Výbuch sklenice Ikea na odkapávači

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24
1.7.15 19:44

Myčkou to v žádném případě není. Sklenice jsem nemyla v myčce, pouze ručně. Používány byly párkrát - některé vůbec, jiné cca 2 - 3 x. Při přenesení z obchodu domů byly umyty ručně a uloženy do kuchyňské linky. Takže v žádném případě se nejedná o vadu způsobenou v myčce.
Kolegovi explodovala taktéž samovolně sklenice, kterou myjí ručně, nebotˇ myčku nemají. Pokud si kupuji sklo, samozřejmě se může stát, že sklo praskne, rozbije se. Ale aby výrobek samovolně bez jakéhokoliv cizího přičinění či změně teploty explodoval, mi nepřipadá normální. Střepy nalézám ještě po pátém luxování. :cert: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
1.7.15 20:07

@PELC kuchyně Již jsem psala hned v úvodu, že moje sklenice v myčce nikdy nebyla, jelikož myčku bohužel nemám :roll: Tady jde o nekvalitní, navíc nebezpečné sklenice, které samovolně explodují bez vnější příčiny. Děkujeme za poučení jak strkat sklenice do myčky, ale tahle diskuse se týká něčeho jiného :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
1.7.15 20:34

Naprostý souhlas. :potlesk: :potlesk: :potlesk:
Diskuze není o tom, jak ukládat sklenice do myčky, ale o tom, že sklenice Pokal samovolně explodují bez sebemenšího přičinění a jsou nebezpečné. ČOI není schopna ani odpovědět na dotaz. :pocitac:
Zástupce Ikei komunikuje a nabízí vrácení zboží. Nejde mi o vrácení peněz, ale o to, aby sklenice neexplodovaly někomu jinému např. s horkým nápojem, případně dítěti… Je zajímavé, že sklenice ve stejné cenové relaci případně i od jiných výrobců neexplodují. Proč samovolně neexplodují např. skla v okenních rámech, výplních dveřních křídel, balkonových zábradlích, skleněných stříškách, autech…? Odpovědˇ zřejmě bude :,,skla se nemyjí v myčce na nádobí,, :pocitac: :cert: :pocitac: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PELC kuchyně
2.7.15 16:20

@Ainy To jsem pochopil, že myčka ve Vašem případě není příčinou prasknutí skla :)
Reagoval jsem na příspěvěk jiné paní, která i přesto, že ji již několik sklenic popraskalo v myčce, tak nevidí vinu ve sklenicích. Téměř vždy je na vině nekvalitní sklenice a zřejmě tak to bude i ve Vašem případě.
Pracuji v kuchyňském studiu a ze svých zkušeností jsem se setkal již s mnohými zákazníky, kteří si stěžovali na popraskané sklo v myčce. V 95% případů se jednalo právě o levné sklenice Ikea. Když je lidé vyměnili, problém ustal.
Setkal jsem se se spoustou lidí, kteří si myslí, že když věci vypadají stejně, jsou stejné. Nejsou. A právě sklo je jedním z mnoha příkladů. Způsoby výroby skel, jejich výrobní náročnost a jejich vlastností je celá řada. Ale většina běžných zákazníků vidí sklenici jako sklenici a vybírají hlavně dle cenovky a vzhledu.
Na sklo může působit mnoho faktorů. Prudká změna teplot (sklo je vystaveno chladu a pak horku během krátké doby), vnitřní pnutí, tlak (ať už z trysek v myčce, tak i rukou při ručním omývání), mikroprasklina (povrch skla narušen /odřen houbičkou, mycím prostředkem) na povrchu skla pak vše jen urychlí. Takže záleží na síle a výrobním procesu skla.
Sklenička mohla mít někde onu mikroprasklinu (ať už z výroby nebo způsobenou mytím, nemusí být ani na první pohled viditelná), omyla se studenou vodou, postavila na odkapávač ještě vlhká vedle zdroje tepla (varná deska / sporák / sluneční svit) a rozdíl teplot a pnutí mohl způsobit prasknutí.
U levných sklenic, které se vyrábějí v nízkonákladových sériích ve velkém počtu, bohužel člověk musí s něčím takovým počítat, že se to u nějakého kusu může stát. Ale může se to (i když výrazně s menší pravděpodobností) stát i u dražších sklenic. Je to někdy i o štěstí na kus.

