Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, jen jsem se chtěla s Vámi podělit o včerejší šokující příhodu. Při stolování nám bez jakékoli příčiny a zásahu doslova explodovala na tisíc kousků sklenice zn. Pokal z Ikei. Naštěstí nás to nezranilo, ale kousky skla byly rozmetány cca 2 metry daleko. Nevím, z jakého důvodu se tak stalo. Ve sklenici nebyla ani horká voda, ani ledová. Jen běžná voda z kohoutku s trochou citrónu.
Nelenila jsem a zaslala dotaz přímo do Ikei, zda se již někomu tento případ stal. V odpovědi mi vysvětlili výrobní proces těchto skleniček s tím, že pravděpodobnost rozbití skleničky „explozí“ je minimální. Požádali mě o zaslání výrobních kódů skleniček, aby mohli tuto záležitost blíže prošetřit.
Takže vím, o čem píšete, nemáte doma duchy, není to nějaký výmysl, ale bohužel, holá skutečnost. Skleničky jsem zatím nevyřadila, dávám jim ještě šanci, ale úplně bezpečně se při jejich používání necítím… ![]()
@Renda2525 píše: V odpovědi mi vysvětlili výrobní proces těchto skleniček s tím, že pravděpodobnost rozbití skleničky „explozí“ je minimální.
v jednom z prvnich prispevku k tomuto tematu je odkaz na explodujici skla na stolcich a tam odbornik rika, ze se u tohoto skel muze dojit k samovolne explozi v pripade, ze ve skle je zataveny kaminek, coz by znamenalo, ze se jedna jednoznacne o vyrobu v nektere lacine zemi asie nebo afriky, kde neni dodrzovana technologie vyroby, jsou asi necistoty ve vychozich surovinach a na koho nejaky ten „kaminek“ zataveny ve skle vyjde, tak ma smulu
@Renda2525 Tak koukám, že nás je asi hodně. Tak hlavně, že Ikea je v klidu a neřeší to
Mě ani na ten mail neodpověděli ![]()
Ahoj, tak právě pucujem kuchyni po explozi. Koupila jsem před 14 dny dvě sklenicky pokal je to výroba z ruska. Máme i starší a do těch dělám bez problému čaj už pár let. Je fakt, že se to stalo, když jsem si dělala čaj a že podle nového návodu na to nejsou určené. Ale i tak si myslím, že by to nemělo takto reagovat, když je určeno na horké nápoje. Jdu napsat na ikeu, tak pak dám vědět co oni na to.
nastěstí malá spala.
Ta sklenice byla umyta v horké vodě a postavená do chladnějšího vzduchu, to vnitřní pnutí pak způsobí masivní prasklinu, která může vést k tomu prasknutí. Při běžném používání, kde nejsou velké tepelné rozdíly, se to nestane.
@pletiplot Kecy…mě vybuchla po té co minimálně hodinu stála v odkapávači, nikdo ji nechladil ani neohříval. A jelikož myji nádobí ručně tak ani nebyla v horké vodě, jen v teplé, nemám ruce z azbestu. Mimochodem už nám buchla další, s tou jsem teda ťukla, ale opět rána jak z děla a střepy po celé kuchyni
Už je nechci ani vidět, mám koupené normální netvrzené, ty se když tak aspoň rozbijí bez exploze ![]()
Stalo se mi to taky, a taky u sklenice ktera uz dlouho stala na stole a zadne zmeny teplot u ni neprobehly.
Mam doma dve „varky“ tehle sklenic, jedny Made in Russia, druhe ve Spanelsku.
Bohuzel nevim ktera bouchla. Jinak jsou to uh nas oblibene sklenice, mame jich snad 20, ale po tom co tady ctu premyslim jestli je nevyhodit…
Mate tip na podobne? ![]()
@Ainy OK, tak jsou asi opravdu nekvalitní a vyrobeny s nějakou technologickou chybou.
