Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Asi trochu OT, ale v poslední době si často vybavuji vůni moře, když jsem tam kdysi žila a pracovala, pamatuji si tu vůni živě jako žádnou jinou, vždycky když si na tu vůni vzpomenu tak mě to dojme a je mi smutno, bylo to asi nejhezčí období, dodnes tam jezdíme na dovolené, ale už je to jiné. Když vyjdu z letiště tak se nadechnu a ta vůně je sice stejná, ale je to jiné, vše se váže na ty vzpomínky, však to znáte každý máme takové
Příspěvek upraven 07.06.12 v 16:26
Jo, vůně letního rána u babičky na vesnicia celkově vůně jejího domu a dvora a vůně sena ve stodole…A taky sem čichač, jak tu někdo napsal
Vůně mi vrátí vždycky všechny vzpomínky úplně spolehlivě. Je to jako bych tam zase na chvilku byla, ty chviličky miluju ![]()
Mě připomene dětství vůně bezinek-babička nám z nich dělala kosmatice a máma bezinkovou šťávu.A krém nelagold,maryna a indulona ![]()
různý vůně z kuchyně, vůně bytu, nivea, kterou používal táta, pak vůně u babičky, když spracovávala ovoce ze zahrádky, hodně mám asociované vůně s různými situacemi, místy, třeba vůně zákulisí divadla, tancovala jsem a dělali jsme často divadelní představení.
Jo ještě jsem si vzpomněla na vůni vařené kukuřice, to mi dětství připomene stoprocentně, zajímavé jak má člověk zakořeněné i ty malé nepodstatné chvilky které nám připomínají právě ty vůně.
Tak pro mě to byl pach spáleného železa, nebo železa a oleje obecně… Když se něco řezalo, pilovalo, natíralo…
Potom taky pach papírové hnědé lepicí pásky a nevyčichlých tiskopisů přímo z tiskárny… Můj děda byl vedoucí hooodně velké samoobsluhy potravin (dnes bychom řekli hypermarketu) a v jednom z maličkých skládků, kam jsme si jako děcka zalezli, když jsme za ním přišli, to „vonělo“ zrovna takhle.
Potom taková ta umělá nasládlá vůně voňavých gum na gumování (v „neonových“ barvách), vůně žvýkačky PEDRO, potom vůně hřibů, kozáků a kuřátek (a taky smrkových šišek), co si tak pamatuju z houbařských výletů vlakem s dědou a babičkou…
čichové centrum v mozku je prostě hodně blízko u míst, kde se uchovávají emoční vzpomínky, je to asociované ![]()
Mě vždycky dětsví připomene vůně sena a chlíva
Táta dělal na statku
A pak Nivea v modrým plechu a toaletka Chanson D'eu či jak se to píše, tu maminka používala už tenkrát…
Tak určitě žvýkačky Pedro
Pak taky kopřivový šampon, vůně rána, repelent ten mi připomíná hlavně tábory ![]()
Pedro se dá koupit i dnes, možná jsem trošku pozadu, ale celkem jsem čuměla když jsem na něj narazila v obchodě.
@mahdalka píše:
Mě připomene dětství vůně bezinek-babička nám z nich dělala kosmatice a máma bezinkovou šťávu.A krém nelagold,maryna a indulona
ten nelagold - to byl takový ten nažloutlý balzám? Větší plastová flaška a fialová etiketa?
Ne,ten byl v takový plechový kulatý krabičce jako nivea,akorát byl tmavě fialovej a stříbrnej nápis Nelagold ![]()
Ja si vzpomenu na matovy caj ,kterymu jsme s babickou rikali prdlavkovej,protoze se po nem prdi:-) a na vuni jablicek v županu,jak jsme rikavali jablkum v testicku a obalenych ve skoricovym cukru
@mahdalka píše:
Ne,ten byl v takový plechový kulatý krabičce jako nivea,akorát byl tmavě fialovej a stříbrnej nápis Nelagold
jj, už asi vím, nebo spíš si matně vzpomínám ![]()