovatelskych potrebach koupila orthosan /nebo jak se to spravne pise/, umyla hlavy, veskere povleceni a obleceni vyprala, vysala a odjeli jsme na vikend pryc. Vsi pry bez potravy nepreziji 24h, takze proto. Pote jednou tydne umyla hlavu stejnym samponem pro jistotu po dobu tri tydnu a jako prevence kapnout do vlasu olejicek tea tree. Ten nemaji ty mrsky rady, pusobi jako ochrana.
Vybirat, vycesavat a resit se skolkou, aby tlacila na rodice, aby kontrolovali a hlidali sve deti.
Dekuju zeny.No tim samponem ji porad nemeju, prinesla je 3krat. Umyla jsem ji a vytahala hnidy, ted ji kontroluju porad.Me nenapadlo, holka ma hrozne jemne vlasky, tak jsem se bala.Je pravda ze je to dobra vec ta zehlicka, hnidy se splali
Ale jak rikam ma hrozne jemne vlasky, takze se bojim…Ted je chvilku klid ale zacinaji se nosit cepice atd a to je pruser
A to tea tree oil normalne koupim v lekarne???
Jsem koukala na internetu ze si tea tree oil hodne chvalej. Tak ja ho koupim at ma uz ta moje prdelka klid a ja porad jen neperu a nezehlim vse jak zblaznena, chudak pracka nez vsecko vyperu
Snad to opravdu zabere… Stejne nechapu ty rodice jak na to prdej a je to porad dokolecka. Jsem ted videla holcicku uplne dohola, mela tak krasny vlasky
brecela bych… Asi jsem hloupa ale to snad nic nevyresi, vlasy dorostou ale vsi jsou ve skolkach a ve skolach porad :-/ Mozna si tak pomohou jen na chvilku ne? ![]()
Nám zabral jedině Pedicul Hermal. Jiný šampóny neúčinkovaly.
Dcera je měla ve školce a pak nám pomáhal Tea tree olejíček. Ted ve škole je měla opět tak jsme hned letěla do lékárny pro olejíček.
A žehlíme vlásky i já, občas preventivně umyjeme hlavy psím šamponem.
Bylo tady vše napsaný tak je vidět, že olejíček funguje ![]()
@ivikule dulezite je vzit tim pripravkem na vsi z lekarny a dvakrat (!!!) denne prohledat hlavu a vybrat hnidy. Prevlect a vyprat povleceni i obleceni.
Ja kazde rano jeste desinfekci postrikala polstare, postel, deku a pyzamo.
A porad prohlizet a vybirat, neustale dokola. To je proste zallad, rano i vecer.
A po tydnu opet umyt utrejchem z lekarny a jak radi holky, promprevenci tea tree olej. My pridavali i do samponu. Krasne ty vlasy pak voni a vsi to nemaj radi.
My uz ted dostali i listecek - cestne prohlaseni, ze v den kdy jsme ho podepsali, tak poustime dite bez vsi a hnidu do skoly. Ucitelka uz je zoufala.
Jo a na listecku hrozi, ze vsk - pedikuloza je infekcni onemocneni nze rodice, kteri to nebudou resit se vystavujk postihu za roznaseni infekcni nemoci. Tak snad i ty nejvetsi vyhnivaci tohle neodepisou jentak a tem svym deckam ty hlavy prohlidnou. ![]()
Pedicul Hermal jsem koukala a je to spis olejovity… Verim ze bude lepsi na vlasky nez ostatni chemie…Diky za typ…
Tak to ja mega uklid delam take vzdy, je to na palici, uz jsem je tehdy videla snad vsude jak mi z toho hrabalo
… Jste skvele a dekuji mockrat za rady a za vas cas…Vazim si toho…Velky diky
![]()
@ivikule hnidy nezabije téměř nic, po cca týdnu se z nich vylíhnou larvy, po cca dalším týdnu larvy dospějí a začnou klást hnidy. Takže to chce raději tak během 2 týdnů od zavšivení mít co 3 dny šamponem a ideálně kontrolovat a vytahovat hnidy ručně.
Extra hygienický úklid není prý zas až tak nutný - jako vyprat ložní prádlo, čepice, ale nějaká extra desinfekce prý ne. Četla jsem, že vši bez krve dlouho nevydrží (údajně po 12 hodinách bez krve umírají) a hnidy se také nevylíhnou.
Z přípravků se mi osvědčil - paranit sprej a šampon a predator parazzit (sérum a šampon). Holkám jsem dávala paranit, sobě ten predator. Paranit mi totiž nešel skoro vymít, spotřebovala jsem půlku šamponu a stejně jsem měla mastné vlasy.
No a jako prevence už zmíněný tea tree - dá se dát i pár kapek do běžného šamponu. Paranit dělá vyloženě nějaký preventivní sprej, ale nemám vyzkoušeno.
A bohužel pokud chodí do školky zavšivené děti, tak nepomůže nic ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.