• Citovat
  • Upravit
PELC kuchyně
2.7.15 16:28

@Mikiliki Když trochu popátráte, tak i takové věci se stávají.
Skla praskají „samovolně“ v okeních rámech, koupelnových skříňkách, v kuchyních skleněný obklad praská za varnou deskou, kolem zásuvek - na vině je pak vždy projektant, který nenavrhl vhodné sklo (typ, tloušťku, vlastnosti) do určených podmínek a jeho správné umístění a dodržení vhodného prostoru pro diletační spáry. Sklo pak vlivem pnutí, tlaku a změn teplot v jeho okolí nemá v některých případech na výběr jinou možnost než prasknout :-)

• Citovat
  • Upravit
24
2.7.15 20:12

Tato diskuze má název,,Výbuch sklenice Ikea na odkapávači,,ne popraskání či rozbití sklenic. Děkuji za perfektně zvládnutý technologický postup při výrobě skla, ukládání skla do myček, mytí skleniček, uložení mokrého skla… Opravdu si myslíte, že tato diskuze je s dementama? :roll:
V žádném případě nejde o prasknutí skla, o jeho mytí, vystavování ještě mokré sklenice vedle zdroje tepla… :zed: :zed: :zed:
Opětovně zdůrazňuji, že se jedná o samovolnou explozi, bez mytí v myčce, vystavení sklenice vedle zdroje tepla, mrazu, nalití studeného či horkého nápoje… Nevím, jak by jste se tvářil, když by jste přišel domů a tam by bylo rozmetané sklo v okruhu 2 m, aniž by někdo byl 9 hodin doma ( žádné domácí zvíře, průvan, otevřené okno… ( další případ kolegy ).
U jakékoliv výroby, atˇje nízkonákladová, velkokapacitní či malokapacitní nesmí dojít k samovolné explozi. Je to v rozporu s Prohlášením o shodě o výrobku, bezpečnostním předpisům, vyhláškami a nařízeními… Představa, že pokud si koupím levný výrobek, mám počítat s jeho explozí je zcela mimo mísu.
Zároveň je naprostý nesmysl, že za samovolné popraskání skel kdekoliv v objektu či zařizovacích předmětech nese vinu projektant. Vždy je vina na straně zhotovitele ( výrobce ), případně dodavatele, který musí ke každé dodávce a montáži dodat Prohlášení o shodě a návod o používání v českém jazyce.
Pokud si někdo sám instaluje nějaké ( ne bezpečnostní ) sklo a nedodrží dilataci, pak je to jeho vina. Ale ani takto neodborně zabudované sklo vám neexploduje, ale praskne.
Ano je pravda, že sklo např. v opláštění balkonu může prasknout, ale je to vinou špatné montáže, nedodržení technologického postupu při výrobě skla. Ale NIKDY NEEXPLODUJE.
Tímto s diskuzí končím, nebotˇ vidím, že se tu neustále bude řešit výroba skla, popraskání, ale ne to, co je předmětem diskuze a to je SAMOVOLNÁ EXPLOZE. :cert: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
9.7.15 19:44

@Mikiliki Asi tak :palec: Pán si asi myslí, že jsem dement a mám plastový odkapávač u zdroje tepla :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
20.7.15 12:21

