Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
vůně papírnictví, takových barviček něco jako temperky mamka s nima doma hodně malovala, vůně babiččina bytu protože jí úžasně vonělo prádlo, zubní pasta perlička a potom vůně tutifruti
ale to bude spíš chut
angreštový kompot, pitralon a sparty (táta), staré knihkupectví (pracovala babička), prádelna+mandlovna (práce druhé babičky), plastelína, tělocvična ve škole, antuka (s mámou věčně na tenise), žigulík, kulaté žvýkačky od kolotočů, křída (škola), les po dešti (tábory), gulášovka z kotlíku (tábory)…
Tak Pitralon jsem těžce zasklil, omlouvám se…
No jo. No a potom taky dnes běžně dostupné mýdlo Palmolive, kupované za těžce posháněné bony v TUZEXu.
Komu to nic neříká, ať si stáhne film „Bony a klid“… ![]()
Tak mě teď připoměly vůni dětství borovice. U nás bylo koupaliště osázené borovicemi a mi s malou šly kolem, bylo horko a ty borovice tááák voněly. Úplně jsem se viděla jak tam ležím na dece.
U mně nivea v plechu, pak sirup na kašel, název si nejsem jistá, byly na něm postavičky dětí a moc mi chutnal. Jo a pak taky Rajec Mateřídouška - připomněl mi šťávu, kterou nám čepovali v autobuse, když jsme se školkou jeli do zoo. Vůně studeného rána, když jsem byla nemocná a musela jsem s mamkou jít doprovodit bráchu do školy a pak mi koupila Mateřídoušku… ![]()
Tak mě taky vuně mandarinky připomíná dětství,vánoce,babičku
taky mýdlo zelené jablíčko babička používala
a taky jsme mívali hodně polností a vuně sena,pole…je krásné se na chvilku vrátit ve vzpomínkách do dětství ![]()
Než si přečtu diskuzi tak napíšu ( abych neopisovala):
Opalovací krém s vůní kokosu - hned vidím naše koupaliště a jak mastíme karty na dece.
Taky takovou tu vůni z prádelny v paneláku..
Klasická kulatá modrá nivea s kterou mě máma každý den mazala ksicht.
Ještě v létě ,když je hodně vedro a udělám nebo ucítím okurkovej salát..
Krém na opalování Sahara, les po dešti (mám štěstí, bydlíme na konci města, v zeleni, tak tu vůni cítím i teď a miluju ji), Indulona, placky z vařených brambor, dělaných na kraji kamen, šťáva z černého rybízu nebo malin, kvetoucí bez…hned bych to vrátila, teď mám starosti, těch hezkých chvil moc není.
Opalovací olej Nubian, vůně staré kulmy (maminka).
Také vyvětralé pivo.
jablečný mošt, vůně poutě, vůně ohně a sněhu, kopřivový šampon.
Vůně takového „silikonového“ krému na ruce od Zepteru, to mi něco připomíná z dětství, i mamce, příteli, ale za Boha si nevzpomeneme co.. ![]()
Vůně sklepa, šeříku a narcisek.
Chuť a vůně planých, zelených, kyselích jablek.. ![]()
@dituleska píše:
dobré témamě šíleně voní ty staré sklepy co v nich jsou marmelády a taky :d ale ne ty plesnivé
taky sklepy bramborovy
a opalovaci kremy (prazdniny, leto) - zajimavy, ze vonej porad stejne
@Lizbeth píše:
Klasická kulatá modrá nivea s kterou mě máma každý den mazala ksicht.
Ještě v létě ,když je hodně vedro a udělám nebo ucítím okurkovej salát..
jojo
pamatujete mandarinkovou limonadu Olympus (tak nejak) v kelimku jako od jogurtu? nekdy mi tak zavni nektery detsky piticko.
@Lizbeth píše:
Taky takovou tu vůni z prádelny v paneláku..
jo jo, to se vyvařovalo prádlo v kotli, byly bubnové pračky, málo kdo měl doma automatku). Taky vůně miminek, když voněly vyžehlenýma lpínama, které se vyvařovaly na sporáku, voňavé nažehlené košilky a peřinky. Právalo se v mýdlových vločkách a žádná aviváž nebolo třeba.
@S_h_a_n_i_e ten sirup si pamatuju
byl super byly na něm myslím dvě postavičky a míč
Já myslím, že snad tu už bylo řečeno vše… úplně mám slzy v očích - ano, tohle vše je vůně i mého dětství. Já svého času kupovala ráda Titan baby, protože ten mi připomínal vůni domovní prádelny, kam jsme chodili prát „velké prádlo“ které se doma v bytě ve vířivce nedalo. Ty vůně co vycházely z mandlu, jak se tam dávaly ty velké kusy látky… nádhera.
Potom vůně dílny našeho souseda, soustruh, vůně oleje, mazadel… . Byla tu i zmíněna vůně staré škodovky 120
- tu si taky pamatuju.
Tak by mě zajímalo, jestli tohle budou mít i naše děti - co se jim vybaví za vzpomínky a vůně.
Jinak pro zakladatelku KRÁSNÁ DISKUZE