Dobrý den, mám úplně stejnou zkušenost. Sklenice Pokal jsme koupili v Ikee 23.5.2015. Tuto středu 17.6.2015 nám sklenice sama o sobě explodovala na dřevěném stole v obývacím pokoji při návštěvě. Sklenice byla prázdná, původně v ní byla voda s citronem. Střepy byly rozmetány cca 2 metry po celé místnosti. Součástí byly drobné kousky skla, ale zároveň i malé jehličky skla. Sklenice nabyla studená ani horká, byla vyjmuta z kuchyňské skříňky, voda byla běžné pokojové teploty.
Na dotaz v Ikei mi odpověděli, že se to stává, že je to normální. Nechci ani pomyslet, co by se stalo, kdyby sklenice explodovala při pití nebo bylo u stolu v době samovolné exploze malé dítě. Nechápu, když o problému Ikea ví, proč sklenice neztahne z prodeje. ![]()
Tak nám se dnes stalo úplně to samé!!! Ikea sklenice nikdy více ![]()
Pokud je sklenice POKAL dle parametrů výrobce:
http://www.ikea.com/…ts/10270478/ -,,Sklenice, čiré sklo 15,–Cena zahrnuje DPH, Číslo artiklu: 102.704.78
Vhodné též pro horké nápoje. Díky tvrzenému sklu je sklenka pevná a odolná vůči nárazu. Velikost 35 cl,,
určena i pro horké nápoje, není mi jasné, na co výrobce čeká, když je zde tolik samovolných explozí skleniček bez jakéhokoliv zavinění cízí osobou. Žádné chladné, horké prostředí, střídání teplot…
K jakému zranění a v jakém jejich počtu bude muset dojít, aby výrobce stáhl takto nebezpečné sklenice z obchodu?
![]()
Nebylo by dobré kontaktovat D test či Tv, aby se o problému dozvědělo co nejvíce lidí? Zde nejde o 15,– Kč/ kus, ale o hazard s lidským zdŕavím. ![]()
@pletiplot píše:
Ta sklenice byla umyta v horké vodě a postavená do chladnějšího vzduchu, to vnitřní pnutí pak způsobí masivní prasklinu, která může vést k tomu prasknutí. Při běžném používání, kde nejsou velké tepelné rozdíly, se to nestane.
A jaké pnutí je v místnosti s pokojovou teplotou, kde se sklenice nepoužívají např. několik týdnů??? Zásadní vadou této sklenice je, že exploze přichází zcela nečekaně a bez jakéhokoliv zásahu cizí osobou či změně prostředí.
![]()
@ugluk píše:
@Ainy no nestras. Mne Ikea v tech vecech, co tam kupuju, vzdy prisla jako prijatelna kvalita za prijatelny peniz, tak snad to byl jenom vadnej kousek
Nějak moc vadnejch kousků na můj vkus.
![]()
@RadkaCh píše:
Tak bude to asi mít nějakou spojitost s tím, že sklo neustále pracuje. Nemůžeš to vidět (to až po fakt spoustě let), ale sklo pořád stéká. A možná bych ještě k tomu přisoudila myčku nádobí. Čas od času se nám stane, že najdu v myčce křachlou skleničku. Neviděla bych v tom ale chybu ve skleničce. A když už, tak velmi ojedinělou.
Pokud skleničky praskají v myčce, je to nejčastěji způsobeno právě nekvalitním sklem a nebo špatným uložením sklenic v myčce.
Ke sklu lze doporučit zvážit investici do kvality a nebo pokud kupuji levné sklenice a nechci si je poškodit - tak je mít ručně. Pokud zvítězí pohodlnost nad opatrností, pak by člověk měl počítat s tím, že levné sklo po několika mycích cyklech v myčce se může časem zakalit či dokonce prasknout. Ne nadarmo se o myčkách říká, že v nich právě odhalíte kvalitu/nekvalitu pořízeného skla.
K ukládání sklenic do myčky je ideální je umístit tak, aby sklenice o sebe navzájem necinkaly či nebyly nalepeny na okolním nádobí. Řada myček má k tomu koše se speciálními klipsy, z nichž u lepších modelů jsou dokonce i pogumované právě na křehké sklenice. Někteří výrobci myček nabízejí i samostatně dokoupitelný pogumovaný držák na sklenice na víno do myčky. Během mycího cyklu totiž tlak vody může způsobit pohnutí špatně zajištěné sklenice a tím může dojít k jejímu poškození.