Dnes se mi stalo to samé se sklenici Pokal z Ikea. Myla jsem ji jako obvykle. Myčku na nádobí nemám a nikdy neměla, takže všechno ručně. A myla jsem ji ve vlažné vodě, opravdu nemám ruce z azbestu, abych ji myla v horké vodě. Namydlila, oplachla a dala na odkapávač. A za minutu rána „bum“. sklenice se rozletěla na milion kousků. sklenice opravdu zničehonic vybuchla. Odkapávač nemám nikde blízko desky a ani na ní nesvítilo slunce. Kupovali jsme je zhruba před 10 měsíci. A nikdy jsem v nich nedělala horké nápoje. Naštěstí se nikomu nic nestalo a to byly moje malé děti u toho!!!
Chápu, že sklenice za 15Kč není nic extra kvalita, ale nemůže zničehonic explodovat! Zajímá mě spíš, proč se tomu se staví Ikea staví jako kdyby se nic nestalo, když to není ojedinělý případ. Ok, když budu reklamovat, tak vrátí peníze a nic? Co takhle ty sklenice stáhnout z prodeje? Nebo at´ na nich napíše varovný štítek: „Pozor, sklenice samovolně explodují. Nepijte, nemyjte a ani nijak jinak s nimi nemanipulujte.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
509
22.7.15 17:17

@IamUFO ikea se k tomu staví tak, že se sklenice někde tukla a vznikla mikrotrhlinka, na jejíž základě pak se sklenice rozbije. Mohu sem případně vložit koopii emailu co miodepsali nebo i zaslat do posty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
23.7.15 18:26

Ikea o problému ví, jen z jejího pohledu se jedná o malichernost. Co by také zákazníci chtěli za 15,– Kč? :zed: Peníze vrátí bez problému, ale raději jsem všechny sklenice vyhodila. Šlo mi o stažení sklenic z prodeje, ale toho u Ikei nedosáhnete. Možná až exploduje někomu vlivnému a bude požadovat tučné odškodné. Ale to se obávám je hudba budoucnosti. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
27.7.15 00:08

Dobrý den,
právě se mi to stalo také. Už usínáme, na lince sklenice z Ikea (taková ta velká, kterou mají snad všichni) a najednou rána jako jako blázen a sklenice vybouchla. Nepraskla, ale bouchla do vzduchu. Byl to fakt masakr tak jsem šla hned na google, jestli se to někomu nestalo také. Máme střepy po celém obýváku. Opravdu nechápu, čím to může být, ale bouchnout mi to u pusy tak mám asi celý obličej na hadr. Bylo v ní asi 2cm coca coly. Takže sama v tom nejste. Je to vážně hustý a opravdu to nechápeme :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
4.8.15 11:18

Kontakt na ČOI

Napište své zkušenosti na ČOI - podatelna-pha@coi.cz :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.16 08:52

exploze sklenicky z ikea

Tak ted se mi to taky stalo a uz dvakrat. Vybuchla mi sklenicka z ikea na odkapavaci a ted podruhe v obyvaku. Strepy uplne vsude. Sklenicka byla prazdna a nastesti bylo to v noci, takze nikdo nebyl zranen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
24.1.16 09:02

Těch sklenic z ikei sem měla spousty a i různý druhy aspousta vydržela i, když mi upadli na zem, tohle si teda neumím vysvětlit :/ ale myslím, že se t může stát s jakýmkoliv sklem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.16 10:36

Jenze s jinymi sklenicemi se to nedeje. Nevim proc, ale z nejakeho duvodu, prave tyto sklenice exploduji a kdyby jste videla tu spoust v obyvaku dnes rano, tak byste taky zacala byt zneklidnena. Ja ty sklenice mela rada, ale 2 ze 4, to uz je moc a cekat, kdy dalsi vybouchne, na to opravdu nemam nervy. Taky vim, ze normalne nic nedelaji, ale jendou za cas ano. A to je velke riziko. Napsala jsem do IKEA a doufam, ze se tim bude nekdo zabyvat driv, nez to exploduje nejakemu diteti u obliceje. Dovolite si ten risk, ze to bude zrovna vase dite?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný