Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Takhle se to nedělá.Prostě bys oznámila zaměstnavateli, že zůstáváš doma, požaduješ náhradu mzdy a pokud jí nevyplatí, tak holt žaloba (a na tu si vzít právníka, náklady by ti taky musel zaměstnavatel uhradit)…on by si to rychle rozmyslel většinou. Jenže lidi tohle nevědí (jejich chyba) a jdou na neschopenku, která je tak v podstatě zneužívaná - přitom by od zaměstnavatele měli nárok na víc......Stát nemůže jinak řešit spor zaměstnanec/zaměstnavatel, prostě to musí rozhodnout soud, to jinak nelze.
jo a zaměstavatel si zaplatí právníka, co ho z toho vylíže a já budu bez platu a ještě budu hradit soudní výlohy… jako bychom toto neznali!!
ano, zřejmě je to začarovaný kruh, ale stejně si stojím za svým tvrzením ![]()
veria píše:
Takhle se to nedělá.Prostě bys oznámila zaměstnavateli, že zůstáváš doma, požaduješ náhradu mzdy a pokud jí nevyplatí, tak holt žaloba (a na tu si vzít právníka, náklady by ti taky musel zaměstnavatel uhradit)…on by si to rychle rozmyslel většinou. Jenže lidi tohle nevědí (jejich chyba) a jdou na neschopenku, která je tak v podstatě zneužívaná - přitom by od zaměstnavatele měli nárok na víc......Stát nemůže jinak řešit spor zaměstnanec/zaměstnavatel, prostě to musí rozhodnout soud, to jinak nelze.
no možná máš pravdu a ted se vžij do situace zaměstnavatele, který by měl doma ženský a platil je. myslíš že pak zaměstná další 25ku?
Hele, pokud bude ta dotyčná těhotná někde skládat uhlí (nadsázka), tak z toho zaměstnavatele sebelepší právník nevylíže. ![]()
PPetruša píše:
Tak se nebudeme hádat holky![]()
chápu oba názory, ale je pravda, že já jsem na rizikovém něco přes měsíc a zatím se spíše zdržuji doma a pospávám, takže mě těch 6 hodin bude normálně stačit. Tedy pokud se to bude měnit i zpětně na již vypsané neschopenky?? Nevím…jediné co je mi líto, že jsme měli jet na 5 dní v březnu na hory do Itošky a to mám tedy smůlu. Jinak já jsem doma kvůli kolísavému tlaku a protože mám poruchu srážlivosti krve, takže mám spíš klidový režim (pracovala jsem jako obchodní zástupce a 9 hodin denně jsem byla za volantem) a myslím, že ji nijak nezneužívám. O miminko jsme se snažili dlouho a nakonec nás překvapila příroda po sdělení Pronatalu, že to ASI nebude možné. Koneckonců neuděláme nic, tak je zbytečné se tím stresovat holky
mmt, někdo tu psal, že se dá dovolenka zajistit přes nějakou posudkovou komisi, máte s tím někdo zkušenosti?
petrušo, s tou posudkovou komisí jsem to absolvovala já v roce 2010. V lednu jsme zaplatili dovolenou a v březnu jsem zjistila těhotenství. po předchozím potratu jsem zůstala doma na neschopence. pro tu dovolenou jsem musela mít potvrzené doporučení svého ošetřujícího lékaře a lékařskou zprávu. já jsem dopsala zdůvodnění žádosti a odnesla to na příslušnou lékařskou posudkovou komisi. starší dcera je dost silný alergik a atopik, takže to moře jsme potřebovali hlavně kvůli ní a to jsem psala i do zdůvodnění. do týdne jsem si šla pro vyjádření a dovolenou mi schválili. těsně před odjezdem jsem byla na kontrole na gyndě a hned po příjezdu zase. naštěstí vše klaplo.
všechny formuláře najdeš na stránkách MPSV. ale asi si budeš muset prověřit, jestli se něco nezměnilo.
veria píše:
Hele, pokud bude ta dotyčná těhotná někde skládat uhlí (nadsázka), tak z toho zaměstnavatele sebelepší právník nevylíže.
nechci být skeptická, ale obávám se, že můj zaměstnavatel s miliardovejma obratama v eurech asi nebude mít horšího právníka jak já ![]()
já to viděla u bejvalýho - prachů jak nas**** a ze všeho ho jeho právníci dostali ![]()
Už k tomu nemám co dodat, svůj názor jsem napsala, jen bych chtěla poznamenat, že doufám, že účastnice diskuze, která je dle svých slov ze zdravotních důvodů oprávněně na rizikovém a chce jet v březnu do Alp, že tam nejede lyžovat… ![]()
holky nehádejte se
… také chci jít na neschopenku (mimochodem jsem žádnou neměla posledních 11 let, i na operaci jsem si vzala dovolenou) .. ale jsem v pátém měsíci, pracuji v kanclu a pracovat klidně můžu, i když to celodenní sezení je již hodně nepříjemné, ale dá se to, v prvním trimestru jsem nedávala denní vstávání v pět, ale to mi zaměstnavatel vyšel vstříc, tak se to taky dalo .. problém je ten, že od prosince zaučuji novou sílu, nejdéle na konci ledna bude zaučená a já tam budu sedět (na naprosto šílené židli vyhrabané ze sklepa) 8 hodin a koukat do zdi, protože počítač je prostě jenom jeden a u toho bude samozřejmě sedět ona, bez počítače ani nic dělat nemůžu, že bych jí třeba pomohla a bylo rychleji hotovo … to je prostě šílenost, navíc zaměstnavatel bude kušnit, protože nebude chtít ještě další 2 měsíce platit dvěma lidem plné platy za jednu práci, takže prostě počítají s tím, že půjdu marodit ....... a taky by se mi rozhodně líbily co nejdelší vycházky, protože i přes početí IVF, tak těhu probíhá zatím bezproblémově … tak a teď se do mě můžete pustit ![]()
Mě se to sice už týkat nebude, v neděli nastupuju na PPM, ale i tak písnu mou zkušenost. Od září jsem na PN, nízký tlak, tvrdnutí břicha, nevolnosti. Vycházky jsem dostala 10-18hod. Říkala jsem si, že je to pěkné, ani jsem nedoufala, že tolik hodin dostanu. Problém byl ale v tom, že mi přes den nebylo dobře, dodržovala jsem klidový režim a když se mi náhodou večer udělalo dobře, často už bylo po šestý a já nemohla nikam jinam, než si stoupnout k oknu, abych se nadýchala čerstvýho vzduchu. A takových situací bylo víc. Vycházky jsem za tu dobu využila asi šestkrát, když mi náhodou dobře bylo, ale omezená jsem se cítila, protože moje tělo se nedokázalo přizpůsobit tomu, kolik je zrovna hodin a já si kolikrát nemohla skočit ani pro rohlíky. Byly dny, kdy jsem vypadala jak před smrtí, ale taky dny, kdy mi nebylo nic a já musela sedět doma, i když bych mohla někam zajít. Občas jsem měla pocit, že jsem za to, že nemůžu chodit do práce, trestaná.
Ale to je můj případ, spousta mamin je na tom líp nebo hůř. Mělo by se to posuzovat individuálně. S přicházející novelou to opravdu odnesou ti, kteří to potřebují za ty, co se flákali.
Anonymní píše:Raduš.ka44 píše:Anonymní píše:
no já tedy nevím, ale například těhotná si nedojdu ani ke kadeřnici když bydlím na vesnici kam bus jede dvakrá za dopoledne a třikrát odpoledne.
nebo když budu mít zlomenou ruku a nemohu tedy pracovat proč bych nemohla jít třeba do divadla nebo na víkend k rodičum.
a druhé dítě celou dobu neuvidí prarodiče protože já nemohu nikam.Pokud budeš jako těhotná doma se skutečně rizikovým těhotenstvím, tak tu cestu autobusem nejspíš riskovat nebudeš. Ad zlomená ruka, to už je o tom, co píšu, že to schytají všichni. Ale jak jsem psala - máš možnost volby a na neschopenku chodit nemusíš, pokud s tím máš velký problém.
tady volba není bud jsi a nebo nejsi práce schopná
vadí mi ten birokratický přístup tot vše.Buď nejsi práce schopná, nebo jsi práce schopná, ale nechce se ti, protože se ti těhotenstvím stočily ruce dozadu, nebo chceš vyčůrat se zaměstnavatelem, kterej tě propustil, nebo si prostě jen chceš orazit, tak doneseš doktorovi flašku a necháš si napsat neschopenku na záda. Lidí, kteří tohohle zneužívají, jsou mraky. Jestli si lidi nedají pokoj, tak ta pravidla jednou budou ještě přísnější.
Nemám čas číst celou diskusi, ale se zrušením neomezených vycházek po zkušenostech z práce souhlasím. Proč? Příklad z práce: nastoupila k nám dívčina, okamžitě po skončení zkušebky onemocněla. Marodí už půl roku a protože má neomezené vycházky, nedá se zkontrolovat. Je tam víc podezřelých okolností, které jasně ukazují, že je na neschopence ze zištných důvodů, ale udělat se s tím prý nic nedá, jako zaměstnavatel na ní prostě „nemůžeme“. A nevěřím, že tohle je jediný případ v celé republice. Nemocenská se prostě zneužívá.
memka píše:j.a.n.i1 píše:memka píše:Promiň, ale pokud budu mít těhotenství rizikové natolik, že budu MUSET na neschopenku, tak fakt nebudu mít potřebu courat denně víc jak 6 hodin venku, naopak budu ráda, pokud nebudu muset vystrčit nos.
jéé, tohle téma nemá smysl.. ty, co rizikové nepotřebovaly nebo nepotřebují, to budou odsuzovat a ty, co na něj MUSEJÍ s novelou logicky souhlasit nebudou!
takže ty, co simulují rizikové si to za těch 6h vycházek možná rozmyslí a raději budou makat a ty, co na něj budou muset, tak to od*erou - jako se všímty budeš prostě přesně jedna z těch, která to rizikové skutečně nepotřebuje…
víš, co znamená pojem rizikové těhotenství??? to není JEN o tom, že krvácím, nebo nemůžu na nohy a musím jen ležet v horizontální poloze! to je také o tom, že vykonávám rizikové zaměstnání, při kterém bych o to miminko mohla přijít… a proč kvůli tomu mít pevně stanovené vycházky a za skoro 9 měsíců si nemoci zajít do kina nebo odjet na víkend???!!!
No, to nemá smysl vysvětlovat. Nepřeji ti to, ale třeba to jednou pochopíš sama.
Hele, já jsem to rizikové těhotenství skutečně měla a s J.a.n.i1 naprosto souhlasím. Nezlob se na mě, ale srovnáváš jabka s hruškama, riziková práce se nerovná rizikové těhotenství. A navíc pojem riziková práce často znamená „sedím sice osm hodin v kanceláři a ťukám do klávesnice, ale je tam průvan a šéf mě stresuje“.
tatranka1 píše:Ekaterina píše:a to nebyla před posudkovou komisí?po půl roce se chodí
Nemám čas číst celou diskusi, ale se zrušením neomezených vycházek po zkušenostech z práce souhlasím. Proč? Příklad z práce: nastoupila k nám dívčina, okamžitě po skončení zkušebky onemocněla. Marodí už půl roku a protože má neomezené vycházky, nedá se zkontrolovat. Je tam víc podezřelých okolností, které jasně ukazují, že je na neschopence ze zištných důvodů, ale udělat se s tím prý nic nedá, jako zaměstnavatel na ní prostě „nemůžeme“. A nevěřím, že tohle je jediný případ v celé republice. Nemocenská se prostě zneužívá.
Ke komisi se chodí po roce.
tatranka1 píše:Raduš.ka44 píše:já byla po půl roce .tatranka1 píše:Ke komisi se chodí po roce.Ekaterina píše:a to nebyla před posudkovou komisí?po půl roce se chodí
Tak zřejmě byl předpoklad k tomu, že dostaneš invalidní důchod, ne? Za normálních okolností se chodí až po vyčerpání podpůrčí doby nemocenské, a to je 380 dní s tím, že se ještě dá prodloužit, tuším o tři měsíce, pokud je předpoklad k tomu, že pak bude člověk schopen práce.
Raduš.ka44 píše:memka píše:Hele, já jsem to rizikové těhotenství skutečně měla a s J.a.n.i1 naprosto souhlasím. Nezlob se na mě, ale srovnáváš jabka s hruškama, riziková práce se nerovná rizikové těhotenství. A navíc pojem riziková práce často znamená „sedím sice osm hodin v kanceláři a ťukám do klávesnice, ale je tam průvan a šéf mě stresuje“.j.a.n.i1 píše:memka píše:Promiň, ale pokud budu mít těhotenství rizikové natolik, že budu MUSET na neschopenku, tak fakt nebudu mít potřebu courat denně víc jak 6 hodin venku, naopak budu ráda, pokud nebudu muset vystrčit nos.
jéé, tohle téma nemá smysl.. ty, co rizikové nepotřebovaly nebo nepotřebují, to budou odsuzovat a ty, co na něj MUSEJÍ s novelou logicky souhlasit nebudou!
takže ty, co simulují rizikové si to za těch 6h vycházek možná rozmyslí a raději budou makat a ty, co na něj budou muset, tak to od*erou - jako se všímty budeš prostě přesně jedna z těch, která to rizikové skutečně nepotřebuje…
víš, co znamená pojem rizikové těhotenství??? to není JEN o tom, že krvácím, nebo nemůžu na nohy a musím jen ležet v horizontální poloze! to je také o tom, že vykonávám rizikové zaměstnání, při kterém bych o to miminko mohla přijít… a proč kvůli tomu mít pevně stanovené vycházky a za skoro 9 měsíců si nemoci zajít do kina nebo odjet na víkend???!!!
No, to nemá smysl vysvětlovat. Nepřeji ti to, ale třeba to jednou pochopíš sama.
přesně tak. takových diskusí tu byla spousta. v podstatě každá práce je riziková - někde se sedí moc, někde málo, někam se dojíždí déle jak půl hodiny, někde je „blbá“ šéfová atd. samozřejmě že některé práce jsou opravdu nevhodné, ale je jich skutečně tolik, kolik neschopenek z tohoto důvodu? když tedy pomineme, že se to neschopenkou vůbes řeší. prostě je třeba připustit, že řada těhotných je doma jen tak, aby si těhotenství užily. a myslím, že toto stát dotovat nemusí.